Mezi typické veganské potraviny, které nahrazují maso, patří pšeničná, rostlinná nebo sójová bílkovina. Mléko používají například mandlové, sójové, rýžové a další. V jídelníčku převládají luštěniny, ovoce, zelenina a semínka. Vyzkoušet můžete, jak chutná takové knedlo, zelo se rostlinným masem nebo puding z chia semínek a rostlinného mléka.
Veganství patří k méně rizikovým formám stravování. Důležité však je dodržovat přísun látek, které veganům přirozeně chybí. Kromě doplňování bílkovin nesmí lidé zapomínat ani na minerály a vitamíny, které udržují tělo zdravé. „Lidský organismus začne postrádat omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro řadu životních funkcí. Klíčový je jejich význam pro správnou činnost mozku a snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Kromě ryb jsou ve vyšší míře přirozeným zdrojem této kyseliny také tofu, mandle, vlašské ořechy a rostlinné oleje z lněného semene a bezerukové řepky. Posílit správnou funkci srdce lze i formou kapslí s vysokým obsahem této látky,“ upozorňuje Klára Minczinger ze společnosti Generica.
Tip na veganské knedlo, zelo: Uvařené plátky rostlinného masa vložíme do zapékací mísy, přidáme rostlinné máslo, okořeníme kmínem, solí, pepřem a sójovou omáčkou a pečeme asi 40 minut.
- Odpovědět
Pošli odkaz