Reklama

Existuje Bůh?

☮✌ dřevěnej (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Samozřejmě, že nejsme významní, tak ať si nás zařazují klidně do východní Evropy a nechme se přesvědčit, že tam opravdu patříme.

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Ta naše bezvýznamnost není nějaká urážka, ale jen reálné zhodnocení situace. I já bych byl rád hrdý na národ, je mnoho drobných příkladů, kdy jsme něčeho dosáhli, ale už proto, že je nás jen deset miliónů, neměli bychom čekat, že uděláme díru do světa. (Časy, kdy malé Portugalsko ovládlo stokrát větší území se stonásobným počtem obyvatel jsou už pryč.) -------------------------------------------------------- Jinak řečeno - pokud se u nás nenarodí nový Einstein nebo deset Miss World za sebou, máme utrum.

Jarda (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

A musí za sebevědomím být vždy nějaké mimořádné úspěchy? Nestačí poctivá práce, dobrá nálada, přátelskost. Musí sebevědomí národa budovat Einsteinové, hokejisti či missky?

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Tak, když jedeš do Británie a tam tě vše stojí vše třikrát tolik jako u nás, vidíš ty Čechy, kteří se skoro nedomluví a živí se tam po laciných bufáčích, to ti na sebevědomí nepřidá. ------------------------------------- A když tě ještě několik let po sobě vyklepnou jiné národy v hokeji, EU s tebou cvičí jak s malým Jardou, tak to si moc fajn nepřipadáš.

Jarda (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

... čechy, co se skoro nedomluví - já bych chtěl vidět jiné národy, jak se domluví cizími jazyky. Ono je skvělé narodit se v zemi, kde se mluví nějakým světovým jazykem, to je hned lepší výchozí pozice pro vše. Z anglicky hovořících zemí nemusí umět jiným jazykem žváknout a skoro všude se domluví a nemusí si připadat blbě. U nás se plno lidí učilo rusky , německy a po revoluci přidalo angličtinu, španělštinu - no je jasné, že plynně se většinou nedomluví, když to nepoužívají pravidelně. Vždy to bude takové těžkopádné.

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Jasně, u mnoha národů je to s jazyky podobné jako u nás. Ale je hodně výjimek. Měl bys vidět Maďary, dva cizí jazyky jako nic. Tam nedabují filmy - mají jen titulky, aby se lidi lépe naučili jazyky. V Belgii, Švýcarsku jsou dva cizí jazyky norma. Skandidávce s jeho angličtinou nejsem schopen odlišit od Brita. To jsou naše příklady. Ne líní jižané, kde se např. v Itálii nedomluvíš anglicky. -------------------------------- Příklad si musíme brát od těch nejlepších, ne od nějakých ňoumů.

Jarda (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Ty země, kde je oficiálně více jazyků jako Kanada, Švýcarsko, Belgie nebo, kde mají angličtinu za úřední jazyk jako pozůstatek kolonialismu - Indie, tak tam samozřejmě lidé více jazyky hovoří, protože se od mala s těmi jazyky setkávají na každodenní úrovni. Na jinu Slovenska též lidi hovořili maďarsky a slovensky. kdyby jsme ze Sudet po válce nevyhnali Němce, tak jsem určitě na tom byli též mnohem lépe s němčinou. To, že ve škole učíme jazyky úplně blbým způsobem je další problém a souhlasím, že bez dabingu jsou na tom národy s jazyky lépe. Právě mladá generace, co sleduje různé zahraniční youtubery, kteří nejsou dabovaní, tak se díky tomu léúe jazyky učí. Ale nevidím v tomto vývoji žádný důvod, proč se sebemerkat a podceňovat. Prostě+ jinde k jazykům mají lepší podmínky. U nás se to též časem změní.

Raakato (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Tak to už na změnu čekáme hodně dlouho. Cinkalo se o ni klíči, hodně věcí se po převratu změnilo k lepšímu (už jen ta naše obchodní síť je úžasná, skoro na úrovni západu), ale zrovna jazyky ta změna k lepšímu jen lízla. A to přitom máme jazykovky na každém rohu, v TV či na internetu živé angličtiny co hrdo ráčí, jezdíme do ciziny, kdy si zamaneme.... Bohužel, jinak než leností se ta naše slabá znalost jazyků vysvětlit nedá.

nona (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

No tak minimálně je člověk bez angličtiny, protože o tu tady jde především, jaksi nekonkurence schopný. A s ním i celý národ. To, že jsme vyhnali Němce prostě není argument. Každý má výchozí podmínky jiné, to ho neomlouvá, respektivě, konkurenci je to jedno. Oni by zase mohli říci, že máme vynikající polohu v srdci Evropy, jenže využít jí umíme jen jako omílaný slogan

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Jak se zdá, mnoho Čechů hledá svoje štěstí na nesprávném místě. Místo aby se učili jazyky nebo něco nového v práci, místo toho aby vynikli kvalitní prací a nápady, tak vynikají jinak - ty čubky se raději nechají potetovat, piersing, kruh do nosu, než aby zabrali tam, kde mají. ------------------------------------------ Ale když to tak láká vyniknout bez námahy. To ukazuje na podobně "silnou" vůli, jakou vidíme u tlustých lidí - celé okolí jim říká: zhubni, je to nezdravé být tlustý, hůř se hýbáš, i doktor jim to vysvětluje... A oni že jo, že všichni mají pravdu a jdou to diety. A dopadne to skoro vždy fiaskem. ------------------------------- Jinak řečeno - lidi si dnes méně často dokáží poručit, odepřít část pohodlí, aby něco dosáhli. A sociální stát je v tom navíc podporuje.

Jarda (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Bylo by zajímavé zjistit, jaké procento Čechů má tetování, piersing atd. Nemyslím si, že bychom nějak vyčnívali. Podobně Amíci jsou z velké části děsně obezní, ale nijak jm to neubírá na sebevědomí národa. Vždy je část národa snaživá, vyniká a část je na tom hůře.

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Pravda. A asi jsme na tom s tetováním líp než jinde, máme méně potetovaných. ..............................
Američané jsou národ, kde jsou lidé vedení v presentaci nesmírného sebevědomí. Zatímco když Čech odpoví na dotaz, jak se má, že to ujde, Američan nezapomene s thymolinovým úsměvem sdělit, že skvěle, i kdyby mu právě vyhořel barák. ----------------------------------------------------- No nevím, mi to Americké chování přijde jako neupřímné. (Např. si s tebou chtějí hned tykat, ovšem brát to jako důkaz kamarádství nelze.) ------------------------------------------------------ Některé americké zvláštnosti třeba ukazují na mimořádnou hloupost. Např. si furt staví domy v hurikánovém pásmu z lepenky a ze dřeva, takže jim je hurikán pravidelně rozmetává. Nebo jejich soudnictví je z poloviny bezpráví - jsou vydaní na milost a nemilost vrtochům svých soudců, protože nemají žádný zákoník. (A zákoník vydal už v 17 století př.n.l. Chammurabi, protože už tehdy jej lidé potřebovali.)

Alena (St, 18. 5. 2022 - 02:05)

Hned tykat? A jak se v aj vyká?

Rakato (St, 18. 5. 2022 - 11:05)

Tyká se, nebudu to vysvětlovat, nemám čas, skřete.

nona (Út, 17. 5. 2022 - 22:05)

Tak zcela vážně a věř mi, že vím co říkám. Je naprosto tragické, že za těch třicet let tenhle národ aspon nějaké větší procento, neumí anglický jazyk na komunikační úrovni. Jistě, ti nejmladší, ta poslední generace, pro tu je angličtina samozřejmost. Ale, že jen malé procento z dnešních čtyřicátníků, padesátníků nemluví anglicky ach jo...a to mají mnohdy VŠ vzdělání, což nechápu. A jinde? Američané mnohdy ovládají španělštinu. Kanaďané angličtinu a francouzštinu. V Indii se běžně ve městech domluvíš anglicky, stejně tak ve všech arabských zemích. Bez angličtiny nemáš šanci získat práci v mezinárodní firmě, pochopitelně atd atd

Návštěvník (St, 18. 5. 2022 - 03:05)

Proč by měli všichni umět anglicky ? Žijeme v Česku, tak bychom měli umět česky. A angličtina je volitelný předmět a neměla by se v Česku používat v běžné mluvě. Bohužel je skupina která se nenaučí česky nikdy. Kanada byla dříve kolonií a mají britskou královnu, to je něco jiného. Stejně tak Indie byla britskou kolonií. A že starší nemluví anglicky, to snad nevadí, asi to nepotřebují, nejezdí do ciziny. Jsme Česko, tak se tady bude mluvit česky a nevymejšlejte si kraviny.

Návštěvník (St, 18. 5. 2022 - 05:05)

Klidně mluv jenom česky. Pak se ale nemůžeš divit, že národ nemá dostatečné sebevědomí, o kterém se diskutovalo, protože se v zahraničí, kde je angličtina samozřejmostí, prostě nedomluví. A nejde jen o cestování, ale o poznávání neznámého, studium, četbu, vnímání Kolonie? No, my jsme byli do 1918 součástí Rakousko Uherska, znamená to snad, že zde nějak samozřejmě ovládáme němčinu a maďarštinu?

Rakato (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Asi to je kvůli malé integraci s cizími firmami. Dříve za Rakouska nikdo neudělal mistrovské zkoušky, pokud nepobyl v cizině a něco se tam nenaučil. Jenže ten řemeslník se tam nenaučil jen nové postupy, ale i jazyk. To se to pak obchodovalo, každý řemeslník u nás pak rozuměl cizinci. -------------------------------- To Erasmus nenahradí. Naši lidí musí do ciziny na několik let, jinak to nemá význam. ------------------------------------------- Ale je zajímavé, že ne všichni vysocí úředníci ze Západu se v cizině dobře naučili jazyk. Takový šéf NATO Nor Stoltenberg mluví anglicky se silným přízvukem.

nona (Út, 17. 5. 2022 - 23:05)

Zrovna jsem to chtěla napsat. Mladí lidé musí cestovat a ne jen kvůli jazykům (ten by se mimochodem měli naučit aspoň základy tady nejpozději na střední škole). Cestovat ''na zkušenou'', poznávat jinou kulturu, uvědomit si, že chtějí žít jinak než v naší tradiční zaprděnost, kdy na všechno máme výmluvu...Jo a přízvuk? No a co? Indové, Arabáci, Němci, Taloši, Jihoamer...všichni mají přízvuk. Důležité je se domluvit a následně být schopen v jazyku vykonávat svoji práci...Můj tchán se naučil AJ v padesáti. Blbě ale mluvil, provázel cizince po Praze a matla patla psal dopisy příbuzným do US. Docela jsem ho obdivovala

Matylda (St, 18. 5. 2022 - 16:05)

nechápu - proč cestovat? (jezdím na dovolenou odpočívat) kursy AJ platí podnik a nejen náš - je to běžné.

Reklama

Přidat komentář