Listová zelenina pro zdravé srdce a cévy
V příspěvku publikovaném v časopise Journal of Clinical Investigation se výzkumníci z University of Pittsburgh domnívají, že vysoké hladiny nitrátů by mohly částečně vysvětlit přínosy stravy bohaté na listovou zeleninu pro cévní systém.
Od 19. století se pacientům s anginou pectoris podávají nitráty, aby dilatovaly - rozšiřovaly jejich tepny a zvyšovaly průtok krve.
Cévní onemocnění (poruchy oběhového systému) mohou vést k infarktu, mrtvici a dokonce ke smrti. Výzkumníci z Pittsburghu poukázali na to, že typická léčba těchto poruch, jako je bypass a angioplastika, ve skutečnosti může poranit cévy a vést k nadměrné proliferaci cévních buněk způsobem, který omezuje tok krve.
Podle výzkumníků je oxid dusnatý důležitou molekulou, která pomáhá udržovat kontraktilitu a zdraví buněk hladkého svalstva cév. Více studií spojilo vaskulární onemocnění se sníženou hladinou oxidu dusnatého a předpokládá se, že terapie zvyšující dostupnost oxidu dusnatého mohou přispět k ochraně zdraví cév.
Obvykle je oxid dusnatý v našem těle syntetizován z aminokyseliny L-argininu enzymem nazvaným syntáza oxidu dusnatého. Ve výzkumu z University of Pittsburgh bylo zjištěno, že když potkani utrpěli zranění cév, tak syntéza byla narušena. Byl však aktivován sekundární proces, který generuje kyselinu dusičnou z nitrátů.
Vědci zjistili, že doplnění nitrátů potkanům před vyvoláním poškození cévy významně omezilo rozsah poškození, zatímco dieta s nízkým obsahem nitrátů ho zhoršila.
Vlastnosti chlorofylu pro podporu zdraví srdce
Chlorofyl je základní živinou pro zdraví srdce ze dvou důvodů: 1) obsahuje hořčík, který se používá k výrobě energie v každé buňce těla tím, že je součástí všech enzymů, které buď využívají, nebo syntetizují ATP, a je podstatnou složkou ve více než 300 enzymatických reakcích v lidském těle. Vzhledem k tomu, že srdeční sval je jedním z orgánů našeho těla, který vyžaduje neustálou energii, přispívá chlorofyl jako zásobník hořčíku k podpoře kardiovaskulární zdraví. 2) je převeden trávením na metabolity, které vstupují do našich mitochondrií a umožňují zvýšenou produkci ATP a snížení reaktivních forem kyslíku. Tento proces může zesílit dostupnou energii našeho srdečního svalu.
Jaké druhy zeleniny jsou nejlepší pro vaše srdce?
Listová zelenina a kořenová zelenina jsou dobrým zdrojem nitrátů. Červená řepa, celer, špenát, salát, mrkev a ředkvičky mají obvykle nejvyšší hladiny.
Kromě vaskulárního zdraví existuje mnoho dalších dobrých důvodů k jídlu listové zeleniny. Zeleniny mají širokou škálu nutričních výhod. Obsahují vitaminy A, C, E a K, kyselinu listovou, stejně jako vynikající množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku, fosforu a zinku, nemluvě o vláknině, folátu, chlorofylu, mikronutrientech a fytochemikáliích, které chrání před onemocněními.
Obsahují také informační molekuly, jako jsou mikroRNA, které dle výzkumu mohou pomoci koordinovat genovou expresi způsobem, který činí tyto potraviny zásadní pro udržení našeho zdraví a pohody.
Listová zelenina je také bohatá na antioxidanty proti rakovině. Obecně řečeno, čím tmavší jsou listy, tím více živin zelenina obsahuje.
Kromě běžných salátů je vhodné zařadit třeba i čínské zelí, kapustu,zelenou hořčici, brokolici a listy pampelišky. Tyto zelené rostliny jsou silnéí spojenci pro vaše tělo, které pomáhají očistit krev, posilovat imunitní systém, podporovat dobré střevní bakterie (probiotika) a zlepšovat funkci oběhu, jater a ledvin.
Dejte zelené zelenině šanci. Vaše tělo vám poděkuje.
Autor: mk
Zdroj: greenmedinfo.com
- Odpovědět
Pošli odkaz