Proč pít více zeleného čaje než černého
Historický precedens však není na zeleném čaji jediná pozoruhodná věc. Moderní výzkum obrátil k tomuto nápoji pozornost a zjistil, že zelený čaj má skutečně mnoho vlastností prospěšných zdraví. Některé ze zajímavých výsledků ukazují na jeho roli v prevenci rakoviny. A to není všechno. Další závěry svědčí o tom, že čaj a zelený zvlášť - pomáhá zvýšit odolnost srdce vůči kardiovaskulárním nemocem, prodloužit délku života, detoxikovat tělo, posílit imunitu organizmu a také bránit vzniku zubního kazu.
Čím se zelený čaj liší od černého?
I když jsou na začátku zeleného i černého čaje lístky z téže rostliny - Camellia sinensis, keře pocházejícího z jihovýchodní Asie - rozdílné metody zpracování vedou k velmi odlišným výsledným produktům. V přirozeném stavu čajové lístky obsahují enzymy, které po utržení zoxidují. Při přípravě zeleného čaje zpracovatelé lístky lehce napaří nebo jemně zahřejí, aby se oxidační proces zastavil. Toto zpracování je tak minimální, že je možné zelený čaj konzumovat po natrhání ještě týž den.
Čajovým lístkům, z nichž se má stát černý čaj, se umožní, aby v nich proběhl celý proces oxidace, a navíc se podrobí dalšímu a mnohem podstatnějšímu zpracování včetně fermentace, při níž získávají tmavohnědou a dokonce načervenalou barvu černého čaje. Tento proces, který vede k odlišnému vzhledu a chutí čaje, bohužel ničí sloučeniny zvané polyfenoly nacházející se v čerstvě natrhaných lístcích. S dlouhým seznamem zdraví prospěšných vlastností zeleného čaje jsou spojeny právě polyfenoly. A tak přes svou výraznější barvu i chuť je černý čaj jen slabým stínem zeleného bratrance, pokud jde o vlastnosti prospívající zdraví. Zelený čaj si vzhledem k tomu, že míra jeho zpracování je opravdu nízká, zachovává původní polyfenoly Ze všech typů dnes dostupných čajů má zelený čaj nejvyšší hladiny těchto látek.
Znamená to, že bychom černý čaj neměli pít?
Vůbec ne. Přestože zelený čaj je lepší, ani černý čaj není bez významu pro zdraví. A vzhledem k tomu, že černý čaj pije mnohem více lidi než čaj zelený (z celkového množství čaje zkonzumovaného ve světě připadá na druhy černého čaje 80 %), představuje nezanedbatelný zdravotní přínos. Studie zabývající se nemocností v zemích, kde lidé pijí především černý čaj, ukazuje, že tento nápoj skutečně znamená určitou ochranu před nemocemi. Byla by ovšem mnohem vyšší, kdyby pijáci čaje dávali přednost zelenému čaji před černým, především pro jeho vyšší obsah prospěšných polyfenolů.
Zdroj: O zeleném čaji - Pragma
Komentáře
-Obsahují stokrát účinnější antioxidant než vitamin C a pětadvacetkrát silnější antioxidant než vitamin E. Zrychluje metabolismus, chrání proti rakovině, posiluje kosti a tlumí škodlivé účinky cigaretového kouře a slunečního záření.
Zelený čaj má samé dobré účinky, azto černý moc ne (ano chrání srdce, zabraňují infarktům, ale to ej vše), jinak černý způsobuje zácpu, je často přirovnáván ke kávě, má hodně teinu, vstřebává železo z jídla, takže je dobré jej zapít minerálkou nebo doplnit železo-čarný čaj obírá tělo o železo. Jednoznačně doporučuji zelený čaj.
Prospěšná látka v zeleném čaji má jedny z nesilnějšícch účinků, takže někdo se může obávat, co udělá přemíra této látky.
Je otázka co udělají ty silné účinky s evropskou populací, s námi. Piju ho a věřím, že bude působit jen kladně.
Jedná se zejména o čaj Pu-erh, ale je nutné si zvyknout na jeho chuť (někomu připadá zemitá, jinému zatuchlá, mě připomínala vůni kůže).
Chtěla bych ještě podotknout, že jakýkoli čaj je lepší si koupit sypaný se spec. obchodě nebo v čajovně, protože sypanému čaji se pytlíkovaný nikdy nevyrovná - je to v podstatě jen odpad.
A ještě upozorňuji, že to nepíšu v žádném případě jako reklamu, ale radím ze své vlastní zkušenosti.
- Odpovědět
Pošli odkaz