Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

L. (Po, 8. 11. 2021 - 11:11)

Pane Tomáši,prosím vás,řeknete mi…drop foot v praxi?jedna se o rychlý pokles a nebo clovek zaznamená jen drobné zakopnuti a to se rozvíjí dále?
Od 20.4.mam pocit “jiné”chuze na pravou nohu(těžkou,kulhavou)okolí si toho nevšímá,když svou chůzi natocim na mobil ani ja tam nic nevidím.V posledních dnech začínám zakopavat o špičku boty(neupadnu,neztratim stabilitu)moje podrazka boty “zakopne” o chodník.Nicmene na špičkách bot to nevidím(odreniny)Cim víc se snažím jít normalne(at nezakopnu)jdu hůř a podrazkou o zem zadrhnu.Hyper se soustredim na každý krok.Schod vyhupsam i po jedné noze,stoj pata-spicka v pořádku,běh a vyslap do kopce v pořádku.Děsí mě chuze!
EMG koncem května v Krči na této noze(bylo kompletně čisté)mohlo se stát,ze tam ještě známky ALS nebyly?
Ještě doplním,ze mam rozdíl velikosti nohy(prava je o číslo mensi,než leva)

T. (Út, 9. 11. 2021 - 20:11)

Možné je oboje, někdo nejprve lehce zakopává, jiný si všimne až v momentě, kdy je hybnost více omezena - ono hodně záleží, jak je člověk aktivní atd. Na dálku opravdu nelze říct, jestli je to vůbec foot drop a jaká je jeho příčina, takže bych nepanikařil. Jestli cítíte změny hybnosti, nechte se každopádně vyšetřit (klinicky neurologem).

T. (Út, 2. 11. 2021 - 14:11)

Evžen: vzhledem k účinku a síle kortikoidů bych se opravdu příliš nevzrušoval, pravděpodobně to opravdu souvisí. Nebo si pro klid duše dojděte na neurologické vyšetření, a pokud by byl jakýkoli problém, pak na EMG. Neurolog, který vás uvidí, vám poradí nejlépe ;)

Evžen (Út, 2. 11. 2021 - 15:11)

p. T: díky za Vaši zpětnou vazbu, dává mi smysl otevřít stav na pravidelné kontrole kvůli Crohnu (na konci měsíce) a podle se rozhodnout o dalším postupu. Ještě jednou díky za čas

Evžen (Út, 2. 11. 2021 - 11:11)

p. T., Děkuji moc za odpověď, to kontrolní EMG jsem myslel kvůli té křeči, dříve jsem měl pár krát za den stavy jako když mám dostat křeč, ale nedostal, nyní ty poprvé ty záda + těch předkřečových stavů výrazně přibývá.

Evzen (Po, 1. 11. 2021 - 19:11)

Dobrý den p. T.,
Před půl rokem jsem byl na vyšetření, kvůli fascikulacim, které jsem měl na začátku na obou lytkovych svalech, po je nyní mám po celém těle - vyšetření ok.
Cca. V té ve stejné době mi byla diagnostikovana crohnova nemoc, a cca. Od června beru kortikoidy. Poslední dobou se stav zhoršil, cítím nárazové bolesti po celém těle, objevilo se mi dvojité vidění a mzitky, dříve jsem měl i mravenceni, a celkově mi není dobře(asi i kvůli psychice, už ty, fascikulace byly pro mě náročné po přečtení diskuzi a pak ten Crohn)...
Poslední dobou cítím tlak na hrudi, mám někdy nepravidelny a vysoký tep, v klidové poloze cítím jak mi bije srdce. Nekdy je to lepší, pak se to za par dní vrátí. Žádnou slabost nemám, pořád chodím cvičit, běhat, dělám prostě co dřív. Jen dnes jsem dostal asi křeč(začalo mi píchat a brnet v zádovem svalu - pravý trapez). Může existovat nějaké provázání, kvůli brání kortikoidu a možným chybějícím mineralum-zhoršující se stav? Asi se mám objednat na kontrolní EMG?

T. (Út, 2. 11. 2021 - 10:11)

Jistě, to určitě může, nicméně proč kontrolní EMG? Kdybyste měl slabost, pak to chápu, ale dvojité vidění, parestezie, kardio potíže apod. s fascikulacemi nijak nesouvisí. Spíše to proberte tam, kde vás sleduji na crohna (kortikoidy)

L. (Po, 1. 11. 2021 - 16:11)

Jen ještě doplním-tento pocit mam snad od konce dubna.Byly dny,kdy bylo fajn a dny,kdy proste chůzi vymenim za běh nebo klus(protože pak NIC necítím)

L. (Po, 1. 11. 2021 - 14:11)

Mam MR bederní patere,tam jdou jen drobné zmeny(3mm protruze bez útlaku)EMG z konce kvetna(leva,prava noha,prava ruka)kliniku u neurologa 23.9.
Když se mam v ordinaci projít,poskocit-jde to úplně normálně,sílu na noze neztracim.Beham,skáču na trampolíně,vycházím sjezdovku bez sebemenších problemu.Nedělá mi problém chuze po terénu,trávě.Spicka,pata žádný problém.Krece nemám.
Rovna cesta,nakupování,parkoviště a ja vím,ze půjdu jinak!manzel tvrdí,ze chodím pořad normálně.
Už tehdy jsem psala,ze se dívám ve vylohach…ale ani ja okem snad nic nevidim.Ja nevím,jestli se mnou takto cvici psychika…

Pro Jara (Po, 1. 11. 2021 - 11:11)

Jaro,v BA by měla být neurolozka-primářka,která se zabývá onemocněním MND.

Jaro (Po, 1. 11. 2021 - 08:11)

Dobrý deň p. T . Je na Slovensku nejaky lekár ako je p.Ridzon ?

L. (So, 30. 10. 2021 - 21:10)

Zdravím pane Tomáši,dlouho jsem tady nepsala;)nečetla,googlila…

Klepu to!
V kvetnu jsem měla EMG u p.Ridzone(čisté),pozval me na kontrolu(on to tedy jen prohodil mezi předáním zprávy a rozloučenim ve dverich)za půl roku.Volala jsem tam a objednali me na prosinec.
Pane Tomáši,cukani ve svalech atd.už me ze zidle nezveda(rozhodne je lepsi)ale ten pocit kulhani prave nohy(zvláštní,ze vždycky jsem citila problém jen v levé noze)zůstal od května:(
Mam pocit,ze je noha v chůzi tuha,ze všichni musí vidět,jak špatne chodím(ale nikdo mi nic neříkal),občas tou špičkou i zadrhnu o zem.Vlastně staci vyjít ven a ja už dopředu vím,ze zase budu pajdat a zakopavat.Stále beham a je zvláštní,ze v běhu je to úplně ok.Normálně zvedam nohu.
Teď citim i vidím třes chodidla(když nohu postavim na patu a zvednu par centimetru nad
zem.Začne se noha třást od chodila až ke koleni.
Pane Tomáši,řeknete mi prosím,da se VSUGEROVAT kulhani?tim,jak chůzi u sebe EXTRÉMNĚ pozoruju,jak už vlastně předem vím,ze venku budu kulhat-pajdat.
Zjistila jsem,ze cim větší stres,tím to citim horším.Cim víc na tu nohu myslím,tím je to horší.
Je toto zakopavani a slabost u nemoci motoneuronu?
Dekuji za odpověď.

Jaro (Út, 1. 2. 2022 - 14:02)

Ahoj napíš mi na [email protected] .asi sme na tom nejak podobne..

T. (Po, 1. 11. 2021 - 13:11)

To si takto netroufám posoudit. Než se něco svede na psychiku, je třeba objektivní vyšetření a vyloučení jiných příčin. Určitě lze říct, že když se na nohu soustředíte, pak zaznamenáte něco, čeho byste si jinak vůbec nevšimla. Máte-li pocit, že kulháte, nechte se vyšetřit svým neurologem, aby to posoudil.
Jaro: v SK bohužel vůbec nevím.

Š. (So, 30. 10. 2021 - 12:10)

*bajecni

Š. (So, 30. 10. 2021 - 12:10)

Velice dekuji.Vynasnazim se;)
Ještě jednou de-ku-ji.
Jste báječné lidé.

H. (So, 30. 10. 2021 - 10:10)

Moc vám gratuluji a opravdu to hoďte za hlavu, uleví se vám.. Je to jen ve vaší hlavě a s tím se dá pracovat...

Š. (Pá, 29. 10. 2021 - 21:10)

Dobrý večer pane Tomáši,omlouvam se,ze jsem se neozvala.Stihla jsem se vdát a odjet na svatební cestu;)
Vsechno jsem si nechala projít hlavou a dosla k závěru,ze se v tom již nadále nechci motat.Tzn.ze nechci víc rozšiřovat úzkost a tím rozdmychávat priznaky.
Nyní je muj stav velmi dobrý.Fascikulace jsou jen vyjimecne(nebo je tolik necítím)a tento svůj “požehnaný”stav si chci hyckat jen sama se sebou.
Dekuji za všechen čas,který jste mi vy a pani H.věnovali.

T. (So, 30. 10. 2021 - 07:10)

To je super zpráva, hlavně ať vám tenhle přístup vydrží ;)

H. (Čt, 21. 10. 2021 - 17:10)

Ne to není změna vzorce. To je změna místa fascikulace. Takto to budete mít nejspíše X měsíců či let, možná i napořád. Bude se vám to přesouvat z místa na místo, někdy to zmizí a zase se to objeví. Je třeba to vzít jako fakt a nehledat v tom katastrofu. Prostě takto se BFS chová.

Reklama

Přidat komentář