Reklama

revmatoidní artritida

Viana (Pá, 15. 1. 2021 - 18:01)

Ahojte))) Tak začnu Jirkou, přesně to co ti poradila Míša bych udělala také. Klidně na dva dny nasaď třeba 12 mg zastaví se to a ty budeš fungovat. Potom se vrať na 4mg a uvidíš, že to zabere. Teda toto mi tehdy poradil ten dr. z poradny a fakt to funguje, ovšem vím že i tebe to napadlo. Kámoška z práce taky revmatička měla jako ty zánět v rameni a dr. ji nasadila 72 mg prednisolu asi dva dny a pak snižovala. Říkala že měla všechny vedlejší účinky,ale cítila se jinak dobře a do teď má pokoj a už to bude rok co toto absolvovala. Jirko Egypt bych brala taky, já teplo i děsné teplo mám moc ráda a jak jsi mluvil o červenci, tak to úplně vidím. Kraťase , tričko, sandály a šup ven. No nevadí že je leden, máme se na co těšit.)))
Míšo, píšeš , že ti dnes taky není nic moc, může to být tím že bude hodně mrznout, aspoň to říkají. U mě dobrý, jako by mi to očkování pomohlo,fakt se cítím dobře a to zase nic z medrolu neberu. No nechci to zakřiknout abych ráno vůbec vstala. Dnes jsem celý den lítala s manželem a se sebou po očním, já dobrý a manžel musí na MR s tím pravým okem asi prý nějaká cévka , když má horečku tak mu nateče to oko. Divný, že? ale jinak jsme si udělali krásný den, moc jsem se nasmála, jedli jsme v autě zákusky a pili kapučíno, když nikde vám to na talířek nedají. )))
Mějte se krásně a pěkný víkend,já zítra sloužím zase na covidu,tak pište večer nakouknu, pokud neodpadnu,je to fakt náročné. Máme jich tam šest a jedna ve službě protože vrchní nechce ohrožovat ty co to ještě neměly. Tak pa.

Míša (Pá, 15. 1. 2021 - 14:01)

Ahojky, tak ten den včera moc hezky zakončen nebyl viď, mě je dneska taky hůř asi to dělá fakt to počasí. Řízení auta ve všelijaké poloze taky moc dobře znám a je to opravdu katastrofa, úplně se umím do toho vžít. Asi budeš muset zvýšit nebo nasadit Medrol, nevím, jak to teď máš. Taky se zítra chystám v době vycházek na delší dobu ven, přítel na běžky a já s ním pěšky..... Registraci jsem už dopoledne zvládla, jen tě to stejně dál než ke druhému pinu nepustí, došly vakcíny, tak registrace bude pokračovat píšou za pár dní až zase nějaké přijdou, je to tak trochu k ničemu a řekla bych, že nezvládnuté. Pa M.

Jirka111 (Pá, 15. 1. 2021 - 11:01)

Tak jsem to zakřikl. Včera to bylo moc dobré, i práci to odsýpalo a dařilo se posouvat věci kupředu, v podvečer jsem nakoupil a šel vyzkoušet nové běžky s botama. No a boty na prd, jsou moc měkké, noha mi v tom nedrží, hlavně paty z toho za chvíli bolí, tak musím sehnat jiné. A jak jsem to korigoval hůlkami, nějak začlo bolet pravé rameno, moc jsem to nevnímal, ale po návratu bylo jasné, že je zle. V noci jsem nespal, zánět jak prase, s ramenem nehnu. Do práce jsem jel tak, že jsem musel řadit levou, přes ruku, různě se k tomu ohýbat, prostě katastrofa. Ještě, že je pátek. A to jsme chtěli všichni zítra na výlet s běžkama, ach jo. Jinak z toho tepla v Egyptě mám taky obavu, ale lidi tam jezdí i v létě a chválí si to, tak se to musí dá zvládnout. Od moře by snad mělo pofukovat a někam na poznávačku se tam nechystám. Doufám, že v červenci přijdou tropy i sem, abychom si zvykly :-) Dnes budu taky registrovat rodiče na očko, systém ráno kolaboval, zkusím až odpo. Pa J

Míša (Čt, 14. 1. 2021 - 17:01)

Ahojky, no tak konečně vybraná dovča, ale jste docela odvážlivci v srpnu do Egypta, bude tam strašný vedro, asi by bylo i mě a to teplo miluju. Já dneska absolvovala další lékařské konzultace po telefonu, ještě mi chybí praktik, ale ten až večer, má dnes odpolední. Kardio kontrola za 14 dní, když nebude hůř, jinak hned a s revmatoložkou se uvidím taky koncem ledna. Ještě příští týden kontrola na kožním, jak se hojím. Docela to zmáhá to běhání po doktorech, ale teď bych měla mít chvilku pokoj. Byla jsem teď odpoledne v lékárně, tento týden už 3x, protože věčně nic nemají a musí mi to objednávat. Pak jsem u baráku potkala sousedku, jak jde se psem, tak jsem se s ní šla ještě projít, teď jsem si uvařila horkou griotku a budu chvilku odpočívat, mám toho dost. Vian je fajn, že už tě nebolí ruce, taky mi je dneska docela dobře i Jirkovi, tak je dneska hezký den! Zítra budu taky rezervovat očkování pro skoro tchýni, doufám, že systém nebude přetížený a půjde to snadno. Přeji pokračování dobrého dne fajn večerem, pa M.

Jirka111 (Čt, 14. 1. 2021 - 15:01)

Ahoj děvčata, tak jsme přeci jen nakonec zamluvili ten Egypt. To jsem zvědav, jestli do dopadne. Tam bude ale teplíčko začátkem srpna :-) Celý týden budu jenom ve vodě... Tak to jsou dnes od vás docela dobré zprávy. Mě je dnes taky nějak podezřele dobře. Možná to bylo ranní procházkou, protože dnes jsem jel do práce vlakem, resp. 10 min pěšky na vlak, pak 20 min. vlakem a pak 20 min. pěšky do práce. Bylo to docela příjemné, možná někdy zopakuji. Autem to mám sice za poloviční čas, ale takhle jsem si ušetřil procházku, kterou bych stejně večer po práci absolvoval. Zítra musím zarezervovat očkování rodičům. Zatím pa. J

Viana (Čt, 14. 1. 2021 - 11:01)

Zdravím vás,,,tak jsem včerejší očkování přežila a můžu říct,že jsem nakonec na tom byla jedna s nejlehčím průběhem. Nic mě nebolí, jen malinko po vpichu jen jsem včera v práci byla taková unavená,ale to byli všichni. Prostě jako když máte corona nemoc a ta únava k tomu jen menší. Jedna sestra měla trochu bolest ruky a bolest hlavy,ale jinak nic.))) Dokonce mi odeznívají i bolesti rukou, no cítím se dobře.)))
Míšo, něco u tebe dobrý a něco nic moc, ale důležité je, že vědí co ti je a nemusíš do špitálu. CT plic by jsme měli mít všichni co jsme měli corona . To už se prostě nestíhá. Držím ti pěsti, ale bude to dobré..))
Jirko, no s tou dovolenou aby jsme nakonec nebyli u nás v republice, ale to by taky nevadilo,hlavně dobré přátele kolem sebe,pěkné počasí a celou dovolenou mít dobrou náladu, hodně peněz a pak je skoro jedno kde jste. Ale přeji vám aby vám toto všechno vyšlo. Klouby si myslím trpí taky počasím u tebe, stěhuje se to a to je známka, že je to revma...))Mějte se..

Míša (St, 13. 1. 2021 - 14:01)

Ahojky, no vy jste tedy vtipný s tou dovolenou, jsem zvědavá jestli vůbec nějakou vyberete. Jinak já dopadla relativně dobře, do špitálu nepůjdu, ale hojit se budu hodně dlouho. Zítra by měly ještě dorazit nějaké výsledky a ještě mě čeká CT plic, no a pak už jen trpělivě čekat až se s tím tělo vyrovná a bude mi zase dobře...... Revmatoložka říkala, že když srovnám ten tlak, tak mi Leflunomid nechá a budu se pak moci pokusit i snižovat Medrol, to by byla paráda zase po roce! Když tlak nesrovnám, vysadí mi ho. Jirko nemysli na to co přijde v budoucnu, něco přijde, ale nikdo neví co a vždycky může být taky lépe!!! Zdravím i Vianku páčko M.

Jirka 111 (St, 13. 1. 2021 - 13:01)

Ahoj holky, no dovolenou jsme nevybrali. 5 nás mělo shodu na Egyptě a 2 to zazdili. Ještě dnes to budeme řešit, je to docela únavné. Tak ten můj palec se rozjel a už bolí i přes den, potvora. Ale zase přestala ta kyčel, takže chůze opět bez problémů. Míšo, budu držet palce. Ohledně vaskulitidy jsem četl v souvislosti s vyššími dávkami kortikoidů, jestli to nemělo svůj vliv. Vůbec se netěším na to, co přijde v budoucnu. Kortikoidy papám, 2mg ob den. Dokud nejsou potřeba prášky na bolest, tak asi dobrý. Pa. J

Míša (Út, 12. 1. 2021 - 20:01)

Ahojky, tak ECHO dnes v pohodě, ještě srdce něco vydrží, ale revmatoložka mě moc nepotěšila, když volala-napíšu to krátce-zítra mě posílá na kožní kliniku, kde se specializují na kožní problematiku u autoimunitních onemocnění a když bude výsledek špatný, zavře mě do nemocnice, protože ty vaskulitidy spadají pod revmatologii a asi odpověď těla na covid bude rozjetá RA s velkým postižením. Tak asi tak, víc nevím, možná zítra budu chytřejší. Co Jirko vybrali jste už konečně tu dovolenou? Zatím pa M.

Jirka111 (Út, 12. 1. 2021 - 09:01)

Hezké zimní dopoledne, moc zdravím. Jsem rád, Míšo, že aspoň zabral ten lék na RA a že vedlejší účinky nejsou tak strašné. No s tím Covidem je to horší. Mě zůstal akorát ten problém s čichem, pořád je hodně utlumený, to jsem zvědav, jestli se to někdy vrátí tam, kde to bylo před tím. Se zuby je taky potíž, už si na ně šetřím :-) Holky, tak ten krk už mě prakticky nebolí a šup, včera večer se ozvala levá kyčel, tak se zase kolíbám jak kachna :-(. Taky mě podivně bolí kloub na palci ruky, ten pod nehtem. Bolí v noci, kdykoliv s ním pohnu. Ráno s ním pár krát zahýbám a je to pryč a pak už celý den nic. A takhle je to už několik dní. No jsou to fakt podivnosti. Tak s tou dovolenou jsme se opět nedohodli, včera jsme si telefonovali a řešili to s tou druhou rodinou. My chlapi jsme se přiklonili k Egyptu, no holky zase že tam bude moc vedro a kromě moře se nikam nepodíváme. Některé děti by radši někam na hory nebo autem do jižní Itálie, což zase já odmítám... no blázinec. Dnes to musíme nějak rozštípnout. Opatrujte se. J

Jirka111 (Po, 11. 1. 2021 - 20:01)

Ahoj, dnes jen krátce pozdravím, jdeme řešit tu dovolenou. Ze Španělska nám posílají sněžení a vítr :-) tak se moc netěším na ježdění do práce. Koláč vypadá zajímavě, žena taky něco pekla z majonézy, ale už si nevzpomínám, co to bylo. Papa

Viana (Po, 11. 1. 2021 - 18:01)

Míšo, tak postupně, bílky dáš normálně do tvarohu s rozinkama ,vanilkovým cukrem , normálním cukrem a já tam dávám dvě lžičky malé vanilk. pudinku, jednak je tvaroh pěkně žlutý a neroztíká se. Normálně zamícháš,nebo šlehací metlou to pošleháš. Těsto se normálně kyne a klidně ho můžeš rozprostřít na plech,to už je jedno. Fanzazii se meze nekladou.
zítra na tebe budu myslet, dopadne to dobře, už se musí ta smůle která tě teď provází prolomit. Pak napiš. Zubaře máš hodně drahého. Já měla můstek ,ale je fakt že před snad deseti lety ta nějaké dva tisíce komplet. A to mám pěkně bílé zoubky a dosazoval mi dva a dva obrousil. Já mám suprového zubaře. Je to mladý kluk, dělá bezvadně a bezbolestně a nikdy neplatím. Známá platí i za čištění kořenů, já vůbec ani za injekci,prostě nic. Je to šoumen,veselý a vždy se docela dobře pobavíme. Já si zubaře hlídám,mám ráda pěkné zuby, manžel taky a vedu k tomu i oba kluky. Jsme zodpovědní a možná toto zubaři ocení.)) Jirku zdravím a pa.

Míša (Po, 11. 1. 2021 - 17:01)

Vian děkuji, jen prosím ještě malé upřesnění-ty bílky vyšleháš a dáš je do toho tvarohu? A kynout těsto nenecháváš? A ještě jedna otázka, protože koláče jako takové nepeču, většinou jen ty na plech, myslíš, že by to šlo taky rozprostřít to na velký plech? A teď ještě odpověď pro Jirku, myslím, že Leflunomid zabírá, velká bolest byla zatím jen asi 2x rameno a ruka a pak trochu pobolívají malé klouby na rukách, jinak zatím RA bolesti spí, ale průjem mám pořád, tak 2-3x do týdne, ale nic hrozného, jdu tak 2-3x dopoledne a pak zase nic. Má se mi ozvat revmatoložka, psala jsem jí mail, ale odepsala mi, že s tím nemá žádné zkušenosti, ale že se poradí a dá vědět. Zítra jdu taky na to ECHO srdce, tak snad alespoň tohle dobře dopadne. Dneska jsem volala zubařce a dávaly jsme termíny na duben na ten můstek a při částce kolik bude stát ( 23 000 ) bych měla jít do práce už nejdéle zítra...... M.

Viana (Po, 11. 1. 2021 - 14:01)

Ahote))
Míšo, děkuji já to taky nechápu,že lidi píšou a mě to nejde odeslat. Někde bude chyba. No jen jsem se ptala. Hele tak recept ti napíšu, je to fakt super a nikdo neříkal že by se mu to nepovedlo.
Majonézové koláče
1/2 kg hl. mouky
1/2 l. mléka s 18 ti kostkami cukru (to mléko tam lij podle toho aby bylo těsto pěkné vláčné, někdy i 1/2 l. je hodně) lehce osolit
2 kostičky droždí
1 sklenka od hořčice oleje
3 žloutky (bílky použiješ do tvarohu)
Vše zamíchat a postupně přidávat 1/2 skleničky malé majonézy

Dát dovnitř 2 tvarohy a nahoru drobenku.

V sezonu můžeš dát nahoru ovoce a pak drobenku
Fakt moc dobré a koláče vydrží dlouho vláčné DOBROU CHUŤ ))

Míša (Po, 11. 1. 2021 - 13:01)

Ahojky, Vian nevím, proč se do té revmatoidní poradny nemůžeš dostat, protože tam normálně lidi píšou. Já tam ještě nikdy nepsala, ale občas tam nakouknu a něco si přečtu. Jinak můj názor na očkování po prodělaném covidu znáš, za mě jednoznačně takhle brzy ne, tak ti ani nebudu radit jestli zvýšit Medrol nebo si nechat udělat CRP. O co bych tě ale požádala je recept na ty majonézové koláče, ten mě moc zaujal, děkuji. Zatím jsem se ještě nerozpadla a držím, tak se držte taky, papa M.

Viana (Ne, 10. 1. 2021 - 14:01)

Míšo ještě jsem se tě chtěla zeptat. Ty občas taky nakoukneš na to revmatoidní poradnu. Chtěla jsem se tam na něco zeptat ohledně toho očkování a už delší dobu tak měsíc se do ní vůbec nemůžu dostat. Napíšu dotaz a nejde mi to odeslat. Pořád to ukazuje ,že nemám vyplněná všechny pole, ovšem to mám, nejsem tupan psala jsem tam kolikrát a nikdy nebyl problém. Prostě mi to vůbec nebere co napíšu. Nevíš čím to může být? Není tam nějaká změna na co bych nepřišla? To tě tím nechci zatěžovat, jen kdybys náhodou věděla,,,pa

Viana (Ne, 10. 1. 2021 - 14:01)

Ahojte zdravím vás))),Míšo to mě mrzí a vůbec nevím co mám na to říct. Jsi fakt bojovnice,tak to bude zase dobré. Myslela jsem si,že u tebe nebyl ten covid až tak zlý. Vím že jsi na tom byla hůř jak my s Jirkou, ale i tak. Myslím si, že jsi ho chytla když jsi měla chvíli tu novou léčbu a nebyla jsi zaléčená. Ale ty jsi brala medrol,že? Já mu prostě věřím,že mě podržel. Ovšem prý je více covidu virů a tak jsi možná měla jiný druh. Píšeš, že ti na bolesti při revma nepomůže nic. No já mám s těma rukama taky pořád problém. Beru jen 2mg medrolu a vím že při 4mg by to bylo dobré, no ale pokud rukama nehýbám bolesti nejsou žádné,ale jinak bolí v zápěstí a na pravé i v lokti.))
Včera nám vrchní sdělila,že ve středu u nás proběhne to očkování. Mluvila jsem o tom s praktickou a ta mi poradila abych si zase večer v úterý před tím očkováním vzala 4mg medrolu a že by to mělo proběhnout bez problémů. Myslíte si,že bych si předtím měla nechat udělat CRP ? No nechci to nijak dramatizovat, snad to bude dobré, pak vám napíšu jaké to bylo.)))
Jirko , sněhu moc není, jezdíte na umělém? Hele a máš odvahu si boty objednat. Já co mám revma musím boty zkoušet, někdy si musím koupit i o dvě čísla větší,záleží jak jsou šité a kdy mi zase nohy otečou. No třeba se strefíš, můžeš je když tak vrátit. Šumkofleky máme všichni moc rádi, já dělala bůčkovou roládu a pěkně se upekla ani se nerozjížděla a majonézové koláče, jsou strašně dobré, jednoduché a dlouho vydrží. Kdo je zkusil, moc si je chválil. Mějte se a pište mám noční tak v noci nakouknu...pa

Jirka111 (Ne, 10. 1. 2021 - 08:01)

Hezké nedělní ráno. Miško vydrž, myslím na Tebe, je to tedy nálož, tohle všechno řešit. Ale aspoň zabral ten Leflunomid na RA ? A průjmy zmizely? Mě ten krk bolí, ale není to tak strašné. Blokádu jsem měl před pár lety a to byla fakt hrůza. mohl jsem hýbat jen očima. Mě teď začal bolet i poslední článek malíčku, tak to fakt ukazuje na psoriatickou RA. Jestli se objeví i lupénka, tak se fakt picnu. Nicméně mi to nezabránilo, abychom včera vyrazili na běžky, když tak hezky nasněžilo. Půjčil mi je kamarád, protože do těch mých bot už fakt nevlezu. Bylo to moc fajn, ale na brdském hřebeni bylo mraky lidí. Ono taky kam jinam by měli jít, že. Tak jsme se proplétali mezi dětmi se sáňkama a bobama, lidmi se psy atak. Radši jsme pak sjeli níž, kde už moc lidí nebylo. Dnes si objednám nové boty i s běžkama, má pořád sněžit, tak už půjde jezdit i u nás na poli. Užijte neděli, my jdeme k rodičům na domácí fleky, mňam. J

Míša (So, 9. 1. 2021 - 20:01)

Ahojky, Vian v lázních jsem ještě nebyla, protože na ně ještě nemám nárok přes pojišťovnu a jinak by to bylo pro mě velmi drahé, ale ty Velichovky a hlavně bahno mi bylo doporučené od několika lékařů. Určitě jsou i jiné lázně, které mají bahno, ale zatím jsem se o ně moc nezajímala.. Jirko tobě moc neporadím co na bolest krční páteře, já když jsem ji mívala dost často zablokovanou, tak pomohl třeba Ketonal, Guaracuran, nebo obyčejný rozpustný acylpyrin a krční límec. Teď když mám ty bolesti od RA tak mi nepomáhá vůbec nic a musím to nechat zase odeznít, jako všechny bolesti s ní spojené. Jinak včera jsem dopadla dost blbě, ale já to čekala-náběry budou v pondělí a a další výsledky až ve čtvrtek, musím na ECHO (sono) srdce, jestli tam není výpotek, mám další léky na srdeční frekvenci a tlak a hlavně vaskulitidu ( to je autoimunitní onemocnění cév - jsou komplet v zánětu ) a na těch prsou až nekrotizující vaskulitidu, na rukách a nohách to mám jen v podobě mnoha modřin, ale doktor řekl, že není vůbec jasné jestli to co mám na povrchu nemám i uvnitř na orgánech. Tělo je totálně vyčerpané z toho těžkého postcovidového průběhu a k tomu ještě skoro nespím, tak si ani neodpočine. Vůbec netuším z čeho bere energii ještě vůbec fungovat. V pondělí se musím pokusit kontaktovat svojí revmatoložku, jestli by něco nevymyslela co dál. No musí teď tělo zabojovat, jinak nevím jak to dopadne, jsem na srač........ Toho internistu-kardiologa znám 25 let a je to docela ranař, ale když jsem odcházela položil mi ruku na rameno a řekl - Míšo je mi to líto a to asi u něj mluví za vše. Tak to jsou moje zprávy, ale jelikož jsem věčný optimista a to mě drží nad vodou ve většině krizových situacích, tak zvládnu i tohle!!!!! Hezký večer a neděli M.

Viana (So, 9. 1. 2021 - 07:01)

Ahojte)) Jirko na ten krk tak jedině parafín, pokud ho máš bloklý, no a potom pěkná masáž. Mohl by sis ho nahřát doma a manželka ať ti ho pomaloučku rozmasíruje. Jinak na to nic není. Kolikrát od toho bolí hlava ,může se i točit a já mívám od toho zalehlé i ucho. To je prevít krční páteř.Koukám že máš taky problémy se zuby. Hodně revmatiků má i tohle. Já problémy nemám, moje problémy se zuby jsou úplně běžné, jinak zuby mám docela dobré. )) Míšo, dívala jsem se na ty lázně a ony ale nejsou státní. Myslíš že berou normálně přes pojišťovnu? Asi by měly, protože jinak by moc návštěv neměli, určitě to mají nasmlouvané. Budu o nich přemýšlet. Hele a ty jsi v nich už byla?
Venku je krásně bílo,hned bych jela na lyže , ale sloužím dnes lidu....))pa

Reklama

Přidat komentář