Pšenice dnes totiž není to, co kdysi. Jde o zemědělský hybrid, který je několik desetiletí měněn, aby odolával plísním, rostl rychleji a byl více poddajný pro průmyslové pečení chleba. V důsledku toho obsahuje pšenice dnes 50% lepku. Před 50-60 lety pšenice obsahovala pouze pět procent lepku.
Zemědělství pěstuje hybridní pšenice, aby vyhovělo mechanickým požadavkům pekařského průmyslu na poddajné bílkovin. To vedlo k 10násobnému zvýšení lepku v pšenici.
Průmysl na zpracovávání potravin se zaměřil pouze na efektivitu výroby a vnímání poptávky spotřebitelů bez ohledu na negativní zdravotní důsledky.
V průběhu času se vyvíjely mírně odlišné vysokorychlostní metody pečení. Umělé bělení mouky, přidávání “zlepšujících“ a často toxických látek a prudké míchání těsta, umožňuje pečení, ochlazení a zabalení bochníků chleba během několika málo hodin. Levné, nezdravé potraviny pro masivní zisky pár firem.
Zdroj: Why don't you try this
- Odpovědět
Pošli odkaz