Pomeranče
Výživnou hodnotu mají také membrány oddělující jednotlivé dílky. Obsahují pektin, druh rozpustné dietní vlákniny obsažené ve většině ovoce, zvláště v jablkách, citronech a červeném rybízu. Vysoké hladiny pektinu mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Membrány také obsahují bioflavonoidy, které mají antioxidační vlastnosti. Proto je kvůli dosažení maximálních účinků lepší jíst celé ovoce, nejenom pít pomerančovou šťávu.
Pokud nějaký recept vyžaduje použití pomerančové kůry, snažte se pokud možno použít nevoskované ovoce, jinak pomeranč alespoň důkladně umyjte, abyste odstranili veškerý vosk nebo fungicidy.
Někteří lidé jsou na citrusové ovoce alergičtí a brzy po jeho požití se u nich objeví vyrážka. Citrusové ovoce se také považuje za jednu z příčin vyvolávajících migrény u citlivých jedinců.
Mezi různé odrůdy pomerančů patří pomeranč Jaffa, mandarínka, maltézský nebo krvavý pomeranč, pomeranč s druhým vrostlým plodem bez jader a hořký sevillský pomeranč, který se používá hlavně k výrobě marmelády.
Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
Knihu můžete zakoupit na zde.
- Odpovědět
Pošli odkaz