Reklama

Co znamená raná péče?

Zásadní roli ve vývoji dítěte hrají první tři roky života. Právě v období do tří let jsou kompenzační možnosti mozku tak obrovské, že umožňují nejlépe rozvinout náhradní mechanismy i u těch dětí, které mají v některé oblasti vývoje vážný handicap. Pokud se právě toto období zanedbá, možnosti vývoje dítěte v určitých oblastech se mohou zcela uzavřít nebo extrémně snížit. Přestože mozek je schopen vytvářet nová nervová spojení po celý život, člověk se nejrychleji rozvíjí a nejlépe přizpůsobuje změnám v raném dětství.

Charakteristika rané péče:

Má preventivní charakter, protože snižuje vliv prvotního postižení a brání vzniku postižení druhotného. To je projevem porušení vazeb dítěte s jeho okolím nebo nedostatečným rozvinutím funkcí postiženého orgánu. 


Posiluje rodinu, využívá jejích přirozených zdrojů tak, že i dítě s postižením může vyrůstat a prospívat v jejím prostředí. 


Ekonomický přínos, postupně činí rodiče nezávislými na institucích, snižuje nutnost ústavního pobytu a šetří tím státní výdaje. 


Je předpokladem úspěšné sociální integrace. 


Je poskytována převážně v přirozeném prostředí dítěte. Základním přirozeným prostředím je rodina. Toto platí zejména pro období od 0 do 3 let. Právě láskyplná a stimulující interakce mezi rodičem a dítětem s postižením je podle posledních výzkumů podstatným faktorem rozvoje nejen jeho psychických, ale i fyziologických funkcí. Proto je pro ranou péči typická forma terénní práce (návštěv poradenského pracovníka v domácím prostředí). 


Poskytuje rodičům nezávislé informace. 


Služby rané péče jsou sestavovány na základě analýzy potřeb individuální rodiny
Zdroj: www.ranapece.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Američanka zas… (Út, 1. 2. 2011 - 22:02)
Před soudcem ve floridské Tampě v pondělí poprvé stanula 50letá žena, která ve čtvrtek zastřelila své dvě nezletilé děti. Důvodem mělo být jejich údajné odmlouvání. Policii zalarmovala matka Julie Scheneckerové.
Výjezdová hlídka ženu našla v jejím domě, na šatech měla krev svého 13letého syna a o tři roky starší dcery. Vyšetřovatelům řekla, že děti odmlouvaly a ona to už nemohla dál trpět, což by prý měli pochopit.
S pistolí ráže 38, kterou koupila pět dní před činem, plánovala zastřelit i sebe, ale nakonec tak neučinila.

Místní média uvedl, že maminka Julie svého syna Beaua ve čtvrtek vezla na fotbalový trénink. Cestou ho střelila dvakrát do hlavy a pak se vrátila domů, kde našla dceru Calyx, jak řeší u počítače domácí úkol, tak ji střelila do tváře.

Otec dětí, který je vojákem, byl v době činu na služební cestě v Kataru. O vraždě dětí se dozvěděl v pátek.


Kokrouček X. (Út, 1. 2. 2011 - 22:02)
Před soudcem ve floridské...Hezká raná péče!
Raná péče Imyp… (Po, 31. 1. 2022 - 13:01)
Zdravím, jsme nezisková organizace I My Pomáháme (https://www.imypomahame.cz/rana-pece), která se zaměřuje na ranou péči pro děti s tělesným i mentálním postižením. Pokud potřebujete poradit, zodpovědět nějaké otázky či se stát naším "členem" a spadáte do lokality, pro kterou je naše služba určena, určitě nás neváhejte kontaktovat. Za dětmi dojíždíme jednou za 4–6 týdnů ZDARMA, pomáháme se cvičením, výběrem hraček a další. Naše služba je tak nejen pro děti, ale i rodiče, kteří potřebují pomoci po psychické stránce, protože víme, jak je péče náročná.
Reklama