Reklama

Existuje Bůh?

nona (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Zrovna jsem to chtěla napsat. Mladí lidé musí cestovat a ne jen kvůli jazykům (ten by se mimochodem měli naučit aspoň základy tady nejpozději na střední škole). Cestovat ''na zkušenou'', poznávat jinou kulturu, uvědomit si, že chtějí žít jinak než v naší tradiční zaprděnost, kdy na všechno máme výmluvu...Jo a přízvuk? No a co? Indové, Arabáci, Němci, Taloši, Jihoamer...všichni mají přízvuk. Důležité je se domluvit a následně být schopen v jazyku vykonávat svoji práci...Můj tchán se naučil AJ v padesáti. Blbě ale mluvil, provázel cizince po Praze a matla patla psal dopisy příbuzným do US. Docela jsem ho obdivovala

Matylda (St, 18. 5. 2022 - 16:05)

nechápu - proč cestovat? (jezdím na dovolenou odpočívat) kursy AJ platí podnik a nejen náš - je to běžné.

Rakato (St, 18. 5. 2022 - 17:05)

Jo, děvče, ale když nežiješ v cizí zemi aspoň rok, jsi jen anglická huhňalka s podivným přízvukem, která pořád hledá nějaké slovo, člověk "ehmm... ehmm.". Není nadto ponořit se do cizího jazyka 24 hodin denně po dobu aspoň jednoho roku. To ti žádný kurz nedá. -------------------------------------- A někdo ten pobyt dá až tak, že v něm Britové nepoznají cizince. Pak tě občas vezmou i do úvahy nebo dokonce s tebou vlídně pohovoří.

Matylda (Čt, 19. 5. 2022 - 15:05)

Máš sice pravdu, že nejlépe se naučíš řeč, když žiješ v cizí zemi, ale co z toho. Já mám tady jednak svůj domov a práci. Angličtina v technické profesi už není ta angličtina co bývala. Se svou angličtinou se domluvím s Číňanem , Indem - s každým koho náš podnik vyrábí. Nedělá mně to problémy. Pro Brity neděláme. Ale i tak nám podnik platí kurzy po telefonu s anglicky mluvícími s různých končin světa . Angličtina dalo by se říct - něco jak dříve latina.

nona (Čt, 19. 5. 2022 - 16:05)

Tak jak to vysvětluješ, klobouk dolů. A Angláni můžou být rádi, že mluvíme jak mluvíme, oni si moc dobře uvědomují, že mají výhodu mateřského jazyka. Američani jsou nabubřelá howada (dámy prominou), to je něco jinýho

Rakato (Čt, 19. 5. 2022 - 18:05)

Zapomínáš, že jsme malý národ a nejen proto potřebujeme více ty ostatní, než oni nás. To je ten hlaní důvod, proč bychom měli ovládat dva světové jazyky. A není za tím nějaká servilost, ale jen praktičnost a užitek pro nás. Proč Rusové a Ukrajinci dopadli jak dopadli (alkoholismus, korupce, primitivnost, velká zločinnost, ztráta perspektivy, ubohé hospodářství)? Prostě měli a mají tu smůlu, že byli moc daleko od vyspělého světa. Petr I. to věděl. --------------------------------- A proč Němci byli a jsou tak civilizovaní, disciplinovaní, výkonní? Protože byli v bezprostředním kontaktu s Římskou říší a hodně se od ní naučili.

nona (Čt, 19. 5. 2022 - 18:05)

Milý Rakato:), když si přečteš moje komenty (včetně těch zkopírovaných) na téma jazyková vybavenost Čechů, motivace k učení cizím jazykům, tak zjistíš, že se naprosto shodneme. Je tady ovšem problém, že musíme uvažovat v rámci možného, je tedy třeba, aby nejprve většina populace, aby byla konkurenceschopná a dostatečně sebevědomá, musí mluvit aspoň na komunikační úrovni, dejme tomu B2, anglicky. Pak teprve můžeme uvažovat o španělštině, němčině, ruštině a třeba italštině Tak s Ukrajinou se srovnávat asi nebudeme. Co se týká Německa, zajímavá myšlenka

Rakato (Čt, 19. 5. 2022 - 18:05)

Víš Nono, čeho ještě můžeme litovat? Že si rodiny nevyměňují děti. Mezi Brity a Francouzi to dříve bylo běžné, že své děcko dali jiné rodině a přijali to její. (Jenže to jsou zhruba stejně civilizované země s dobrou pověstí a světovým jazykem. Nevím, k nám by asi Němci nebo Angličani své dítě dávat nechtěli, nemělo by to pro ně smysl, aby se naučilo česky.)

nona (Čt, 19. 5. 2022 - 20:05)

mažu tohle je moc osobní a už mě kvůli tomu někdo kritizoval, sorry

Rakato (Čt, 19. 5. 2022 - 16:05)

Máš pravdu - hlavní je se domluvit. Konečně nikdo po nás nechce shakespearovskou english. ------- A navíc bychom mohli říct, že nám Angličané musí prominout nejen špatný přízvuk, ale i určitě nedostatky, které jim ztěžují pochopení. Protože - proč bychom se pro vzájemné dorozumění měli snažit jen my? Ať se trochu snaží také. --------------- Nicméně pokud jde o znalost jazyků v Česku obecně, nic asi nezlomí tu naši neochotu více jezdit na zkušenou. O to, co se pracně naučíme doma, můžeme totiž bez častějšího kontaktu s rodilými mluvčími lehce přijít. (Pokud to nedostaneme do krve pobytem v cizině.) -------- Ne každý má výhodu jako ty, že angličtinu potřebuje denně. -------------- To mezinárodní porovnání jazykových, matematických, fyzikálních aj. znalostí je dobrá věc, protože nám narušuje to hřbitovní přesvědčení, že jsme borci. ------------ Jinak řečeno: Chceme plat a ceny, jaké jsou např. v Německu? No to se ale na Němce musíme dotáhnout znalostně. Finové byli v osmdesátých letech blbí jak tágo, ale jejich chytrá vláda vsadila na vzdělání, a teď tam mají skandinávskou životní úroveň a jiné státy studují jejich učební metody.

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Ani mě nějaký přízvuk nevadí, hlavní je umět se domluvit. ------------------------- Když tak procházím známé a co jsem slyšel, tak jen minimum z nich tíhlo k delšímu pobytu v cizině. Sem tak nějaké vdavky do Německa či Španělska, brigády a práce v Anglii .... Ale většina lidu sedí doma a ani se nehne. A přitom ty možnosti venku jsou skvělé. No proč nedělat někde třeba sendwichmakera nebo pomáhat v hotelu? Holky to mají těžší, ale znám několik, co do toho šly --- a v pohodě.

nona (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

??? Tak důsledkem poctivé práce by měl být úspěch, prosperita, existenční jistota. k čemu jinému by byla práce natož poctivá?

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Poctivá práce.... Mě stačí projet se po Evropě autem. V Rakousku, Německu, dokonce v Chorvatsku perfektní dálnice, a u nás (např. Ostrava - Bohumín) se dálnice krabatí už deset let, a i jinde poskakuješ na cestě jak trotl. ----------------------------- Když pak vidíš železniční trať v Tibetu, kterou postavili Číňané v délce stovek km na pilotech, připadáš si trapně. --------------------------------------------------- https://zoom.iprima.cz/cinska-extremni-zeleznice-4/cinskou-extremni-zeleznici-do-tibetu-stavelo-140-000-delniku-a-2000-lekaru

Jarda (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Silnice, dálnice jsou u nás zakopaný pes. Já neříkám, že u nás všichni pracujíc poctivě, ale, že kdyby ano, tak by to společně s dalšími pozitivnimi vlastnostmi mohlo stačit k sebevědomí. Že kvůli seběvědomí nemusíme být ve všem nejlepší. To proč se při stavbě dálnic toleruje šlendrián a předražená práce, též nechápu.

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Úplatky, špatné průběžné kontroly díla (než se skryje pod další vrstvou nebo pod hlínou), špatné kolaudace, vyčůrané smlouvy, špatný geologický průzkum, který si pak vynucuje vícenáklady. A hlavně - nepostihování viníků. Hlavně státní úředníci, kteří podepisují zhovadilé smlouvy za miliardy, jsou nedotknutelní.

☮✌ dřevěnej (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Předražena práce kvůli zisku a šlendrián kvůli nižší mzdě.

Jarda (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

S tím souhlasím. V plno oborech, kde si lidé své práce váží, prosperita a úspěch je. Tam kde ne, kde se podbízejí pod cenou, tam prosperita neni. Pak ještě do toho vstupují politici se svým bláznivým rozhazováním , různými zákony, které jsou proti prosperitě atd.

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Vše je relativní. Naše životní úroveň roste, rodí se nové technologické firmy, úspěšně vyvážíme výrobky do světa .... Co jsem dosud psal bylo o srovnání našeho vývoje s vývojem v západní Evropě a Asii. ---------------------------- A fakt je, že pokud se nebudeš srovnávat s cizinou a snažit se, abys ji dohnal, tak jdeš do hajzlu.

☮✌ dřevěnej (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

A k tomu schopnost eliminovat kriminál.

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 21:05)

Ryba smrdí od hlavy. Takže od hlavy by bylo u nás třeba začít. ------------------------------------------------------------------------- Já trochu doufám, že se do politiky dostane pár čestných lidí, kteří dokáží přesvědčit většinu národa, že bychom měli zabrat, jako Korejci nebo Japonci v osmdesátých devadesátých letech, na čas utrhnout od huby za cenu miliard do školství, vědy a techniky. Jedině tak zlomíme to prokletí ustavičného klopýtání za Západem. -------------------------------------- V podstatě je to obdoba chicagského boje proti mafii v třicátých letech, kdy se jedenáct statečných, čestných a neúplatných borců zaměřilo na její likvidaci. ------------------------------------------ https://epochaplus.cz/pribeh-nedotknutelnych-11-muzu-proti-mafii/ ------------------------ Nicméně jde spíše jen o sen, ten náš rozežraný národ to nedovolí. Každý chce všechno hned za cenu půjček a ruinování státního rozpočtu.

Reklama

Přidat komentář