Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

Kateřina (Út, 21. 4. 2009 - 18:04)

Mezku, někdy se mi zdá, že to s tím zbožšťováním Krista přeháníte. Vím sem tam nějaký text uvedete, ale ještě jste zde nepředložili jediný text, který by něco takového dokazoval, maximálně možná něco zpochybní, ale neexistuje text, který by nějak dokázal vaše tvrzení.
Co by jste dávno pochopili, no přece to, že nelze zaměňovat Krista za Jehovu a obráceně, protože se jedná o jasné modlářství.
Čím by byl Kristus bez Otce? Vlastně by ani nemohla začít existovat

Návštěvník (Út, 21. 4. 2009 - 18:04)

A co spojení s OSN

Mezek (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

Kateřino píšeš:
Mare a Mezek si neustále melou svou o Kristu, i když mají bezpočet důkazů,kdyby byli skutečně tak upřímní, dávno by to pochopili, spíš jen nejsou ochotni připustit, že by se mohli mýlit.
Myslel jsem že jsem na diskuzi,kde píšu to,s čím se ztotožňuji.Též se snažím mnohé podložit texty.Tak oč Ti jde.
Co se týče omylu,nemíním se přít:)

ps:co máš na mysli když píšeš /dávno by to pochopili/ a co jako........

Kateřina (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

Oprava:
V první ods. posledního příspěvku se mi tam omylem vloudilo písmenko m ve slově má :-), takže já nemám

Kateřina (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

Jo ješte Ben psal něo o mafii, ano skutečně velmi zábavné.
Jak všichni dobře víme v politika, která je jednou velkou špínou a mafií, ve většině států skutečně mám blízké kontakty na náboženské vůdce.

Ale všichni dobře víme SJ se nepletou ani do politiky ani s jinými náboženstvími, a proto jsou tím jediným uspořádáním, které nemá s mafií nic společného.
Jo možná se před pár lety o něčem mluvilo, ale byla to nenasytnost jednotlivce, který už dávno není členem.
Ale na rozdíl od jiných lidských organizací prolezlé protekcí a korupcí a vlastně jsou samou podstatou těchto organizací, svědkové Jehovovi jsou vedeni naprosto jinými pohnutkami a principy.

Kateřina (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

Milko, Milko, nevím o jaké upřímnosti mluvíš.
Ale i kdyby byli všichni tito co jmenuješ nejúpřimější lidi na světě, není to to nejdůležitější.
Mare a Mezek si neustále melou svou o Kristu, i když mají bezpočet důkazů, kdyby byli skutečně tak upřímní, dávno by to pochopili, spíš jen nejsou ochotni připustit, že by se mohli mýlit.
K Milanovi se nemohu vyjádřit, ten zde píše málo a Svědek je ateista
z toho celého tady dělá srandu a nebere to vážně, protože má úplně jiné priority.

K sobě bych napsala jen to, že taky jistě nejsem bez chyby a je pravda, že občas změním nick, ale je to proto, abych neobracela pozornost na sebe, ale na toho o kom celá tato diskuse je.

Kateřina (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

Bene ty jsi dnes v poledne mluvil skutečně jako Karel Marx. Jen doufám, že nemáš tak dlouhý plnovous:-))

Možná některým lidem se hodilo, aby Bibli nazvali knihou sloužící k ovládání lidí, ale skutečnost byla jiná.
Pro lidi v té době byla jedinou útěchou a oporou víra v Boha, právě ti co si Bibli četli dokázali jasně rozeznat dobro od zla a mohli se zlu postavit.

Pokud vím tato myšlenka se velmi hodí všem diktátorům, protože jsou to oni, kdo určuje , co je správné a co špatné. A zbavuje tak lidi svobody, to Bible nikdy nedělá, naopak každý kdo ji čte, jasně rozeznává, že je třeba za své jednání nést odpovědnost a že obé, dobré i špatné se nám vrací jako bumerang.

milka (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

Lidi copak necítíte tu upřímnost a lásku z naší Mare,drahého Mezka , hodného Milana a milého Svědka?
Žádný řád nimi nemanipuluje,ale jen ta jednoduchá upřímnost.

Kateřina (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

5ekla bych, že se překladatelé snažili touto volbou slov vyjádřit nepřetržitos tohoto procesu poznávání, jako že se člověk něco neustále přiučuje a doučuje(něco zapomněl, něco mu došlo atd.)
Podle mne to nemění nic na JEDINEČNOSTI vztahu. Ba právě naopak, ŽIVÝ vztah se udržuje právě tou neustálou snahou dovědět se věci podrobněji a jasněji.

Návštěvník (Út, 21. 4. 2009 - 17:04)

Kdybyste poznali Boha a Ježíše Krista, ne přijímali poznání o nich, byli byste se snažili navázat s nimi vztah JEDINEČNÝ, ne naukový, ale ŽIVÝ. Proč potom na ostatních místech se nepřekládají ,přijímají poznání´, ale poznají? Srovnejte 1. Jana 5:20, Kol. 2:2, Ef. 4:13; Fil. 1:9. Jan 16:3 ,To však budou dělat, protože nepoznali ani Otce, ani mě... Řecky gynoskein = sloveso poznat. Za druhé v řecké předloze chybí předložka o (peri). Přijímat poznání o ..., správněji poznat. Ne: musí studovat, musí se učit, musí přemýšlet, musí shromaždovat fakta a informace o svém Bohu.... Ano: navázat vztah, sblížit se, jako děti poznají svého tátu tím, že pozorují, sblíží se, a ne musí...
Jsem proto naštvaný ne na vás. Bůh Otec dal vše Synovi do svých rukou... Poznáme Syna, poznáme Otce. Jak jednoduché.

Dan (Út, 21. 4. 2009 - 16:04)

Vážený Pavle J.

když píšete o překladatelích NS, že ve všem měli jas?o, možná, že se vám jen nedostal do ruky překlad se studijními poznámkami. Ten je "prošpikován" právě takovými řekněme nejasnými výrazy a podpořen významovými odstíny slov v originále.

Jak je podle vás posunut význam slova poznávat v Jan 17:3, nevím jestli by ta věta dávala smysl se slovem převzít odpovědnost. Posuďte sám:
"To znamená věčný život, kdo přijme odpovědnost(učiní zkušenost) o tobě jediném pravém Bohu a o tom kterého si vyslal Ježíši Kristu."

Co se týká JHVH nebo Jehova, je třeba přihlédnout k tomu, že "o" po h se v některých původních textech vyskytovalo, navíc v češtině by se JHVH nedalo příliš skloňvat a podle mne by mohlo dojít k jistému odoosbnění.

Mezek (Út, 21. 4. 2009 - 16:04)

Je to Tvůj názor :)

Návštěvník (Út, 21. 4. 2009 - 16:04)

Otázky (a odpovědi)

Milý čtenáři, v této části svého zamyšlení budeš potřebovat čas a také mít po ruce Bibli, abys mohl sám o uvedených bodech přemýšlet. Nabízím zde totiž jistý blok otázek, na které neuvádím bezprostředně odpovědi. Vede mě k tomu touha, aby nikdo nevyměnil své myšlení tak rychle, jako náplň v propisce a psal dál. Snad jen vážnou radu na úvod. Půjde-li to, zkus při čtení Božího slova zapomenout na vše, co jsi zvyklý v něm vidět a vnímat a požádej Autora a Otce, aby tě vedl tak živě a nově, jak po Něm toužíš.

* Došel by ke stejnému výkladu Matouše 24:42-51 ten, kdo nikdy neslyšel o svědcích a přitom si upřímně četl Písmo?
* Mluvil Ježíš někdy o tom, že Ho bude na zemi někdo zastupovat?
* Mluvil Ježíš někdy o tom, že bude mít na zemi jediného interpreta své vůle a všichni věřící se mu budou muset podřídit?
* Kdyby měl onen zástupce autoritu Boha na Zemi, nepatřilo by učení na tento námět mezi základní nauky Písma?
* Dá se očekávat, že tak vážná věc by byla zašifrována do jednoho krátkého Ježíšova podobenství?
* Kolik místa, pozornosti a času by bylo věnováno takovému námětu?
* Jak by zřejmě Ježíš uvedl takové proroctví?
* Čteš-li Matouše 24:42-51 pozorně, působí text dojmem proroctví nebo podobenství?
* Proč není autorita tzv. věrného a rozvážného otroka podporována paralelní zprávou u Lukáše 12:35-48?
* Podporuje tento text zmíněnou nauku nebo ji totálně boří?
* Jestliže sami svědkové do roku 1927 oficiálně věřili, že věrný a rozvážný otrok je pastor Russel, koho našel Ježíš při své inspekci Země v roce 1914 či 1918 jako věrného a rozvážného otroka?
* Kdo změnil toto podstatné učení a jak je to možné?
* Ježíš často mluvil o tom, že ze země odejde, mluvil stejně často o tom, že někdo přijde místo Něj?
* Jakou roli by měl ten, kdo přijde místo Něj mít a co by od Něj měli křestané očekávat?

Co vyplývá z následujících textů?

Jan 14:16,17: "Já požádám Otce a on vám dá jiného Přímluvce, aby byl s vámi na věky - Ducha pravdy, kterého svět nemůže přijmout, poněvadž ho nevidí ani nezná. Vy jej znáte, neboť s vámi zůstává a ve vás bude."

Jan 14:25,26: "Toto pravím vám, dokud jsem s vámi. Ale Přímluvce, Duch svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všecko, co jsem vám řekl."

Jan 15:26: "Až přijde Přímluvce, kterého vám pošlu od Otce, Duch pravdy, jenž od Otce vychází, ten o mně vydá svědectví."

Jan 16:7,8: "Říkám vám pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu- li, pošlu ho k vám. On přijde a ukáže světu, v čem je hřích, spravedlnost a soud."

Jan 16:13,14: "Jakmile však přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy, neboť nebude mluvit sám za sebe, ale bude mluvit, co uslyší. A oznámí vám co má přijít. On mě oslaví, neboť vám bude zvěstovat, co přijme ode mne."

Jana 2:20,27: "Vy však máte pomazání od Svatého a znáte všechno. Ale pomazání, které jste od něho přijali, zůstává ve vás, takže nepotřebujete, aby vás někdo učil. Jeho pomazání vás učí všemu, a je pravé a není to žádná lež. Jak vás vyučil, tak zůstávejte v něm."

1.Kor. 2:10: "Nám však to Bůh zjevil skrze Ducha."

Řím. 5:5: "Boží láska je vylita do našich srdcí skrze Ducha svatého, který nám byl dán."

Budeš-li číst knihu Skutků, dá se říci, že Ježíš splnil svá zaslíbení tak, jak je zachycují výše zmíněné verše? Dokážeš říci, kdo nejčastěji určoval plány apoštolů a směřoval jejich kroky? Jsi-li křesťanem, kdo ve skutečnosti vede a řídí tvůj život?

Dan (Út, 21. 4. 2009 - 16:04)

Mezku jsi totálně vedle, neuvědumuješ si totiž jednu zásadní věc, a to že v době psaní Bible nikdo nepochyboval o existenci a jediněčnosti JHVH, jak je to nyní. Každý měl zcela jasno jaký je rozdíl mezi zaslíbeným Mesiášem a Stvořitelem.
To, že to dnes není některým z vás jasné je váš jasný duchovní úpadek, stejný jaký nastal v křesťanstvu nedlouho po smrti Ježíše.

Mezek (Út, 21. 4. 2009 - 16:04)

Překladatelé Překladu nového světa svatých Písem stáli při rozhodnutí, zda vložit jméno JHVH do textu Nového Zákona před závažným naukovým problémem. Kdyby to neudělali, museli by uznat, že Nový Zákon je soubor spisů o Ježíši Kristu, museli by uznat Ježíše Krista samotného jako Pána a být jeho svědky. To je problém, před kterým stojí svědkové JHVH až do dnešní doby.

Jaký je tvůj ná (Út, 21. 4. 2009 - 14:04)

Při setkání se svědky jsem se jich ptal, jestli něco vědí o překládání Překladu nového světa, protože často hovořili o nesprávnosti jiných překladů. Většinou bylo ticho po pěšině. Někde něco vyčetli, ale nedovedli to zdůvodnit. Když čtu Překlad nového světa, mám dojem, že ti překladatelé měli ve všem jasno. Vůbec neuvádějí překladové varianty. Všiml jsem si také, že dost vycházeli z etymologie. Vykládat například slovo stauros jako kůl může být zavádějící, protože to je význam, který se používal v Homérově době, tedy daleko před dobou novozákonní. Jazyk se však vyvíjí a významy se posouvají. Slovo starost v češtině dříve znamenalo stáří, ale to dnes již neplatí. Podobně pitomý mělo dříve význam sytý. Totéž platí i pro řečtinu.

A tohle jsem považoval za takové své poslání - ukázat na různé možnosti a nechat konečné rozhodnutí na člověku, který tu určitou věc studuje.

Je také velký rozdíl v tom, jestli člověk poznává Boha a Ježíše Krista, nebo přijímá poznání o Bohu a Ježíši Kristu (Jan 17:3). Slovo poznat má v Bibli další významy, které v indoevropských jazycích chybí. Adam poznal Evu. Adam nepřijal poznání o Evě. Kdyby to tak bylo, tak by nezplodili Ábela. Znamenalo to také učinit zkušenost, převzít odpovědnost. Je to důležité slovo. Překlad "přijímat poznání" je veliké odchýlení od ducha hebrejského jazyka, v němž se Ježíš vyjadřoval. Přitom v meziřádkovém překladu Nového Zákona, který dělali svědkové, je to přeloženo přesně, ale ve sloupci, kde je znění Překladu nového světa, je to už posunuto.

V Překladu nového světa, v Novém Zákoně je použito jméno Jehova. Podivoval jsem se nad tím, a myslím, že to není správný přístup, dávat do toho textu něco, co tam není. Dá se to těžko obhájit, protože neexistuje žádný řecký text, kde by se vyskytoval tetragram nebo přímo jméno Jehova. Překladatel musí vycházet z toho, co má. Může se to vyřešit poznámkou, že tomu tak rozumí, ale do hlavního textu by to nemělo přijít. Navíc nevíme s jistotou jaká byla výslovnost toho jména a já se přikláním k tomu, co dělá Claude Tresmontant, který opisuje JHVH. Pokud by bylo tak závažné vědět, jak se to vyslovovalo, tak by to tam bylo bezpochyby zmíněno. Je tam řeckými písmeny přepsáno hebrejské slovo Kyrios sabaot, Hospodin zástupů, tak tam mohlo být takto přepsáno i Boží jméno. Pavel J.

pro 21. 4. 2009 (Út, 21. 4. 2009 - 14:04)

Společnost Svědků Jehovových si vytvořila vlastní verzi Bible, tzv.

Návštěvník (Út, 21. 4. 2009 - 13:04)

O tom, že Bible nikdy nebyla upravovaná a že její původcem je Jehova, je víc než dostatek důkazů, jen to chce důkladně prozkoumat, dokonce za komunizmu v roce 1970 byla vydaná nedopatřením kniha " A Bible má prece pravdu", která ihneď byla stažena a předkladala důkazy o pravdivosti Bible.

Ben (Út, 21. 4. 2009 - 12:04)

Svědci Jehovovi??? To už je lepší se dát k mafii a skončí to stejně.

Ben (Út, 21. 4. 2009 - 12:04)

Hlavně je důležité si uvědomit, že Bible jako taková je jakýmsi pravěkým bestselerem, nástrojem k ovládání lidí. Mnohokrát byla upravována nehledě na to že ji psali různí lidé v různé době. Takže se nikdy nikdo nedozví jak vypadal originál.
V tomto ohledu je třeba k Bibli přistupovat také s trochou rozumu. Bůležitější než doufat že je jakýsi Pán stvořitel, je najít Božství tj. jedinečnost,neopakovatelnost bytí v každém okamžiku.

Reklama

Přidat komentář