Základní stravovací principy
1. Střídmost
Střídmost, zde uvedená na prvním místě, nemusí znamenat asketické chování, které také nepovažuji za ideál, ale pouze schopnost sebekontroly v pozitivním smyslu. A já osobně považuji "ovládání se na talíři" za jeden ze stavebních kamenů, na kterém máme denně příležitost pilovat svůj charakter.
Chcete-li se věnovat svému stravování, je tedy důležitá schopnost poznat na sobě rozdíl mezi najezením a přecpáním se. Připomínám známé zmínky o obědě, po kterém se nemůžeme ani hýbat. Jak často jste již podobný výrok slyšely ? Kolikrát si po pracovním obědě musíte ihned po návratu do kanceláře uvařit kávu, aby bylo možné vydržet až do konce pracovní doby ?
2. Pestrost
Pestrost stravy v souladu s vaší etikou, svědomím. Znamená to, že souhlasím s nezbytností přijímat všechny esenciální aminokyseliny, životně důležité mastné kyseliny, potřebné množství polysacharidů, vitamíny, minerální látky i další elementy. Již však nesouhlasím s tvrzením, že maso je jediným a tudíž i nenahraditelným zdrojem kvalitních bílkovin, že k životu je potřebné přijímat dva litry mléka denně a podobně. Ale stejně nesouhlasím například s názorem, že vegetariánství je jediný zdravý stravovací způsob.
Myslím si, že každý z nás je jedinečná osobnost s určitým povoláním, zaměstnáním, rodinným zázemím, povahou... Proto i naše strava by se měla více než plněním tabulkových hodnot řídit námi samotnými. Za důležité zde považuji upozornit vás na rozdíl mezi stravou řízenou našimi vlastními názory a instinkty a výběrem potravin na základě televizní reklamy, ceny výrobku nebo pestrostí obalu. Obávám se, že v těchto případech už o nás rozhoduje někdo úplně jiný.
A proto i správně prováděnou vegetariánskou, makrobiotickou nebo jinou stravu považuji za pestrou. Vždyť Světová zdravotnická organizace již v roce 1987 označila vegetariánství za stravovací způsob, pomocí kterého lze snadněji splnit požadavky racionální výživy než naší běžnou stravou.
3. Pohoda
Tímto myslím pohodu a čas věnovaný stravování. Pro každého muže je jistě příjemným zážitkem chutný, pěkně upravený talíř v čistém prostředí, ale už neznám muže, kterému by vyhovovala žena neustále pobíhající při jídle, žena, která než se rodina nají, stihne zhltnout svou porci, postupně poumývat nádobí, popřípadě i setřít prach či podlahu. Rozpomeňte se na moudrost našich předků, na doby, kdy bylo zvykem za jídlo poděkovat; stolování bylo rodinným obřadem a od stolu se odcházelo, až když všichni členové rodiny dojedli.
Doporučení jíst v klidu a pohodě lze podložit i současnými výzkumy o trávení. První trávicí enzym u člověka se nachází v dutině ústní a nazývá se ptyalin. Ptyalin má na starosti zahájení štěpení polysacharidů, a protože optimální pH, při kterém působí, je 7,1, přestává tento fungovat v žaludku. To prakticky znamená, že čím delší dobu věnujeme kousání a zpracování potravy v ústech, tím větší šanci má ptyalin k uplatnění své funkce. Naopak o nefungujícím trávení v dutině ústní vypovídají nevolnosti po jídle, pocity těžkostí v žaludku, kde nám "leží" nedostatečně natrávená strava.
zdroj: Josef Jonáš, Rosemary Gladstar - Přírodní léčba pro ženy
Komentáře
Ráno mezi 8-10 startovací hrnek mléka, nebo home-made podmáslí, a další jídelní zastávka je občas v menze, většinou však až tak v 20 hodin... Müsli tyčinky, sezamky a čokolády nepočítám, beztak jich není moc...
...do mekáče bych ale nešel...tam mají hnusné jídlo, možná jsem z domova zhýčkaný zvěřinou, ale třijde mi nampůl tvrdé, napůl gumové a hlavně bez chuti... Já sice spořádám téměř cokoliv, ale když to není nutné...navíc za takové sumy - za to si lze pořdit mnohem chutnější jídlo v kdekteré klidné a útulné asijské restauraci...
- Odpovědět
Pošli odkaz