Reklama

Existuje Bůh?

Jirka (Pá, 10. 2. 2023 - 19:02)

K čemu potom takové učení jako buddhismus je, když neuznává Boha - Stvořitele, ale je založeno akorát na nějakém jájíčkovství, které vede jen do záhuby? Taková nauka je škodlivá a nebezpečná v tom, že odděluje stvoření od zdroje - Boha. Ty ještě napíšeš, že nějaký budha neuznává Boha. Takové učení je jasně od satana. Je mi líto lidí, kteří se tím nechají svést, protože směřují do záhuby.

Návštěvník (Pá, 10. 2. 2023 - 20:02)

Budha je hinduistické božstvo, píše se buddha - probuzený a pak Gautama Buddha. Možná tam mám chybu - M i r e k může opravit.

M i r e k (Pá, 10. 2. 2023 - 22:02)

Podle toho, co jsem četl, hinduismus zařadil do svého panteonu nejen Buddhu, ale dokonce i Ježíše Krista. Takhle elegantně (alespoň formálně) z indických buddhistů a křesťanů udělali hinduisty...
Buddha se jmenoval Siddhártha Gautama z rodu Šákja, proto ho někteří nazývají Gautama Buddha nebo Buddha Šákjamuni. Slovo buddha je jen označení duchovně zcela probuzených bytostí a proto existuje více buddhů. V západním světě se většinou pod označením Buddha (s velkým B) myslí historický Siddhártha Gautama Šákjamuni. Duchovně částečně probuzené bytosti se v buddhismu nazývají bódhisattvové.

Návštěvník (So, 11. 2. 2023 - 13:02)

Je rozdíl mezi Budhou a Buddhou. Viz např wikipedie. Budha je syn měsíce a je zelený. Buddha viz princ Šákja Šákjů ....atd , viz opět wikipedie - často se to plete. Oba uctívá hinduismus - ale je to velký rozdíl.

Jirka (Pá, 10. 2. 2023 - 20:02)

Buddha není žádné hinduistické božstvo. To vím i já laik. Hinduisté mají Brahman, Višnu a Šivu. A učí že Krišna je jeden z nich inkranovaný nebo co. Buddhismus ale žádné božstvo nemá.

Návštěvník (Pá, 10. 2. 2023 - 20:02)

****Budha**** s jedním je hinduistické božstvo syn Měsíce bůh obchodu je zelený , *** buddha*** - s dd malé b = probuzený a pak *** Gautama Buddha*** - princ královského rodu Šákjů. Kromě si pleteš si buddhismus s hinduismem.

Jirka (Pá, 10. 2. 2023 - 20:02)

Ne, to si fakt nepletu. Jmenované božstvo je v hinduismu, nikoli v buddhismu.

Návštěvník (Pá, 10. 2. 2023 - 12:02)

Musím přiznat, že budhismus jako náboženství moc nechápu. Buddhismus chápu jako cestu k osvícení připadá mně, že je poznamenán lokálními náboženskými zvyklostmi Hinduismem, tibetským bönismem - Bön, taoismem. Ale ráda se poučím. Přečtu si tvoje komentáře. Jinak zprávy uvádí , že buddhistická většina násilně útočí na křesťany - viz wiki - Srí Lanca - náboženství.

Jirka (Pá, 10. 2. 2023 - 20:02)

To se ti ani nedivím. Buddhismus totiž žádné náboženství není, je to spíš jenom taková filozofie. Zabývá se Jástvím a neřeší ty nejdůležitější otázky o původu a směru člověka ve vztahu k Bohu. Člověk totiž má počátek v Bohu a v Bohu má i cíl, v tom je jeho podstata. Bůh člověka stvořil proto, aby s Ním měl podíl na věčnosti, to je dávná smlouva, kterou Bůh učinil se stvořením.

Jirka (Pá, 10. 2. 2023 - 20:02)

Ano buddhisté opravdu napadají křesťany. Mohou mít sebevíc mírumilovné učení, ale pořád jsou to lidé co zdědili hřích a i oni proto potřebují Krista jako Spasitele, protože bez něho jsou ztraceni.

M i r e k (Pá, 10. 2. 2023 - 18:02)

Souhlasím a rád odpovím na jakoukoli otázku ohledně buddhismu, ale jsem jen řadový laický praktikující, nejsem žádný odborník...
Já (a moji známí mezi buddhisty) chápu buddhismus spíše jako světový názor než jako náboženství, a hlavně jako program seberozvoje ve prospěch všech. Buddhistické kláštery, mniši a mnišky asi mohou někomu připomínat náboženství, ale pro mě to jsou buddhistické školy a učitelé. Vedené meditace někomu asi mohou připomínat náboženské obřady a také některé tradiční předměty používané v některých meditačních centrech, jako např. oltář, asi také připomínají náboženství...
Dále buddhismus tvrdí některé věci, které nejde dokázat, a které se týkají např. smrti a toho, jestli je něco potom, nebo osvícení, co to vlastně je a jestli toho lze dosáhnout, a je to tedy oblast víry (nebo důvěry)...
Jinak po Čechách jsou desítky českých buddhistických center, která jsou otevřená pro veřejnost a lze je nezávazně a bezplatně navštívit a podívat se, co jsme vlastně zač :-) Já navštěvuji hlavně centra Diamantové cesty a v Praze centrum Bodhi Path.

Jirka (Út, 7. 2. 2023 - 22:02)

Mirku, dochází ti vůbec že si odporuješ? Na jednu stranu píšeš, že Bůh nejspíš neexistuje, ale na druhou stranu automaticky rozlišuješ dobro od zla, což ale znamená, že nutně počítáš s nějakým mravním zákonem. A já se ptám, pokud v tomto světě nemůžeš popřít přítomnost morálních měřítek, tak na co jiného se odvoláváš, když ne na absolutní mravní principy?

M i r e k (St, 8. 2. 2023 - 07:02)

Kromě křesťanské morálky, která se odvolává na Boha, prý existuje např. ateistická humanistická morálka, nebo buddhistická morálka, která se také neodvolává na Boha...
Čili, jestli tomu dobře rozumím, máme tu skalní věřící, kteří jsou přesvědčení o existenci osobního Boha stvořitele a vládce světa. Pak tu máme skalní ateisty, kteří odmítají existenci jakéhokoli duchovna. Mezi tím jsou lidé, kteří sice připouští existenci jakéhosi duchovna, ale nepovažují za výstižnou jeho představu jako osobního stvořitele a vládce :-)

Jirka (St, 8. 2. 2023 - 08:02)

A zase si odporuješ, Mirku :-) Spojovat ateismus s morálkou je opravdu nešťastné. Proč? Ateisté zastávají evoluční teorii; ta ale není postavená na ohleduplnosti a slušném chování, jak víme, ale na agresi a sobectví (přežít na úkor ostatního), a tohle zrovna nevytváří základ pro nějaké mravní zákony, viď :-)
To, co ty nazýváš "ateistická humanistická morálka" nemá původ nikde jinde než v Bibli. Etické normativní hodnoty v právu a ekonomii v každé civilizované společnosti vycházejí z biblického základu. ____
Co si ty představuješ nebo nepředstavuješ, to už je jen tvoje osobní záležitost.

Návštěvník (Čt, 9. 2. 2023 - 12:02)

Co brání teorii, že evoluci stvořil Bůh?

Jirka (Čt, 9. 2. 2023 - 21:02)

Brání tomu biblická pravda; evoluce nejde dohromady s kreacionismem. Bůh stvořil a stvoření se množí, ne že se vyvinulo. Kdybys připustil evoluci, popřel bys 1.Mojžíšovu a to je nepřípustné. Písmo je svaté, jelikož je pravdivé a neomylné, protože je od Boha.

Návštěvník (Pá, 10. 2. 2023 - 12:02)

Mě by Jirko zajímalo jakou máš odrůdu křesťanství. Písmo - píšeš, je od Boha. Řada příběhů v bibli je alegorie např kniha Júdit, která je plná historických rozporů. Řada části bible opisuje mýty staré Mezopotámie např potopa světa, nářek nad Jeruzalémem - nad městem Ur.

člověk (Čt, 9. 2. 2023 - 22:02)

Ooooooooo, tak ona tomu brání "biblická pravda"! Tak z toho se jistě všichni posadí na prdel, Jirko. Ostatně to ukazuje jedinou tvou reálnou motivaci: "Není to v bibli == není to pravda"... Má cenu s někým takovým vůbec diskutovat?

Jirka (Pá, 10. 2. 2023 - 07:02)

To se nemusí nikdo posazovat. Všimni si na jaký příspěvek ta reakce byla. Tebe se to vůbec netýkalo, takže naprosto zbytečné emoce.

člověk (St, 8. 2. 2023 - 15:02)

To už je neskutečná kupa hnoje, kterou může vyplodit jen někdo, kdo evoluci absolutně nepochopil... Samozřejmě, jak říká tady kolega, že altruistické chování je v mnoha situacích evolučně užitečné. Rodiče se starají o své děti a jedinci se vzájemně podporují ve společenství, od lidí, přes zvířata a rostliny až někam k mikrobům a možná i dál. Tzv. morálka je zakořeněna v životě samém. Naprosto každá lidská společnost měla nějaký morální systémy, které chránily slabší jedince uvnitř společenství. Číňani a Japonci vytvořili civilizace, které až do 16. století nebo kdy neměly s okolním světem prakticky žádné styky. A jejich morální hodnoty jsou velmi podobné těm našim. Přisvojovat monopol na morálku nějakému svému náboženství může jen opravdu zabedněný fanatik.

Reklama

Přidat komentář