Reklama

Ježíš Kristus, Boží Syn

pozorovatel pob (Pá, 16. 6. 2017 - 09:06)

Diskuse je fajn. Je fajn i to srovnání minulosti se současností. Pobožní čtou rádi svoji bibli - svoje svaté texty a tvrdí, že tam je dobro a vzory pro ně. Ale kecají. Ve skutečnosti bibli nenapodobují. Ani postavy. Napodobuje snad někdo Abraháma? Kdyby někdo na zahradě udělal zápalnou vatru a chystal se obětovat svého syna, zavolají na něho sousedi policajty a děcko mu vezmou do Klokánku. Určitě dneska nikdo nenabízí svým hostům své dcery se slovy - dělejte si s nimi co chcete. A ani pobožní nechodí po ulicích jako jejich Kristus a nevyřvávají, čiňte pokání a žádné apokalyptické vize nemají. Respektive mají, ale to jsou minoritní sekty nebo jednotlivci. Většina pobožných je zabydlená na zemi, nikam se nechystá a jsou spojeni s majetky a rodinami a prací atd. Biblí se řídí doslova málokdo. Ovšem. když pobožní zmerčí třeba osoby stejného pohlaví, tak najednou začnou vřískat argumentovat biblí a to doslova a dělají všechno proto, aby těm lidem zabránili žít jejich životy. Podepisují petice proti LGBT lidem, atd. Najednou velmi ožijou a jejich víra se dostane do závratných výšin. Když jse o to reguloval životy druhým - to jsou akční na maximum. Když se jedná aby oni sami žili podle jejich knížky - to nechtějí slyšet. To se začnou vymlouvat, že prý to jsou jen metafory a prý to platilo jen pro tu dobu. Proto tvrdím, že pobožní jsou šašci. Šašci, co si z bible vybírají jen to, co se jim hodí.

16.6. (Pá, 16. 6. 2017 - 06:06)

Kdo chce,tak rozumí.

Touha (Čt, 15. 6. 2017 - 22:06)

Vy tady taky máte dost, koukám

15.6. (Čt, 15. 6. 2017 - 21:06)

Budeme levitovat.

14.6. (St, 14. 6. 2017 - 22:06)

verici, ktery jsou skutecne...Svatej brázek si taky za něco musíš koupit.

Waltr (St, 14. 6. 2017 - 22:06)

V novozákonních...Novozákonní Jezája též lidi od práce odváděl, a vedl je k tomu, aby se spoléhali na zázraky. // To by byl volební lídr ČSSD!

rr (St, 14. 6. 2017 - 21:06)

verici, ktery jsou skutecne verici, taky makaj, to jenom zneuziti uceni Jezise Krista pro obchod, vyrobilo cernoprdelniky. Jezise v rodmen meste nazyvali tesarem, syn toho tesare Josefa, takze take poctive makal!!! Zadne koukani do nebe v himalajich a zivot mnicha... a pak sber penez od babicek pod pohruzkou pekla!

pozorovatel pob (St, 14. 6. 2017 - 17:06)

14.6.2017 10:25 - Všecko je třeba poctivě vyrobit, přenést, zaplatit, odmakat.Nebo třeba nezaslouženě dostat, zdědit, ukrást...To máš pravdu, ovšem aby bylo co krást, nebo dědit, musí to nejdřív někdo vyrobit. Takže někdo z toho řetězce - pravděpodobně ten první, na začátku musel vytvořit reálné hodnoty, aby si nim šlo následně manipulovat.

mamut (St, 14. 6. 2017 - 16:06)

Pobožní čarují nejen...Přesně tak to je. Je smutné, když ještě v dnešní době, plné vědeckého poznání, lidé věří takovým báchorkám a jsou schopni se kvůli nim i vraždit.

pozorovatel pob (St, 14. 6. 2017 - 10:06)

Pobožní čarují nejen pokládáním ruky a zaříkáváním ve jménu krista, ale i modlitbami a třeba půsty. Pobožní si myslí, že když nebudou jíst, že se sebetrýzněním dají věci, události někam poposunovat. Že existuje nějaká síla, nějaký bůh a ten bude reagovat, když oni se budou postit. Prostě je to celé pověrečné a magické a samozřejmě fantasy. Křesťané si myslí, že dělají něco ušlechtilejšího než woo-do od šamanů, ale je to v bleděmodrém totéž. Je to jen čarování. Akorát pod jinou hlavičkou.

pozorovatel pob (St, 14. 6. 2017 - 10:06)

Prostě lidi v té době věřili na všecky ty nadpřirozené věci, co jsou v bibli. Lidi jsou pověrčiví. I dneska spousta lidí věří na různé energie, karmy, atd. To mají z východu, ti, co jsou ovlivnění západem, zase věří na duchy, anděly, atd. Nebo život po životě, různé bytosti, destinace. Seznam je nekonečný. Lidský mozek je schopen vymyslet snad cokoli. Jenže svůj reálný život mohu žít leda podle skutečnosti. Tedy ne bájných knih a bájného povídání různých podivných lidí, ale podle toho, co jsem zažil a co reálně funguje. A žádné abrakadabraka mi nefunguje. Spotřebič funguje leda, když ho zapnu do zásuvky, kde je elektrický proud, protože ho pravidelně platím. Žádné perpetum mobile se nekoná, žádné čárymáry fuk nikde není. Všecko je třeba poctivě vyrobit, přenést, zaplatit, odmakat. Dokonce i charakter člověka je třeba poctivě pilovat od kolébky výchovou, žádné položím na tbe ruce a čárymáry fuk ve jménu ježíše krista budeš od teď jiný nefunguje.Náboženství chce všechno obejít, všechno přečůrat. Náboženství, bible je z principu nepoctivá záležitost. Nechce odmakat, chce čarovat.

pozorovatel pob (St, 14. 6. 2017 - 09:06)

Už slovo evangelium - co to jako je? Spása, bůh, srdce atd. Prostě nekonečný seznam slov, která tady mají jiný význam než v normálním světě. Všecko je nějak naopak, začarované, je to říše fantazie. Když otevřeš bibli, je to stejné jako bys otevřel jakoukoli jinou fantasy knihu. Hadi mluví, hory se hýbou, zeměkoule se přestane na půl dne točit, lze chodit po vodě, anděl tě vysvobodí z vězení atd. Ten seznam crazy a fantasy by byl hodně dlouhý, je to tak 30% obsahu té knihy.

mamut (St, 14. 6. 2017 - 01:06)

Zdejší diskusní příspěvky některých zarytých věřících mi připadají, jako kdyby se malé děti hádaly, zda měl děd Vševěd na hlavě jen tři zlaté vlasy, nebo jich tam měl víc. Nebo zda byla Sněhurka panna a jestli ji defloroval princ, nebo trpaslíci. I když jsou v Bibli popsány historicky doložitelné osobnosti a místa a je tam občas nějaké to moudro, přesto je tam i mnoho vybájené fikce. A to je jen Bible. Takových knih, jako je Bible, existují kvanta. A jsou tam popsány jiná božstva a jiná místa a události. Jak v těch pohádkách. Kdo byl otcem Smolíčka Pacholíčka ? A kdo byly Jezinky ?

Tony (St, 14. 6. 2017 - 00:06)

: Je velmi možné, že...*Jezája pouhou chimérickou montáží dávnějších mýtických hrdinů a božstev.*Hlavně je nontáží patvar Jezája. Toho ses chytl jak slepice flusu.

Jirka (So, 3. 6. 2017 - 12:06)

ŘKC nikdy neměla ráda...Však můžeš porovnat s kanonickýma, např. Tomáše (ten se i nejčastěji shoduje s Matoušem), ale Magdalena už je trochu jiná.

Jirka (So, 3. 6. 2017 - 12:06)

To je to, co si myslím....Ono je těžko možné uvědomovat si něco, čemu málokdo rozumí. Také mám problém mnohým analogiím a jejich smyslu porozumět. Jsou psaná z velmi hluboké prozřetele a mnohdy se jim dá porozumět až když se zažívají. Je velmi možné, že Ježíš toto vyšší učení předával jen těm, u kterých věděl, že mají natolik široké srdce, aby si skryté významy uvědomili, jen těm, kteří "vidí". S ostatními by to bylo zbytečné házení perel sviním. Za křesťana se totiž může považovat leckdo, ale ne každý má tu oduševnělost, aby hloubce smyslů v tomto učení porozuměl. Proto, kdo je křesťan a kdo ne, si neurčují sami lidé, ale sám Pán to určuje. Proto není vůbec podstatné, za co se považujete vy, ani za co vás považují druzí, protože soudit vás nebudou oni, ale zase Pán.

Touha (So, 3. 6. 2017 - 10:06)

To je v pořádku Touho,...To je to, co si myslím. Vatikánské archivy by mohly vyprávět. Některá evangelia do jejich koncepce zapadala,některá ne. Ale že si to neuvědomují ti, kteří se od katolické církve odklonili, to mi hlava nebere

Jirka (So, 3. 6. 2017 - 10:06)

To je v pořádku Touho, vubec se neomlouvej, jsem rád, že ses vyjádřila i ty.Šlo mi hlavně o to, že tato vyřazená evangelia mají blíže skutečným gnózím. Jejich texty jsou už o něco zasvěcenější, a ne tedy pro každého. Slepému ve tmě snad pomůže vidět když se rozsvítí světlo? Církev je mohla záměrně utajit a díky tomu jsou dnes na pomezí věrohodnosti a diskutabilní. "Slepý" křesťan jim však z pochopitelných důvodů nemá důvod ani potřebu věřit, ale ti, co "vidí", v nich můžou poznat mnoho.

Touha Jirkovi (Pá, 2. 6. 2017 - 15:06)

Omlouvám se, že tda zabírám svými úvahami prostor, kdy jste oslovil věřící křesťany. To bude tím, že mám dnes dost času tady rozumovat, protože jsem to v posledních dnech přehnala se sluníčkem, tak mám utrum:)

Touha (Pá, 2. 6. 2017 - 15:06)

Do značné míry s tebou...Ale to jsi vpodstatě řekl to co já. Snad ještě dodám, že teprve před před pár desítiletími v historické vědě převážil názor, že se jednalo o jednoho člověka a ne o více osob, jejichž výroky byly sjednoceny jako jedna ucelená, řekněme filozofie

Reklama

Přidat komentář