Význam dobré výživy během těhotenství
Význam dobré výživy během těhotenství
Dobrá výživa během těhotenství začíná zdravou stravou obsahující dostatečné množství bílkovin, vitamínů a minerálů získaných z různých potravin včetně ovoce, zeleniny, masa, ryb, ořechů a celých zrn. Zdravé stravování nejen pomůže zabránit nadměrnému přibírání na váze během těhotenství, ale má také potenciál ke zlepšení průběhu těhotenství a porodu.
Bohužel mnoho nastávajících matek nedokáže během těhotenství splnit své každodenní nutriční požadavky. Proto Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby všechny těhotné ženy denně doplňovaly železo, kyselinu listovou a vápník a tím podporovaly nutriční potřeby své i svých nenarozených dětí.
Železo
Železo přispívá k normální funkci červených krvinek a hemoglobinu. Během těhotenství se požadavky na železo zvyšují v důsledku zvýšení objemu krve a požadavků dítěte a placenty. Těhotné ženy s nižším obsahem železa v krvi jsou náchylné k rozvoji anémie. Nízké hladiny železa v krvi matky byly navíc spojeny jak s nízkou porodní hmotností, tak s předčasným porodem.
Červené maso, luštěniny, ořechy, vejce, sušené ovoce, drůbež, ryby, celá zrna a tmavě zelená listová zelenina jsou zdrojem železa. Ve Velké Británii je hnědá i bílá mouka ze zákona obohacena železem a obohaceno je také mnoho snídaňových cereálií. Hladiny však nemusí být dostatečné pro všechny těhotné ženy a jejich doplňování by mělo být konzultováno s lékařem.
Kyselina listová
Doplňování kyseliny listové zvyšuje hladinu kyseliny listové v těle těhotných. Nízký stav kyseliny listové je rizikovým faktorem při vývoji defektů neurální trubice (spina bifida a anencefálie) u vyvíjejícího se plodu / dítěte.
Mezi potraviny bohaté na kyselinu listovou patří brokolice, špenát, fazole, chřest, avokádo, pomeranče, čočka, drůbež a játra, proto zkuste přidat některé z těchto potravin do svého nákupního seznamu a vyzkoušejte nové recepty.
Doplňování kyseliny listové by mělo být zahájeno co nejdříve (nejlépe před těhotenstvím), aby se zabránilo defektům neurální trubice . To platí zejména ve Velké Británii, kde potraviny nejsou obohaceny kyselinou listovou. Nedávná britská studie zjistila, že pouze 31% žen užívá doplněk kyseliny listové před otěhotněním, což je znepokojující údaj. Vláda Spojeného království doporučuje denně doplňovat 400 mg kyseliny listové 3 měsíce před pokusem o dítě a pokračováním v těhotenství.
Vápník
Vápník má v těle různé zdravotní přínosy, včetně přispívání k normálnímu srážení krve, hraje roli při dělení buněk a udržování kostí a zubů v dobrém stavu. Je také zásadní pro tvorbu kostí a zubů vašeho dítěte. Podle Britské nutriční nadace získává většina britských dospělých vápník ze spotřeby mléčných výrobků, ale existují i jiné dobré zdroje, včetně kapusty, špenátu, tofu, mandlí a sardinek (s kostmi). Nedávná studie zjistila, že průměrný denní příjem vápníku ve Spojeném království je přibližně 994 mg denně, což je v porovnání s jinými zeměmi poměrně vysoké, ale stále nedosahuje toho, co těhotné ženy potřebují.
Pravidelné užívání multivitamínového a minerálního doplňku pro těhotné ženy, které obsahuje kyselinu listovou, vápník a železo, pomůže podpořit zvýšené výživové požadavky těla během těhotenství a mělo by být konzultováno s lékařem. Kombinace s doplňkem Omega-3 bohatým na DHA může být také dobrou volbou, protože nedávný přehled Cochrane zjistil, že doplnění Omega-3 může snížit výskyt předčasně narozených dětí.
Užívání doplňků nenahrazuje zdravé a vyvážené stravovací a cvičební programy.
References:
1. World Health Organization (2016). WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience. Retrieved from http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/250796/9789241549912-eng.pdf?sequence=1. Geneva, Switzerland.
2. Wald NJ, Morris JK and Blakemore C. Public health failure in the prevention of neural tube defects: time to abandon the tolerable upper intake level of folate. Public Health Reviews. 2018: 39:2
3. Bestwick JP, Huttly WJ, Morris JK, Wald NJ. Prevention of neural tube defects: a cross-sectional study of the uptake of folic acid supplementation in nearly half a million women. PLoS One. 2014; 9(2): e89354
4. Balk EM, Adam GP, Langberg VN, Earley A, Clark P, et al. Global Dietary calcium intake among adults: a systemic review. Osteoporosis International. 2017 Oct; 28 (12): 3315-3324
5.Middleton P, Gomersall JC, Gould JF, et al. Omega-3 fatty acid addition during pregnancy. Cochrane Database Systemic Review. 2018 Nov 15;11: CD003402
Zdroj: Solgar.co.uk
- Odpovědět
Pošli odkaz