Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

T. (Út, 17. 5. 2022 - 18:05)

Bez žádanky vás dnes vezmou prakticky všude, není třeba řešit takto. Občas jsem někomu zajistil EMG apod., ale dnes to už nutné není.

Stano (Pá, 13. 5. 2022 - 14:05)

Dobrý deň, pán T mohol by som Vás poprosit o odpoved? Mam 43 rokov, približne dva mesiace si uvedomujem slabosť ľavej nohy-napriklad pri chôdzi po schodoch, slabosť ide od stehna, v tomto stehne mávam silne krce. Zistil som, že obvod ľavého stehna mám o 4cm menší. Následne asi mesiac dozadu som postrehol fascikulacie, cítim ich aj vidím. Na zadnej strane stehna boli prvé, ktoré som si uvedomil, a vzápätí vpredu na stehne, nad kolenom, na lýtkach, na holennej časti nohy a za pár dni už aj na pravej nohe občas. Zaplatil som si prednostne vyšetrenie u neurológa. Poslal ma na MRI svalov nohy, MRI lumbalnej chrbtice. Podľa MRI vo svaloch nie si zapalove zmeny, ani premena svalovej hmoty na tuk, ani atrofie. Chrbtica je tiaž ok.Je MRI svalov 100%na odhalenie atrofie? Nerozumiem čo znamená potom ten rozdiel v obvode. V minulosti som nemal takýto rozdiel-vidieť to napríklad na nohaviciach, na ľavej nohe vyslovene visia. Doktor ma po týchto výsledkoch poslal domov. Že mi nič nie je. Nemám sa sledovať. Zistil zvýšené reflexy ale to odôvodnil tým, že som úzkostlivý keď sa tak sledujem. Fascikulacie on nevidí (v čase keď ma vysetroval som ich nemal), takže na emg ma nepošle. Musím sa objednať na emg vyšetrenie zrejme ako smaoplatca. Keď sa k tomu moj doktor takto postavil. Ďakujem moc.

T. (Pá, 13. 5. 2022 - 17:05)

Uvádíte křeče ve stehně, subjektivní slabost a fascikulace (byť zřejmě nejsou trvalé, když je neurolog nepozoroval), což by určitě stálo za to vyšetřit jehlovou EMG. Zvýšené reflexy byly předpokládám symetricky, což opravdu může být z úzkostlivého ladění.

Honza (Út, 17. 5. 2022 - 14:05)

Dobrý den, pane T., svalové fascikulace na celém těle mám už zhruba 7 let, v některých obdobích je nemám vůbec, někdy se to zase nedá vydržet. V poslední době jsem začal mít fascikulace hlavně v pravé noze a to v chodidle, kde jsou drobné, někdy připomínají chvění, ale trvají třeba hodinu, typicky ráno a večer, když ležím, během dne je moc nemám, a potom ve stehně, kde jsou spojeny s tlakem a skoro až bolestí a trháním. Přečetl jsem si, že u ALS jsou fascikulace lokální, dá se říct, že mám lokální fascikulace, když je mám současně ve stehně a chodidle, občas v lýtku nebo by ta lokalita musela být pouze třeba v chodidle? Výjimečně je teď mívám i v ruce nebo na břiše, ale těch je ted opravdu málo do 10 za den. Nevím, jestli s tím mám jít v lékaři, nic jiného než ty fascikulace nemám, občas mám ještě ztuhlé svaly jakoby jsem prodělal nějakou námahu i když jsem v klidu. Děkuji za případnou odpověď.

T. (Út, 17. 5. 2022 - 18:05)

Lokalizovanými fascikulacemi je myšleno, že nejsou jinde a postihují jedno místo. U vás to vypadá na klasický vzorec BFS. Pokud jste nikdy u neurologa nebyl, můzete zajít - negativní klinický nález vás uklidní

Stano (Pá, 13. 5. 2022 - 17:05)

Áno, na oboch nohách mám reflexy zvýšené. Pán T, a to MRI svalov nohy a atrofie? Ja mám za to, že niektorý zo svalov určite atrofoval. Pretože ta noha nebola určite vždy takto tenšia. Ďakujem

Jira (Út, 10. 5. 2022 - 12:05)

Pane T je mozne s Vami zkonzultovqt ALS a BFS na obecne urovni?? Dost me to zajima i kvuli vlastnimu BFS. Jsem z Prahy a cas bych vam samozrejme uhradil.

T. (Út, 10. 5. 2022 - 19:05)

Já na toto nemám kapacitu. Možná kolega který bude v Praze zpět Anglie, kontakt jsem nechával výše.

Jira (Čt, 12. 5. 2022 - 11:05)

Ano dekuji uz jsme dohodnuti!! Diky

Návštěvník (Út, 10. 5. 2022 - 02:05)

Co třeba doplnit hořčík?

Návštěvník (Út, 10. 5. 2022 - 09:05)

Ten nepomaha .. nic nepomoze.. len ked na to prestanes mysliet tak to nebudes vnimat .. az ked ta postihne realny zdravotny problem zabudnes na BFS a fobiu z ALS..

Rado (Po, 9. 5. 2022 - 23:05)

Ja mam BFS 8 rokov a viac krat aj niekolkomesacne hot spoty.. dokonca 1,5 roka nepretrzitu fascikulaciu v tricepse..a som tu… na tom fore som nebol uz 3 roky.. velka vdaka panovi Tomasovi !! Tolko rokov odpoveda na tie iste otazky cudujem sa ze ze uz neskoncil z toho v blazninci :))) ten by potrebovalo absolvovat 99% ucastnikov tejto diskusie..

Pro pana T. (Pá, 6. 5. 2022 - 15:05)

Pan Tomáš,četl jsem článek pacientky(47 let) která měla eMG bez nálezu(r 2019)až biopsia svalu ukázala nemoc als.Je to možné?je možné mít příznaky,eMG bez nálezu až biopsie ukáže?Dekuji

T. (So, 7. 5. 2022 - 19:05)

Nevím co jste četla, ale ve skutečnosti je to mnohem složitější. Biopsie nesouvisí s ALS ale s průkazem např.myopatií nebo jejich vyloučením, či průkazem postižení sv.vláken obecně. Pokud ALS začíná centrálním postižením, EMG bude čisté, dokud se nerozvine i postižení periferní. Proto je tak důležité klinické vyšetření.

Daniel (Čt, 5. 5. 2022 - 19:05)

Dobrý den, pane Tomáši, posledních zhruba 10 dní se u mě objevily bolesti svalů (hlavně stehenní svaly a předloktí), nevím, zda se jedná o křeče, u stehenních svalů hlavně ve stoje a při chůzi cítím jakoby ztuhlost, která přechází do mírné bolesti (podobný pocit jako při nataženém svalu),občas doprovázené pocity chladu, dále bolesti a ztuhlost kloubů, především prsty na ruce a zápěstí a některé dny mravenčení prstů a částí předloktí. Někdy i lehká bolest konečků prstů a pocit jakoby jehliček. Poslední dva dny pociťuji i občasné svalové záškuby různě po těle. Vyloženě slabost necítím, spíš pocit těžkých nohou. Byl jsem na odběrech krve (krevní obraz, biochemie), vše v pořádku. Docela dost se bojím, jestli by se nemohlo jednat o ALS nebo roztroušenou sklerózu. Děkuji.

T. (So, 7. 5. 2022 - 19:05)

Bez neurologického vyšetření nemá žádný smysl takto hádat. Senzorické příznaky obecně k ALS nepatří, to jediné lze asi napsat. Téměř u každého pacienta nemoc začíná svalovou slabostí, někdy předcházenou silnými křečemi.

Daniel (So, 7. 5. 2022 - 21:05)

Děkuji za odpověď. Možná se budu ptát hloupě, ale četl jsem mnoho textů o ALS a všude se hovoří o svalové slabosti, jen nevím, co si mám pod tím představit, jestli když udělám 5 dřepů místo 15 a začnou mě pálit stehenní svaly nebo mě začne pálit rameno, když zdvihnu ruku nad hlavu? Křečemi se myslí stav například při fotbalu, kdy vám bolestivě ztuhne sval do té míry, že nedokážete stát na nohou a musíte počkat, než to přejde? Takové stavy nemívám, jen při chůzi nebo nějaké činnosti mívám píchání, pálení ve svalech, ale nejedná se o velké bolesti, spíš je to obtěžující, v klidových situacích málokdy. A jestli se můžu ještě zeptat ohledně těch svalových slabostí, jestli u ALS postupují nějak kontinuálně, jestli například můžete mít slabost ve stehenních svalech a lýtka a chodidla v pořádku nebo v případě rukou se může dostavit slabost napřed v rameni a prsty a dlaně zůstat normální nebo jestli ty slabosti postupují od chodidel (nebo od prstů) nahoru. Ještě jednou se omlouvám za možná hloupé otázky, ale nikde jsem nenašel podrobnější vysvětlení. U neurologa jsem byl, absolvoval jsem CT bederní páteře (dopadlo v pořádku), a dostal jsem Dimexol 200 mg, jiná vyšetření nedělal (ještě zkouška reflexů kladívkem), a řekl mi, že se pravděpodobně jedná o myopatie. Strach z ALS mám pořád hlavně z důvodů přetrvávajících fascikulací.

T. (Ne, 8. 5. 2022 - 07:05)

Jestliže máte fascikulace, pak je třeba provést EMG (jehlové) pro jejich objektivizaci a vyloučení neurogenní příčiny. Pocit pálení apod. je spíše známka unavitelnosti, při svalové slabosti prostě nedokážete provést něco, co dříve šlo - otočit klíčem, uzvednout tašku, cokoli, protože svaly k tomu potřebné nedokáži vyvinout nutnou sílu. Není to o pocitu, ale neschopnosti svalu fungovat (neboť ztrácí svou inervaci). Ohledně vzorce slabosti, možné jsou obě vámi popsané varianty, tedy proximální začátek namísto distálního, avšak distální je mnohem častější (ruka, chodidla). U proximálního (stehna či ramena) jsou problémy vcelku výrazné, neurolog by poznal. Křeče u ALS jsou klasické (bolestivé stažení svalu), jen bývají silnější. Fascikulace obecně u myopatii nejsou, s výjimkou myopatie thyreotoxické, tam může být i zmíněná unavitelnost či bolesti, ale to píši jen obecně. U syndromu benigních fascikulací mnoho pacientů udává unavitelnost svalů, v angličtině "exercise intolerance".

Radek (Ne, 1. 5. 2022 - 19:05)

pane doktore T. Již 4 měsíce cítím slabost dk, posledních 14 dní i tuhost, cukání v levém svalu hK, ted týden pocit knedlík v krku, při jídle minimálně 1x denně mi zaskočí sousto do nosohltanu a vykaslavam, již cca 3 měsíce . Am divný monotónní hlas (v telefonu mi nepoznají ani rodinní příslušníci). Byl jsem cca po 1 obtížích ns neurologie, MRI mozku a th a L páteře, lumbarni funkce - bez kolerace k mému stavu, EMG - 2 jehly lehká PNP 1. Stupně. Nemůže můj stav vykazovat znaky ALS?
Děkuji moc.

T. (Út, 3. 5. 2022 - 07:05)

To opravdu nedokáži posoudit. Poruchu polykání by bylo nutné objektivizovat (např. videofluoroskopickým vyšetřením, které dělají v ÚVN). Nepíšete ani, zda něco odhalilo klinické vyšetření, které svaly byly na EMG vyšetřovány, atd. Jako vždy doporučuji navštívit nervosvalovou poradnu, čili odborné pracoviště specializující se na tyto poruchy - v Praze Thomayerova nemocnice nebo Motol.

Reklama

Přidat komentář