Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Jira (Čt, 12. 5. 2022 - 11:05)

Ano dekuji uz jsme dohodnuti!! Diky

Návštěvník (Út, 10. 5. 2022 - 02:05)

Co třeba doplnit hořčík?

Návštěvník (Út, 10. 5. 2022 - 09:05)

Ten nepomaha .. nic nepomoze.. len ked na to prestanes mysliet tak to nebudes vnimat .. az ked ta postihne realny zdravotny problem zabudnes na BFS a fobiu z ALS..

Rado (Po, 9. 5. 2022 - 23:05)

Ja mam BFS 8 rokov a viac krat aj niekolkomesacne hot spoty.. dokonca 1,5 roka nepretrzitu fascikulaciu v tricepse..a som tu… na tom fore som nebol uz 3 roky.. velka vdaka panovi Tomasovi !! Tolko rokov odpoveda na tie iste otazky cudujem sa ze ze uz neskoncil z toho v blazninci :))) ten by potrebovalo absolvovat 99% ucastnikov tejto diskusie..

Pro pana T. (Pá, 6. 5. 2022 - 15:05)

Pan Tomáš,četl jsem článek pacientky(47 let) která měla eMG bez nálezu(r 2019)až biopsia svalu ukázala nemoc als.Je to možné?je možné mít příznaky,eMG bez nálezu až biopsie ukáže?Dekuji

T. (So, 7. 5. 2022 - 19:05)

Nevím co jste četla, ale ve skutečnosti je to mnohem složitější. Biopsie nesouvisí s ALS ale s průkazem např.myopatií nebo jejich vyloučením, či průkazem postižení sv.vláken obecně. Pokud ALS začíná centrálním postižením, EMG bude čisté, dokud se nerozvine i postižení periferní. Proto je tak důležité klinické vyšetření.

Daniel (Čt, 5. 5. 2022 - 19:05)

Dobrý den, pane Tomáši, posledních zhruba 10 dní se u mě objevily bolesti svalů (hlavně stehenní svaly a předloktí), nevím, zda se jedná o křeče, u stehenních svalů hlavně ve stoje a při chůzi cítím jakoby ztuhlost, která přechází do mírné bolesti (podobný pocit jako při nataženém svalu),občas doprovázené pocity chladu, dále bolesti a ztuhlost kloubů, především prsty na ruce a zápěstí a některé dny mravenčení prstů a částí předloktí. Někdy i lehká bolest konečků prstů a pocit jakoby jehliček. Poslední dva dny pociťuji i občasné svalové záškuby různě po těle. Vyloženě slabost necítím, spíš pocit těžkých nohou. Byl jsem na odběrech krve (krevní obraz, biochemie), vše v pořádku. Docela dost se bojím, jestli by se nemohlo jednat o ALS nebo roztroušenou sklerózu. Děkuji.

T. (So, 7. 5. 2022 - 19:05)

Bez neurologického vyšetření nemá žádný smysl takto hádat. Senzorické příznaky obecně k ALS nepatří, to jediné lze asi napsat. Téměř u každého pacienta nemoc začíná svalovou slabostí, někdy předcházenou silnými křečemi.

Daniel (So, 7. 5. 2022 - 21:05)

Děkuji za odpověď. Možná se budu ptát hloupě, ale četl jsem mnoho textů o ALS a všude se hovoří o svalové slabosti, jen nevím, co si mám pod tím představit, jestli když udělám 5 dřepů místo 15 a začnou mě pálit stehenní svaly nebo mě začne pálit rameno, když zdvihnu ruku nad hlavu? Křečemi se myslí stav například při fotbalu, kdy vám bolestivě ztuhne sval do té míry, že nedokážete stát na nohou a musíte počkat, než to přejde? Takové stavy nemívám, jen při chůzi nebo nějaké činnosti mívám píchání, pálení ve svalech, ale nejedná se o velké bolesti, spíš je to obtěžující, v klidových situacích málokdy. A jestli se můžu ještě zeptat ohledně těch svalových slabostí, jestli u ALS postupují nějak kontinuálně, jestli například můžete mít slabost ve stehenních svalech a lýtka a chodidla v pořádku nebo v případě rukou se může dostavit slabost napřed v rameni a prsty a dlaně zůstat normální nebo jestli ty slabosti postupují od chodidel (nebo od prstů) nahoru. Ještě jednou se omlouvám za možná hloupé otázky, ale nikde jsem nenašel podrobnější vysvětlení. U neurologa jsem byl, absolvoval jsem CT bederní páteře (dopadlo v pořádku), a dostal jsem Dimexol 200 mg, jiná vyšetření nedělal (ještě zkouška reflexů kladívkem), a řekl mi, že se pravděpodobně jedná o myopatie. Strach z ALS mám pořád hlavně z důvodů přetrvávajících fascikulací.

T. (Ne, 8. 5. 2022 - 07:05)

Jestliže máte fascikulace, pak je třeba provést EMG (jehlové) pro jejich objektivizaci a vyloučení neurogenní příčiny. Pocit pálení apod. je spíše známka unavitelnosti, při svalové slabosti prostě nedokážete provést něco, co dříve šlo - otočit klíčem, uzvednout tašku, cokoli, protože svaly k tomu potřebné nedokáži vyvinout nutnou sílu. Není to o pocitu, ale neschopnosti svalu fungovat (neboť ztrácí svou inervaci). Ohledně vzorce slabosti, možné jsou obě vámi popsané varianty, tedy proximální začátek namísto distálního, avšak distální je mnohem častější (ruka, chodidla). U proximálního (stehna či ramena) jsou problémy vcelku výrazné, neurolog by poznal. Křeče u ALS jsou klasické (bolestivé stažení svalu), jen bývají silnější. Fascikulace obecně u myopatii nejsou, s výjimkou myopatie thyreotoxické, tam může být i zmíněná unavitelnost či bolesti, ale to píši jen obecně. U syndromu benigních fascikulací mnoho pacientů udává unavitelnost svalů, v angličtině "exercise intolerance".

Radek (Ne, 1. 5. 2022 - 19:05)

pane doktore T. Již 4 měsíce cítím slabost dk, posledních 14 dní i tuhost, cukání v levém svalu hK, ted týden pocit knedlík v krku, při jídle minimálně 1x denně mi zaskočí sousto do nosohltanu a vykaslavam, již cca 3 měsíce . Am divný monotónní hlas (v telefonu mi nepoznají ani rodinní příslušníci). Byl jsem cca po 1 obtížích ns neurologie, MRI mozku a th a L páteře, lumbarni funkce - bez kolerace k mému stavu, EMG - 2 jehly lehká PNP 1. Stupně. Nemůže můj stav vykazovat znaky ALS?
Děkuji moc.

T. (Út, 3. 5. 2022 - 07:05)

To opravdu nedokáži posoudit. Poruchu polykání by bylo nutné objektivizovat (např. videofluoroskopickým vyšetřením, které dělají v ÚVN). Nepíšete ani, zda něco odhalilo klinické vyšetření, které svaly byly na EMG vyšetřovány, atd. Jako vždy doporučuji navštívit nervosvalovou poradnu, čili odborné pracoviště specializující se na tyto poruchy - v Praze Thomayerova nemocnice nebo Motol.

Barbora (So, 30. 4. 2022 - 12:04)

Dobrý den pane Tomáši,poprosím i já vás ve chvíli času o názor na zd.problém.Mám 37let,jsem zdravě žijící,sportující žena(v zimě lyže,v létě kolo,brusle)jsem dětská zdravotní sestra.

Od loňského jara-léta mám pocit špatného došlapu na levou nohu(prošla jsem řadou vyšetření na neurologii-rezonance lum.páteře,mozek i mícha,odběry krve a také elektromyografii)Všechna tyto vyšetření jsou bez nálezu.Elektomyografie mi byla dělána celkem 3x(mám “známou”neuroložku,která toto vyšetření provádí)poslední(3týdny zpět)je se závěrem:motor.+senz.vedení v LDK v normě,bez fascikulace,GASTR.,TBA.,VAST bez známky denervace či regenerace.
Reflexy,síla symetrická,špičky,paty bez oslabení,křeče v DK neguje.
Další kontrola prý není nutná,neuroložka mi sdělila,že na diagnózu ALS by nepomyslela a šla by cestou dobre fyzioterapie.
(Jen podotknu,že pacintku(matku s ALS(přes 40let)v naši dětské ordinaci máme,možná proto jsem se takto nezdravě upnula)

Po ordinaci,doma se pohybují normálně(pokud na to nemyslím)jakmile se přesouvám pěšky,rychlou chůzi k autobusu,svižné tempo cítím,jako by se mi “lepila”palcová část podrážky a palec k zemi,ztuhlost nohy(která putuje např.koleno,přední část stehna,podél třísla)pocit,jako bych učila levou nohu chodit,zvedat(nemohu se přes ten pocit od minulého roku přenést)pokud je chůze pomalejší nebo lehký kardio běh necítím to.Necítím to z a do kopce.Daleko přirozeně se mi pohybuje po terénu,než po pevný cestách.Po delší chůzi(př.včera přes 15tis.kroků)při kleku,ohnutí cítím bolestivé napětí fibuly,zadní části kolene,vně stehna a lýtka(po chvíli odpočinku bolest ustává)při chůzi různě měníme došlap,styl,kopírují kroky ostatních lidí aj.)
Myslíte,že se mohu spolehnout na závěr neurologa a jít “pouze”cestou fyzioterapie?nebo je třeba vyčkat a znovu vyšetření zopakovat s odstupem času?

T. (Ne, 1. 5. 2022 - 18:05)

Omlouvám se, dočetl jsem pouze k tomu, že vám bylo 3x provedeno EMG bez nálezu denervace a reinervace, dokonce i bez fascikulací. Pak je naprostý nesmysl uvažovat o ALS, patofyziologicky to nedává smysl.

Barbora (Po, 2. 5. 2022 - 21:05)

Omlouvám se za délku svého psaného projevu.
Jestli problematice trochu rozumím(čtu zde i zpětně) v případě onemocnění motoneuronu by elektromyografie ukázala již známky denervace i regenerace v případě,kdy by pacient jevil počáteční končetinový problém?

T. (Út, 3. 5. 2022 - 07:05)

V případě postižení periferního motorického neuronu by EMG zachytilo známky (logicky) mnohem dříve, než se objeví klinické potíže. V momentě, kdy pacient začíná vnímat slabost, bývá ztraceno již okolo 40-60% motorických neuronů. Postižení centrálního MN by zase neurolog odhalil klinickým vyšetřením.

Barbora (Út, 3. 5. 2022 - 08:05)

Dekuji,pane Tomáši,pochopila jsem.

Radek (So, 30. 4. 2022 - 07:04)

pane doktore T. Již 4 měsíce cítím slabost dk, posledních 14 dní i tuhost, cukání v levém svalu hK, ted týden pocit knedlík v krku, při jídle minimálně 1x denně mi zaskočí sousto do nosohltanu a vykaslavam, již cca 3 měsíce . Am divný monotónní hlas (v telefonu mi nepoznají ani rodinní příslušníci). Byl jsem cca po 1 obtížích ns neurologie, MRI mozku a th a L páteře, lumbarni funkce - bez kolerace k mému stavu, EMG - 2 jehly lehká PNP 1. Stupně. Nemůže můj stav vykazovat znaky ALS?

L. (Út, 26. 4. 2022 - 11:04)

Nevím,možná mate pravdu.Nicmene tato informace muže opravdu uklidnit spoustu lidi s BFS.

Majka (Út, 26. 4. 2022 - 16:04)

Já to tedy pochopila Jako hodně uklidňující. L měla byste něco dělat s těma nervama

Reklama

Přidat komentář