Reklama

Rostou u vás nyní HOUBY?

Návštěvník (So, 8. 1. 2022 - 10:01)

A co umouněnec? Sbíráš? To je velká pochoutka

Libor. T. (So, 8. 1. 2022 - 14:01)

Návštěvníku,nevím o jakou houbu má jít. Umouněnec znám jako lidové jméno pro hřiba nachovýtrusného a ten je sice jedlý ,ale není to úplně špičkový hřib do samotné smaženice, ale ve směsi s jinými houbami ji dává specifickou chuť. On vypadá tak umouněně šedočerně, včetně třeně i rourek a tak se mu říká umouněný hřib. Podobnou přezdívku mívá také stroček trubkovitý, někdy se mu říká kominíček a to je opravdová lahůdka. Smaženice ze stročků je delikatesa a je skvělá, dříve se ze stročků připravoval vánoční pokrm - kuba. Tak jsi asi spíše myslel tuto houbu...?

Návštěvník (So, 8. 1. 2022 - 17:01)

Myslel jsem toho stročka. Díky moc, A co slizáky?

Libor. T. (So, 8. 1. 2022 - 20:01)

Slizák lepkavý je dobrá jedlá houba, roste hlavně v jehličnatých lesích pod borovicemi nebo smrky, ale bohužel v lokalitách, kde houbařím se již třetí roky nevskytla. Hodí se do smaženice v kombinaci s jinými houbami nebo k nakládání do octa, ale bohužel stává se vzácnou

☮✌ korkokluk (So, 8. 1. 2022 - 21:01)

U nás minulý rok byli a bylo jich hodně. Toho roku nebyli.

Martina 2 (Pá, 7. 1. 2022 - 18:01)

Ahoj Libore. Parádní diskuse. Taky mám prosím dotaz, ale až budeš mít čas a náladu, sama mám fofr.
Zajímá mě houba jménem trsnatec (dubový?). Pamatuju si ji z dětství, rostla většinou u dubů. Babi a máma z ní dělaly falešnou dršťkovku, nakládaly do sádla, už si nepamatuju pro jaké účely, ale co nikdy nezapomenu, jak skvělé z ní byly řízky pečené v trojobalu. Nikde na netu jsem o tom receptu nenašla ani zmínku a přitom to byla taková dobrota.
Bohužel, asi 20 let jsem tuto houbu neviděla. Měla jsem svá místa a tam už neroste.
Máš s trsnatcem zkušenosti? Nevíš o vhodné lokalitě? Zhruba. :-)
Nacházela jsem ho pouze u příbuzných v Železných horách.
Zdravím tě a přeju pěkný večer.

Libor. T. (Pá, 7. 1. 2022 - 19:01)

Ahojky Martino2. Děkuji za kompliment. Trstnatec je opravdu houba, která roste nepříliš hojně na kořenech a pařezech stromů, nejčastěji dubů a habrů, vzácněji buků a jasanů a vytváří vějířovité vrstvené plodnice složené z velkého množství kloboukovitě klínových segmentů a celková plodnice může dorůst velkých rozměrů a váhy i kolem sedmi kilogramů. Mladé plodnice jsou jedlé a chutné, připravené nejlépe v trojobalu jako řízky, to máš pravdu. Jedl jsem je a mňamka jako víno...! V Japonsku se užívá pod názvem mitake nebo kumotake, což v překladu znamená radostná houba. Používá se jako velmi léčivá houba při nemocech zažívacího traktu, nechutenství, ke zmírnění průběhu Crohnovy choroby, ale také při některých typech rakoviny jako zejména nádorů plic nebo tlustého střeva atd. Podobné léčivé účinky má choroš oříš, který roste na stejných místech a je trstnatci vzdáleně lehce podobný. Mám několik míst, kde lze tuto houbu nalézt ve středních Čechách v Polabí, v Podblanicku a na Liberecku, ale jsou roky, kdy plodnice nenasadí, naposledy to bylo v roce 2020 a před tím roky rostla a loni už si zase dala říci. Takže trstnatec doporučuji vřele a tobě taky přeji hezký večer

Martina 2 (So, 8. 1. 2022 - 02:01)

Libore, díky za odpověď. Aspoň vím, že trsnatec z České republiky nezmizel. Tak na sklonku léta vyrazím na obhlídku kolem stromů s nadějí.
Doufám, že tato diskuse bude pořád živá a tak si dáme vědět, jestli na něj budeme mít štěstí.
Ještě bych měla otázku, takovou záludnou. Kdyby sis musel vybrat k jídlu (ne na léčení) pouze tři houby, jaké by to byly? Co je pro tebe TOP 3?

Libor. T. (So, 8. 1. 2022 - 07:01)

Ahoj Martino. To je tedy dopravdy velmi záludná otázka, protože do TOP 3 to nevmáčknu, ani kdybych se snažil sebevíc. Tak podívej.... z hřibovitých je to speciálně hřib strakoš, protože je aromatický a do smaženičky nebo ještě lépe do bramboráku je suprový. Mezi TOP houby bych zcela jistě dal ryzce pravého a holubinku nazelenalou, ty jsou nepřekonatelné, připravené jen tak na másle nebo na sádle, sírovce žlutooranžového, připraveného jako řízek, muchomůrku růžovku nebo tu pravou, aromatickou pečárku polní a v neposlední řadě zimní penízovky sametonohé v polévce nebo jako smaženice... No a už máme TOP 7 a zcela jistě jsem neprávem opomněl takové chuťovky jako bedlu vysokou, kotrče kadeřavého, choroše oříše, trstnatce lupenitého, hřiba smrkového a dubového .....
Opravdu záludné, těch hub vynikající chuti je mnoho. Na dobré zdraví užívám denně spory lesklokorky lesklé, 2 kapsle 3 krát denně před jídlem, speciálně dovážené z Tibetu a Vietnamu, pozor u nás pěstovaná nebo v Evropě není tak výrazně účinná. Martino, až něco najdeš hezkého,pochlub se. Ja za chvíli vyjedu na chaloupku a okouknu ta místa,kde rostou zimní houby a jestli se zadaři ,dám sem komentář. Příjemný den!

Martina 2 (Ne, 9. 1. 2022 - 20:01)

Ahoj Libore, velmi jsi mě překvapil tím strakošem. Mám místa, kde jich jsou desítky, že je spíš beru na doplnění koše. Takže díky za upozornění, budu se této houbě víc věnovat.
Jinak máš pravdu v tom, že vytvořit TOP 3 je hodně složitý. Jak jsem dotaz odeslala, už mi v hlavě naskakovaly chuťově výborné houby, takže ani do TOP 5 jsem se nevešla. S tvým výběrem musím souhlasit, samé voňavé, výborné houby. Možná bych tam ještě vpašovala smrže. Má oblíbená houbička.
Lesklokorku užívám taky, ale tu mám od nás, od pana Václavíka z Dolan.
Hezký večer.

Libor. T. (Po, 10. 1. 2022 - 12:01)

Ahojky Martino. Smrž, panečku, to je taky pochoutka. Jedna z prvních jarních hub. U nás roste častěji tmavší varieta smrž kuželovitý, méně často smrž obecný. Rostou od dubna do května na okrajích lesů, hájů, podél cest a příkopů. U smrže kuželovitého se doporučuje sbírat mladé plodnice. Jsou výborná pochoutka jako plněné masem nebo nivou. Zkoušela jsi?

Martina 2 (Po, 10. 1. 2022 - 21:01)

Ahoj Libore, ano, na smrže chodím na lesní cestu. Už zdálky voní, takže jdu najisto. Teda to s tou nivou to koukám. Masem je plním, to ano, ale nivou? Můžu poprosit o recept? Nedokážu si dvě tak silné chutě představit, to musí být výborný.

Libor. T. (Út, 11. 1. 2022 - 11:01)

Ahoj Martino. Je to opravdu výborné. Kloboučky smržů nebo i podobné kačenky české naplníme nivou a lehce osmahneme, cca 2 -3 minuty, ale velmi se mi osvědčilo je jen tepelně udělat v páře na cca 5-7 minut a chuť je také výborná. Lehce plodnice osolíme před tepelnou úpravou a podáváme s chlebem nebo s bramborem ve slupce....

Martina 2 (St, 12. 1. 2022 - 15:01)

Libore, děkuji za recept.

Libor. T. (St, 12. 1. 2022 - 17:01)

Rádo se stalo. Nemáš nějakou gastronomickou houbovou navštívenku ty?

Martina 2 (Pá, 7. 1. 2022 - 19:01)

Asi jsem si vzpomněla na to nakládání do sádla. Velká sklenice s jemně nasekaným trsnatcem byla ve špajzce a dochucovaly tím jídla a dávaly jako základ na polévky, omáčky. A babi vždycky otřela lžíci palcem, než ji dala do dřezu, a namastila si tím ruce. Ruce měla od práce popraskané, tak asi věděla co dělá.

Martina (Pá, 7. 1. 2022 - 17:01)

Existuje něco, co by pomohlo našemu dvanáctiletému synovi na atopický ekzém? Zatím se bohužel neobejdeme bez kortikoidů

Libor. T. (Pá, 7. 1. 2022 - 18:01)

Velmi dobře pomáhá přírodní léčba z hub ,které nalezneme i v zimě. První je outkovka pestrá, která roste na poškozených kmenech nebo pařezech listnáčů a tvoří hnědé, do kulata obrůstající plodnice s výrazným světlým okrajem. Plodnice můžeme usušit a nadrtit na prášek a polévkovou lžíci prášku nasypeme do půl litru vody a necháme louhovat 12 hodin a následně výluhem potíráme postižená místa 2 krát denně, můžeme použít i syrové plodnice a postup je stejný. Aplikujeme po dobu 1 měsíce, klinický obraz nemoci by se měl podstatně upravit. Můžeme k léčbě použít také v zimě rostoucí hlívu ústřičnou. Plodnice rozemeleme na kaši nebo nastrouháme a podáváme obklady v látce přímo na postižená místa a necháme působit minimálně hodinu nebo na noc a do rána. Koupíte-li hlívu v marketu, její účinky budou jen nepatrně slabší a hodí se k aplikaci stejně jako pravá hlíva přírodní

Martina (Pá, 7. 1. 2022 - 18:01)

Jen se chci zeptat, tu hlívu mám dávat klukovi přímo na ekzém nebo zabalenou v látce? Děkuji

Libor. T. (Pá, 7. 1. 2022 - 19:01)

Pokud to dáte na cca hodinu, můžete přímo, pokud na noc, doporučuji houbu v propustné látce látce zabalenou. Tuto moji radu berte jako rámcovou, na straně jedna máte ne mne kontakt. Nejlepší by bylo chlapce přímo vidět a následně doporučit konkrétní terapii

Reklama

Přidat komentář