Reklama

Existuje Bůh?

Jirka (Čt, 23. 2. 2023 - 17:02)

Narozdíl od tebe jsem dostatečný znalec darwinismu na to, abych dobře věděl, že taková teorie už v současné době, při současné úrovni vědy, nemá šanci na úspěch. Je příliš jednoduchá, na to aby mohla vysvětlit jak to v přírodě funguje. Možná jsi si toho vědom a proto se snažíš za každou cenu odvést pozornost neustálým připomínám nesouvislosti s materialismem, kterou asi opravdu nezvládneš pochopit, možná proto, že zrovna budeš materialista a tak to vidíš z jiného pohledu. Mýlíš se i v tom, že teorie nesmí mít žádné atributy, na rozdíl od pravdy, ta nemá žádné, ta jenom buď je a nebo není. Jinak ti ale blahopřeji k úspěšné exhibici hlouposti, neboť neomylnost svého přesvědčení opíráš o články popularizující vědu a do větru plácnutou hypotézu z doby, kdy možná ani ještě nebyl neexistoval mikroskop. Kdybys přiznal, že seš blbej jak štoudlev, získáš aspoň body za sportovní fair play chování. Ale abych tě v tom nenechal samotného, tak s patřičnou dávnou sebereflexe uznávám, že moje blbost tu taky sehrála roli, a sice v tom, že se s tebou ještě bavím.

Návštěvník (St, 22. 2. 2023 - 05:02)

Ve vědeckých kruzích se už dávno nepochybuje o tom, že pozemský život se vyvinul (a vyvíjí) skrz darwinovské evoluční mechanismy. (Přežití, rozmnožení, dědičnost, mutace...) O čem se vedou spory, je, JAK konkrétně se ty mechanismy uplatňují. ------- Taky měl pravdu Lamarck. Organismy se mění už v průběhu života a změny se zapisují i do spermií. Věnuje se tomu epigenetika. Ten pojem nebyl za Lamarcka znám. Proto se jeho teorie zavrhla. Jenže i on měl kousek pravdy. Evoluční změny probíhají na více úrovních současně. A my neznáme všechny převodní mechanismy.

člověk (Čt, 23. 2. 2023 - 00:02)

To máš pravdu. V evoluci nerozhoduje čistě jen dědičnost+mutace, ale do jisté míry i životní zkušenosti jedince před rozmnožením. O tom Darwin nevěděl a je vzrušující se o tom dozvídat. Co se týče těch mutací, taky se neví, jestli jsou úplně náhodné, i když se předpokládá, že ano. Já myslím, že nejsou...

Jirka (Čt, 23. 2. 2023 - 10:02)

Jsi prostě Darwinovo fanda a máš jen víru v jeho evoluční teorii, to je celé. Ano, jen pouhou víru. Nic jiného mít ani nemůžeš, protože nemáš vědecké vědomosti, ani vědecké zkušenosti. Máš jen víru postavenou na propagačních materiálech darwinistů. A jsou jenom dvě možnosti: 1) buď si to ani neuvědomuješ, anebo 2) anebo si to jen nechceš přiznat. ___ Představ si, jaké by to asi bylo pro lidi jako jsi ty, kdyby jednoho dne věda na základě dostatečných informací, DET úplně zavrhla. Nevím, kolik ti je, takže těžko říct, zda se toho ještě dožiješ, ale jednou to nevyhnutelně přijde. Zajímá mě, co bys potom dělal; jestli by ses třeba začal učit tu novou propagovanou teorii a věřit jí, nebo bys pořád zastával u té vyvrácené. Už jsem to tu psal, myslím Rakatovi nebo komu, že je moc legrační sledovat, když laik konzumuje vědecké informace a jeho světonázor prakticky formují omyly a změny ve vědě. A vyloženě k popukání je, když takoví lidé začnou mluvit o samostatném myšlení.

Návštěvník (Út, 14. 2. 2023 - 19:02)

Takhle to někdy bývá. Máme v práci taky jednoho takového. A potom se s takovým člověkem o něčem bav.

Návštěvník (Út, 14. 2. 2023 - 01:02)

Všecko, co dělám, dělám vylučovací metodou. Tzn. vybírám, co vadí nejméně. Třeba hledám styl na song. Nenajdu přesný na mých fleškách, ale procházím jich hodně a vylučuji nejprve ty, co vůbec nepasují, až vylučuji ty střední, až udělám ještě užší výběr a zůstane mi posledních pět. A z nich pak vyberu tu, co se hodí jakžtakž. No a to stejné je s ideologiemi nebo teoriemi. A vylučovací metodou dojdu k tomu, že Bible je v té staré části o vzniku světa zcela mimo a je to jedna pohádka vedle druhé. A to je podstatné. Že pobožní vědí velké kulové. Vědci se taky klidně můžou mýlit. Ale nemýlí se tak katastrofálně jako pobožní. A vo tom to je. O tom, kde je více pravděpodobnosti. Pravděpodobnost vzniku světa podle Bible se blíží nule. Zatímco podle vědy to taky můžou být v lecčems pohádky, ale v něčem už věda ví. Třebas, že světlo letí dlouho vesmírem a my vidíme Hubblelovým dalekohledem a dalekohledem Jamese Webba do velmi starých oblastí vesmíru a tam je větší kumulace galaxií u sebe. Takže my už máme důkaz a vidíme ho zřetelně, že kdysi byl vesmír hustší. Hmota byla u sebe blíže. Galaxie byly menší než ty dnešní, ale bylo to natěsnáno jedna vedle druhé. Takže vesmír se rozpínal. Z toho se dá odvodit, že byl na počátku hodně hustý a postupně se rozpínal a řídnul. A tak chladnul. A to jsou procesy na miliardy let. A vo tom ví Bible hovno. A ti, co ji psali, věděli taky hovno. Nebo třeba víme, že v hlubokých vrstvách v zemi nejsou vůbec savci. Když kopeme hluboko do země, jsou tam jen plazi, ptáci apod. Ale savci vůbec. Ti jsou až v horních vrstvách. Takže my víme s jistotou, že savci se vyvinuli až jako poslední a jsou nejnovější produkt přírody na této planetě. Takže my víme, že tu byl nějaký vývoj. Nevíme přesně jaký, já taky nevěřím vědcům všechno. Ale že tu byl vývoj, to je jisté. To není hypotéza. To je fakt podepřený miliony důkazy. Nebo třeba víme, že Austrálie se oddělila od ostatních kontinentů jako první. A odplula už dávno tak daleko, že se tam vyvinula unikátní příroda a endemické druhy, které nejsou nikdo jinde. Třeba vačnatci apod. A na takový vývoj nestačí 6000 biblických let. A na vývoj vesmíru taky nestačí 6000 let. Čili pobožní jsou absolutně nepoužitelní. Když někdo chce se něco dozvědět o skutečné minulosti, tak Bible je k hovnu. Ať si pobožní zpívají svoje písně, jak milují Ježíška, Marii, Josefa, ale ať nepředstírají, že vědí něco reálného o historii této planety. To skutečně nemají ani šajnu.

člověk (Po, 13. 2. 2023 - 23:02)

Jiříku, ty jsi takový náš malý slizký manipulátůrek, viď? Směs náboženských canců a zcela pavědeckého blábolení s výmluvami, že jsi to tak nemyslel a rozsáhlé klevetění o tom, že druhý je takový a makový. A reálné znalosti? Nula.

Jirka (Út, 14. 2. 2023 - 00:02)

Čím a jak manipuluju prosímtě? A co považuješ za "reálné znalosti" a co za "pavědecké blábolení"? To, že něčemu nevěřím, neznamená, že s tím nejsem dávno obeznámen. Vlastně vůbec nevím s čím teď nesouhlasíš.... Nakonec jsi přece, byť nedobrovolně, uznal, že evoluční teorie potvrzená není a že je založená jen na víře. A já s tím souhlasím. Tak co po mně teď ještě chceš?

člověk (Út, 14. 2. 2023 - 00:02)

Ano, to je jedna z těch drobných manipulačních lží. Já samozřejmě nic takovýho "nedobrovolně" neuznal. DET je empiricky potvrzená velmi dobře, nakolik to umožňuje empirická podstata vyšších věd. Je ověřená tak dobře, že jí "uvěřila" naprostá většina biologů. Kdo s ní má problémek, jsou náboženští fanatici, ale ty nemá cenu brát vážně. Argumenty typu "není to v Bibli" do vědy jaksi nepatří.

Jirka (Út, 14. 2. 2023 - 00:02)

Manipulace je spíš tento tvůj příspěvek. V evoluční teorii nevěří také spousta nevěřících vědců. Důvod? Racionální uvažování, zkrátka vidí, že je tam mnoho otazníků a nejasností. To se z toho bulváru co čteš, pochopitelně nedozvíš. Když budeš číst ze sekulárně zaměřených zdrojů, tak se také sekulární věci dočteš. Nevím, asi nemáš dost rozumu na to, abys to pochopil.

Jirka (Po, 13. 2. 2023 - 23:02)

Myslel jsem to tak, že není ověřená ani mezi odborníky. Kdyby byla ověřená praxí, nenazývá se to evoluční TEORIE.

Jirka (Po, 13. 2. 2023 - 23:02)

Myslel jsem to tak, že není ověřená ani mezi odborníky. Kdyby byla ověřená praxí, nenazývá se to evoluční TEORIE.

Jirka (Po, 13. 2. 2023 - 23:02)

Ono se říká, že evoluční teorie nemá nic společného s hypotézou o vzniku života, ale není to pravda. Jenomže nepřišli s tím kreacionisté, ale ti, kteří věří tomu, že vesmír vznikl náhodně z ničeho a že život se bezdůvodně vyvinul z neživota motivován nevědomostí a náhodou. Takže celá evoluční teorie vychází z velmi nevěděckých a nelogických předpokladů. Vlastně nemá kam uhnout - pokud nechce uznat Boha jako nutnou prvotní příčinu, tak je nucena zaujmout nevědecké postoje a pohybovat se ve světě fantazie, a pokud chce působit seriózně a zkoumat kriticky, pak Boha uznat musí. Bezbožné teorie/hypotézy jsou prostě v kleštích. Jsou založené na nevíře, že Bůh neexistuje. Podobné je úsilí některých kybernetiků, kteří se snaží vytvořit takový stupeň umělé inteligence, který bude myslet a vnímat jako člověk. Na takováto přesvědčení ale nemají žádný vliv výše inteligence, ani úroveň odborných vědomostí a zkušeností, ale jen víra či nevíra co člověk vlastně je. Nevěří v to, že člověk má nějakou duši, věří jen tomu, že lidská mysl funguje jenom na složitosti neuronové pavučiny. Myslí si, že když do stroje dají velký počet dat a příkazů, bude najednou samostatně myslet. Čistě technicky vzato na tom není ani tak nic nelogického, ale je to zvrhlé v tom, že za tak málo považují člověka. Je to samozřejmě nesmyslnost a stroj nikdy nebude jako člověk, ale už samotný nápad je urážkou člověka a tím vlastně i Boha, který jediný dokázal člověka stvořit. A právě kvůli mínění o tom, co člověk je a není spolu souvisí myšlenka transhumanismu s propagací evoluční teorie.

člověk (Út, 14. 2. 2023 - 00:02)

"Čistě technicky vzato na tom není ani tak nic nelogického, ale je to zvrhlé v tom, že za tak málo považují člověka." __ Malé zamyšleníčko... Věříš, že je možné vytvořit "takový stupeň umělé inteligence, který bude myslet a vnímat jako..." opice? Koza? Pavouk?

Jirka (Út, 14. 2. 2023 - 00:02)

Tady v tom případě není hlavním problémem VĚŘIT či NEVĚŘIT, ale OVĚŘIT :-) A už z toho důvodu je to nesmysl. Tos četl kde prosímtě? To jsou jasně propagační žvásty kvůli tomu aby to někdo sponzoroval. Chlapče, i tady v tom je byznys.

člověk (Út, 14. 2. 2023 - 19:02)

Pochopil jsi, co se po tobě chce? Očividně ne, když mluvíš o jakýchsi "propagačních žvástech". Já ti položil jasnou otázku. Chci po tobě, aby ses SAMOSTATNĚ ZAMYSLEL a odpověděl na ni. Je to reálný požadavek?

Jirka (Čt, 16. 2. 2023 - 18:02)

Já ti na to ale odpověděl. Nepochopil? Samostatné myšlení bych doporučil spíše tobě.

člověk (Pá, 17. 2. 2023 - 16:02)

No vidím, že chtít od tebe něco jako samostatnou úvahu je nad tvoje síly. Jenom "bible, bible, já jsem nejlepší a vy všichni jste nevzdělaní blbci"... jinou myšlenku z tebe nedostane ani heverem.

Jirka (Ne, 19. 2. 2023 - 14:02)

Nad čím se mám zamyslet, žes četl nějaký článek, že "se dá vytvořit umělá inteligence, co bude myslet a vnímat jako opice, koza a pavouk."? Jestli tě zajímá můj názor na to, že tomu věříš, tak to mě vůbec nepřekvapuje. A jestli tě zajímá můj názor na tuhle věc, ten už jsem ti přece napsal. Spíš se zamysli ty, jaký důvod máš pro to, abys takové věci věřil, a jaký odborný podklad pro to, aby sis jí také ověřil :-)

člověk (Ne, 19. 2. 2023 - 18:02)

Zaznělo tu od tebe něco jako že umělá inteligence nemůže vytvořit tak dokonalou entitu, jako je člověk. Chtěl jsem po tobě jednu jedinou věc. Aby ses zamyslel, jestli nějaká AI může vytvořit trochu "nižší" živočichy než je člověk. Doteď jsi na to nebyl schopen odpovědět. A už tu odpověď ani nechci. Jenom žvaníš a žvaníš, ale schopnost samostatně se zamyslet = 0. Jenom nekonečné kecy o Bohu, Kristu a nevzdělanosti všech, kdo nesouhlasí s dogmaty, kterými to tu zapleveluješ.

Reklama

Přidat komentář