Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Cizrna a špenát s česnekovou rýží
Jídlo v libanonském stylu, které můžete použít také jako přílohu k pečenému masu. Cizrnu servírujte raději teplou než horkou. Chuť jednotlivých ingrediencí tak bude mít čas se promísit.
Ingredience na 4 porce:
2 čajové lžičky olivového oleje
2 rozmačkané stroužky česneku
200 g rýže basmati
1 jemně nakrájená cibule
2 x 400 g konzervované/uvařené cizrny
4 polévkové lžíce rajského protlaku
špetka kajenského pepře
šťáva z 1 citrónu
čerstvě mletý černý pepř na ochucení
200g důkladně umytého špenátu
Postup:
1. Ve velkém hrnci rozpalte 1 čajovou lžičku olivového oleje, přidejte česnek a asi minutu ho jemně smažte. Do hrnce přisypte rýži a promíchejte ji s olejem. Poté přidejte 500 ml vody. Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu plotýnky, hrnec přikryjte poklicí a jemně 15-20 min. vařte, dokud rýže nezměkne.
2. Na středně velké pánvi rozpalte zbývající olej a zpěňte cibuli. Smažte do měkka. Přidejte neokapanou cizrnu a přiveďte ji k varu. Pak vmíchejte rajský protlak, kajenský pepř, citrónovou šťávu a ochuťte. Nepřikrývejte a vařte 10-15 min.
3. Nakonec do směsi vmíchejte špenát a vařte, dokud úplně nezvadne. Sejměte pánev z plotýnky a hotovou cizrnu nechte chvíli chladnout. Servírujte s rýží.
Zdravotní přínos surovin:
Rýže basmati natural: Rýže basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí s jemnou oříškovou příchutí. Rýže baseti natural je neloupaná a tudíž na rozdíl od bílé rýže jsou v ní zachovány všechny vitamíny a minerály. Rýže Basmati má nižší glykemický index, tzn. méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet. V porovnání s normální rýží se vaří kratší dobu.
Cizrna: Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 - 19 %). Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7 %).Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. Omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu).
Značný je i obsah vápníku a železa.
Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí.
Česnek - Je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla, jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.
Cibule obsahuje allicin - látku se silně antibiotickým účinkem v našem těle. Pomáhá chránit organismus před infekcemi. Cibule podporuje chuť k jídlu a posiluje trávení. Má pozitivní vliv na ledviny, cévní systém a srdce. Pomáhá redukovat vysoký krevní tlak i cholesterol.
Kajenský pepř: Kajenský pepř je zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky. Účinná látka kapsaicin má mnohé pozitivní zdravotní účinky. Stimuluje krevní oběh a trávení. Má antibakteriální účinek. Pomáhá uvolňovat bolest.
Černý pepř : Pepř obsahuje látku pryskyřnatou, piperin, a mimo to olej; působí silně na zažívání, podporuje funkce žaludku a střev.
Špenát: Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně. Výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), chudokrevnost a také zácpu.
Autor: mk
Zdroj receptu: Zdravá a chutná strava pro ženy 50+, nakladatelství Computer Press
Komentáře
Já česnek miluju a můj manžel by se bez něj neobešel. ;o)
- Odpovědět
Pošli odkaz