Biopotraviny a mykotoxiny
Někteří spotřebitelé a dokonce i vědci se obávají toho, že když kupříkladu zelenina nebyla chemicky ošetřena, mlže obsahovat plísně (mykotoxiny). Řada výzkumů v EU (Itálie, Švédsko, Německo i ČR) však tyto obavy vyvrátila.
Z výzkumů totiž vyplývá, že použití pesticidů může být pro rostlinu stresujícím faktorem a v důsledku toho je u konvenční zeleniny zaznamenám vyšší výskyt mykotoxinů.
Konkrétně byl dělán pokus s pastinákem, který prokázal větší odolnost ekologického pastináku, a to i při jeho uskladňování.
Z výzkumů totiž vyplývá, že přítomnost mykotoxinů v potravinách souvisí více s jejich nesprávných skladováním než se způsobem pěstování.
Navíc je známo, že ani používání chemických postřiků (fungicidů) tvorbě těchto plísní zcela nezabrání.
Zdroj: Hodnocení jakosti a bezpečnosti produktů ekologického zemědělství, porovnání produktů ekozemědělství, produktů BIO a konvenčního zemědělství, přednáška ÚZPI 23. 11. 2004, prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., VŠCHT, FTBT, Ústav chemie a analýzy potravin
Autor: Mgr. Světluše Bodoková; Zdroj: ÚZPI
http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/preference-spotrebitele-pri-nakupu-biopotravin/
- Odpovědět
Pošli odkaz