Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

Potom se ptám z (Ne, 12. 4. 2009 - 18:04)

Je to kus NEBE, protože opakem je to vyhnání do země plné bodláčí a potu!!!
To, že zde, většina zde píšících chce vlastníma rukama "jednou" plít ten bodlák a my co víme, že všechno již za nás udělal Kristus a ještě udělá, nás staví na protější břeh!
Takže RÁJ je nebeský i Nový Jezuzalém je nebeský, tak v co tu ti lidičkové, vlastně věří???

svědek (Ne, 12. 4. 2009 - 18:04)

Milí bratři a sestry, pravda někdy bolí, ten článek z 17:12:52 vychází z reality. Stalo se mi jako mnohým z vás, až jsme museli polevit a uznat, že toto učení částečně zaslepuje mysl, když tvrdí, že JK je anděl jako druhý, akorát je první stvořený. VRO se snaží ne lidem vstoupit do Božího království či získat věčný život jako tím, aby se od ostatních církví a křesťanských sborů odlišil. Toto je krédo učení. VRO si myslí, že mimo VRO je vše špatné a špatné je i učení, a snaží se i toto učení odlíšit. Tím že se odliší, odliší i pravé poznání Boha skrze Krista. VRO nemůže pochopit nebo nepřipustí, že Bůh zachrání ty lidi, kteří věří v Krista a činí pokání a obrátí se k Bohu skrze něho přijímáním symbolů. VRO a jejich ovečky tím místo aby činili Boží vůli, sami se odvádějí a jsou odváděni od pravé cesty přesným poznáním z lidských nauk jako příkazů...

Zpět k Ježíši (Ne, 12. 4. 2009 - 17:04)

Každopádně z NZ je vidět Ježíšovo Božství. Všiml jsem si ale, že klíčové texty na toto téma SJ překládají tak, že text mění původní smysl. Stačí to porovnat s meziřádkovým překladem a je to vidět. Také jsem to už dřív udělal a zjistil jsem, že SJ jednoduše lžou - protože takový překlad musel někdo udělat vědomě, z porovnání textů je zřejmé, že došlo ke změně smyslu v rámci kontextu.
Teď udělám malou odbočku. O co jde Satanovi? O to, aby lidi odvedl od Boha a přivedl je do smrti. Jak toho může docílit? Například tím, že vnutí lidem falešnou představu o Bohu a o Kristu. SJ šíří falešnou představu o Kristu. Může taková falešná představa vést lidi ke smrti? Vzhledem k tomu, že nemáme až tak jednoznačné informace o uspořádání Boha, jsem přesvědčen o tom, že to samo o sobě nestačí. Takže přidáme toto:
J 6:53,54 "53 Ježíš jim řekl: "Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.
54 Kdo jí mé tělo a pije mou krev, má život věčný a já ho vzkřísím v poslední den."
Co SJ vyučují? Že až na pár vyvolenců nikdo nemá právo na chléb a víno, tedy je jim upírán věčný život. Ježíš ale nemluvil v této souvislosti o nějaké vyvolené skupině, ale o komkoliv. Učení SJ tedy lidem podává falešnou představu o Kristu, navíc lidem brání v tom, aby přijali věčný život tak, jak to nabízí Kristus. Co mi z toho plyne? Celkem jednoduchý závěr - VRO není řízen Bohem, ale...... . Protože jedná v jeho zájmech.
Je jasné že pro svědky to není pravda.A tak budem polemizovat věčně.

Mezek (Ne, 12. 4. 2009 - 15:04)

Jen jsem se chtěl podělit o názor druhého.Z větší části se s tím ztotožňuji..

milka (Ne, 12. 4. 2009 - 14:04)

:)

Děkuji

svdek (Ne, 12. 4. 2009 - 14:04)

Mezku, promiň, přehledl jsem na úvodu článku: PŘEVZATO. To nic, ale stejně jsi mě povzbudil. Díky.

svědek (Ne, 12. 4. 2009 - 14:04)

Mezku, úžasné! Tvoje myšlení je totožné s mým myšlením, ba moc se od tebe ještě poučím. Nechci tě pochválit, jenom mám radost, že píšeš z ducha. Kéž tě Pán vyslyší a ochraňuje! Příklad pokory.
Milko, nenech se prosím ukolébavat filosofickými radami radobymyslných dobrostářů. Písmo je věčné, a co je člověk? Vím, že hledáš lásku založenou na pravdě. Pravda někdy bolí, ale když pravdu uchytíš, pochopíš lásku Boží ne lidskou. On nejprv zamiloval nás, to je Boží dar. Lidé klamou, hledají cestu moudrostí, sebezapřením, filosofií, vše marně. Tou cestou je Pán Ježíš. Na něho se dívej ne jako nejvyššího, ale nejmenšího, který pro tebe zemřel a smyl tvé hříchy z osvobození otroctví...
Milko, neumím ti pěkně vysvětlovat, abys uvěřila v Boha a našla odvahu se v některém sboru pokřtít ve jménu Pána Ježíše. Jsem jen boží služebník s mnoha chybami a musím se s pomocí ducha těch vyvarovat. Kdybys mě viděla osobně, neuvěřila bys, jako mi neuvěřili ve svém sboru.
Mezku, jsi odpověděl ohledně Božího jména používaného Ježíšem při pokušení? Ne, neberu vážně, není podstatné. Jistě je jen tvůj názor?

Která církev je (Ne, 12. 4. 2009 - 12:04)

!!!Převzato!!!
Tak to je nejspíš dost provokativní název pro tento malý námět k zamyšlení. Ale zároveň je to i jedna z nejčastějších otázek, kterou dostávám. A hned na začátek vám musím říci, že vám neřeknu žádné konkrétní jméno denominace či sboru, pouze principy, které by vám měly pomoci v hledání vlastního společenství křesťanů.

Nejprve je potřeba říci, že množství současných křesťanských církví (církevní denominací) je pouze

milka (Ne, 12. 4. 2009 - 10:04)

Děkuji Milane,Ty jsi na mě tak hodný až se stydím.
Věřím Ježiši a jak říká Mezek věřím,že najdu,že mi dá Své znamení.
Nejsem křtěná víš a cítím potřebu být.
Tak jen tak brouzdám po různých církvích ,a i když mi byly většinou sympatické přesto to ještě neudělalo v mém srdci nikde to cink.
Hledám chvíli,asi 7 měsíců,takže věřím,že ještě nenastal čas.(je na mě ještě hodně práce)
Sice jsem zde žádala o navigaci,ale v skrytu duše jsem ráda,že to nikdo nedělá a necháváte mě dojít samotnout,bez ovlivnování.

Děkuji a přeji všem pokoj a radost ze vzkříšení Pána Ježiše Krista

Milan (So, 11. 4. 2009 - 23:04)

Drahá Milko,
tys jedna z mála která, pochopila podstatu života. Vše co vyjadřuješ je opravdová láska,která je Ti vložena Otcem do srdce, i když uvádíš citace z Bible. Kdybys onu lásku neměla,vybrala bys jiné. Jsi opravdu šlechetná.
Bůh a Kristus Tě přitahují svou láskou k sobě.
Začne-li člověk/z lidského hlediska/ milovat Ježíše Krista,miluje zárověň i Boha Otce.
Tato láska silně přitahuje,mnohem silněji než uctívání a strach /to vede jen k poslušnosti/,výsledky tomu odpovídají.
Milko,netrap se teď pocitem žes sama. Ten pocit je důležitý,je Ti vtisknut záměrně,aby ses bez dalšího rozptylování obrátila na Otce v pokorné prosbě o poznání, a o víc se už nestarej,jen měj důvěru. V tomto období s nikým o tom nemluv.
Vzpomeň si na Ježíše,také chodil o samotě a vrátil až po zasvěcení.
Pokud budeš procházet zkoužkou,obrať se v myšlenkách na Krista /dobře si to pamatuj/,
bude tam dřív než stačíš domyslet.
Pokud se tak stane,obdržíš nový život a další poznání.
Zatím se měj moc hezky.
Přeji Ti hezké a příjemné velikonoce,ostatním také.

svědek (So, 11. 4. 2009 - 20:04)

Milí přátelé, tady jsme na diskuzi na téma JHVH, takže jsou i mezi nimi bratři a sestry SJ, kteří mají nauku trochu odlišnou od nauky ostatních křesťanů. Jak apoštol Pavel radil, aby mohl zachránit Židy, stal se Židem, a těm pod Zákonem se stal tím pod Zákonem, slabým se stal tím slabým atd.
Použijte prosím rozlišovací schopnosti!
Co se týče postavení Krista vůči pravému Bohu, není Mu roven. Je ,roven´ díky působení svatého ducha od Boha, proto je Mu závislý ve všem. Nebýt Otce, nebyl by život ani jeho Syn; nebýt Syna, nebyl by také život, ale Bůh by byl živ, protože je Zdrojem života!
Souhlasím napřed přijmout Krista, a popř. po vylítí svatým duchem rozpozná Boha i Krista.
Kristus přijme každého, kdo v něho věří. A kdo vzývá Ježíšovo jméno se zápalem, dle Boží vůle tomu bude vylit svatý duch jako pečeť synovství pro Boží království. Kdo má uši, slyš!
Jméno JEŽÍŠ sice znamená jméno Otce, Syna i Svatého ducha, protože po vylití ducha svatého v Letnicích se věřící křtili ve jménu Ježíše, ale jméno Ježíš neznamená, že ti tři jsou jednoho Boha ze tří Osob. Nebiblické.
Hlavou Krista je Bůh. Vzývat jméno Krista znamená vzývat jméno Boha Otce, protože v tomto jménu je obsažen tetragramaton.
Bůh je nejvyšší, Ježíš je nejvyšší kromě Boha. Kdo vidí Syna, vidí Otce; a kdo vidí Otce, neuvidí Syna, protože Boha nikdy nikdo neviděl. Ježíš je Prostředník, mimo toho nelze se přiblížit k Otci, leda skrze či v něm.

milka (So, 11. 4. 2009 - 19:04)

11. 4. 2009 19:11:12, Milí přátelé, posílám Vám všem sjednocující prvek všech křesťanů
:)

pro laika (So, 11. 4. 2009 - 19:04)

Dejte si pozor, aby vás někdo nesvedl prázdným a klamným filosofováním, založeným na lidských bájích, na vesmírných mocnostech, a ne na Kristu.

Milí přátelé, p (So, 11. 4. 2009 - 19:04)

Přeberte si to jak chcete, je to základ, bez něj nebude naše křesťanství a nebo pokus o něj fungovat....

1 Korintským 13 kap.

1.Kdybych mluvil jazyky lidí i andělů, ale neměl bych lásku, stal jsem se dunícím kovem nebo řinčícím činelem.
2. A kdybych měl proroctví a rozuměl všem tajemstvím a veškerému poznání a kdybych měl všechnu víru, takže bych i hory přenášel, ale neměl bych lásku, nejsem nic.
3. A kdybych všechen svůj majetek vynaložil na krmení chudých a kdybych vydal své tělo ke spálení, ale neměl bych lásku, nic mi to neprospěje.
4. Láska je trpělivá, je dobrotivá, láska nezávidí, láska se nevychloubá ani nenadýmá;
5. nechová se nepatřičně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nemyslí na nic zlého;
6. neraduje se z nepravosti, ale raduje se s pravdou;
7. všechno snáší, všemu věří, ve vše doufá, všechno vydrží.
8. Láska nikdy neselhává. Avšak proroctví, ta zaniknou, jazyky, ty přestanou, poznání, to bude zmařeno.
9. Částečně totiž poznáváme a částečně prorokujeme,
10. ale jakmile přijde to dokonalé, tehdy to, co je částečné, zanikne.
11. Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě, uvažoval jsem jako dítě; když jsem se však stal mužem, zanechal jsem dětinských věcí.
12. Nyní totiž vidíme jako v zrcadle, zastřeně, ale potom tváří v tvář. Nyní poznávám částečně, ale potom poznám tak, jak jsem byl také sám poznán.
13. Nyní pak zůstává víra, naděje a láska, tato trojice; ale největší z nich je láska.

Návštěvník (So, 11. 4. 2009 - 18:04)

Takové nesmysly jak tady uvadíte, nedavají žadný smysl a to jsem laik, který uvažuje logicky a proto se nedivte, že tolik lidí se přídavá ke Svědkům.

Bůh je s námi-J (So, 11. 4. 2009 - 18:04)

V době staré smlouvy umístil Bůh své jméno JHVH v chrámu, dnes je však skrze Ducha svatého vloženo jméno JEŽÍŠ do našeho ducha jako do pravé svatyně. Ve jménu JEŽÍŠ jsme spaseni, Bůh je s námi a provázejí nás znamení a zázraky v tomto jménu a pro slávu tohoto jména. Evangelizovat znamená představit jméno JEŽÍŠ, a každý, kdo se obrátí od tmy ke světlu, od moci satanovy k Bohu a bude je vzývat, bude zachráněn. JHVH je Boží jméno, které bylo zjeveno skrze anděla Izraeli, avšak jméno JEŽÍŠ je jméno Otce i Syna i Ducha svatého, které bylo zjeveno světu skrze Syna.

Svědkové Jehovo (So, 11. 4. 2009 - 18:04)

Svědkové Jehovovi sami sebe považují za křesťany proto, že věří, že onoho Krista skutečně následují. V jejich případě proto cesta z klamu vede přes uznání Pána Ježíše Krista jako toho, ke kterému se mohou obrátit přímo. U SJ je v tom zábrana, protože to v podstatě považují za modlářství. Modlitba k Pánu Ježíši je pro ně totiž totéž, co modlitba ke stvořené bytosti. Proto diskuzi o Duchu svatém považuji v jejich případě za druhořadou. Teprve tam, kde se prolomí vztah k Pánu Ježíši, je totiž prostor pro uznání a přijetí působení Ducha svatého a ne opačně, jak je vidět z příkladu Saula z Tarzu (Skutky 9:3-17).

Návštěvník (So, 11. 4. 2009 - 18:04)

Žijte v Kristu Ježíši, když jste ho přijali jako Pána. V něm zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry, jak jste v ní byli vyučeni, znovu a znovu vzdávejte díky. Dejte si pozor, aby vás někdo nesvedl prázdným a klamným filosofováním, založeným na lidských bájích, na vesmírných mocnostech, a ne na Kristu.
(Kol 2,6-8)

Mezek svědkovi (So, 11. 4. 2009 - 18:04)

Ahoj, pokud si pamatuji,již jsem Ti na tento dotaz odpovídal že nevím.
Našel jsem zajímavou studii na toto téma:

Zda Ješua Hanocri někdy vyslovil pravé Boží Jméno.

V této části se budeme zabývat otázkou, zda Ježíš někdy vyslovil Boží Jméno.
Svědkové Jehovovi ve své brožuře "Boží Jméno, které přetrvá na věky" na str. 16 uvádějí: "bylo by tedy vrcholně nerozumné myslet si, že se Ježíš zdráhal používat Boží Jméno, a to zejména když citoval části hebrejských písem, které je obsahovaly."
Nikde v této studii však neuvádějí přesvědčující důkaz, že by se tak skutečně stalo. Už jsme si uvedli, že vyslovování Božího Jména ustalo po návratu z babylonského zajetí, což potvrzuje i Český ekumenický překlad s výkladem sv.7 na str.93: "Pozorujeme, že Hospodinovo jméno se v době Nehemiášově omezuje jen na liturgické projevy, jako modlitby (1,5) nebo chvalozpěvy (5,13), ale v běžné mluvě se ho již neužívá."
Kdyby přeci jen Ježíš někdy Jméno JHVH vyslovil, vyvolal by tento počin takový rozruch, že by nám to jistě evangelia zaznamenala. Vždy když oslovoval Boha, oslovoval ho slovy Otče v souladu s rabínskými zvyky. Kdyby uznal za vhodné svým učedníkům oznámit, že nevyslovování Jména je zcestné jistě by tak učil i své žáky. Tak by i notoricky známá modlitba nezačínala slovy "Otče náš" je oslovením Boha jeho Jménem.
Svědkové jsou přesvědčení, že když byl dán Ježíšovi v Nazaretské synagoze dán do rukou svitek proroka Izajáše, tak při čtení příslušné části tzv. haftary vyslovil Boží Jméno. Opírají se o text u Lukáše. Své tvrzení opírají o citát s blíže neurčeného německého překladu, kde je uveden tvar "JHOVA". Neuvědomují si však, že tento překladatel chtěl bezesporu citovat doslovný hebrejský text Izajáše, kde je uvedeno:
Duch Adonaj JHVH nade mnou, protože pomazal JHVH mne ke zvěstování poníženým, k obvázání ponížených srdcem, osvobození otroků a vězňů propuštění.
Jenže Nový zákon není v originále psán hebrejsky, ale řecky a tuto stať překládá následovně:
Pro srovnání uvádím i text Septuaginty, rozličný text Nz a Septuaginty je nad rámec našeho uvažování.
Iz.61.lxx.gif(10 kb)
Víme již, že když při čtení hebrejského textu narazil žid na JHVH, četl automaticky Adonaj. Když se v textu vyskytovaly obě jména vedle sebe, jak vidíme i v našem případě, pak četli "Adonaj elohím", nebo pouze "Adonaj" při četbě nevyslovovali a místo JHVH vyslovili "Adonaj". Proto je v řeckém Lukášově evangeliu pouze jednou "Kyrios", což je řecký přepis Božího Jména JHVH.
Nabízí se otázka, kdyby Ježíš Jméno JHVH přeci jen vyslovil, jestli by měl řecký pisatel Lukášova evangelia dost prostředků to vyjádřit.
Předně by to vyjádřil přímo v komentáři, nebo v souhrnném zpravodajství o průběhu Ježíšova kázání např. "Při četbě oproti zvyklosti vyslovil Boží jméno , pak svitek svinul, předal sluhovi

milka (So, 11. 4. 2009 - 18:04)

Pokud,budeme např.dítě učit malovat,vezmeme tužku i do své ruky a předvádět tahy.
Tak i Ježiš nás učil modlitbu Páně(přímo předvedl).Ježiš nás učil,že se máme modlit k Bohu,jako Otci.

Když už oslovujete Boha jménem,vykáte mu?

Ano,nemáme se nikdo povyšovat,jak nám sám Ježiš opět na sobě ukázal,když myl nohy svým učedníkům.Ačkoliv má božskou přirozenost, nic nelpěl na tom, že je rovný Bohu, ale sám sebe se zřekl, vzal na sebe přirozenost služebníka a stal se jedním z lidí. ...
Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno, aby se před jménem Ježíšovým sklonilo každé koleno - na nebi, na zemi i pod zemí - a k slávě Boha Otce každý jazyk aby vyznával: Ježíš Kristus je Pán.
Po tvé větě( Kdo tohle nechápe nemá právo žít na této planetě)nevím....

Pokud vím,JHVH znamená v překladu Já jsem.Kde se vzalo jméno Jehova,když k tomuto Božímu jménu byla taková úcta, že se nevyslovovalo prý ze stachu,že by jej mohli vyslovit špatně(Hle, přichází ten den hořící jako pec; a všichni opovážlivci i všichni, kdo páchají svévolnosti, se stanou strništěm. A ten přicházející den je sežehne, praví JHVH zástupů; nezůstane po nich kořen ani větev. Ale vám, kdo se bojíte mého jména, vzejde slunce spravedlnosti se zdravím na paprscích) ,takže vlastně dnes už nikdo neví,jak jej správně číst.

Reklama

Přidat komentář