Reklama

Obřízka

Návštěvník (Út, 14. 7. 2020 - 18:07)

Martine díky tvé neprozřetelnosti mi logicky secvakly další souvislosti. Pochopil jsem , jen mne to trochu víc překvapilo.

Nona (Út, 14. 7. 2020 - 16:07)

Jo takhle, no tak ale nemusím rozumět všemu :)

Návštěvník (Út, 14. 7. 2020 - 14:07)

Nech toho

Pro tebe (Út, 14. 7. 2020 - 12:07)

Tolik kolik je mi teď už mi nikdy nebude - vteřina za vteřinou ukrajují můj pecen chleba - neklepej na dveře posečkej chvíli můj osude - ještě tolik věcí udělat je třeba - ještě tolik věcí udělat je třeba...Staré ženy nosí haleny z šedého batistu - a když je pánská volenka sedí samy v rohu - kulhavý taneční mistr obrací list po listu - ještě tolik věcí udělat mohu - ještě tolik věcí udělat mohu....Řeka se prolíná koryty a slepými rameny - a pak se v moři do široka rozprostírá - je čas rozmetávat kameny - a je čas ty kameny sbírat....Rodina sedí v trávě směje se a snídá - je to rodina šťastného malíře Vojkůvky - najednou přilétá straka a žena říká Vida - podívejte děti nese borůvky - podívejte děti nese borůvky....Tohle co se děje teď už se nikdy nestane - hromničkou na našich hrobech budou naše knihy - vůně milujících se těl jednou ráno vyvane - z té nekonečné tíhy - z té nekonečné tíhy....Napsal jsem dopisy rozeslal je a čekám - s monogramem tiché naděje na poslední řádce - ja čas kráčet od někud někam - a je čas je čas někam se vracet.....Ze svého diáře vyškrtávám první umřelé - na třídě Svobody stojím s rukama svěšenýma - mladinké ženy pletou svetry pro své manžele - aby jim nazabilo zima - aby jim snad nezabilo zima....A mně je den ode dne noc od noci stále chladněji - v průvanech věků mizí mé roky rozmařilé - tohles mi neprozradil Sudvěji ach Sudvěji - že jednou přijde ona chvíle - že jednou přijde ona chvíle.... Z mlhy u cesty se vynořili dva bílí buvoli - něco jim zpívám ale můj hlas zní tak cize - je čas je čas zasévat na poli - je čas na poli sklízet.....Vpodloubí štenberského hradu je lavice - sedím na ní a malíř přináší mi kávu - v druhé ruce nový obraz Svaté trojice - Bůh na něm snídá borůvky a zruzavou má hlavu.....Není ta káva příliš silná? ptá se jeho paní - ach kdyby manžel nebyl blázen tak jsme dávno bohatí - a malíř Libor směje se a nade mnou se sklání - co jednou namaluješ to se neztratí - co namaluješ to se neztratí.....Tolik kolik je mi teď už mi nikdy nebude - vteřina za vteřinou ukrajují můj pecen chleba - neklepej na dveře posečkej chvíli můj osude - ještě tolik pláten udělat je třeba - ještě tolik věcí udělat je třeba....

d. (Út, 14. 7. 2020 - 11:07)

Ano, doplnil jsem ta místa.
Zdravím!
Už moc nediskutuju.. ale pohrávám si s myšlenkou udělat takový jednoduchý webík typu Součkova "opravníku oblíbených omylů". Tím nemám na mysli politiku, náboženství ani "obřízku a spol" ale názory třeba typu "Keltové byli vlastně Slovani" a jiné podobné perly, které začínají být masivně věřeny (jak mě teda z Aeronetu plus když zapátrám přijde..) či asi takové to "novodobé paradigma současnosti" - jež zní - "vše je jinak"(rozuměj úplně vše..) což je dost děsivý názor a jak Tony s oblibou říkal (prý brněnský výraz.) - "konečná". Takové přesvědčení/víra: "všichni všechno (vždy a všude) sfalšovali" to je opravdu "konečná". Což je de fakto základní teze naší Alternativy.. (nic proti ní.. taky jsem "Alternativec") ale takhle jednoduše odsoudit a přepsat úplně vše.. Ale je jasné, že diskuze pod takovým webem by neměla "valné ceny". Ale asi je to pokušení z podobného soudku jako "pokušení inaktivismu". (tím neříkám, že je chybný.. ole bojovat s "vírou v obrřízku" diskuzí je zřejmě "předem ztracená věc").

N. (Út, 14. 7. 2020 - 12:07)

Tak pak dej vědět, až něco stvoříš. Nepochybuju, že to bude zajímavé

Návštěvník (Út, 14. 7. 2020 - 10:07)

Jo, a ještě jedno místo... Ostrava, Heřmanice, ale ne "klíčový průmysl" ..

Návštěvník (Út, 14. 7. 2020 - 10:07)

jo, a taky ta noční pouť ve Filipově u Jirkova (u Rumburku), někdy 11.ledna ? - ta byla jeho ..
http://cz.poutni-mista-sluknovsko.cz/bazilika-minor-panny-marie-pomocnice-krestanu-filipov.html

Martin (Út, 14. 7. 2020 - 10:07)

Milý návštěvníku: za to, že tu pod nickem Martin minimálně dva roky píše kdekdo opravdu nemohu.... Nick Martin tady má úplně stejnou váhu jako Návštěvník. Když půjdeš do historie, tak já sám jsem psal snad ani ne polovinu toho všeho, co je podepsáno jako Martin.

Návštěvník (Út, 14. 7. 2020 - 10:07)

doplnění
Tony miloval vodu - řeky a svůj kraj - Šluknovsko. Taky se cítil být "Lužičanem" - a opravdu, Šluknovsko asi kdysi patřilo k Lužici. Jak jsem pochopil, Šluknováci ještě za starého režimu rádi přecházeli hranice do vedlejší země a občas zkončili připoutaní přes noc u topení, než je DDR pohraničníci ráno vykopli pryč. Tony rád "fukoval" - jak tomu říkal - měl oblíbený Fukovský výběžek, trosky staré původní vesnice Fukov a ten kousek Sprévy protékající zde přes české území. Chtěl tam v jednu dobu poustevničit - ale sám říkal: "to jsou jen sny". No, k těm městům bych přidal Bautzen Budyšín s jeho svérázným kaolicko-evangelickým kostelem, škoda že už asi nefungují nějaké ty "lužické korčmy" - za socíku tam Tony rád poseděl a pobavil e s místníma.. pak co vím, tak ještě asi Meisen, "Bránšweig" - nevím, jak se to píše, má tam být nějaká bobří rezervace na Laby, Drážďany - tam se český šífáci občas zaseknou pod mostem.. Aussig Karbitz und Nestemitz, Schene Pressen .. tam Tony dělal v přístavu na překladu, v Solvajce, v Týrmitz zase na pásu v elektrárně .. jo a Schreckenstein. Tyhle skály u Labe měl Tony rád, vykládal mě ještě o Kénigstein a Lilienstein. Tony tou šífařinou zpočátku dost žil.. to teolog vzdělání ukončil s magistrem, do doktorátu už nešel.. Na fakultě měl rád pátera Prokopa, ještě mu visí nějakej ten litr.. ale to už si asi "kluci" srovnají na věčnosti .. no, taky dělal ošetřovatele v nadaci Podané ruce v Brně, navázal tam některá dlouhodobá přátelství .. Jinak Tony celkem rád jezdil na kole, v pátek to dal nonstop z Brna-KrPole do Valmezu, v sobotu jsme ho hnali na Pustevny atd. , byl z nás nejsvěžejší.. byl schopen to dát z Valmezu non stop až na Balaton - kdyby jsme ho nezdržovali.. škoda, že se toho kola pak víc nedržel .. byla to skvělá odreágovačka. Jo, v tom Jirkově pak ještě dával Německo a Krušné hory..
No nic, já už o Tonym více psát nebudu, ale samozřejmě "iniciativě se meze nekladou"... :-) No - a co je tak asi "nejvíc Tony" - no asi jít na mši do katedrály(?) v Budyšíně a pak zkusit najít nějakou tu "korčmu" ale to už tam asi zhaslo.. Prý je tom tam teďka dost "Maghreb". S Tonym jsme volili Okamuru.. - ale v Německu rád poseděl s kdekým - Turkama a s jinýma Orientálcema, o Řecích tvrdil, že to jsou jedni z nejpoctivějších lidí .. - nějaký řecký vrchní za ním sprintoval, aby ho dohonil (na kole..) a dal mu doklady, které si tam Toník zapoměl ..

Tonyho jsem zapíjel v pátek na Výtoni na nějaké té "vrži", co tam "parkujou" na řece .. odešel prostě dobrý kamarád ..
Tak Zdar Tony a "nenech se tam nahoře obřezat"!! :-) , max tak na srdci..
už docela chápu ty husity co se pojmenovali "sirotci" ...

Venca (Út, 14. 7. 2020 - 18:07)

Ano, tohle vypadá na Diduše, ale kde je první část? Je nějaká?

d. (St, 15. 7. 2020 - 09:07)

Jenom jsem Liborovi doplnil těch těch pár měst a míst. Žádná první část nějakého vyprávění tedy není.. Asi takhle - Tonda byl dost "autentický" a otevřený, myslím, že to Libor docela vystihl, +/- takže takové to povědomí o Tonym jaké zde je více méně reálné. Ono se taky musí vzít do úvahy, že Tonyho a nejen jeho charakter se více méně formoval v pozdním socíku.. kdy se prostě některé věci nebraly tak tragicky a život byl celkově pomalejší, klidnější. Dát si po šichtě pár piv a pokecat s lidma v hospodě nebyla taková trága .. Dokonce ani ty ideové spory - v hospodě - nebyly tak ostré jako dnes. Dneska se někoho "špatně podíváš" a už se můžeš rezervovat místo na Áru .. Nebyla tak vyhrocená doba .. Navíc nebylo ani tolik informačních kanálů, jako dnes kdy je s nimi "trh přesycen" takže lidi se často bavili o nějakých zajímavostech či záhadných věcech .. Doba bojových sportů a takové té "akční nerudnosti" teprve nastupovala .. Mě se v tomhle líbí jeden Fanánkův klip .. prostě víc pohody.

Nona (St, 15. 7. 2020 - 19:07)

Já se na Doktorce už moc nevyskytuju, tak nejsem v obraze, ten Libor a Martin to jsou tvoji a Tonyho kamarádi ze života? Vy se znáte, D.?

Nona (Út, 14. 7. 2020 - 11:07)

Didus? Díky...:)

Martin (Po, 13. 7. 2020 - 21:07)

Ad Návštěvník a jeho příspěvek v 19:34... Teď poprvé od března jsem přesvědčen, že tento příspěvek napsal pravý Tony. Myslím si, že už to prostě nešlo dál...a nejen v tomto vlákně.. ale i na spoustě dalších, kde ty jeho střety s ostatními byly ještě vyhrocenější ( toto tu je jen slabý odvar)...a tak se Tonda prostě rozhodl dát si pauzu anebo zmizet..... Možná nepočítal s tím, že se toho chopí několik pohádkářů a vymyslí si příběhy o jeho smrti... stejně zaručené jako byly skazky o té slavné knize Světliny na kúru, jakou svět neviděl...... Sorry, ale fakt tomu, že zemřel nevěřím.... Naopak, ať je kdekoliv přeji mu pevné zdraví a aby přežil všechny ty, co ho pohřbili....i když jsem nikdy s jeho názory nesouhlasil.

Skeptik (Pá, 17. 7. 2020 - 22:07)

Lidé, kteří mají ve zvyku se realizovat na Doktorce, se jen tak zčista jasna málokdy zcela odmlčí na dlouhé měsíce. Ledaže by jim v tom zabránily nějaké opravdu vážné indispozice (třebas různé mrtvice, inkarcerace, hospitalizace v blázincích, bezdomovectví). Většinou se odmlčí opravdu tehdy, když zemřou. Úmrtí Antonína Vlase je bohužel plauzibilní důvod jeho odmlčení se v posledních několika měsících.

ano (Pá, 17. 7. 2020 - 22:07)

Toník měl obscesi psát, byl to jeho způsob života, jiné koníčky neměl, dával tomu vše. Byla to určitá náhradní náplň života, tak jako někdo žije rybařením sportem, on zas psaním o předkožkách (neřešme, že tomu houby rozuměl, jemu šlo o to vyvolat spory a v nich vyhrát). Pochopitelné, v životě se mu mnohé nedařilo, tak odreagování. Nakonec psaní na různé internetové diskuze, to dělají lidi jako relaxaci. Já to neberu moc vážně, takových věcí mám plno, tak jsem rád, že o něčem můžu psát jen tak. On psal tak o obřízkách, současně to vážně bral, k jeho hře patřilo i vyhrožování policí, soudy ap. I to, že sem nejde psát přes darknet. Tak si vybudoval pomních, na hrob by mu mohli dát pěkný chlapecký úd s předkožkou, byl by spokojen. Škoda, že přišel o život, předtím o prsty, předtím o zdraví - už tehdy byl na tom asi dost špatně. Ještě dřív ztratil další věci, víru a život pro povolání kněze, možné postavení, minulo ho i manželství. Konec života byl svým způsobem koncem trápení, nakonec toto je jeho vlastní vyjádření, jedno z posledních, než se odmlčel. Je to škoda, měl talent, byl chytrý, pak skončí u pití a předkožek a nedařilo a nepovedlo se vlastně vše. A byl i intelektuální pokles, ze vzdělaného teologa volič SPD a zastánce pochybné obřízkové ideologie, naprostá degradace rozumu, který vrozený měl, ale jaksi sám opustil. Někdo tu psal, jak i sportoval, jezdil na kole velmi dlouhé trasy atd., opustil vše. Téměř do konce jeho života tu byla jeho matka, nakonec lépe, že ona odešla kousek před ním, jistě by se trápila. I ty jeho úrazy a celý život, to ji sotva těšilo.

Skeptik (So, 18. 7. 2020 - 09:07)

Tragické. A jakou roli u něj hrály postavy jako Zkoumal nebo Jakub? Byl Zkoumal jeho reálnou Nemesis? Byl Jakub jeho skutečnou platonickou láskou? Nebo byly i takovéto persóny do značné míry jen produkty jeho alkoholických delirií či nenaplněných homoerotických tužeb?

Nemohu (Pá, 17. 7. 2020 - 19:07)

uvěřit... kde je jeho náhrobní kámen?

Návštěvník (Po, 13. 7. 2020 - 22:07)

A při tom jsi jel do Jirkova a sypal sis pak popel na hlavu... dost těch tvých pohádek.

Reklama

Přidat komentář