Reklama

na holou nebo ne ?

Default User Image
PČR (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

1. K TRESTNÝM ČINŮM PROTI RODINĚ A DĚTEM

 

V hlavě čtvrté zvláštní části trestního zákoníku jsou obsažena ustanovení, podle kterých se poskytuje ochrana rodině a dětem proti činům, jimiž je narušován především zdárný a řádný vývoj dětí, jejichž výchova je zajišťována a realizována zejména v rodině. Základní práva a povinnosti v rámci rodinných vztahů jsou vymezeny zákonem č. 94/1963 Sb., o rodině, s kterým souvisí zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, obsahující veřejnoprávní normy týkající se péče o děti, zatímco zákon o rodině se omezuje pouze na úpravu intervence soudu do rodinně-právních vztahů. S ohledem na to, že práva a povinnosti vyplývající ze zákona o rodině, nejsou přímo tímto zákonem vynutitelné a není stanovena sankce za jejich nedodržení, je ochrana před jejich porušením nebo zneužitím svěřena zejména trestnímu právu, které však lze aplikovat jenom tehdy, pokud nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle občanskoprávních nebo správních předpisů.

 

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

Default User Image
PČR2 (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

Objektem trestných činů v hlavě čtvrté je zájem na důsledném uplatnění řádné výchovy, výživy, tělesném a duševním vývoji dítěte a na harmonických vztazích v rodině fungujících podle základních společenských norem. Individuálním objektem u některých trestných činů je vedle výchovy a zdraví dítěte i ochrana starších osob svěřených do cizí péče, jakož i dospělých osob žijících ve společném obydlí před některými projevy domácího násilí.

Trestní zákoník, stejně jako dřívější trestní zákon č. 140/1961 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vyčlenil trestné činy proti rodině a dětem do samostatné hlavy.1) Upravil však název této hlavy tak, aby byl v souladu s nově vymezeným pojmem dítěte, který navazuje na mezinárodněprávní úpravu této kategorie osob, a nahradil tak původní pojem mládež. Zcela nový je v této hlavě pouze trestný čin týrání osoby žijící ve společném obydlí (§ 197).

 

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

Default User Image
PČR3 (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

Vystavení dítěte nebo svěřené osoby nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví je stav nebezpečí, při kterém může dojít k jejich záchraně jen v důsledku náhody.

Pachatelem může být jen osoba, která má povinnost o dítě nebo svěřenou osobu pečovat, a to zejména rodiče, poručník dítěte, opatrovník svěřené osoby, osoba, které bylo dítě svěřeno soudním rozhodnutím do výchovy, pěstoun, pracovník (zaměstnanec) ústavu, ve kterém se vykonává ústavní výchova nebo ochranná výchova, osoba, které bylo předáno nezletilé dítě do péče na základě usnesení soudu o předběžném opatření, osoby, které převzaly péči o dospělou osobu, která si nemůže sama opatřit pomoc, pracovník (zaměstnanec) ústavu, nemocnice, domova důchodců nebo jiného obdobného zařízení, které přijalo osobu, která si nemůže sama opatřit pomoc, osoba, která převzala péči o dítě nebo o svěřenou osobu na základě dohody uzavřené s tím, kdo má jinak povinnost o dítě pečovat a také osoba, která bez předchozí úmluvy fakticky převzala péči o dítě nebo jinou osobu, jež si sama nemůže opatřit pomoc, a tuto péči po určitou dobu vykonává.

 

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

Default User Image
PČR4 (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

Kdo týrá osobu, která je v jeho péči nebo výchově, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. (§ 198 odst. 1 trestního zákoníku)

Toto ustanovení bylo převzato z § 215 dřívějšího trestního zákoníku. V základní skutkové podstatě došlo ke zpřísnění sazby trestu odnětí svobody.

Skutkovou podstatu trestného činu týrání svěřené osoby podle § 198 odst. 1 trestního zákoníku naplní ten, kdo týrá osobu, která je v jeho péči nebo výchově.

Objektem trestného činu týrání svěřené osoby je zájem společnosti na ochraně osob, které vzhledem ke svému věku nebo z jiných důvodů jsou v péči nebo výchově jiných osob.

Tato zvýšená ochrana osob, které jsou odkázány na péči dalších osob, má kromě jiných preventivních opatření vést u dětí také k prevenci tzv. syndromu zneužívaného a zanedbávaného dítěte.8)

Předmětem útoku je každá osoba, která je z jakéhokoliv důvodu v péči pachatele, a to dítě, osoba zletilá, která pro stáří, nemoc, invaliditu, mentální retardaci apod. je odkázána na péči nebo výchovu pachatele

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

Default User Image
PČR5 (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

Týrání je zlé nakládání se svěřenou osobou, vyznačující se vyšším stupněm hrubosti a bezcitnosti a určitou trvalostí, které tato osoba pociťuje jako těžké příkoří. K tomu je třeba uvést, že trvalost pachatelova jednání je nutno posuzovat v závislosti na intenzitě zlého nakládání. Může jít o zlé nakládání působením fyzických útrap, ale i o zlé nakládání v oblasti psychické. Nevyžaduje se, aby u svěřené osoby vznikly následky na zdraví, ale musí jít o jednání, které týraná osoba pro jeho krutost, bezohlednost nebo bolestivost pociťuje jako těžké příkoří (např. pachatel nechával dítě svěřené jeho péči často a po dlouhou dobu klečet i s předpaženýma rukama, surově je bil a nedával mu řádně najíst, nebo ponechával týranou osobu v chladném prostředí bez nutného oblečení apod.)9)

Pachatelem trestného činu týrání svěřené osoby podle § 198 trestního zákoníku může být jen ten, kdo vykonává ve vztahu k týrané osobě péči nebo výchovu, tzn. rodiče, nebo jen jeden z nich, příbuzní, učitelé, vychovatelé, ošetřovatelky, sportovní trenéři, přátelé a známí rodičů týrané osoby i jiné osoby, jejichž vztah k týranému je založen zcela nahodilým úkonem (např. faktickým převzetím péče). Může to být i manžel matky, který není rodičem dítěte, nebo druh matky, jestliže byl pověřen pomáhat při výchově.

Jde o úmyslný trestný čin.

Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem,

b) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví,

c) spáchá-li takový čin nejméně na dvou osobách, nebo

d) páchá-li takový čin po delší dobu. (§ 198 odst. 2 trestního zákoníku)

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

Default User Image
PČR6 (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

Kvalifikovanou skutkovou podstatu trestného činu týrání svěřené osoby podle § 198 odst. 2 trestního zákoníku naplní pachatel, který činem uvedeným v odst. 1 způsobí následek uvedený pod písm. a) až d):

a) Spáchá čin uvedený v odstavci 1 zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem:

Zvlášť surový způsob je zlé nakládání pachatele s týranou osobou s výraznou mírou brutality, která se vymyká z rámce běžného u většiny trestných činů tohoto druhu (např. pálení rukou dítěte nad plamenem plynového sporáku, pálení žehličkou na břiše týrané osoby, opakované tlučení týrané osoby do modřin, které nejsou ještě zhojeny, apod.). Postačí zavinění z nedbalosti.

Zvláště trýznivým způsobem týrání je oběť vystavena pachatelem bolestem na hranici snesitelnosti trvajícím třeba i po kratší dobu nebo sice méně intenzivním, ale zato uskutečňovaném po delší dobu ze strany jeho oběti. Postačí zavinění z nedbalosti.

b) Způsobí takovým činem těžkou újmu na zdraví.

Tato okolnost podmiňující použití vyšší trestní sazby podle § 198 odst. 2 písm. a) se vztahuje na jednání pachatele, který týrá osobu, která je v jeho péči nebo výchově, a přitom jí způsobí těžkou újmu na zdraví (k pojmu těžká újma na zdraví srov. komentář k § 122 odst. 2.

Při úmyslném způsobení těžké újmy na zdraví týráním svěřené osoby by se pachatel dopustil souběhu trestného činu týrání svěřené osoby podle § 198 s trestným činem těžkého ublížení na zdraví podle § 145.

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

Zz

Default User Image
přísnýfotřík50 (So, 10. 8. 2024 - 07:08)

Nazdar lidi jak jste si s vašima hajzlíkama užili první měsíc prázdnin? Já mám 4 a můžu říct že za ten měsic to schytali nejméně 6x každý. 

Default User Image
zz (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

zz

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

 

Default User Image
Josef 1 (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

Dneska klukovi nařežu, je mu devět. Ještě má bráchu, tomu je jedenáct, ten zatím bit nebude. Až to proběhne, napíšu. Každopádně chlapečkovi pořádně seřežu tu jeho holou....

Default User Image
zz (So, 10. 8. 2024 - 09:08)

zz

Default User Image
ZZ (So, 10. 8. 2024 - 11:08)

ZZ

Anonym (Čt, 8. 8. 2024 - 15:08)

Ústí nad Labem - Za dlouhodobé sexuální násilí na chlapci, fyzické a psychické týrání, šíření pornografie a další trestné činy navrhla dnes u Krajského soudu v Ústí nad Labem státní zástupkyně desetiletý trest pro jeho matku. Pro jejího partnera, který podle obžaloby sexuální praktiky plánoval, dokumentoval a také provozoval, pěstoval a užíval konopí, navrhla devět let vězení. Partneři chlapce podle obžaloby zneužívali nejméně sedm let od doby, kdy mu bylo sedm let. Dnes již dospělý muž trpí podle znalců posttraumatickou stresovou poruchou.

nezletilým synem v domě na Lounsku. Státní zástupkyně Klára Kubátová dnes v závěrečné řeči upozornila, že na celou trestnou činnost se přišlo náhodou, kdy se fotografie ženy s dítětem objevila na internetu a policii se podařilo osoby ztotožnit. Domovní prohlídka se uskutečnila v roce 2021, policie tehdy zajistila rozsáhlý obrazový materiál, konopí, semena jedovatého durmanu a další důkazy. "Obrazové záznamy jsou natolik vypovídající, že usvědčují oba obžalované," uvedla Kubátová.

Obžalovaní v hlavním líčení vinu nepopírali.

(zbytek si devianti, přečtěte na České noviny. Brzy dojde i na mnohé z vás, jak tak koukám. )

Reklama

Přidat komentář