Reklama

Změna příjmení

Návštěvník (Pá, 27. 4. 2007 - 02:04)

Druhé křestní jméno a jakékoliv jiné,se na matrice mění zdarma.Změna příjmení je již spoplatněno ve výši 1000Kč.

Ač se jedná o jakouko-li změnu viz výše,veškeré osobní doklady je i nutno měnit!

katka (Čt, 26. 4. 2007 - 23:04)

Máte někdo zkušenosti s přidáním druhého křestního jména? Zatím o tom uvažuju dost teoreticky, a nejhorší by to asi bylo s dokladama- co všechno se musí měnit, když jde jen o přidání, ne změnu? a jde to vůbec?

webmaster (Út, 25. 10. 2005 - 19:10)

Předmět: Změna příjmení Autor: Venda Datum: 24.10. 2005 8:27:51 Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda je možné " navrácení se" k původnímu rodnému příjmení i za trvání manželství a zda je možné, aby mé příjmení měly naše budoucí děti. Manžel s tím souhlasí.Kdyby toto nebylo možné, tak zda jde přidat ke svému nynějšímu příjmení své rodné příjmení tak že bych užívala dvě příjmení a děti by měly mé rodné příjmení. Která možnost by byla lépe řešitelná. Chtěla bych to změnit z důvodu úmrtí mého otce, který chtěl vždy, aby po něm někdo z nás nesl dál jeho příjmení. Jelikož neměl syna jen dcery, sestra má přítele, který je však jedináček a ten by na možnost, aby si sestra nechala své příjmení i děti nepřistoupil. Děkuji Vendys Předmět: Změna příjmení Autor: Soňa Datum: 24.10. 2005 8:34:58 Jde to,zajdi na matriku,nebo jim pošli email a vyptej se na to.Já jsem si teď taky změnila příjmení.Emailem jsem se dozvěděla,jaké doklady jsou k tomu potřeba a za jednu návštěvu na matrice to bylo hotové.

David (Po, 10. 10. 2005 - 11:10)

děkuji všem.No zkusíme dotoho jít, ale budu upřímný, moc šance si nedávám po minulém rozhovoru s matrikářkou.Ale prostě si myslím,že na to mám právo a je mi jedno jestli zaplatím 100kč nebo 1000kč.

Zuzana (Po, 10. 10. 2005 - 11:10)

Nejčastěji záleží na tom, kdo zrovna sedí v matrice.Ale nedejte se, držím palce.

Marta (Po, 10. 10. 2005 - 10:10)

Pokrač.PoplatkyObčan zaplatí 100,- Kčpři povolení změny příjmení hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného nebo cizojazyčného při povolení změny příjmení na dřívější příjmení (např. pokud je žádost o užívání dřívějšího příjmení podána déle jak jeden měsíc od právní moci rozsudku o rozvodu manželství) při povolení změny příjmení dítěte svěřeného do náhradní rodinné péče na příjmení poručníka nebo pěstouna, na společné příjmení poručníků nebo pěstounů anebo příjmení dohodnuté pro jejich vlastní děti, pokud poručníky nebo pěstouny jsou prarodiče nebo sourozenci rodičů nezletilých dětí Při povolení změny jména nebo příjmení v ostatních případech zaplatí občan 1 000,- Kč. ------------------------------Nejsem z toho úplně moudrá. Pokud tomu dobře rozumím, uznají-li vaše příjmení za směšné, zaplatíte 100Kč, jinak musíte doufat, že budete patřit do těch ostatních případů a dovolí vám si jméno změnit, a to za 1000Kč. Mimochodem, znám ženu, která si změnila jméno ( ne příjmení) z Heleny na Andreu a bez problémů. Asi záleží na lidech.

Marta (Po, 10. 10. 2005 - 10:10)

Davide, na netu jsem našla toto:Změna jména a příjmení Jméno, popřípadě jména, nebo příjmení lze změnit fyzické osobě pouze na základě její žádosti, popřípadě žádosti jejích zákonných zástupců. Kdo a za jakých podmínekKdo podává žádostobčan České republiky, popřípadě zákonní zástupci nezletilého občana České republiky fyzická osoba, která není občanem České republiky, má-li povolen trvalý pobyt na území České republiky změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod změna jména se nepovolí, žádá-li fyzická osoba mužského pohlaví o změnu na jméno ženské, nebo naopak, žádá-li o změnu jména na jméno zkomolené, zdrobnělé, domácké, nebo na jméno, které má žijící sourozenec společných rodičů. Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je žadatel povinen předložit doklad vydaný znalcem změna jména nebo příjmení se nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého

Veronika (Ne, 9. 10. 2005 - 19:10)

lenko jsi úplně tupá a bezohledná,jsou trápení co ostatní řeší jako vážný životní problém,kdo Ti dal právo zlehčovat co druhého tíží???Starej se sama o sebe a když nemáš radu tak se nzapojuj,nikdo o Tebe nestojí!

lenka (Ne, 9. 10. 2005 - 18:10)

Bože,vy řešíte teda kraviny!!!

Sandra (Ne, 9. 10. 2005 - 18:10)

Na zmenu prijmeni narok neni. Je to druh spravniho rizeni a neni pravda, ze je na to pravni narok jednou za zivot... sktuecne k tomu musi byt duvody. Jak se vlastne jmenujes?

Martina (Ne, 9. 10. 2005 - 16:10)

Aha, už to vidím, brát se nechcete, tak nic :-)

Martina (Ne, 9. 10. 2005 - 16:10)

David: Taky si myslím, že nárok na změnu příjmení máš. Za určitý finanční poplatek. Domnívám se, že směšné, ale opravdu směšné příjmení lze změnit za nižší částku, možná i zdarma, ale to nevím jistě, a taky jde o to, jaké příjmení uznají za směšné.Ještě mě napadá jedna možnost, jak by sis mohl nechat změnit příjmení, a to sňatek, kdy si vezmeš příjmení po manželce, na což má ženich právo stejně jako naopak, jen se to v naší zemi příliš neužívá. Ale to je samozřejmě zase o něčem jiném a ženit se kvůli jménu je nesmysl, pokud to nemáte v plánu.

šoustal (Po, 19. 10. 2020 - 08:10)

Směšné příjmení lze změnit, třeba i sám, přeci umělci si čto změní příjmení, třeba G. Frkal na Gustav Brom, přeci k tanci a poslechu hraje Frkal, to by se lidi posrali smíchy. Strýc z matčiny strany se jmenoval Píča, přejmenoval se na Čurák, místo aby to napravil to posral. Můj dědeček byl jako mladík známý tím že vymetal zábavy a přefik hlavně vdané ženy, dostal přezdívku Prcal. přezdívk mu zůstala a na rdnici ho zapsali do matriky, to se dědovi nelíbilo a přejmenoval se na Šoustal a ženský se mohli přerazit když někam vyrazil na taneční parket. jo živit si umí s lidma zahrát osudovou. To také měl náš strýc pivovarský sládek, byl kulatý jako sud, tak mu říkali Osud, neustále se opíral o sud.

Pavel Obalil (Ne, 9. 10. 2005 - 11:10)

Myslím že každý člověk má právo jednou za život si nechat změnit příjmení. A to bez ohledu na cokoliv. Pokud se mi prostě nelíbí mám možnost se nechat přejmenovat. Tuším že se platí manipulační poplatek 1000 Kč. Podruhé však již ne, pouze ve zvlášť odůvodněných případech.Jestli to sledujete,určitě jste přišli na to, že mnoho příjmení používaných dříve téměř vymizelo. Hlavně takových těch "staromódních". Zato se objevují nová příjmení, která tehdy nikdo neznal. Lidi se prostě přejmenovávají, je to normální.

Michala (Ne, 9. 10. 2005 - 11:10)

Davide,já myslím,že na to právo nemají.Já si taky teď chci změnit jméno po rozvodu,po tom chujovi nosit jméno se mi už protiví.Najdi si Googlem změna příjmení,tam se vše dozvíš.Ale každý si může dát takové jméno i příjmení,jaké sám chce.

David (Ne, 9. 10. 2005 - 08:10)

Chtěl bych si změnit příjmení,které zní směšně.Moje dcera se jmenuje po partnerce(na moje přání,aby netrpěla jako já)a já rád bych se jmenoval jako ony.Nechceme se brát,ale změnu nám nejchtějí povolit.Že jim se jméno nezdá moc směšné a jiný důvod není.Ale já se chci jmenovat jako dcera.Jak je možný,že odsouznci si můžou měnit příjmení za poplatek 1000kč a mě to nechtějí povolit,mají na to vůbec právo?

Reklama

Přidat komentář