Ayurvéda /část čtvrtá/ - Pitta typ
Vlastnosti Pitty jsou:
Horká - teplá, ruměnná kůže, jakýkoliv druh zápalu nebo hyperaktivnímu metabolismu, pocit horka v žaludku, střevech. Pitty mají rády studené pokrmy a nápoje, kterými kompenzují svoje horko.
Ostrá - což vede k ostrovtipné řeči, ale také břitké řeči. Ostrá vlastnost se může proměnit na nadměrnou kyselost a nadměrnou sekreci žaludečních šťáv.
Vlhká - způsobuje větší pocení. Teplé a zpocené dlaně jsou pro Pittu typické.
Kysele vonící - což dává vznik zkaženému dechu, kyselému tělesnému pachu.
Charakteristika:
Fyzicky jsou Pitty střední velikosti a vyvážených proporcí. Mají většinou stabilní váhu a pokud nečekaně přiberou nebo zhubnou, není problém se dostat na původní hodnoty. Vlasy jsou obvykle jemné, zrzavé, světlé, nebo pískové barvy a mají sklon předčasně šedivět. Řídnoucí, nebo ustupující vlasy na čele jsou neklamnou známkou osob se zvýšenou Pittou. Také předčasné šedivění nebo plešatost jsou nápadné. Kůže je teplá, měkká a světlá, snadno se neopaluje a často se spálí, aniž by se vědomě opalovala. Pitty mají sklon vyhýbat se přímému slunci i když jej mohou mít rády. Na kůži se jim objevuje hodně pih a mateřských znamének. Pitty mají bystrý, pronikavý intelekt a dobrou schopnost soustředění. Mají smysl pro pořádek a svou energii, peníze a činy řídí účelně. Jedinou výjimkou je utrácení peněz za luxusní věci.
Horko se v Pittách projevuje všude - jejich typická prchlivost, teplé ruce a nohy a pocit pálení v očích, na kůži, v žaludku nebo ve střevech - tyto se projevují, když se Pitta dostane z rovnováhy. Stres vyvolává velmi často hněv a podrážděnost.
Jsou z nich často dobří řečníci, mají vyhraněné názory a rády polemizují. Mají rády náročné úkoly se kterými se utkávají rázně a energicky. V mládí je trávení velmi silné, ale postupem věku se trávení kazí. Díky silnému "trávícímu ohni" mívají velkou chuť k jídlu a často nadměrnou žízeň. Přemíra Pitty je spojena s pálením žáhy, sklon k žaludečním vředům, pálením ve střevech a hemeroidy. Také vyrážky, záněty a akné se projevuje při podráždění pokožky. Spí středně, občas se budí s pocitem přehřátí.
Nerovnováhy Pitty:
Když se začnete cítit nemocní a příčinou je nerovnováha Pitty, chyba není v tom, že jste se narodili jako Pitty.
Zvýšení Pitty mohly způsobit tyto příčiny:
- Byli jste ve stresu a reagovali na něj potlačeným hněvem, frustrací a odporem.
- Kladete nadměrné požadavky na sebe a někdy i na ostatní. Žijete pod neustálý tlakem termínů dokončení apod.
- Jedli jste příliš mnoho pálivého, kořeněného, mastného nebo smaženého jídla. Používáte hodně soli. Kyselé nebo zkvašené potraviny jako sýr, ocet, kysleá smetana či alkohol zvyšuje Pittu.
Počasí je horké a vlhké a jste z něj unaveni, nebo jste se spálili na slunci.
Vyrovnání Pitty:
Lidé s převahou Pitty se umí radovat s přírodních krás. Podle ayurvédy je dobré sledovat západy slunce, sledovat úplněk, procházet se kolem jezer a tekoucí vody? Dóša Pitta tyto věci velmi dobře hodnotí. Vyhýbejte se filmům plných násilí. Smích, humor a dobrá zábava jsou vynikající prostředky pro vyrovnání této dóši.
Strava:
Ayurvéda učí, že každá strava má svou vlastnost a chuť /např. hlávkový salát je hořký, a lehký/. A každá vlastnost a chuťje dobrá pro vyrovnání jedné dóši, zatímco může uvést do nerovnováhy jinou dóšu. Správný výběr pokrmů a nápojů vám velmi výrazně pomůže k vyrovnání vašich dóš a jako zázrakem vás může zbavit spousty obtíží. Pokud jste typ Pitta - Váta, nebo Pitta - Kapha, začněte se řídit radami pro Pittu. Obě dóši se časem dostanou ke svým původním hodnotám. Vhodná strava je výborným lékem pro tělo i pro duši.
Pittu vyrovnávají tyto chutě - sladká, hořká, svíravá a tyto vlastnosti pokrmů - studená, těžká a suchá
Pittu zhoršují tyto chutě - štiplavá, kyselá, slaná a tyto vlastnosti pokrmů - horká, lehká, olejovitá
Principem ayurvédské stravy je, že podobné mluví s podobným.
Zde jsou uvedeny potraviny, které pomáhají vyrovnávat Pittu a také ty, které jí škodí:
ZELENINA
Preferujte - chřest, brokolici, kapustu, listovou kapustu, zelí, květák, okurku, salát, houby, hrášek, brambory, papriky, cukínu.
Omezte, nebo vylučte - řepu, mrkev, baklažán, pálivé papriky, cibuli, ředkvičky, špenát, rajčata
OVOCE
Preferujte - jablka, melouny, třešně, kokos, avokádo, hrozny, mango, pomeranče, hrušky, ananas, švestky, sušené ovoce
Omezte, nebo vylučte - meruňky, banány, bobuloviny, višně, grepfruit, papáju, broskve
OBILNINY
Preferujte - ječmen, oves, pšenici, bílou rýži
Omezte, nebo vylučte - hnědou rýži, kukuřici, proso, žito
MLÉČNÉ VÝROBKY
Preferujte - rostlinné máslo, mléko /v malém množství/, zmrzlinu
Omezte, nebo vylučte - sýry, podmáslí, jogurt, kyselou smetanu, žloutky
MASO
Preferujte - kuře, krůtu, sladkovodní ryby
Omezte, nebo vylučte - červené maso a maso z moře vůbec
LUŠTĚNINY
Preferujte - sojové výrobky, cizrnu
Omezte - čočku
OLEJE
Preferujte - kokosový, olivový, sojový, slunečnicový
Omezte, nebo vylučte - mandlový, sezamový
SLADIDLA
Všechna sladidla jsou přípustná kromě medu a sirupů
OŘECHY
Preferujte - kokos, dýňová semínka, slunečnicová semínka
Omezte, nebo vylučte - všechny, kromě vyjmenovaných
BYLINY A KOŘENÍ
Preferujte - Kořením se vyhýbejte jako příliš zahřívajícím. V malých množstvích - máta, šafrán, fenykl, kurkuma, koriandr, kopr, kardamon, kmín, pepř
Omezte, nebo vylučte - nakládané zeleniny, soli, horčice, kyselé zálivky, grilovací omáčky, všechny dráždivé byliny
Pitty se rodí s výborným trávením a pokud není vyvedena příliš z rovnováhy tak zůstává dobré. Protože je tato dóša jediná horká, tak oceňuje studená jídla a nápoje, zvláště v létě. Omezte určitě hořké a svíravé chuti /saláty a luštěniny/. Nadměrná Pitta činí tělo příliš kyselým /sýry, jogurty?/. Kofein a alkohol zvyšují Pittu, stejně jako cigarety. Mátové a lékořicové čaje jsou dobrou náhradou.
Snídaně složená ze studených obilnin a s jablečné šťávy je mnohem lepší, než káva s koblihou.
V červeném masu je tuk, který výrazně zahřívá tělo a proto není tělu zapotřebí. Pokud vyměníte mexické restaurace a steakhousy za vegetariánské restaurace, budete se po několika dnech cítit mnohem lépe a při stresu nebudete mít nutkání k přejídání. Smažená jídla jsou tučná, horká, slaná a těžká, což jsou všechny vlastnosti, kterým je nutné se vyhýbat. Kouzlo správné stravy, které se v Indii praktikuje několik tisíc let, je obrovské. Potravou získáváme důležité látky pro náš organismus a k jeho bezchybné funkci je zapotřebí vědět, co potřebuje a co mu ubližuje. Například doporučení pitného režimu není podle ayurvédy stejné pro všechny tři dóši. Tak jako dva litry denně mohou uklidnit Vátu, stejně tak mohou ublížit někomu, kdo je typ Kapha, protože přebytečná voda se v jeho organismu ukládá do tkání.
Významnou úlohu při vyrovnání dóš a odstranění příčin nemocí hrají i ayurvédské bylinné přípravky. Nejlepší formou jsou kapsle, ve kterých je v určitém poměru smícháno několik druhů bylinek, a to tak, aby působili na celý organismus.
Vhodné jsou také čaje, které ale nevydají tolik látek, jako čisté bylinky.
Nejméně vhodné jsou asi bylinky v tabletách, protože při jejich výrobě jsou používány různá pojidla, barviva a procházejí tepelným zpracováním, které bohužel ničí některé významné látky byliny. Ta pak nemůže pracovat se všemi svými prvky jako celek a efekt se přibližuje klasickým lékům. Ayurvédským bylinkám bych rád věnoval samostatnou kapitolu.
Sváhá
za Ayurveda-care
Radek Drochytka
e-mail: [email protected]
- Odpovědět
Pošli odkaz