Reklama

Bylinné oleje v ajurvédě

Předepisování a výroba bylinných olejů je posvátným uměním provozovatele ájurvédské praxe specializujícího se na omlazující terapii zvanou paňčakarma.

Používá se k tomu mnoho bylin a bylinných kombinací spolu s ghí, jež bylo „propíráno“ neboli třeno po dlouhou dobu mezi měděnou a stříbrnou deskou. Tyto postupy téměř magicky proměňují jejich základní substance v hluboce léčivé medikamenty.

Medicinální bylinné oleje známé v sanskrtu jako siddha taila působí primárně na kůži, krev, svaly, pojivové tkáně, plíce a tračník tak, že posilují metabolické procesy v každé z těchto tkání. Bylinné oleje hloubkově promašťují a vyživují kůži, čistí a obohacují krev, budují a udržují silné svaly a pojivové tkáně, promazávají klouby a udržují je pohyblivými a bez bolesti a posilují energii v plicích a tračníku (největší části tlustého střeva), což pomáhá udržovat kůži svěží a zářivou na pohled.

Několik těchto olejů se v současnosti dováží včetně oleje amla, bhrin-garaj, mahanarayan, dashmula, guduchi, tulsi a neem spolu s kombinacemi pro různé stavy a konkrétní dóšické kombinace.

Pro ty, kdo se zajímají o výrobu vlastních bylinných směsí, jsou zde uvedené popisy, jak vyrábět oleje za pomoci tradičních metod.
Způsoby přípravy -- sezamový olej a ghí jsou nejběžněji používané tam, kde je zapotřebí rozsáhlé léčení, protože se pomalu rozkládají. Kokosový a slunečnicový olej se používají tam, kde si člověk chce připravit olej s méně zahřívajícími vlastnostmi.

Reklama


Metody přípravy
Smíchejte jeden díl byliny se čtyřmi díly oleje a šestnácti díly vody, např. dvě unce (cca 57g) byliny na čtyři šálky oleje a šestnáct šálků vody. Přiveďte směs k varu a nechte ji vařit na mírném ohni, dokud se voda neodpaří (asi čtyři až osm hodin). Poté směs sceďte a získáte bylinný olej.

Nejprve si připravte silný výluh z příslušných bylin. Použijte přitom dvě unce (cca 57g) bylin na šestnáct šálků vody. Výluh přeceďte a do tekutiny přidejte čtyři šálky oleje. Na mírném ohni vařte, dokud se voda neodpaří.
(V obou předchozích postupech je možné zabránit spálení oleje při vyváření tím, že se do směsi oleje a výluhu vloží několik tenkých plátků čerstvého zázvoru.)

Rozdrťte čerstvé byliny, vložte je do sklenice a zalijte olejem. Na třicet dní postavte sklenici na přímé slunce. Přeceďte a olej uchovávejte v chladu. (Tímto způsobem se vyrábí měsíčkový olej z okvětních plátků.)

Kajenský pepř, hřebíček nebo hořčičný prášek je možné vařit přímo v oleji několik hodin na velmi mírném plameni.

Studenou šťávu ze zahřívajících bylin, jako je česnek nebo zázvor, nebo ochlazujících bylin, jako je kostival, koriandr nebo fenykl, je možné smíchat se stejným množstvím oleje. Směs je potřeba uchovávat v chladu, jinak se olej a šťáva oddělí a zkazí se. Před použitím vždy dobře protřepejte. Tyto směsi nejsou určené pro dlouhodobé skladování.

Přidejte esenciální olej k základnímu oleji, jako je jojobový, měsíčkový, mandlový, z hroznových semínek nebo kanolový; dvacet kapek esenciálního oleje do cca 60 ml základního oleje. Vždy směs vyzkoušejte na malém kousku kůže, abyste si ověřili případnou alergickou reakci. Pokud k ní dojde u oleje, z něhož máte jinak dobrý pocit, řeďte ho tak dlouho, dokud k žádné alergické reakci nebude docházet.

Přidejte práškované bylinky přímo do oleje nebo ghí. Tím vznikne pasta, jež se používá spíš jako tělesný peeling nebo krém na místa napětí či zranění.

Zdroj: Melanie Sachsova - Ajurvédská péče o krásu, nakladatelství MAITREA

Reklama

Komentáře

Reklama