Zdravotní účinky čočky
Čočka má vysoký obsah vitaminů skupiny B a z minerálů hlavně fosforu, hořčíku a vápníku. Kromě toho obsahuje i síru, železo, měď, zinek, draslík. sodík, selen a nikl. Z dalších látek je nutno jmenovat ještě enzymy, organické kyseliny a lecitin.
Doporučuje se otylým při odtučňovací kůře, je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi. Též se podává při chudokrevnosti a měknutí kostí. Napomáhá snižovat cholesterol v krvi a byly u ní zjištěny i protirakovinové účinky. Odvar ze semen čočky s olejem a špetkou soli se podává při zácpě. Vařená a rozmačkaná čočka se přikládá na krvácející rány a smíchaná s moukou se přikládá formou náplasti při dně. Uvařená v octě se jako obklad přikládá na různé otoky.
Hlavní uplatnění však čočka nachází v kuchyni. Opatrně by ji měli konzumovat lidé, kteří mají sklony k nadýmání. Ti, kteří nemají potíže se zažíváním, mohou jíst čočku naklíčenou, syrovou, protože na klíčením se v ní zvyšuje obsah téměř všech vitaminů. Navíc má takto při pravená čočka jemnou chuť a je příjemně nasládlá. Naklíčenou čočku můžeme také obvyklým způsobem vařit. Naklíčení provádíme následujícím způsobem: Čočku přebereme, důkladně propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc pod pokličkou. Druhý den vodu slijeme. čočku rozprostřeme, lehce přikryjeme vlhkým plátýnkem a necháme na teplém místě naklíčit. Podle potřeby kropíme vodou, aby neoschla. Když jsou klíčky dlouhé asi 5 mm, je čočka připravena ke konzumování.
Zdroj: Jiří Bodlák - Zdraví na talíři, nakladatelství Granit
- Odpovědět
Pošli odkaz