Kyselina šťavelová a vstřebávání vápníku
Když je potravina čerstvá, ať už vcelku nebo ve formě šťávy, každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy. Tedy kyselina šťavelová v naší čerstvé zelenině a šťávách je organická a jako taková je důležitá pro fyziologické fungování těla. Kyselina šťavelová ve vařeném a připravovaném jídle je ovšem definitivně mrtvá čili ANORGANICKÁ a jako taková je zhoubná a destruktivní.
Kyselina šťavelová se vhodně kombinuje s vápníkem. Pokud jsou obě tyto látky organické, výsledkem je prospěšná konstruktivní kombinace, při níž kyselina pomáhá rozpouštění vápníku a zároveň stimuluje peristaltické funkce v těle.
Všimněte si, prosím, že tato rada je přímo protikladná tomu, co všude můžete číst, ale skutečně má smysl - a její autor je dost zkušený na to, aby se mu dalo věřit. Dr. Walker žil sto devět let a praktikoval to, co hlásal; jeho žena zemřela v devadesáti. On je jediným člověkem, kterého znám, jenž vysvětlil rozdíl mezi kyselinou šťavelovou obsaženou v syrových a vařených potravinách:
Když se kyselina šťavelová stane vařením či jinou přípravou potraviny, v níž je obsažena ANORGANICKOU, pak se s vápníkem, přijímaným i během stejného jídla v jiných potravinách, stane blokující složkou, která zničí výživnou hodnotu obou. Důsledkem toho je vážný nedostatek vápníku, což, jak známo, vede k odvápnění kostí. To je důvod, proč nikdy nejím špenát vařený či z konzervy.
Dr. Walker nám vypráví, že nejprospěšnější složky organické kyseliny šťavelové najdeme v čerstvém syrovém špenátu, kapustě, hlávkovém salátu, zelené hořčici, tuřínu, řepě buráku a zelené řepě. Dalším zdrojem jsou mandle, chřest a petržel. Mnoho z těchto potravin má rovněž vysoký obsah vápníku a vskutku prvním zdrojem, po němž bychom se měli poohlédnout, je naše denní jídlo.
Komentáře
S ohledem na převažující konstituční a kondiční stav lidí ve Walkerově době to mohlo být opravdu přínosné.
V dnešní době, kdy se v televizi natrvalo zabydlela reklama na prostředky proti nechtěnému úniku moči, je dobré se seznámit se skutečností, že v pozadí nutnosti jejich používání stojí i konzumace syrových šťáv ze zeleniny a ovoce, ačkoliv jsou tak zdraví prospěšné...
Syrové šťávy ze zeleniny a ovoce mají silnou přírodní uvolňující energii, která tvoří přirozenou kompenzaci životosprávy a životního stylu, ve kterém převládá energie stahující, což je právě celkový bouřlivý rozvoj kapitalismu v době, kdy Walker žil.
Ve stejné době např. Pauling řešil stejný problém velkými dávkami vitamínu C, který má rovněž značnou uvolňující energii.
Když v dnešní době, která je charakterizována vysedáváním v kanceláři u počítače, doma pak u počítače a televize, vozením si zadku v autě, konzumací rafinované stravy a nápojů, jež jsou plné chemických přídavků s extrémní uvolňující energií, zařadíme ještě další uvolňující extrém v podobě pravidelné konzumace zeleninových šťáv a ovoce, může to mít po delší době velmi nemilé následky, kdy inkontinence je ještě to lepší, co nás může potkat.
"každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy"
Ako moze byt atom plny enzymov !?
To su fakt "excelentní myšlenky o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku". Mozno nas chcel autor pobavit a tak nam predlzit zivot :)
Kyseliny podle klesající disociace šťavelová ( pKa =1,27), fosforečná (pKa =2,16), citronová ( pKa =3,06), octová (pKa= 4,76). Stupnice je logaritmická. Kyselina šťavelová je tedy skoro 10 slabší, než fosforečná. Od kyseliny šťavelové co nejdál. Četl jsem i šílenosti o osvěžujícm salátu ze šťovíku.
Jablka obsahují asi 0,2% až 1,1% kyseliny citronové a jsou tedy podstatným zdrojem překyselení organismu. Kdyby byla jablka tak zdravá, jak píší sadaři a zdravovědné blogerky, tak všichni umíráme v 90+ letech. Kilogram jablek může tedy obsahovat až 11 g kyseliny citronové. Čím asi může organizmus takovou dardu kyselosti vykompenzovat?
http://stary.lf2.cuni.cz/info2lf/ustavy/usl/toxikologie1.pdf
smrtelná dávka kyseliny citronové je 30 g, nastává acidóza a methemoglobinémie.
A každý proton v atomu má k sobě elektrony, takže je SYNTETICKÝ a proto zdraví škodlivý.
"každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy"
Ako moze byt atom plny enzymov !?
To su fakt "excelentní myšlenky o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku". Mozno nas chcel autor pobavit a tak nam predlzit zivot :)
- Odpovědět
Pošli odkaz