Pylové alergiky ohrožují i některé potraviny
Lidé, kteří jsou alergičtí na jarní pyly, například břízy nebo lísky, by si proto neměli myslet, že o prázdninách mají vyhráno. Pravděpodobnost, že se u nich projeví alergická reakce na letní ovoce, je totiž dvoj až trojnásobná než u zdravé populace. Stejně tak by měli být alergici na pyl trav a obilnin opatrní při konzumaci rajčat, peckového ovoce nebo melounů.
"Alergeny zodpovědné za zkříženou alergii pyl - ovoce a zelenina, jsou labilní. Ničí se při tepelném zpracování, proto potíže vyvolávají syrové potraviny. Ale pozor: celer, petržel, koření, ořechy a arašídy obsahují alergeny teplu odolnější," varuje MUDr. Šetinová z Imunologického centra společnosti Synlab.
Šetinová zároveň upozorňuje: "Klinické obtíže jsou většinou mírné: orální alergický syndrom jako svědění sliznice dutiny ústní, mírný otok rtů a hrdla. Závažné reakce, těžký otok hrdla, dušnost či pokles krevního tlaku nejčastěji vyvolávají ořechy, arašídy a celer. Pozor také na potraviny, které obsahují pylová zrna, hlavně bylinkové čaje a med."
Všichni, kdo jsou alergičtí na pyl, by se proto měli u svého lékaře informovat, jakým potravinám se raději vyhnout nebo je alespoň dostatečně tepelně upravit.
Některé typy zkřížených alergií pyl - potravina:
Pyl břízy a lísky (časný, jarní pyl)
jablko, hruška (jádrové ovoce) mrkev, petržel, celer (kořenová zelenina) lískový ořech (popř. další zkříženě reagující ořechy) třešně, švestky, meruňky, broskev (peckové ovoce) kiwi, fazole, hrášek, brambor (škrabání syrového bramboru)
Pyl trav a obilnin (čeleď lipnicovité)
rajské jablko, paprika, ovoce peckové a jádrové arašídy, pomeranč, kiwi, meloun hrášek, (kedlubna, ředkvička) v případě nedostatečné tepelné úpravy: obilí, obilná mouka, kukuřice, rýže
Byliny (pelyněk, čeleď hvězdnicovité) (pozdní letní pyl)
celer, petržel, mrkev koření (koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika...) cibule, česnek ovoce peckové a jádrové, arašídy, ořechy
ambrózie
banán, meloun, okurka, cuketa
Zdroj: Plus
Komentáře