Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky
Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny:
200 g kulatozrnné rýže
40 g pohanky
0,6 l mléka
120 g másla
3 ks vajec
½ sáčku vanilkového cukru
80 g cukru
400 g dušených jablek
mletá skořice
cukr moučka
sůl
Postup:
Propláchnutou rýži s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl, 1/3 másla. Uvaříme do měkka a dáme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme společně s ½ cukru, máslem a citronovou kůrou. Do bílků přidáme cukr a také vyšleháme. Směs vyšlehaných žloutků vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec jemně vpracujeme tuhý sníh z bílků.
Do vymaštěné gastronádoby dáme ½ směsi rýže, posypeme dušenými jablky a skořicovým cukrem, zakryjeme další půlkou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Dáme péct do zlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Nebo lze přelít jahodovým přelivem.
Autor: MK
Komentáře