Cholin na špatné nervy
"Špatné nervy" jsou někdy také následkem nedostatku některých výživných látek. Tímto nedostatkem je postižena původkyně těchto negativních nálad, takzvaná myelinová vrstva, která leží jako ochranná membrána na mozkových a nervových buňkách. Navíjí se často až ve sto vrstvách kolem nervů, aby je chránila a izolovala. Nervy musejí být izolovány, protože přenášejí elektrické impulzy. Pod mikroskopem vypadá myelinová vrstva jako pevně sbalený spací pytel.
Myelin má určitou viskozitu - předem daný stupeň vlhkosti. Když vyschne, nebo se slepí, jsou naše nervy podrážděné a máme ten typický pocit, že musíme kvůli každé maličkosti vyskakovat. Také myšlenky a pozitivní pocity se pohybují jen velmi pomalu od buňky k buňce. Pokud je někdo nepřetržitě neklidný, zcela jistě ani netuší, že příčinou tohoto neklidu může být nesprávná výživa myelinu.
Myelinová vrstva se skládá asi z poloviny z cholesterolu, kromě toho z proteinu a dalších látek. Rozhodující pro zdraví membrány je podíl cholesterolu. Tato citlivá tuková látka velmi rychle oxiduje, a proto dál není schopná přenosu ani dalšího zužitkování při látkové výměně.
Z tohoto důvodu představuje ideální doplněk stravy sojový lecitin. Obsahuje 40 % phosphatidycholinu. Phosphatidycholin je bioaktivní forma cholinu, vitamínu B, podobná tuku, která pečuje o to, aby cholesterol plnil svoji úlohu v myelinové vrstvě našeho mozku a našich nervů. Již za 24 nebo 36 hodin po přijetí můžeme cítit příjemné uvolnění v nervech.
Cholin je kromě toho surovina pro acetylocholin, nervovou látku, která nás vybavuje excelentní pamětí a umožňuje nám plnou koncentrovanost.
Proto je sojový lecitin nenahraditelný pomocník proti stařeckým mentálním změnám.
Zdroj: Klaus Oberbeil - 100 tipů, jak omládnout, nakladatelství Computer press
Komentáře