Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Milča (Pá, 28. 10. 2016 - 19:10)

Dobrý v podvečer. Je to 21...Masére, dosti trapný pokus.

Tůmová Vladimír (Pá, 28. 10. 2016 - 18:10)

Dobry den, chtela bych Vas...Dobrý v podvečer. Je to 21 let, čoi na to tu nemoc zemřel taťka. Jestli máte zájem, zavolejte mi na 604 714032.

Rob (Pá, 28. 10. 2016 - 17:10)

Pane T. co si myslíte o této ceste?
http://www.news-medical.net/news/20161021/Cedars-Sinai-receives-FDA-approval-to-examine-safety-of-combination-stem-cell-gene-therapy-in-ALS-patients.aspx

T. (Út, 25. 10. 2016 - 19:10)

Ano, profesor Carvalho je se mnou vcelku v aktivním kontaktu, zeptám se.

FerFen (Út, 25. 10. 2016 - 07:10)

T: nejde, avšak máte s p. Carvalhom nejaký kontakt? Z Nemecka mám informáciu, že Japonci vraj budúci rok začnú na Perampaneli klinickú štúdiu takže ak ste s ním v kontakte možno by ste mohol túto informáciu cez neho overiť. Ja som sa na toto pýtal p. Kwaka ale na to mi už neodpovedal.

T. (Út, 25. 10. 2016 - 07:10)

FerFen: nejde v portugalsku o prof. Carvalho? Kazdopadne ohledne "uzdraveni" - rekl bych, ze pokud se podari nemoc zastavit v dobe, kdy jedte zbyva dostatek motoriclych neuronu, urcity navrat funkcnosti lze ocekavat jako dusledek reinervace.

FerFen (Po, 24. 10. 2016 - 16:10)

Dobrý deň, v minulosti som písal, že napíšem niečo viac ohľadom Perampanelu (liek ktorý látku obsahuje sa volá Fycompa). Asi všetci čítali článok http://www.nature.com/articles/srep28649 ktorý informoval, že v Japonsku skúsili nasadiť Perampanel myšiam a výsledok by sa dal označiť za impozantný. V článku bolo spomenutých niekoľko dávkovaní pričom najvyššia zmieňovaná dávka 20mg/kg na myšiach zodpovedá cca dávke 6-8mg pre človeka (informácia o prepočte dávky na ľudí pochádza od p. Shina Kwaka z Tokyjskej univerzity, spoluautora štúdie).

Najskôr sa dotknem otázky, či Perampanel funguje. Pravdupovediac, to presne zatiaľ nik nevie. Prečo? Od vyjdenia článku ubehli zhruba 4 mesiace a aj keď mi je známych niekoľko prípadov kde sa zdá, že funguje (viď. nižšie), popíšem prečo treba byť trošku opatrný. Za prvé je to tvz. plateau známe u niektorých pacientov kde sa postup choroby akoby "zastaví" na niekoľko mesiacov. A za druhé, to čo funguje na myšiach nemusí fungovať na ľuďoch. V prípade Perampanelu by som si však dovolil miernu formu optimizmu z toho dôvodu, že ide o vyskúšaný liek na liečbu epilepsie a je to látka ktorá zabraňuje prenikaniu vápnika do nervovej bunky cez AMPA receptor (skúste google a hľadať frázu "ALS Calcium"). V zásade najjednoduchší a asi aj najrýchlejší spôsob ako vyskúšať, či Perampanel funguje je - vyskúšať ho. Pacient by si mal spraviť ALSFRS-R skóre napríklad tu: http://www.outcomes-umassmed.org/ALS/alsscale.aspx (pozor, počet rokov sa dolu zadáva s desatinnou bodkou, nie čiarkou a je potrebné zmáčknuť tlačítko ALSFRS-R) a následne zobrať prvú dávku.

Čím sa dostávam k otázke dávkovania, pokiaľ to bude niekto skúšať mal by si prečítať príbalový leták ktorý je v českom jazyku dostupný tu: http://www.ema.europa.eu/docs/cs_CZ/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/002434/WC500130815.pdf a kde je napísané, že sa môže (ale nemusí) vyskytnúť zo začiatku dávkovania a pri navyšovaní dávky najmä spavosť a motanie sa. Nedoporučujem začínať vyššou dávkou ako 2mg a navyšovať tak ako to je napísané v letáku, tzn. navýšenie len po odoznení príznakov z aktuálneho dávkovania a nie skôr ako po týždni na aktuálnej dávke. Cieľová dávka by mala byť 6 až 8 mg denne. A aby sa poznalo, či funguje tak brať aspoň 4-5 mesiacov a porovnávať vyššie spomínané ALSFRS-R skóre či sa mení a ak áno tak ako sa mení. Pozor, pokiaľ sa ukáže, že Perampanel funguje tak sa nedá očakávať "vyzdravenie" (návrat do stavu keď bol človek plne zdravý) ale maximálne zastavenie postupu choroby.

V Portugalsku sa mi podarilo nájsť dvoch pacientov (u jedného neurológa) ktorí berú Perampanel momentálne na dávke 8mg a podľa informácie ktorú mám postup choroby sa u nich zastavil. Podobne v Nemecku poznám jedného pacienta ten mi ale podal informáciu, že za 3 mesiace stratil jeden bod a predtým mal stratu podľa jeho prepočtov 0,8 bodu za mesiac. Je otázka či to je preukazné.

Dotknem sa ešte ceny - najlacnejšie sa dá Fycompa zohnať čo viem na Slovensku za cca 121 euro, potom v ČR za 4400 Kč, nasleduje Nemecko s cenou 294 euro a USA s cenou 394$. Všetko sú to ceny za 28 kusové balenie v sile 12mg s plnou úhradou pacienta. Samozrejme najlepšie by bolo aby to lekár predpísal s úhradou zdravotnej poisťovne a pacient by tým pádom neplatil nič.

Bol by som rád aby sa k tomu čo som napísal vyjadril niekto z fundovaných tu na diskusii a prípadne opravil nepresnosti alebo doplnil informácie.

Pokiaľ bude mať niekto otázky ktoré neznesie papier diskusie je možné mi napísať na [email protected] e-mail ale vopred sa ospravedlňujem ak nebudem odpovedať obratom, niekedy mi to môže zabrať dlhšiu dobu.

Verka (Po, 24. 10. 2016 - 16:10)

Prosim když začíná ALS od nohou kde jako první ochabuji svaly a co není možné pro člověka udělat. Jeste se chci zeptat na křeče? Jsou sekundové nebo minutové a zatvrdne při nich sval?

Milča (Ne, 23. 10. 2016 - 11:10)

Robe to jste jedinny od koho...Pavlo, rozdělte tak aby jste měla 0,5 mg a to dávejte manželovi týden rozmixováno v nápoji. To je velice slabá dávka, to by si neměl ani všimnout. Pokud bude týden bez problémů navyšte na 1 mg a dávejte mu to rozmixováno v nápoji dva týdny. Na další dva týdny pak navyšte na 1,5 mg a tak dále. Znáte ho lépe než zná on sám sebe ;-) tudíž vidíte co to s ním dělá.

Milča (So, 22. 10. 2016 - 23:10)

Robe to jste jedinny od koho...Pavlo, od čeho jsi žena a manželka? ;)

PH (So, 22. 10. 2016 - 13:10)

Zdravim všechny, jsem na...Robe to jste jedinny od koho slysim jak bezproblemove fycompu zvlada.
Ja bych byla take pro vydrzet, ale pres vsechny argumenty manzel nechce.
Jeste je "sedak" a byl opravdu spatny. Pavla

Rob (So, 22. 10. 2016 - 13:10)

Urcite se vyplati vydrzet,...Prvni jsem sehnal podobně jako Tibor. Pak jsem sehnal i předpis s poznámkou - ÚHRADA PACIENTEM. Asi teda budu měnit neurologa.

T. (So, 22. 10. 2016 - 12:10)

Urcite se vyplati vydrzet, spavost by mela odeznet.
Robe, predepsali vam fykompu, nebo jste proaktivne sehnal? Drzim palce!

Rob (So, 22. 10. 2016 - 10:10)

Zdravím,dlouho jsem tu...Zdravim všechny, jsem na Fycompě 8 dní. Již po 4 dnech jsem přešel na 4mg protože mi to nic nedělalo. Nic se neděje ani při těch 4mg. A to jsem se těšil jak budu pěkně spát. :-)
Myslím Pavlo že se toho nemusíte bát.

Janka (So, 22. 10. 2016 - 09:10)

Zdravím,dlouho jsem tu...Pozdravujem zo Slovenska, Pavla. To čo popisujete je klasický prejav predĺženého spánku, spavosti a zvýšenej únavy prvých pár dní. My sme začali na 4mg pretože dvojku sme nezohnali (teda teta nám túto nezohnala) a manžel bol zo sedáka ležiak skoro dva týždne. Potom sa to upravilo. Náš lekár o tom vie, povedal ale, že nám to nepredpíše pretože keby sa to prevalilo mal by problémy s lekárskou komorou ale pokiaľ si to zoženieme po vlastnej linke nemá s tým problém a bude manžela sledovať. Upozorňoval nás na dve veci a to ak si dávame večer pohárik tak úplne vynechať a rovnako niekoľko dní pred prvou tabletou a počas celého brania nehuliť travku, oboje že vedľajšie účinky zhoršuje. Majte sa Janka, Trnava

PH- fycompa (Pá, 21. 10. 2016 - 22:10)

Zdravím,dlouho jsem tu nebyla,ale stále s manželem žijeme a zatím vše doma ještě zvládáme.Chci se jen k něčemu vyjádřit + předat zkušenost s fycompou.
To že tu lékaři neexperimentují s novými léky kde jsou ze studií nadějné výsledky a na západě je zkoušejí,to je smutné a zároveň je problém někde výše (není jim to umožňěno,bojí se o práci,...musí se objevit nějaký průkopník)Ale,že se zde nemají chuť vzdělávat,nečtou nové studie,nemají přehled a jedou v roky starých kolejích,to je žalostné.Vždyť by mohli posloužit,alespoň radou,psychickou podporou že se něco ve výzkumu děje ,a na nemocném/rodině by pak bylo zda se pokusí něco schánět.Takto mnozí máme více informací než lékaři,ale trávíme tím spousty času a následného úsilí namísto klidné péče o blízkého.Třeba já už nemám tolik času po nocích sedět a pročítat odborné články a diskuze,skoro už nespím a přes den není čas.Proto jsem vděčná za přínosné příspěvky některých zde přímo k als a za to,že jsou tu lidé,kteří výzkum sledují,jsou pro věc zapálení,a snaží se pomoci.Děkuji.
Fycompu jsme též vyzkoušeli,a jak je zmiňováno,má hlavní vedlejší účinek únavu a spavost.Co vím,všichni to zpočátku snáší špatně.Manžel vzal jen jednu tbl 2mg a ráno byl úplně odmázlí,úplný ležák,velice špatně to nesl.Jsme zbabělí a hned jsme to vzdali.Manžel už ji nechce.Někteří,co jsou na tom lépe,popisují též únavu a větší spavost kterou když po několika dnech překonají,zvládají dále postupné navyšování.Manžel je ale rozhodnut do toho nejít.Měli jsme tbl na 3 týdny,ubyla jedna,kdo by měl zájem o 20tbl 2mg Fycompy,může mi napsat mail na [email protected]
Pročtěte si příbalový leták a zvažte.
Všem krásné dny Pavla

Jaromír (Pá, 21. 10. 2016 - 22:10)

Zdravím Tomáši,

mohl by jste mi prosím zanechat kontakt na sebe? Trápí mne nepřetržité fascikulace, které se stupňují a další neuro problémy, které bych s Vámi rád prokonzultovat.

Mnohokrát předem děkuji za ochotu.
S pozdravem Bureš

Adellka (Pá, 21. 10. 2016 - 21:10)

Hej, jestli loviš duše Blahový( nebo jsi vlastníkem zapper centra)
Přesuň se laskavě do jinejch vod!!!

T. (Pá, 21. 10. 2016 - 17:10)

Masére, vy jste imbecilní demagog nádherně demonstrující naprosto nulovou znalost problematiky. Řeknu jen jedno - ALS pacienti jsou jogíni, vegani, BIO-blázni, normální strávníci i jedlíci, v Japonsku (kde je výskyt dokonce lehce vyšší) i v Americe. Frekvence a paraziti jsou již takové bláboly, že mám pocit, že kromě nižšího intelektu nejspíše trpíte i určitou formou stihomamu.

m. (Pá, 21. 10. 2016 - 11:10)

Nechte si udělat testy a pak uvidíte , zda mám praqvdu nebo ne.Nestojí to nic, dražší je pak likvidace parazitů frekvencemi.Alespoň budete vědět, co v těle máte.

Reklama

Přidat komentář