Reklama

Cinkali byste znovu klíčema?

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Lidská práva jsou tutově záminkou...USA jsou arcilháři bez vlivu papeže, co si dělají co chtějí a rozkládají cizí státy a pak na ně útočí pod záminkou "stabilisace lidských práv."

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Lidská práva je tak patrně záminka ,jak najít bič na jinak vzorné země.

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Státní dluh Ruska je asi 12-13,5%, takže celkem vzorná země.

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

TOPKA-to jsou přeci TOPKA v každé době.Bývalí nomenklaturní kádři! Havelka a jeho Melody Makers typický nomenklaturní herec rolí "normalizačního ideálu" tedy mládenců(absolventů komunistických VŠ kam měli přístup jen prověření lidé s komunistických rodin) s vyhraněným žebříčkem hodnot a ideálním morálním kodexem. Jo, jo, věcijsou furt jednoduší než vypadají.

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Tudíž je zajímavé jakou zemi nám TOPKAŘI vychvalují!

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Současné zadlužení USA se pohybuje okolo 100% HDP oproti státní dluh ČR představuje 39,1% HDP.
V absolutní hodnot je to 8 800 md KČ ročně za dluh USA jen na úrocích. To je skoro 4x více než činí celá dluh ČR - 2 334 mld. Kč.
Kongres v současnosti počítá s tím, že dluh USA během deseti let stoupne o dalších deset bilionů a do třiceti let nabobtná až na 150% HDP!Tedy na 30 bilionů dolarů ze současných 20bilionů dolarů(bilion je tisíc miliard).

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Nicméně Rusko je prý meka hackerů a dark netu, kde se dá stahovat prakticky všechno. To jsou paradoxy.

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Pod vedením prezidenta Vladimira V. Putina, který kdysi označil internet za "projekt CIA" ...
--------------------------
To je úsměvné...vždyť je to projetk DARPA-vojáků-tedy ne CIA ale US-ARMY.

Píší NYtimes (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

10. března uživatelé Twitteru v Rusku náhle zaznamenali prudké zpomalení služby.

Ruské úřady chtěly, aby Twitter odstranil více než 3 000 "nelegálních" příspěvků, což skupiny na ochranu lidských práv považovaly za snahu potlačit disent.

Když Twitter nevyhověl, vláda byla připravena. Nasadila novou technologii, aby mohla tuto práci provést sama.

Rusko cenzuruje internet pomocí nátlaku a černých skříněk
Adam SatarianoPaul Mozur
Adam Satariano a Paul Mozur
Nejodvážnější ruské kroky k cenzuře internetu začaly tím nejprozaičtějším způsobem - sérií byrokratických e-mailů a formulářů.

Zprávy, které rozesílal mocný ruský internetový regulátor, požadovaly od společností, které poskytují internetové a telekomunikační služby v celé zemi, technické údaje - například čísla provozu, specifikace zařízení a rychlost připojení. Pak přišly černé skříňky.

Telekomunikačním společnostem nezbylo než ustoupit, protože vládou schválení technici instalovali zařízení vedle jejich vlastních počítačových systémů a serverů. Nové zařízení, které bylo někdy umístěno v kleci za zámkem a klíčem, bylo propojeno s řídicím centrem v Moskvě a poskytlo úřadům překvapivé nové pravomoci blokovat, filtrovat a zpomalovat webové stránky, které nechtěly, aby ruská veřejnost viděla.

Tento proces, který probíhá od roku 2019, představuje začátek možná nejambicióznějšího úsilí o digitální cenzuru na světě mimo Čínu. Pod vedením prezidenta Vladimira V. Putina, který kdysi označil internet za "projekt CIA" a považuje web za hrozbu pro svou moc, se ruská vláda pokouší dostat kdysi otevřený a svobodný internet v zemi do úzkých.

Jak letos odhalil jeden z vysoce postavených ruských zákonodárců, zařízení bylo ukryto v místnostech s vybavením největších ruských poskytovatelů telekomunikačních a internetových služeb, včetně společností Rostelecom, MTS, MegaFon a Vympelcom. Podle výzkumníků a aktivistů se týká naprosté většiny z více než 120 milionů uživatelů bezdrátového připojení a domácího internetu v zemi.

Svět poprvé spatřil nové ruské nástroje v akci, když byl letos na jaře v zemi zpomalen Twitter. Podle výzkumníků a aktivistů to bylo poprvé, kdy byl systém filtrování uveden do provozu. Od té doby byly zablokovány další stránky, včetně několika stránek spojených s vězněným opozičním vůdcem Alexejem A. Navalným.

"Tohle je něco, co může svět napodobit," řekla Laura Cunninghamová, bývalá vedoucí programů ministerstva zahraničí zaměřených na svobodu internetu. "Ruský model cenzury mohou rychle a snadno napodobit i jiné autoritářské vlády."

Jak tato technologie vypadá v praxi
Obrázek vlevo se načte přibližně za 4 sekundy, což je přibližně doba, jak dlouho trvá načtení za normálních podmínek. Stejný obrázek vpravo se načítá osmkrát déle, přibližně 34 sekund, což simuluje, co by zažil uživatel Twitteru v Rusku s používanou vládní technologií.

Poznámka: U souboru s obrázkem o velikosti 523 kilobajtů, který hostuje Twitter, výzkumníci zjistili, že množství dat, které lze stáhnout, se snížilo o více než 87 % ve srovnání s obrázkem hostovaným jinde, což se velmi podobá připojení 2G. Přesná rychlost závisí na poskytovateli a denní době. Jedná se o přibližnou hodnotu založenou na údajích shromážděných výzkumníky z Michiganské univerzity: Michiganská univerzita
Ruská cenzurní technologie stojí mezi společnostmi, které poskytují přístup k internetu, a lidmi, kteří si prohlížejí web na telefonu nebo notebooku. Tento software - známý jako "hloubková kontrola paketů" - filtruje data procházející internetovou sítí a zpomaluje webové stránky nebo odstraňuje vše, co bylo naprogramováno k blokování.

Hrozí, že toto odpojení naruší prosperující digitální život v Rusku. Zatímco politický systém lpí na kultu Putinovy osobnosti a televizní stanice a noviny čelí přísným omezením, online kultura překypuje aktivismem, černým humorem a zahraničním obsahem. Plošná cenzura internetu by mohla zemi vrátit do hlubší izolace, která by se podobala období studené války.

"Narodila jsem se v éře super svobodného internetu a teď vidím, jak se hroutí," řekla Ksenia Ermošina, ruská výzkumnice, která nyní pracuje ve francouzském Národním centru pro vědecký výzkum. V dubnu publikovala článek o technologii cenzury.

Cenzurní infrastrukturu popsalo 17 ruských telekomunikačních expertů, aktivistů, výzkumníků a akademiků, kteří jsou s touto prací obeznámeni a z nichž mnozí si nepřáli být jmenováni, protože se obávají represí. Ve vládních dokumentech, do nichž nahlédl deník The New York Times, byly rovněž popsány některé technické detaily a požadavky kladené na poskytovatele telekomunikačních a internetových služeb.

Rusko využívá cenzurní technologie k získání většího vlivu na západní internetové společnosti, kromě jiných silových taktik a právního zastrašování. V září, poté co vláda pohrozila zatčením místních zaměstnanců společností Google a Apple, odstranily tyto společnosti před celostátními volbami aplikace provozované příznivci pana Navalného.

Roskomnadzor, internetový regulátor země dohlížející na toto úsilí, může nyní jít ještě dál. Pohrozil, že zruší YouTube, Facebook a Instagram, pokud samy nezablokují určitý obsah. Poté, co úřady letos zpomalily Twitter, společnost souhlasila s odstraněním desítek příspěvků, které vláda považuje za nezákonné.

ObrázekAlexej A. Navalnyj, ruský opoziční vůdce, se objevil na televizní obrazovce z vazební věznice během lednového slyšení u moskevského soudu. Ruský internet překypoval aktivismem.
Alexej A. Navalnyj, ruský opoziční vůdce, se v lednu objevil na televizní obrazovce z vazební věznice během slyšení u moskevského soudu. Ruský internet překypoval aktivismem....Kredit: Sergey Ponomarev for The New York Times
Ruské snahy o cenzuru se setkaly jen s malým odporem. Ve Spojených státech a v Evropě, které kdysi byly plným hlasem zastánci otevřeného internetu, vedoucí představitelé v souvislosti s prohlubující se nedůvěrou vůči Silicon Valley a pokusy o vlastní regulaci nejhoršího zneužívání internetu většinou mlčí. Ruské úřady poukazují na regulaci technologického průmyslu na Západě, aby ospravedlnily své vlastní zásahy.

"Je zarážející, že se tomu nedostalo pozornosti Bidenovy administrativy," řekl Michael McFaul, americký velvyslanec v Rusku v Obamově administrativě. Kritizoval společnosti Apple, Facebook, Google a Twitter za to, že proti politice Ruska nevystupují důrazněji.

Mluvčí Bílého domu uvedla, že administrativa jednala s ruskou vládou o svobodě projevu na internetu a vyzvala Kreml, aby "zastavil svou nátlakovou kampaň na cenzuru kritiků".

Roskomnadzor se ve svém prohlášení nezabýval technologií filtrování, ale uvedl, že zahraniční sociální sítě nadále ignorovaly ruské internetové zákony, které zakazují podněcování a obsah týkající se témat, která "rozdělují stát", jako je užívání drog a extremistické organizace.

"Ruská legislativa v oblasti médií a informací neumožňuje cenzuru," uvedl úřad a dodal, že zákon "jasně definuje typy obsahu, které jsou škodlivé a představují hrozbu" pro občany.

Společnosti Google, která vlastní YouTube, a Twitter se odmítly vyjádřit. Společnost Apple na žádost o komentář nereagovala. Facebook se ve svém prohlášení konkrétně Ruskem nezabýval, ale uvedl, že je "odhodlán respektovat lidská práva všech, kteří používají naše produkty".

Společnost Rostelecom, jeden z největších ruských poskytovatelů internetových služeb, odkázala dotazy na Roskomnadzor. Společnost MegaFon se odmítla vyjádřit. Společnosti MTS a Vympelcom na žádosti o komentář nereagovaly.

Mnozí pochybují o tom, zda má Rusko technické znalosti nebo politickou vůli odříznout své občany od hlavních online zdrojů zábavy, informací a práce. V roce 2018, ještě před zavedením nové cenzurní technologie, úřady upustily od snahy uzavřít populární službu pro zasílání zpráv Telegram kvůli technickým problémům a hněvu veřejnosti. Mnozí vidí YouTube jako budoucí cíl kvůli jeho využívání nezávislými médii a kritiky Kremlu, což by mohlo vyvolat odvetu.

Přesto je přístup k internetu stále častěji využíván jako nástroj politické moci. V posledních letech vlády v Indii, Myanmaru, Etiopii a dalších zemích použily výpadky internetu k potlačení ohnisek disentu. V Rusku došlo k výpadkům internetu během protivládních protestů v jižním Ingušsku v roce 2018 a v Moskvě v roce 2019.

Inspiraci poskytla Čína. Ruští politici léta jednali s čínskými představiteli o vytvoření vlastního Velkého firewallu, jednou se dokonce setkali s architektem filtrů, které blokují zahraniční stránky. V roce 2019, během čínské Světové internetové konference, podepsal Roskomnadzor se svou čínskou obdobou dohodu, v níž se zavázal k přísnější vládní kontrole internetu.

Ale na rozdíl od Číny, která má tři státní telekomunikační společnosti, které dostávají lidi na internet, má Rusko tisíce poskytovatelů internetu, což ztěžuje cenzuru. Proto přicházejí na řadu černé skříňky, které vládním úředníkům poskytují spíše skalpel než kladivo na filtrování konkrétních webových stránek a služeb, aniž by byl přerušen veškerý přístup.

Rusko má dlouhou historii cenzury. Po desetiletí byly omezovány mezinárodní telefonní linky a zahraniční vysílání bylo rušeno radiovými rušičkami. Stát stále přísně kontroluje televizi.

S internetem to bylo jinak. Připisuje se mu zásluha na tom, že v roce 1991 přivedl k moci Borise Jelcina, protože umožnil prodemokratickým skupinám v Rusku i mimo něj koordinovat činnost a vyměňovat si informace. V následujících letech byly položeny optické kabely, které zemi připojily ke globálnímu internetu.

Putin se pokusil vrátit džina zpět do láhve. Sledovací systémy monitorují aktivity lidí na internetu a někteří blogeři byli zatčeni. V roce 2012 byl v zemi přijat zákon, který poskytovatelům internetových služeb nařizuje blokovat tisíce zakázaných webových stránek, ale jeho dodržování se obtížně prosazuje a mnoho stránek zůstává dostupných.

V květnu 2019 proto Putin podepsal novou etapu: zákon o "suverénním internetu", který donutil poskytovatele internetu instalovat "technické prostředky proti hrozbám" - zařízení se softwarem, který vládě umožňuje sledovat, filtrovat a přesměrovávat internetový provoz bez jakéhokoli zapojení nebo vědomí společností.

Zákon vytvořil registr nadnárodních internetových kabelů vstupujících do země a klíčových výměnných bodů, kde se internetové sítě v Rusku propojují. Tato mapa usnadňuje úřadům vypnutí části sítě, uvedli odborníci.

Od té doby obdržely stovky společností příkazy od Roskomnadzoru. Podle dokumentů, které poskytl deníku The Times, regulátor požadoval informace o počítačových systémech společností a o tom, jaká nastavení musí být použita, aby státní orgán, Centrum pro monitorování a správu veřejných komunikačních sítí, mohl na dálku přistupovat k jejich sítím.

Poté vládou schválení dodavatelé nainstalovali filtrační zařízení, které regulátorovi umožnilo blokovat, zpomalovat nebo přesměrovávat provoz, uvedl Michail Klimarev, průmyslový analytik, který spolupracoval s ruskými internetovými firmami, jako je Rostelecom.

"Blokovací systém je nainstalován na hranicích každého ruského poskytovatele internetu," řekl.

Technologie je nyní na 500 místech telekomunikačních operátorů a pokrývá 100 % mobilního internetového provozu a 73 % širokopásmového provozu, uvedl ve středu ruský úředník zapojený do programu. Do příštího roku bude technologie uvnitř více než 1 000 míst, uvedl úředník.

Podle výzkumníků z Michiganské univerzity a ruských telekomunikačních expertů je technologie filtrování vyráběna společnostmi, mezi něž patří i RDP.ru, ruský poskytovatel telekomunikačních technologií s vazbami na vládu. Na svých internetových stránkách se společnost RDP chlubí tím, že nabízí "vysoce výkonné filtrování zakázaných stránek URL", které operátorům umožňuje dodržovat ruské zákony. Společnost prodává své produkty v Bělorusku a Kazachstánu, tedy v zemích, kde skupiny na ochranu lidských práv zdokumentovaly cenzuru internetu.

Společnost RDP.ru na žádost o komentář nereagovala.

Útok na Twitter, který není v Rusku příliš populární, byl "klíčovým momentem", řekl Andrej Soldatov, spoluautor knihy "Rudý web" o ruském internetu. Výzkumníci z Michiganské univerzity naměřili, že připojení bylo zpomaleno asi o 87 procent, což je jen o něco lepší než u mobilních sítí z počátku roku 2000.

"Ukázalo to, že tuto možnost mají a mohou ji využít," řekl pan Soldatov.

Oleg Matsnev přispěl reportáží. Další produkce: Gray Beltran.

ShabbaToto -Jahoda (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

víš že jeden dolar je za 70 rublů'?Děkuji pěkně,ale ekonomiku banánového hospodářstní NE,NE,NEEE!

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 07:10)

Státní dluh ruska v poměru k HDP je kolik?

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

Jediná nevýhoda zdejšícho trolení je celá směšnost této operace. V situaci, kdy není vydět jméno a nick diskutujícího a nevyžaduje se přihlášení, tak je komické někoho označovat za viníka jakékoliv možné záměny nicků a psaní pod cizími nicky.

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

Dne 11. května 2021 vyhlásil Městský soud v Praze úpadek Arca Investments; v tento okamžik dlužila téměř 1900 věřitelům 19 miliard korun[1] a jde tak o největší krach v České republice od 90. let 20. století.
------------------------------------------------
VÝSLEDEK:Insolvence a restruturalizace:
Věřitelům by měl zajistit uhrazení alespoň 50 procent z hodnoty jejich pohledávek během pěti let.
--------------------------------------
Jak funguje kapitalismus v praxi...

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

Tzv. vyspělé státy mají největší ekologickou stopu. USA má samozřejmě největší ekologickou stoupu. Proč? Ekologická stopa Japonce , také bohatého světoobčana zdaleka nebude tak veliká. Máme následovat Japonsko v jejich náročnosti na život nebo třeba to USA, které si vyčerpalo zdroje pitné vody na sto let dopředu? V podstatě nebýt toho, že USA se chová kořistnicky po celém světě, tak USA už ekologicky krachlo.

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

A nejlepší je jezdit na kole na nádražíá a zbytek se dopravit ke škole nebo do zaměstnání MHD pěšky.

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

Energetická krize je způsobena tím, že lidé chtějí mít všechno. A takových spotřebičů v současnosti je, že totálně zlikvidují celou planetu, pokud na ně kadžý bude mít. Tudíž jsem pro vysoké ceny na auta s cílem ty auta prostě zastavit a donutit lidi přestat cestovat autem do práce. Ono totiž pak chtějí auto i patnáctiletí a vozí si každý den šunky do školy třeba osumdesát km daleko navíc v autě nesmyslně velkém pro jednu osobu.Proč bydlí tak daleko od místa, kam dojíždějí?To je možná americké, ale také neekonomické a neekologické. Mohou jet vlakem,pravda něco také spálí za energii, ale je to snad pořád váhodnější než ta kupa želaza pro osobní dopravu, které se sjíždějí neustále gumy, nestále to bourá a stojí někde v dopravní špičce a nejde mu to zaparkovat...

Návštěvník (Ne, 24. 10. 2021 - 10:10)

??auta prostě zastavit a donutit lidi přestat cestovat autem do práce???
Pokud vím - tak se ještě nedávno psalo, že líný český člověk nechce dojíždět za vzdálenější prací - tak jako to dělají lidé ve vyspělých západních zemí.

aladin (Ne, 24. 10. 2021 - 14:10)

Ale jak EU bude řešit kamionovou dopravu ??? Na silnicich jich je, jako nasráno, ničí asfalt, pneu, naftu - 10x tolik, co železniční doprava,- životní prostředí, kravál, ...??? Líný Český dělník, tak proč ve světě vždycky platilo : Zlaté, České ručičky ??? Dnes se západ snaží tohle popřít pomocí demagogických frází !!! Západ MUSÍ být přece nejlepší, v tom je zakotvem jejich RASIZMUS !!!

Cynik - realista (Ne, 24. 10. 2021 - 05:10)

Co ty na to, Jahodo?

„Maďarská vláda je proti zdanění, které chce Brusel uvalit na majitele domů a automobilů kvůli tzv. boji proti změně klimatu. Řekl to vedoucí kanceláře předsedy vlády Gergely Gulyás s tím, že ceny energií v celé Evropě prudce rostou, což má podle něj za následek krizi veřejných služeb, uvedl vládní web About Hungary. "Na vině je špatně promyšlená energetická politika Evropské unie," dodal Gulyás. Na okraj summitu EU tento týden premiér Viktor Orbán řekl, že plánovaný klimatický balíček EK Fit for 55 a následné vysoké ceny energií zničí evropskou střední třídu. To musí být zastaveno, vyhlásil. -----
Největším nebezpečím je podle Gulyáse to, že Evropská komise (EK) chce "tlačit zvýšení cen na spotřebitele tím, že zdaní majitele domů a aut". "Země Visegrádu to budou vetovat a odmítat," věří Gulyás a dodává, že "maďarská vláda je pevně odhodlána chránit výsledky svého programu na snižování nákladů veřejných služeb." -----
Nejnovější klimatické návrhy Bruselu se budou týkat zejména dopravy, aut, veřejných budov a rodinných domů. To podle Gulyáse znamená, že namísto uplatnění zásady, že by to měl zaplatit znečišťovatel a přimět tak nadnárodní společnosti, aby náklady za ochranu životního prostředí nesly ony, by tak Brusel uvalil daň na domy a auta obyčejných lidí. Cena zemního plynu se na evropských trzích za poslední rok zvýšila o 400 procent a cena elektřiny o 80 až 100 procent, podotkl Gulyás s tím, že náklady na energie vzrostly všude kromě Maďarska.“

(https://echo24.cz/a/SGNRB/brusel-chysta-klimatickou-dan-pro-vlastniky-domu-a-aut-madarsko-se-postavi-proti) ---------- Sice máš čím topit, vždyť až se tě zima zeptá, co jsi dělal v létě, můžeš jí ukázat pětadvacet kubíků palivového dříví, a žízní také neuhyneš, pokud se ovšem vyléčíš z nemoci, zvané abstinence, a pokud jsi ty metráky jablek, které měly skončit jako lahodná takutina s významným obsahem alkoholu, nepoužil na výrobu marmelád, povidel a kompotů… ----- Jenže – máš dům, bruselští soudruzi z tebe budou mačkat daně… Máš auto – bruselští soudruzi z tebe budou mačkat daně… ------ Je tedy jasné, že „by tak Brusel uvalil daň na domy a auta obyčejných lidí. Cena zemního plynu se na evropských trzích za poslední rok zvýšila o 400 procent a cena elektřiny o 80 až 100 procent,“… cena potravin, zejména pečiva, vzroste díky vysokému podílu energie v nákladech nejspíše o desítky procent, než jen o procenta, a rostoucí cena paliv logicky zdraží vše… Tak co, Jahodo… budeš stále jásat nad EU, nebo na ni začneš také lát? Vzhledem k tomu, že podstatnou část tvých výdajů nejspíše tvoří potraviny, můžeš mít časem dost napjatý rozpočet, můžeš však také svůj výkrm omezit a vynechat z jídelníčku třea něco chutných pomazánek…

ShabbaTot-Jahoda (Ne, 24. 10. 2021 - 06:10)

těch několik blbých stovek ročně klidně dám,pivo plastové a Veltínské zelené již nepožívám a tak ušetřím ...odměnou mě za to bude účast ČR v EU a plné regály žrádla v K o kterém jsem si mohl nechat za bolševika jenom zdát...to je tak dobré žrádlo ,že před rokem 1989 bylo k dostání jen za bony v Tuzexu!...Včera jsem měl hovězí z mladého irského býčka a to jsem jen tak prošel kolem regálu v Kauflandu a přihodil jsem si to k vinné klobáse!A těch všelijakých lahůdek co tam maj za studeným pultem,hotová pastva pro oči!!!!!Pomazánek až k horizontu a chutných ryb na všelijaký způsob...pečenáče,zavináče,uděné makrely ,hafo uděných sýrů značky Gouda a ihned vedle zprava salámy,klobásky ,kabanosy a čerstvé maso ihned k dostání...nu....kdepak se projevuje tvá poplašná zpráva o drahotě a nedostatku?Jestli chceš vědět co je to drahota a nedostatek,běž kupovat za ruský plat do Ruska!Ale tam se ještě maj dobře,oproti Africe ovšemže....hlady tam neumřou.....a nyní návod na domácí uděné klobásky ,ten sajrajt z Kosteleckých uzenin již žrát nebudu,nebudu,NEBUDU!Takže návod:3 kg plecka....2 kg bůčku....10 g mletého pepře....5 g mletého kmínu....2 g majoránky....česnek dle chutí...100 g soli...litr vody.Rozemlít,uležet,narazit,vyudit ...první hodinu při 90 ' C a oak 4 hodiny při 80.Sežrat....A ty chemické sračky plné rychlosilí ať si Kostelecké uzeniny strčí do prdele,já to žrát nebudu!Dal jsem v práci známému okoštovat mé domácí uděné z udírny z USA a řek mě,že lepší maso nejedl a ihned jsem mu musel říct kde jsem americkou udírnu koupil...je to Maunfield,tam maj jenom samé dobré věci,ty makaj až do roztrhání těla ,třeba motorová pila OleoMac kterou mám již skoro 20 rok a maká a maká a ještě 20 budu makat....ty hele Cyniku,běž s tím svým euroskepticizmem do prdele!Nebýt my v EU a NATO,tak nás zde již dávno opět vyžírá veliké košaté nedozírné a bratrské dubisko s širokánskou duší a otevřenou náručí!Ať žije EU,Brusel ,západní Německo a NATO!V

Reklama

Přidat komentář