Když střeva postihne zánět
Poškození střevních stěn. Jsou poškozeny buňky tenkého střeva, kde jsou molekuly potravin dále rozkládány enzymy a potom absorbovány tělem. Znamená to, že enzymy na konci těchto buněk nejsou schopné rozložit určité typy složitých sacharidů, jako jsou ty obsažené v pečivu, rýži a sóji.
Přemnožení bakterií. Když se sacharidy nerozkládají, slouží jako zdroj energie pro škodlivé bakterie. Když se tyto bakterie živí (kvasí) nestrávenými sacharidy, vytváření vedlejší produkty - plyn a kyselinu, které dále poškozují stěny střeva. Když jsou tyto bakterie živeny, také se množí.
Vylučování hlenu. Aby střevní stěna chránila střevo proti kyselinám a bakteriálním vedlejším produktům, vylučuje hlen. Avšak při pokusech zastavit škodlivé látky zastavuje hlen také trávicí enzymy, které tak nepřijdou do kontaktu s nestrávenými molekulami sacharidů. To opět zanechává více nestrávených sacharidů a vede k přemnožení bakterií.
Špatné vstřebávání. Se střevním poškozením a vylučováním hlenu není střevo schopno správně vstřebávat potraviny, což nadále oslabuje tělo.
Imunitní odpověď. Střevní buňky se snaží zastavit tento střevní chaos a začnou produkovat TNF (tumor necrosis factor), což signalizuje zánětlivou reakci těla. Je to „autoimunitní" reakce v případech, jako je například Crohnova choroba. (Nedávné výzkumy ukázaly, že určité typy prospěšných bakterií neboli probiotika spouští změnu ve střevním hlenu a slizniční buňky snižují produkci TNF.)
Děravá střeva (zvýšená střevní propustnost). Střevní stenaje tvořena těsně svázanými buňkami, které brání škodlivým látkám, aby pronikly do těla. Avšak uprostřed toho všeho chaosu se mezi buňkami začínají objevovat otvory, které umožňují potencionálně škodlivým látkám proniknout do těla. Studie z roku 2005 uvádí, že zvýšená střevní propustnost hraje „primární roli" v rozvoji zánětu tlustého střeva a Cro-hnovy choroby. Tato studie také zmiňuje, že střevní propustnost se objevuje jako předstupeň zánětlivého onemocnění střev. Když v tomto stavu jíte potraviny, živíte bouři. Zejména nestrávené sacharidy živí bakterie, a posilují tak všechny negativní jevy popsané výše.
Zdroj: Raman Prasad - Vaříme zdravě bez lepku, cukru a mléka, nakladatelství CPress
- Odpovědět
Pošli odkaz