Vánoční cukroví bez cukru
Perníčky
0,5 kg špaldové nebo žitné mouky, 16 dkg Hery ( oleje nebo palmového tuku ), 1 celé vejce, anýz, fenykl - umeleme, 1 lžička skořice, 4 - 6 větviček badyánu, 2 lžíce sladovitu.
Rozmixujeme tuk s vejcem a sladinkou ( nejlépe ručním šlehačem ) a postupně přidáme mouku a koření. Vypracujeme těsto. Pokud je hodně suché, přidáme trochu vody. Těsto předěláme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu potřeném olejem.
Pracny
1,5 šálku strouhaných ořechů, 1,2 šálku špaldové mouky, 1 žloutek, 3 lžíce sušeného sladovitu, 2 lžíce karobového prášku, 3 lžíce oleje, trochu skořice a voda na zvláčnění.
Žloutek, karob a olej rozmixujeme. Pak postupně přidáváme suchou část, trochu vody a vypracujeme těsto. Necháme v lednici asi hodinu odležet. Formičky vymažeme olejem a vysypeme moukou, naplníme je těstem, uhladíme a pečeme. Po vyklopení je jemně posypeme sušeným sójovým mlékem.
Jáhlové koláčky
Uvaříme hrnek jáhel doměkka. Do vlažných jáhel zamícháme trochu celozrnné mouky ( špaldové, rýžové nebo pohankové ) a vypracujeme těsto.
Z něho pak vytvoříme kuličky a malou skleničkou v nich uděláme důlek.
Zapečeme.
Náplň:
Povaříme kousek tofu, rozmixujeme se švestkovými nebo hruškovými povidly bez cukru, nakonec přidáme rozinky. Náplň dáme do důlku, koláčky posypeme kokosem a krátce zapečeme.
Autor: tj
Komentáře
•1 hrníček strouhaného kokosu (bez E220)
•1 hrníček nasekaných oříšků
•1 hrníček rozinek
•? hrníček mléka
•1/3 hrníček másla
Postup přípravy: Sypké suroviny zalijeme vlažným mlékem a rozpuštěným máslem, důkladně promícháme a vytváříme v ruce hrudky, které přemisťujeme na pečícím papírem vyložený plech. Sušíme v troubě dorůžova cca 20 min. na 120 stupňů.
•250g měkkého tvarohu
•250g másla
•1 žloutek
•sůl
•marmeláda na ozdobu
Postup přípravy: Všechny suroviny s mícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na placku a vykrajovátkem vykrajujeme tvary, ty přemisťujeme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme dorůžova. Po vychladnutí slepujeme marmeládou vždy dva díly k sobě.
•36 dkg třtinového cukru 4 vejce
•5 dkg másla
•4 lžíce medu
•1 lžíce jedlé sody
•1 perníkové koření
•citrónová kůra (chemicky neošetřeno)
Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
•100 g pohankové mouky
•150 ml olivového oleje
•100 g třtinového cukru
•1 vajíčko
•1 velká mrkev
•1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného)
Postup přípravy: Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 15 minut.
•100 g strouhaného kokosu
•50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
•50 rozinek
•1 vejce
•3 bílky (sníh)
•1 lžička skořice
•2 lžíce řepkového oleje
•1 lžička vanilkového cukru
Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme placičky, které pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu při 150 stupňů dorůžova.
Nápad na vylepšení / tip: Můžeme polít čokoládou.
•120 g ořechů (mandlí, burských oříšků, vlašských ořechů)
•80 g třtinového cukru
•20 g másla
•40 g špaldové mouky jemné
•0,25 l polotučného mléka
•čokoládu na vaření
Postup přípravy: V mléce na mírném ohni rozpustíme cukr, mouku a máslo. Odstavíme z plotny a vmícháme nasekané sušené a kandované ovoce a nasekané oříšky. Na pečícím papíru tvoříme lžící marokánky, pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Marokánky poléváme čokoládou.
•140 g másla
•70 g třtinového cukru
•2 ks žloutky
•špetka vanilkového prášku
•kůra z citrónu (chemicky neošetřený)
•marmeláda na slepování
Postup přípravy: Ve skleněné misce utřeme máslo se žloutky, přidáme třtinový cukr, vanilkového prášku a nastouháme kůru z citrónu. Na konec přidáme pohankovou mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme uležet, nejlépe do druhého dne v ledničce. Z těsta vyválíme 2 mm silnou placku a vykrajujeme tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Hotová kolečka slepujeme marmeládou.
* 125 g polohrubé mouky
* 125 g moučkového cukru
* 2 vejce
* 1 vejce na pomazání
* vanilkový cukr na posypání
1. Strouhané mandle smícháme s moukou, moučkovým cukrem. Přidáme vejce a vše dobře propracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout.
2. Z těsta uděláme 2 cm silný váleček a nakrájíme ho na 2 cm silné plátky. Každý kousek vyválíme na delší válečky, ze kterých tvarujeme preclíčky. Přendáme je na papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
TIP
Velcí mlsalové si mohou teplé preclíky posypat krystalovým cukrem nebo sezamem
Zdroj: http://ona.idnes.cz/drzite-dietu-tohle-vanocni-cukrovi-ale-muzete-f42-/recepty.aspx?c=A071203_095149_recepty_ves
* 150 g moučkového cukru
* 1 dl rumu
* 1 bílek
* 1 bal. dortového želé
* 40 g želatiny
* několik kapek citronové šťávy
* cukr krystal na obalení
Želé promícháme s džusem, zakapeme citronem a vmícháme cukr s rumem. Želatinu namočíme. Z bílku a trochy moučkového cukru ušleháme sníh. Džus povaříme asi minutu na mírném ohni, zašleháme ušlehaný sníh, půl minuty povaříme a procedíme přes plátno (pokud nám nevadí, že želé nebude čiré, sníh a proces cezení vynecháme). Vymačkanou želatinu rozpustíme na mírném ohni a přidáme do směsi, promícháme, nalijeme do pekáčku s fólií a necháme ztuhnout. Vykrajujeme hvězdičky a obalujeme je v cukru.
- Odpovědět
Pošli odkaz