Volba materiálu pro nádobí je obvzlášť důležitá
Z pozorování křivky vyplývá, že daleko nejlepší nádoby na vaření by byly ze zlata. Člověk se rozpomene na pohádky, kde jídlo konzumované ze zlatých talířů je prezentováno jako zvláštní milost dobrotivých mocností.
Další pokusy však ukázaly, že dokonce už i zamíchání pozlacenou lžící vyvolává podobné účinky. Toto zadostiučinění se ještě zvýší, jestliže pokusy ukážou, že po zlaté lžíci následuje v tomto žebříčku lžíce dřevěná, jejíž materiál rostl ve slunečním světle.
Že hliník dopadl v uvedené pokusné sérii nejhůře, také není překvapivé. Tento takzvaný kov byl přeci získán z jílové zeminy v elektrické peci. Tento proces je však nesmírně násilný a jílová zemina je nucena do jevové podoby, s níž nemá nic společného, totiž ke zdánlivému kovu. Ve skutečnosti není hliník žádným kovem, nýbrž zeminou - z hlediska funkce. Jak přírodně působí hliněná nádoba (kamenina, porcelán) oproti umělému hliníku!
Úplné pořadí materiálů od nejvhodnějšího po nejhorší je: zlato, kamen, porcelán, email, sklo, měď, cín, železo, hliník.
Rudolf Hauschka - Člověk a výživa
Komentáře
Děkuji
Ale tvrzení, že hliník není kov, ale zemina mě opravdu velmi zaujala.
Já chemii teprve začínám brát ve škole, ale několik málo prvků už znám.
Například pevný relativně měkký kovový prvek
Alluminium, hliník (chem. značka Al)
S jílem ani zeminou (směsí mnoha prvků a sloučenin) podle mého názoru nemá vůbec nic společného.
Pokud ano, prosím vyvraťte mi to
(e-mail: pavelsimerda"centrum.cz)
Hornina bauxit je mimo jiné ochrannou vrstvou půdy v deštných pralesích.
Zdravím
Jana
- Odpovědět
Pošli odkaz