Kromě průjmu hrozí v horku z potravin i zánět mozkových blan
Do stovky buněk v gramu výrobku podle něj u zdravého člověka problémy nevyvolá. Při venkovní teplotě kolem 35 stupňů Celsia, která není v létě nijak výjimečná, se však listerie za tři čtvrtě hodiny pomnoží do množství, které je již nebezpečné.
"Zejména v horkých letních dnech je třeba dbát na to, aby potraviny nebyly nevhodným zacházením druhotně kontaminovány," zdůraznil mluvčí. Nákaza hrozí nejčastěji z kontaminovaného mléka a zeleniny, měkkých sýrů a paštik.
Bakterie Listeria monocytogenes se do potravin dostává v nedostatečně hygienickém prostředí. Vyloučeno je to při výrobě, kdy se musejí dodržovat přísné veterinární hygienické podmínky, a nemělo by se to stát ani při přepravě.
Duben připomněl, že v Česku již pět let platí ustanovení, že vozy pro přepravu potravin živočišného původu, které lze skladovat jen při stanovené teplotě, musejí být vybaveny chladicím agregátem a registračním teploměrem. Při přepravě nesmí stoupnout teplota potravin o více než dva stupně Celsia.
Problémem podle Dubna zůstává zajištění potravin při prodeji, transportu domů, skladování a domácí přípravě jídla.
V Česku byl v posledních 30 letech výskyt listeriózy velmi nízký, hlášeno je jeden až 19 případů za rok, žádné velké epidemie nebyly. Velká epidemie byla před pěti lety ve Francii, kde zemřeli dva lidé po požití kontaminovaných uzenářských výrobků.
Zdroj: ČTK
Komentáře
...příznaky jsou prý jako u začínající chřipky.
- Odpovědět
Pošli odkaz