Čokoláda - nový homeopatický lék
Homeopatie vychází z toho, že každá látka, která u zdravého jedince vyvolá určité charakteristické symptomy, může ve velmi zředěném, nekonečně malém množství u nemocného člověka tyto symptomy léčit. U různých lidí může stejná nemoc probíhat rozdílným způsobem podle toho, jakému konstitučnímu homeopatickému léku odpovídají.
V devadesátých letech se začala homeopatie v širší míře využívat i u nás. Díky tomu, že při správné diagnóze je velmi účinná, si hned od počátku našla mnoho příznivců, na druhé straně ale i nedůvěřivých odpůrců, kteří odsuzují do říše pohádek vše, co nedokážou zvážit, změřit nebo alespoň dokázat na papíře pomocí složitých výpočtů.
Homeopatie využívá léky minerálního, rostlinného i živočišného původu (včetně bioterapeutik). Homeopatických léků je celá řada a všechny čokoládové příznivce jistě potěší, že mezi ně byla zařazena i čokoláda. K výrobě homeopatického léku Chocolate (Choc.) se používají drcené kakaové boby promíchané s mléčným cukrem.
Homeopatická čokoláda bude léčit takového pacienta, který má příznaky podobné "otravě" čokoládou. Nelekejte se, tento pamlsek není jedovatý, ale vzhledem k obsahu metylxantinů není vhodná jeho nadměrná konzumace, stejně jako např. kávy.
Pacient, který bude konstitučně odpovídat tomuto homeopatiku, bude zřejmě toužit po čokoládě a sladkostech. Ty ale jeho stav spíše zhoršují. Bude pravděpodobně pociťovat touhu po citrusových plodech a kyselém zelí nebo po červených jídlech, jako je např. červená řepa nebo hroznové víno. Jsou to obvykle přecitlivělí a zranitelní lidé, kteří se špatně soustředí a mají snahu schovávat se před světem. Může je pobolívat hlava, také v zádech pociťují bolesti, mrazení, svěděni nebo dřevěnění. Trpívají plynatostí, mívají záchvaty kašle, které se zlepšují po napití studené vody. V noci se Často potí. Zdávají se jim podivné sny, které si příliš nepamatují, v noci se mohou budit s pocitem na zvracení nebo mohou i zvracet. Osoby, které jsou konstitučního typu "chocolate", mívají bolavé oči, rozpraskané rty a suchou pokožku. V ústech často vnímají nepříjemnou chuť a mohou být žízniví.
Když se nový lék Chocolate zkoušel na zdravých dobrovolnících, aby vyvolal příznaky, které bude u nemocných léčit, objevily se i některé pozitivní změny. U zkoumaných osob se snížil pocit deprese a podrážděnosti. Zlepšila se jim nálada. Mnozí z dobrovolníků, tzv. proverů (anglicky prove - zkoušet) se cítili velice klidní a uvolnění a na věci, které je obvykle rozčilily, reagovali po Chocolate velice racionálně. Došlo i ke zlepšení premenstruační tenze. Někteří z proverů měli pocit, že po skončení testů se stali lepšími lidmi než dříve a nalezli i pocit jistoty. Často se zlepšil jejich zrak, sluch i čich a uvolnil se ucpaný nos.
Zdroj: Jana Arcimovičová, Pavel Valíček - Čokoláda pokrm bohů, nakladatelství Start
Komentáře
malý dotaz
cio se dělá s použitou čokoládou? znovu se sotva rozehřívá a používá, protože by neměla být v obalu, ale přímo na tělo.
- Odpovědět
Pošli odkaz