Reklama

Podvazky a punčochy

Ouha (Čt, 19. 7. 2018 - 08:07)

Opravdu bylo dost bytů bez...ale kdepak, Bzt dostavali jen vyvolení, poslušní a socialisticky perspektivní. my ostatní bydlelli v pronajatém bytě rodičů třeba tři i čtyči generace

Maroš (Čt, 19. 7. 2018 - 08:07)

Vzkaz pro Maroše. Obávám...Opravdu bylo dost bytů bez čekání 5-10 let v pořadníku?
A opravdu se byty stavěly i na vesnici?
Co pamatuji, tak se mladá manželství rozváděla před tím než dostala byt, neboť manželé žili v jednom pokoji s rodiči a dětmi. Nebo rovnou šli na potrat.

Ouha (Čt, 19. 7. 2018 - 05:07)

tak jsem si koupila...Na vše nové a poprvé si musíš zvyknout. U samodržících punčoch je velmi důležitá jejich délka,jinak padají a nejen pocitově

anicka (Čt, 19. 7. 2018 - 05:07)

tak jsem si koupila samodrzici puncochy ale neni to ono stale mam pocit ze me sjizdeji a po svleceni mam na nohach prouzky zlaty podvazkovy pas a silonky

Hele (Po, 16. 7. 2018 - 09:07)

Mila Petro,
co ja si...Miki, pořád lovíš lidi, aby ti volali do Anglie?

Miki v plenkach (Po, 16. 7. 2018 - 03:07)

Děkuji Jarce za odpověď,...Mila Petro,
co ja si pamatuji na vlastni oci bylo okolo roku 1968 obrovske silenstvi z minisukni,a samozrejme i silonovych puncochacu bez kterych by to nebylo mozne. V te dobe zacaly v te dobe nedostatkove a drahe silonove puncochace prevazovat pred klasickymi puncochcami, ktere ovsem v te dobe byly v te nejvyssi kvalite a za lidovou cenu. Ano vetsina zen nosila midi sukne-byly mini, midi a maxi. Ty midi presne pasovaly k puncocham. A ty prvni puncochace nebyly zadna hruza, jak pisete. Ano treba mely ty zesilene kalhotky temer do pulky stehen, ale jinak byly velice kvalitni i slusive. Tenkrat by se na trh nedostal zzdny nekvalitni smejd. A uz zenam na nohach bylo videt, ktere maji na sobe klasicke silonove puncochy a ktere puncochace. I pri chuzi to bylo slyset, protoze puncochy pri chuzi mely takovy sustivy zvuk, jak se v oblasti stehen o sebe trely. Ja tu dobu zazil a nemusite mi nic vysvetlovat a i to obdobi dramatizovat. Ja mam nekde jedny z prvnich damskych silonovych puncochacu Elite, ktere maji vzadu na zadecku nasitou maslicku s velikosti, cenou-myslim, ze tam bylo 45,- korun v dobe kdyz moje mamka vydelavala cca 1200Kcs za mesic, tak docela dst.Ale byly jemne-odhaduji na 20DEN a hezke. Hlsvne na hezkych nohach. No kdybych byl zena, tak pujdu v te dobe do puncoch. Vim, ze byly opravny puncoch, kde se zcelovaly utekla ocka. O necem podobnem v souvislosti s puncochaci nnevim. Ano je mi prijemne se o tom bavit a i me to vzrusuje, protoze temer vsechny zeny, ktere jsem prijdou a neco prispeji, tak odkazuji na sveho manzela, ze se mu moc libily v jemnych silonovych puncochach, tak urcite nejsem ani prvni a ani posledni, ktereho ten jemny silon take ohromil a vzrusil. Byla to nadherna doba a clovek si naivne myslel, ze potrva vecne, ale zhaslo to jako svicka. Nezustalo nic bez vzpominky. Byly i jine krasne a uzitecne veci-treba uzasne gumove kalhotky pres latkove pliny, ktere jsem mel moznost jeste sam nosit a bylo mi v nich nadherne.I ty latkove pliny staly par korun a ty gumove kalhotky snad 7,50, ale vim ze mi je mamka daval na noc jeste ve 14ti a ze to byla velikost 4 q byly mi dobre .A milin jinych veci mi z te doby chybi.Vubec ne banany, mandarinky, toaletak, damske vlozky- ale to spoluziti, ktere je dnes diky mobilum a pocitacum v hajzlu a bohuzel se uz nikdy nevrati. To mi vadi a sere me to. Lidi meli k sobe tenkrat bliz-stacilo natahnout ruku a byla nejaka komunokace. Co mate dnes? Temer uplne odcizeni at ve spolecnosti, tak v rodine. To ze zmizely levme a pritom uzasne kvalitni silonky Elite, ktere by z jejich ceny okolo 9-10 korun dnes staly 300-400 a prodavaly by se po celem svete. Totez s temi gumovymi kalhotkami, ktere si kupuje za cca 400 korun a v horsi kvalite, protoze ty kvalitni vyjdou na 2-3-4 nasobek. Ale hlavne ze mame banany a svetovy mir. Proto jsme chrastili klicema! Je to hnus nejvetsejsi!

Petra (Po, 16. 7. 2018 - 00:07)

Děkuji Jarce za odpověď, Já jsem ročník 1966, není pravda že v 80 tých letech se nosily jen punčocháče. mnoho žen po třicítce ještě nosily punčochy, byly na to zvyklé, jako moje mamce byo když jsem končila základku něco přes 35 let a nosila denně punčochy. Když jsem šla do tanečních v roce 81 nosily se sukně pod kolena a punčocháče byly z tak ošklivého tlustého materiálu, který se na lýtkách ještě zhustil, tak to vypadalo příšeně. Mamka mi koupila podvazkový pás, tedy bokovku, ono nic jiného nebylo a nosila jsem mnohem jemnější punčochy Elite. Bokovka měla 4 plastové větší podvazky na širších krátkých páscích, kde se čudlík zasouval do takové destičky a perfektně to drželo, i snadno zapínalo. Jenže po tanečních jsem podvazky měla jenom párkrát, strašně jsem se za to styděla, protože všechny mladé holky nosily punčocháče. a já nechtěla aby to viděl můj kluk. Navíc se na přelomu 80-90 let začly nosit zase ktátké sukně a objevily se punčocháče s Lycrou, které už dobře vypadaly. Punčochy jsem začala nosit až po mateřské, protože mi vadilo být zabalená v kanceláři do punčocháčů a navíc manžel byl z punčoch nadšený.

Nedáma (Ne, 15. 7. 2018 - 17:07)

Vzkaz pro Maroše. Obávám...Tu dobu jsem zažila a píšeš dost zkresleně. Asi tě soudruzi neplácali jen po zadku, ale i po hlavě.

ne (Ne, 15. 7. 2018 - 16:07)

Vzkaz pro Maroše. Obávám...Na tomto příspěvku je pravda jen to že nebyly za komunistů banány. Stavět domy a studovat mohl jen někdo. Jo a montérky mohl také nosit každý

Dáma (Ne, 15. 7. 2018 - 16:07)

Vzkaz pro Maroše. Obávám se, že Vaše informace o té době jsou značně zkreslené.Právě padesátá a šedesátá léta byla typická tím, že ženy se oblékaly jako ženy. Montérky nosily opravdu jen do zaměstnání. Navíc, v těch montérkách nemusely mít obavy, že o to zaměstnání ze dne na den skončí.
Navíc, fy. Triola vyráběla na tu dobu špičkové prádlo. Z té doby mám několik, stále ještě nositelných kousků.
Od roku 1968 až do roku 1988 jsem pracovala v jednom obchodním domě s módou a věřte, bylo z čeho vybírat.Lidé žili své každodenní, spokojené životy, i bez banánů.Rodili a vychovávali děti, studovali,stavěli domy a dostávali, ne kupovali byty.
Každou dobu je nutné posuzovat objektivně, ne na základě dnešní, idiotské propagandy.

Jak (Ne, 15. 7. 2018 - 16:07)

Chováte se někteří jako...se jmenuješ?

Marcela (Ne, 15. 7. 2018 - 15:07)

Chováte se někteří jako poslední hyeny a schováváte se za anonymitu. Vysmívat se někomu, svědčí o výši vaší inteligence.

Proč (Ne, 15. 7. 2018 - 15:07)

úchyle pochcanejho vyhazujete? Píše k tématu. Normální jste tu nechtěli tak tu máme plekového punčocháře.

Miki v plenkach (Ne, 15. 7. 2018 - 14:07)

je uchynej buzik.Dej se lecit.

Miki v plenkach (Ne, 15. 7. 2018 - 12:07)

Zdravím Petru a...Vazene damy, jiste vite o tom, ze veskere damske spodni pradelko slouzi jen a pouze k nalakani samecku, se kterymi se pozdeji jeho nositelka spari a zplodi novy organismus.Ja uz neco pamatuji, takze me tezko opijete rohlikem. I ty Vami vzpominane podvazkove pasy e silonove/nebo nylonove/ puncochy jsem si zkusil na vlastnim tele.A mohu Vam rict pouze to, ze nejjednodusi a nejpohodlnejsi jsou damske silonove puncochove kalhoty. Klidne si tu brblejte o tom, ze se Vam nejaky chlap se-tedy nuti do ciste damskeho tajemneho sveta silonu, nylonu a elastanu. Vite moje mamka byla docela za damu a sice ze skromnych pomeru v sedesatych a sedmdesatych letech si priplatila a objednavala si spodni pradlo-tady hlavne podprsenky a kalhotky vice mene na zakazku. Puncochace byl tehdy luxus a puncochy se ve spickove kvalitete daly bezne koupit za par korun. I ja jsem asi po mame a zkousel jsem si na sobe jeji pradlo a dokonce jsem si ho i kupoval a minimalne doma si ho oblekal a nosil. A ac vzhledem k Vam mam celkem male zkusenosti, tak rozhodne propaguji noseni damskych silonovych puncochacu, protoze jsem si zkusil i noseni puncoch/100% silon-nylon/ spolu se 4 podvazkovym povazkovym pasem a jen na zkousku doma v byte. Aby to fungovalo na 100% musel by mit ten podvakovy pas minimalne 10 podvazku, ale spise 12, mozna i to maximum 14. Pak to bude fungovat s nylonovym kombine, ktere zamaskuje uchyty puncoch. Vite ja uz cele roky musim nosit pliny a gumove kalhotky a kdyz je zima, tak i damske puncochace, takze me tezko muze neco prekvapit, nebo rozhodit. Ano puncosky si uzivejte, poteste s nimi muzske oci, ale nebudte lakome a i pri noseni se trochu ukazte. Vite co myslim

Maroš (Ne, 15. 7. 2018 - 11:07)

To není nic divného. Komunisti přeci chtěli aby ženy byly traktoristky, zednice, údernice, ne ženy v domácnosti s hospodyní, která má čas obcházet obchody s módou. Hospodářství bylo nastaveno na těžký průmysl. Ženy tenkrát nosily montérky. Nebyly základní životní potřeby natož luxusní podvazkové pásy. Režim ženám přidal druhou směnu doma.
Co se tedy divit, že v Rakousku to bylo jinak a ženy ze střední třídy nebyly zvyklé nosit kalhoty k formálním příležitostem.

Jarka Bosková (Ne, 15. 7. 2018 - 10:07)

Naše krejčovské družstvo zaniklo na jaře roku 1991. Nebylo to z důvodu nedostatku zakázek,(šily jsme i vše ostatní, nejen prádlo), ale proto, že všech 12 švadlen se rozhodlo "udělat se pro sebe".Jak se jim to nakonec podařilo je věc jiná.
Ještě v té době jsme šili podle zakázkové knihy nejméně 2 podvazkové pásy měsíčně.
V roce 1998 jsem byla navštívit svoji sestru ve Vídni a na Taborstrasse jsem napočítala 5 obchodů s dámským prádlem, jakoby kopírovaly padesátá léta. Předpokládám, že své zákazníky měli, jinak by skončili. V Československu v té době se už ženy začaly přiklánět ke kalhotám.

Pet (Ne, 15. 7. 2018 - 09:07)

Zdravím Petru a...Tak Vám tedy nevím,ale roce 1981 už málo která žena nosila punčochy možná snad ještě moje matka.V roce 1981 už všechny mladší ročníky nosily punčocháče.

Jarka Bosková (So, 14. 7. 2018 - 14:07)

Zdravím Petru a Aničku.
Podvazkový pás s 6 "tahouny", jak se těm kšírům říkalo, jsem viděla porvé v roce 1981 ve výloze obchodu v Drážďanech. Také jsme nad tím s kolegyněmi kroutili hlavami a uvažovali o praktičnosti zapínání.
My jsme v našem výrobním družstvu šili klasiku, tedy "bokovky" a dívčí pásy. Pokud říkám dívčí, v žádném případě to nebyly ty současné pavučinky. Byly to solidní pásy, kvalitní materiálem i provedením, akorát byly podstatně užší, než klasické bokovky.My jsme se zaměřovali hlavně na zakázkovou výrobu. Málokdo si uvědomuje, že i těhotné ženy tehdy nosily výhradně punčochy, takže klasické, konfekční bokovky by po určité době nebyly schopné obléknout. Proto se šily "latexovky". Přední a zadní díl byl klasický materiál, jako u ostatních pásů. Boky byly tvořeny textilem, který byl mimořádně pružný, něco, jako tenké, gumové vlákno, opředené textilem. Taková bokovka byla schopná se přizpůsobit měnící se postavě.
Proč punčochy dokonale držely. Za to mohlo tehdejší "kování", tedy přezky, umožňující bezproblémový posun a očka, která byla oproti dnešním velmi masivní a jednou zapnutá punčocha dokonale držela.Nevýhodou bylo, že se dost podstatně rýsovala pod sukní. Jenže, v té době to nikomu nevadilo. Ty "caplíky" byly vidět u všech, jen trošku upnutějších sukní. V neposlední řadě to také byly samotné tahouny, které byly širší a pevnější. Byla zkrátka jiná doba. Zakoupená část prádla měly něco vydržet a ne být na jedno použití. Já sama mám stále ještě 4 "bokovky" v dokonalém stavu, navzdory mnoha a mnoha vyprání.

anicka (So, 14. 7. 2018 - 07:07)

Občas se podívám na toto...je me 60 let a take nosim od mladi podvazkovy pas a silonky
na wc zadny problem nemam protoze nosim kalhotky navrh a drive opravdu byly jen ctyrpaskove pasy

Reklama

Přidat komentář