Reklama

Diabetes mellitus=cukrovka

Alena (Čt, 16. 6. 2005 - 11:06)

Ahoj Hanko, zatím jen pár poznámek ke zmíněnému receptu, kde je pro diabetika ze šesti složek pokrmu čtyři až pět nepřijatelných. Počet bude záviset na složení směsi oříšků. Snad by byly vhodnější místo nich mandle.Směsi oříšků dnes většinou obsahují různé tropické druhy, kterým je lepší se vyhnout.Konkrétně se recept nachází na tebou doporučených stránkách www.diabetesmellitus.cz, po jejichž otevření se mně ale objevily stránky Novo Nordisk s.r.o., kde je právě zmíněný buletin pro diabetiky DIA log. Musí se kliknout na to prťavé

Cihová (Čt, 16. 6. 2005 - 08:06)

Já užívám na snížení cukru přírodní produkt -Emulips.Pomáhá trávení a odlehčuje slinivce a žlučníku.Užívám ho půl roku a to 2x denně.(což je 3 balení)Moje výsledky jsou vynikající.Cukr byl na hranici 14 a nyní mám 7,6No a to hubnutí beru jako vedlejšíwww.webpark.cz/ddss

Alena (Út, 14. 6. 2005 - 18:06)

Hanko, pokusím se k tomu něco napsat.Coronere, dík za připomínku. Ono je toho moc, tak se nedá vše postihnout, ale snad to pár lidem pomůže částečně aspoň v nasměrování.Škoda jen, že většina informací je zatím jen v zahraniční literatuře.

Hana (Po, 13. 6. 2005 - 20:06)

Ahojky Aleno.Ten pořad jsem bohužel neviděla, ale mí kolegové jej hodnotí celkem pozitivně.Příspěvek jsem si četla, nevím, co bych k tomu měla dodat.No, a právě proto mně není jasné, proč jsou v diabetických dietách doporučovány potraviny, které se přímo na vzniku a později neléčitelnosti diabetu podílejí.No, já tedy nevím, že by se diabetikům I. typu něco zakazovalo. Pouze se doporučuje a v případě, že diabetik trpí jiným onemocněním, má diaetu na to druhé onemocnění (př. celiakie, befropatie, fenylketonurie).Máš pravdu v tom, že produkce inzulinu slinivkou ještě nějaký čas probíhá, ale nakonec všichni dříve či později mají beta buňky nefunkční. Prodloužit toto období se dá, ale je to velice nepatrné.Diabetes 1. typu SE NEDÁ VYLÉČIT. Kdyby taková možnost existovala, už by se o ní vědělo. Medicína jde dopředu, ale ještě ne natolik, abychom se uzdravili.Právě systém výměnných jednotek nás ještě více utvrzuje v mylném přesvědčení, že si můžeme dát na talíř bez následků cokoliv.-Tohle nechápu, jak myslíš. Když si diabetik spočítá jednotky a umí správně zacházet s těmito údaji, píchne si podle jednotek a okolností a vše je v pořádku.tento recept jsem nikde neviděla, buletin jsem nedoporučovala.Jím zcela jako zdravý člověk a občas se řídím pravidly dělené stravy.Za celou dobu tam nepadla o vlivu stravy na vznik a léčbu onemocnění ani zmínka.-To je možné, neviděla jsem to,ale jídlo hraje hlavní roli pro diabetiky 2. typu, jedničkáři to mají v genech a nic se s tím nenadělá.Myslím,že s cukrovkou se opravdu žít dá. Sice tu a tam to problém je, ale obecně člověk může vést plnohodnotný život.Ten znepříjemmňují lidé, kteří buď šíří bludy a nebo mají sklon k doskriminaci. Ale lepší se to, před 14 lety to bylo horší.:-)Jinak to je zatím k Tvým příspěvkům vše, těším se na Tvé i další reakce:-)

coroner (Po, 13. 6. 2005 - 13:06)

Pro zachování určité objektivity by bylo vhodné ještě doplnit, že úplné vyléčení DM 1 představuje u mladistvých značný problém, protože po počátečním zlepšování stavu dochází většinou k určité stagnaci, kdy se zasekneme např. na 10. jednotkách.V literatuře to je přičítáno zvýšené spotřebě jinových hormonů, která vzniká díky neukončenému vývoji mladého organismu.Chce to tedy vytrvalost, pevné nervy a nedělat dietní chyby.I když dochází celkově k lepšení stavu, jsou během regenerace patrné určité výkyvy v inzulínových potřebách organismu, na které je nutno velmi citlivě reagovat.Úspěšnost léčby do značné míry závisí též na délce doby, po kterou probíhala pouze inzulínová kompenzace.Podávání inzulínu vlastní příčinu onemocnění neléčí, pouze zabraňuje tomu nejhoršímu.Pozornost při snaze o vyléčení by měla být tedy v první řadě vždy nasměrována na talíř a pak teprve na další podpůrné prostředky.Tím však není míněno vysazování inzulínu kaskadérským způsobem.Pokud s onemocněním ani po změně celkové životosprávy výrazněji nepohneme, máme aspoň značnou šanci tímto způsobem vyloučit diabetické komplikace, protože ono se umírá spíše na ně než na vlastní onemocnění.

Alena (Ne, 12. 6. 2005 - 17:06)

Snad ještě pár slov k pořadu na ČT 2, na který jsem upozorňovala.Za celou dobu tam nepadla o vlivu stravy na vznik a léčbu onemocnění ani zmínka.V podstatě to bylo vše v optimistickém duchu, jak žít radostně s cukrovkou, zvláště až se podaří realizovat první inplantace nové generace inzulínových pump.O diabetických komplikacích se také taktně pomlčelo.Aspoň třeba v případě té sympatické zdravotní sestry, která přestála v relativní pohodě těhotenství s vybalancovaným inzulínem, mohlo být upozorněno, že ač se jí narodila zdravá holčička, může být během nějaké doby všechno jinak.Dá se předpokládat, že její dítě bude mít k možnému propuknutí onemocnění zvýšenou citlivost. Aby k tomu nedošlo, musí se některá opatření v životosprávě dítěte začít provádět ihned.

Alena (Ne, 12. 6. 2005 - 16:06)

Ahoj Hanko, s cukrovkou jsem zatím (doufám) jen tak trochu koketovala. Po celkem striktní změně životosprávy se vše rychle normalizovalo.Informace o různých druzích cukrovky jsem si postupně zjišťovala. Mám tedy celkem dobrý přehled i v oblasti primárního diabetu a jeho variantách, o kterém tu zatím byla řeč.Bohužel zároveň i v tom, co diabetologové nevědí, nebo to v opačném případě pacientům neřeknou, aby si zbytečně obě strany nekomplikovali život.Jde mně v podstatě o to, na co zde předloni upozorňovala Katka 1 v reakci na Danův příspěvek. Doporučuji přečíst !!!Katka1 Datum: 21.5. 2003 13:50:22No, a právě proto mně není jasné, proč jsou v diabetických dietách doporučovány potraviny, které se přímo na vzniku a později neléčitelnosti diabetu podílejí.Předpokládám, že i diabetik s DM 1 nemá okamžitě slinivku bez beta buněk, které produkují inzulín. Část buněk mohla být zachována, vázne proto jen množství produkovaného inzulínu. Nebo se může jednat jen o jejich nevhodnou kondici, při které je vylučován inzulín horší energetické kvality. To ale zároveň znamená, že existuje perspektivní možnost určitého stupně regenerace beta buněk. Ta někdy vede i k vyléčení jedničkářů, pokud jsou schopni na dietě bez potravinových extrémů doživotně setrvávat. Předpokladem je okamžité zavedení dietních opatření, která nejsou založena jen na sledování denního příjmu potravy na bázi kcal nebo kJ, při kterém se může pochopitelně uplatnit i použití systému výměnných jednotek.Tento systém do značné míry umožňuje libovolné kombinace potravin, což je pro diabetika určitý přínos v oblasti zjednodušení diabetické matematiky, ale zároveň pěkná rána pro organismus.Právě systém výměnných jednotek nás ještě více utvrzuje v mylném přesvědčení, že si můžeme dát na talíř bez následků cokoliv.Pak pochopitelně může dojít i na takový recept, který je uveden v edukačním bulletinupro diabetiky DIAlog, na stránkách, které doporučuješ.Jedná se o bulgur s použitím dalších ingrediencí, při jejichž vyjmenování se ani nechce věřit, že to připravila nutriční terapeutka z FN Plzeň.Složení:- 100g bulgur- 50g oříšková směs- 50g jablko- 5g skořicový cukr- 10g máslo- 5g medMožná to vyhovuje z nutričního hlediska, z hlediska zdravé výživy se jedná o katastrofu, z diabetologického hlediska by měl být recept označen lebkou se zkříženými hnáty.

Hana (Čt, 9. 6. 2005 - 09:06)

Ahojky Aleno, pořád mi přijde, že nechápeš podstatu problému a nebo já Ti špatně rozumím.takže diabetici jsou 1. a 2. typu.Ti, co mají DM 1.typu mohou jíst všechno, ale musí si vše započítat do jídelního plánu. Jídlo se počítá na výměnné jednotky. samozřejmě jsou méně vhodné potraviny, ale člověk si je dát může, když je nejí pořád. Nejlépe jsou na tom pacienti s pumpou, kteří nemusí dodržovat ani přesné časy jídla, protože jim to právě tento přístroj povoluje.Pak jsou diabetici 2. typu, kteří se ještě rozdělují na stupně (I.stupeň dieta, další pak prášky a nakonec i inzulinové injekce). Diabetici tohoto, tedy druhého typu, moho svůj stav výrazně ovlivnit svým stravovacím režimem, mohou se léčit i pouhopouhou dietou, což u "jedničkářů" nejde. ti potřebují inzulin, aby měli správé glykemie. Ale i když se snaží lidésebevíc, některým se prostě kompenzovat nedaří.Výborná kniha je právě Abeceda diabetu od p. prof. Lebla a pak ještě knížečka od p. Jirkovské.

Alena (St, 8. 6. 2005 - 20:06)

Hani, dnes na ČT 2 v 21:30 má být pořad z cyklu Diagnóza - diabetes.Třeba se něco zajímavého dovíme.Než jsem začala žít v rámci svých možností zdravě, měla jsem jen náběh na cukrovku. To se mi podařilo časem srovnat.V té době jsem o ní dost sbírala informace i - jak se říká - z nezávislých zdrojů.To, že jedničkáři mohou jíst všechno, se sice traduje, ale ona to není zase tak úplně pravda.V těle jsou různé buňky. Některé pro zpracování glukózy třeba inzulín vůbec nepotřebují, protože ten slouží pouze jako vhodný katalyzátor k prostupu do buňky.Má-li buňka vůči glukóze vhodný energetický potenciál, že se vzájemně přitahují, vcucne glukózu i bez inzulínu.Jedná se hlavně o buňky v oblasti hlavy (např. oční).Proto také přibývá diabetiků - slepců stále v mladších věkových kategoriích.Tady už nejde o diabetes, který se kompenzovat dá, ale o možné diabetické komplikace. K jejich zamezení musíme dost dávat pozor, co si dáváme do pusy.

Hana (Ne, 5. 6. 2005 - 12:06)

Ivo, kdyby se cukrovka dala vyléčit dietou, tak už by tato "léčba" probíhala. Abeceda diabetu je výborná kniha, vřele doporučuji.

Hana (Ne, 5. 6. 2005 - 10:06)

ahoj Aleno, to moc nechápu. Diabetici I.typu mohou jíst narosto všechno, pokud si jídlo započítají do jídelního plánu a myslím,že většina z nich ponětí o správné výživě má. Ale nesmíš to brát tak vážně, protože většina "starších" receptů je taková...no, specifická. Nevím, proč myslíš, že tam lidi píší hrůzy. Musíme si pomáhat.Jo, a ještě něco, nepleť diabetes I. typu a diabetes I.stupně!!!Jsou to dvě odlišné věci! A co bys vlastně teda přesně potřebovala, Dietu pro diabetika 1. typu nebo 2.typu? Kdyžtak se tam zeptej doktorů, oni aporadí a nebo zajdi na ten medatron, i tam je odborník!Zatím ahoj, H.

Alena (So, 4. 6. 2005 - 14:06)

Hani, dívala jsem se na recepty, které jsou považovány za stravu vhodnou pro diabetiky, na www.diabetesmellitus.cz, ale to je fakt hrůza, jestli se tím někdo řídí.Navíc tam ještě mohou přispívat i diabetici svými recepty, kteří už díky svému onemocnění nemohou mít o zdravé výživě vůbec ponětí. Podle toho ty recepty také vypadají.Část o diabetu I. stupně je tam vyloženě odfláklá.

Hana (Pá, 3. 6. 2005 - 20:06)

Ahoj, tak aby bylo jasno, cukrovka I.typu není způsobena potravinami a jestliže dítě bylo k cukrovce náchylné, pak by tomu nezabránilo ani to, že by jedl třeba jenom zeleninu. Abeceda diabetu je výborná kniha a tabulky zde uvedené slouží k orientaci. Jen žasnu, jak tak málo informovaní lidé mohou psát n a rozzšiřovat nepravdivosti. V případě bližšího zájmu se, prosím, informujte na specializovaných stránkách www.medatron.cz nebo www.diabetesmellitus.cz

Iva (Út, 31. 5. 2005 - 10:05)

Když už zůstala v příspěvcích jako "předmět" cukrovka a energie potravin, tak knížky typu Abeceda diabetu skončily někde u písmene F. Většinou se z nich dovíme, že můžeme jíst skoro fšechno (racionální strava), jen v tom nesmí být jednoduchý cukr. Chyba lávky!Tyto knížky jsou sto let za opicemi, protože nerespektují i jiné druhy ENERGIE potravin než kcal a kJ. Proto tvůj syn má třetím rokem cukrovku. Jinak by ji možná už dávno neměl.

Janahusa (Po, 30. 5. 2005 - 20:05)

Z tabulky čokolády denně nedostane nikdo cukrovku. Ale narostou mu špeky a rozežere se . To zase jo :)

Jana (Po, 30. 5. 2005 - 20:05)

Sama mám 8 letého syna ji 3 roky s cukrovkou a takovou "kuchařkou" pro mě je Abeceda diabetu od Jana Lebla a kol., vydavatelství Maxdorf. Nevím zda se dá sehnat v knihkupectví, ale myslím si, že pokud se obrátite na Sdružení rodičů a přátel diabetických děti v ČR, tel. 257532297, mohli by vám pomoci, i když vaše maminka není dítě, a zaslat vám ji třeba na dobírku.Jana

Ája (Po, 30. 5. 2005 - 17:05)

Ale jo! Cukrovka je někdy ještě ta lepší varianta nemoci.Čokoláda se může podílet na mnohem horších chorobách.

webmaster (Po, 30. 5. 2005 - 12:05)

Předmět: Cukrovka ve 24 letech ? Autor: Petr Datum: 29.5. 2005 16:42:05 Je mi 24 let, priznam se, ze jim hrozne sladkeho (v podstate tabulku cokolady denne, nekdy i vic). Hodne ale sportuju, hrozi mi presto cukrovka ? Diky Předmět: Cukrovka ve 24 letech ? Autor: Pavel Datum: 29.5. 2005 18:12:37 Tabulka čokolády denně ti snad nevyvolá cukrovku, ale spíše ti zničí játra. Na čokoládě není podstatný cukr, ale tuk. To samozřejmě nijak nesnižuje kladné vlivy čokolády, které jsou dány kakaem, které je v čokoládě obsaženo. Kakao má všeobecně známé příznivé účinky (např. působí jako antioxidant). Předmět: Cukrovka ve 24 letech ? Autor: Martin Datum: 29.5. 2005 18:27:46 Řekl bych že pro diabetes jsou spíš rozhodující genetické predispozice. Má někdo z rodiny cukrovku? Samozřejmě i obezita může sehrát svou roli. Předmět: Cukrovka ve 24 letech ? Autor: Janahusa Datum: 29.5. 2005 19:18:28 Tabulka čokolády denně a zničená játra nebo cukrovka? To snad ne

Helena (Čt, 26. 5. 2005 - 16:05)

Mám moc velkou prosbu na Vás všechny, kteří máte s cukrovkou nějaké zkušenosti(a rozhodně větší než já).Hlavně bych chtěla najít nějaké tabulky na přepočet a odměřování jídla. Manželova matka má 74 let, je v podstatě imobilní a inzulín má HM R 6-6-4 a Hm NPH 4j. Zatím mi vůbec není jasné sestavování jídelníčku...Všem za reakce děkuji

coroner (St, 27. 4. 2005 - 16:04)

Knížka má název Cukr a sůl - dva bílé jedy. Jeden z odkazů, kde to lze v současné době ještě koupit, je:http://www.osud.cz/hledajici/search.php?PHPSESSID=3fd9c45addca78fd4594f68d2fe1806a&action=skniha&ssearch=cukr+a+s%F9lPosílají to i na dobírku. Přes jejich slovenského distributora to lze dodat i na Slovensko.Mají také určitou kuriozitu, že knihy tam lze vrátit do 3 let.

Reklama

Přidat komentář