Náhražky potravin místo kvalitních potravin
Obchodníci o potravinových náhražkách neradi hovoří a shodně tvrdí, že situace na trhu je nepřehledná. Z pěti oslovených obchodních řetězců na otázky ČTK odpověděl pouze jeden. Také mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová ČTK řekla, že statistiky o množství potravinových náhražek na trhu neexistují.
Významná část českých zákazníků podle mluvčí obchodního řetězce Albert Judity Urbánkové preferuje nízkou cenu a levné potraviny s obsahem náhražek nakupuje. “Proto v našem sortimentu nabízíme takové položky, jako jsou mléčné alternativní výrobky nebo například křehčené maso, které lze do této skupiny také zařadit,“ uvedla Urbánková, podle které jsou náhražky v prodejnách Albert vždy řádně označené.
Velký podíl mají náhražky především mezi tavenými sýry a k dostání jsou i napodobeniny tvrdých sýrů, které místo mléka obsahují rostlinné tuky. Odborníci z oboru odhadují, že napodobeniny tavených sýrů tvoří zhruba desetinu z celkového objemu jejich tuzemské výroby. Často jsou imitace mléčných výrobků dováženy ze zahraničí. Výrobky z rostlinných olejů nesmějí být v obchodech prodávány pod označením sýr či máslo a nemohou být nabízeny mezi klasickými mléčnými výrobky.
V kategorii mléčných výrobků už podíl alternativních výrobků podle Večeřové dosáhl svého vrcholu a nezvyšuje se. “Analogy mléčných výrobků jsou pod podrobným dozorem kontrolních orgánů a musí být prodávány odděleně od mléčných výrobků, což vede k nižšímu zájmu spotřebitelů. Máme dokonce informace, že řetězce některé z těchto výrobků dokonce vyřadily z nabídky, aby se uchránily možných postihů,“ podotkla Večeřová.
Hitem mezi náhražkami se v poslední době podle Urbánkové stalo křehčené maso, které je při zpracování napuštěno vodou se solí. Výrobní náklady na kilogram masového produktu jsou díky tomu nižší. Křehčené maso tak zdánlivě vyjde levněji a podle Urbánkové ho kupují hlavně zákazníci, kteří jsou orientováni pouze na cenu. Žádané jsou také levné uzeniny s vysokým obsahem sojové bílkoviny, bramborového škrobu a mouky. Některé obchodní řetězce před vánočními a velikonočními svátky prodávají figurky, které vypadají jako čokoládové, avšak místo kakaa obsahují levné tuky a barviva. “Náhražky jsou v regálech míchány s čokoládou bez šance pro spotřebitele to rozlišit. Vodítkem může být pouze cena. Půlkilogramový čokoládový Mikuláš nebo zajíc nemůže stát 30 ani 50 korun,“ podotkla Večeřová.
Pokud například jogurty obsahují škrob kvůli konzistenci a v párcích je místo masa sója, zdravého člověka by to podle člena Fóra zdravé výživy Pavla Suchánka zásadněji poškodit nemělo. Jde spíše o klamání spotřebitele, který očekává kvalitní jogurt a masové párky. Problém ale je v tom, kolik toho člověk sní. Když se tak bude stravovat pořád, tak látky, které přijímá, nebudou v ideálním složení. Budou mu chybět potřebné živiny a dostane se do vyššího rizika některých civilizačních chorob.
Zdroj: ČTK
Komentáře
Moc se o tom neví, ale některé výrobky se projedou po Evropě jenom proto, aby se nakonec vrátily zpět s razítkem úplně jiného výrobce.
A u masa nemáte skoro šanci zjistit odkud je atd.
A tzv. farmářské trhy se údajně také stávají rájem překupníků a podvodníků.
dnes se i do sunky,debrecinky,moravskeho masa,kladenky pridava voda,je to videt,uz to tak je asi od r.2006,2007....
ja jsem si zmrazene maso,natoz krehcene nikdy nekoupil a nekoupim,je to sama voda a soli,mozna kdovi co v tom je napichany....
snazim se zit zdrave,sladkosti a bile pecivo jsou pro me tabu,a vubec mi nechybi....
ale nekteri lide u nas maji tolik penez,ze uz nevi roupama coby....nakupuji velmi nezdrave potraviny,hromadu sladkosti,vysokotucnych jidel....je to sice znak dobre ziv.urovne,nehladovime,ale nesmi se to zase prehanet....
plne nakupni voziky pripominaji u pokladen spis male kamiony,nez nakupni vozicky,a ty kosicky na nakup si nikdo nebere....a tomuhle nezdravemu stravovani a obzerstvi pak "uci"i sve deti,ty se neustale dozaduji slakosti,pamlsku a vseho mozneho....
a s temi napr.ruznymi grilovacimi klobasami a parky se dnes uplne roztrhl pytel....ja si to jeste nikdy nekoupil,taky se takovych zranic neucastnim,ani je neporadam....
podle me do toho namelou to maso co jim zbyde,a kdovi jeste co-to co se zkratka neproda,je to hrozne tucne,a co ja vim,co v tom je za svinstva....a pak nemame byt temer nejnezdravejsi narod v Evrope,a vlastne nejobeznejsi....
a do reznictvi bych pro maso uz taky davno doma ve meste tady nesel,dama za pultem me urizla misto 15dkg hoveziho zadniho 1/4kg nevim ceho-vypadalo to,jako na polivku,ale bez kosti,no hruza....samo,ze jsem to odmitnul za ty penize,mela kecy,byla dotcena.ale co me je potom.tak at si to vezme domu sama....oni to pak urcite namelou do mleteho masa,ktere tam taky prodavaji....kruti maso plny vody,uz tam vubec nechodim radsi....to by me museli pustit za pult,abych si to vybral a uriznul sam,pokud bych ovsem neco vybral....a nikdo z nas nevi,odkud to maso pochazi....ja to tam alespon nenasel....radsi si vyberu maso v Bille,balene,muzu si ho prohlednout vybrat co chci....a navic to maj vse radne oznacene....
tyhle novodobi zlodeji nas okradaji,kde muzou,kam se hrabe socialismus ktereho se nezastavam,ale potraviny byly mnohem kvalitnejsi,byly normy,ktere se museli dodrzovat....
jeste dnes pamatuju ty spekacky kdyz jsem byl maly kluk a z dospivani,dnes by se ta soja a ty nahrazky nad ohnem rozpadli,je to docela sila....pak jsme si kazdy opekl jabko ze zahradky-ne ze supermarketu,a z ohne jsme si vyhrabali upecene brambory-samo ze doma vypestovane,to byla pochoutka....schazeli jsme se u toho vrstevnici z cele vesnice....
a dnes by to deti treba ani nejedli,nedali do huby....a dospeli taky nekteri ne....a nekteri deti ani dospeli to uz ani neznaji....a poradaji doma grilovaci zranice.kdyz to kdysi poradala doma,kde jsem tehdy bydlel segra s rodinou,tak jsem se vytratil,a sel spat....pac to byly doslova zranice,ale hlavne at lidem chutna....
potraviny je dnes treba vybirat velmi peclive,mit bryle,cist etikety,prohlizet je,nez to dam do kosiku.taky to ostatne stoji i dost penez....ale jiste,ja taky cas od casu dam do jidla nebo snim levny kruti nebo drubezi parek,a tak podobne,i to se stane,to ano....z toho se svet ale nezbori,neni to u me pravidlem a casto....
ale nekupuju zadne konzervy a instantni veci v saccich,jsou v tom svinstva,je to presolene....radsi si uvarim vzdy neco doma sam....
zkratka kvalita nabizenych potravin u nas za poslednich nejmim 40 i vice let let strasne upadla....to je nezvratny fakt....
umime jako moudri lide i spravne a kvalitne se stravovat a moudre zit?
V.
Když chci kvalitní uzeninu, zajdu k řezníkovi, který si je vyrábí sám. Nemá pochopitelně tak veliký výběr, ale zas je to dobré.
- Odpovědět
Pošli odkaz