Reklama

revmatoidní artritida

Petra P. (Ne, 20. 10. 2019 - 17:10)

Ahoj Vianko, když beru Medrol tak k tomu žádné nesteroidní antirevmatika brát nemusím, Medrol to podrží, zkusila jsem ho před rokem vysadit a nahradit Celebrexem, to je NSA, a ten efekt byl slabý, byly zimnice, únava a bolesti, tak mám zpátky Medrol, A navíc když se bere Metotrexát, tak NSA se nesmí, pouze vyjímečně, protože zvyšují toxicitu Mtx, to mi potvrdil i lékař, takže určitě né každý den....Jojo takové starosti zdraví lidé nemají, proto píšu tady do diskuze, zdravý člověk to nepochopí a řekne - no jó, já mám taky bolesti.....No s tím balkonem už jsme asi skončili a pokračování prý na jaře, ještě je třeba natřít rezavou střechu, na baráku je furt něco, taky máme skoro všude plovoučky, je to fajn, a na tom malé koberečky, a v kuchyni máme z praktických důvodů dlažbu. S tím manželem je to u nás podobné, partner jenom převaluje oči, co zase vymýšlím:-)))) ale na zimu bude docela klid, spíš mě to začne chytat na jaro:-)) Tak zatím papá:-)

Viana (Ne, 20. 10. 2019 - 15:10)

Petruš ahoj, určitě tě budu informovat jak to s tím medrolem funguje na mě,jsem taky zvědavá.Chci se tě zeptat jestli k tomu medrolu a k té bio. bereš taky nějaké nesteroidní antirevmatika ( aujin , meloxikom nebo ibalgin) jestli ti ten medrol a bio bolesti podrží. Teď si říkám že zdravé lidi takové starosti nemají,že?)))
Jinak okna od teď budu taky dělat postupně,protože jsem z nich byla tři dny bolavá. Fakt to nemá cenu se přetěžovat. Píšeš že doděláváte balkon,tak to je taky fuška.Já zase blbnu s nábytkem a podlahama. Doteď jsem měla koberce všude,jelikož mám ráda teploučko od noh, ale plovoučky se mi líbí i je doma pěkně čisťounko ,tak blbnu. Manžel mi říká,že nemůžu mít dovolenou a být doma,protže mě napadají strašné věci...)))Měj se a pa pa Viana.

Petra P. (So, 19. 10. 2019 - 19:10)

Ahoj Vianko, nevím kdy se ti zobrazil ten můj poslední příspěvek, ale já ho psala odpoledne, ranní ptáče totiž vůbec nejsem, a když nemusím vstávat do práce, tak si pospím:-) S tím Medrolem to je zajímavé schéma jak to bere ten váš dědoušek, pak mi napiš jak ti to fungovalo, je to určitě pro tělo šetřící režim, ale já bych tři dny bez něho vůbec nevydržela, bolest se ozve okamžitě i přes ostatní léky, maximálně se povede na pár dnů snížit na 2mg, a pak zase šupky hupky rychle na 4mg:-) Ty jsi ale pilná včelička, já myju okna na etapy, vždy jen jedno max. dvě okna najednou, pak zase za týden další, a někdy se na to vykašlu úplně, jak mi není dobře. My teď ještě doděláváme rychle balkón ať máme do zimy hotový a na jaře můžu vysadit truhlíky:-) Tak se zatím měj moc hezky, ahoj P.

Viana (Út, 15. 10. 2019 - 16:10)

Ahoj))) Ty jsi ranní ptáče tak brzy u počítače? Já si vyspávám pokud mám volno pěkně do půl osmé,vstávám v šest pouze když mám službu .)))
Tak Velké Losiny znám dost dobře,je to kousek od Šumperka,je tam krásná příroda.)))
K tomu Medrolu,tak to máš asi pravdu že je Medrol lepší.Pokud mám hladinku ,tak nemusím vůbec žádný Aulin. Jeden náš klient starší dědoušek je taky revmatik a bere 10mg MTX a k tomu Prednisol,le tak že ho užívá 5 Mg 1x denně a to v po, út,stř, čt a pá ,so ne ho nebere. Dědoušek má tolik elánu,že jenom čučím jak je svěží. Kolikrát se ho ptám jestli ho něco nebolí a on jenom kroutí hlavou.Tak si říkám ,že to taky není špatné to takhle brát. Zkusím to ,ale musím mít před tím hladinku a pak to třeba podrží. Pak ti napíši své výsledky,jo? Včera jsem umyla pět oken ,pěkně se to dělalo ,ale dnes jsem k nepoužití...)))Měj se pa.

Petra P. (Po, 14. 10. 2019 - 16:10)

Ahoj Vianko, po Medrolu mám trochu bříško a silnější krk, a zadržuju vodu, ale není to nic hrozného, ale zjistila jsem, že otékám i z nesteroidních antirevmatik, takže radši ten Medrol, teď jsem opět zkusila pár dní poloviční dávku, ale včera večer bolest, takže dnes zase 4mg No po přechodu je to s váhou vždycky horší, hormony pracují....Do Jeseníku jezdíme často v létě na výlety, Do V.Losin, někdy přehrady Harta a Kružberk, v Rýmařově mají nejlepší zmrzlinu:-) moc se mi tam líbí......já pracuji v obchod.komlexu kde je i Ikea, tak mě už to tak vzácné není, pořád davy lidí:-)))) ale věci tam mají pěkné, někdy tam chodíme z práce jen na jídlo:-) Zatím papáček:-)

Viana (Pá, 11. 10. 2019 - 19:10)

Zdravím,,Petruš, mě začalo revma asi tak jako tobě v 38 letech a začalo to zápěstím a nártama na nohou.Byla to hrůza nemohla jsem vůbec chodit. Dlouho mě to drželo v nohách a až teˇˇd je to docela snesitelné. Medrol budu taky asi dlouho brát,mám ale docela obavy abych nepřibírala po něm. Už tak vážím nějakých 80 kilo,přibrala jsem co se ozval přechod,takže jenom to mě děsí. Jak jsi na tom ty s váhou? Přibírala jsi po něm?))
Já bydlím u Šumperka,takže jsme skoro krajanky. Jezdívám do Opavy mám tam ségru. V Ostravě jsem byla pouze jednou a to v IKEI. Tu vám závidím.))Měj se pa.

Petra P. (Út, 8. 10. 2019 - 19:10)

Ahoj Vianko, no já beru Medrol asi dva roky, ale na různých diskuzích jsem četla, že ho berou i desítky let v nízkých dávkách, pokud je to na udržení nemoci nutné, akorát se k němu musí něco na ochranu žaludku a vit,D, tak uvidíme no, třeba se mi ho jednou povede vysadit úplně, zatím to moc neřeším, hlavně že pomáhá. Já mám 42 roků, a revma.artritidu od 38let, a když si vzpomenu na ten začátek a ty bolesti, hrůza... Jak dlouho ji máš ty? Mě to začalo únavovou zlomeninou, pak se přidaly stěhovavé záněty a otoky. A bydlím kousek od Ostravy, dneska ráno byl mráz jako hrom, Tak zatím papa a zase napiš:-))

Viana (Po, 7. 10. 2019 - 18:10)

Ahoj Petruš)))
Máš pravdu s tou jógou musím opatrně. Mám z ní vždy od krční páteře zalehlé ucho. Dělalo mi to i v lázních jak hnu krční páteří zalehne ucho a drží mě to tak tři dny i déle. Je to velice nepříjemné.Tento týden nejdu mám službu tak uvidím jak to bude pokračovat.
Medrol jsem zase musela nasadit,jsou to dva dny,zase jsem začala mít bolesti. Aulin to nepodržel. No nevadí,tys ho taky brala dlouhodobě,tak snad se tolik nestana,hlavně že zabírá.))
Petruš kolik ti je roků,teda jestli to nevadí? Nějak si nemůžu vzpomenout jestli jsi to tu psala. Mě je 57 let. To to letí hrůza..))
Měj se pa.

Petra P. (Ne, 6. 10. 2019 - 17:10)

Ahoj Vianko, tak jak pokračuješ bez Medrolu? Já dnes 2mg, jinak stále 4mg...ale mám už dva dny nějaký průjem, tak jsem doma a léčím se Smectou, nevím co jsem kde chytla nebo snědla.....S tou jógou bych to raději moc nepřeháněla, nevím jestli trenérka má ponětí co je RA, asi bych byla zpočátku opatrná. Venku je děsně, skoro jako by tam chtělo sněžit, ani se mi nebude chtít zítra do práce. Zatím papa:-)

Viana (Čt, 3. 10. 2019 - 16:10)

Ahoj Petruš, přesně jak píšeš medrol léčí a Aulin jen potlačí bolesti. Tak to taky cítím.´Bez medrolu pokud jím denně večer Aulin se cítím docela dobře,teď co jsou takové výkyvy teplot je to malinko horší,ale dá se to zvládnout docela dobře. Možná že už vyprchal ten Medrol že se ozývají drobné klouby na rukách je docela možné,ještě to tak nechám a apk uvidím. Možná taky skončím jenom na Medrolu bez Aulinu.)))Jinak k té joze,tak je to pěkná makačka ,normálně si to musím občas ulehčit,neudělám spousty cviků,ale trenérka tvrdí,že to rozhýbu jenom vydržet.Připadám si jak poleno a to jsem dříve cvičila sport. gymnastiku skoro denně. Revma nebo pohodlný životní styl se na mě podepsal. Ovšem nevzdám to a za pár měsíců ti dám vědět.)))
Měj se krásně a zase napiš...))pa.

Petra P. (Út, 1. 10. 2019 - 13:10)

Ahoj Vianko, ten tvůj dotaz jsem si našla a přečetla, no oni sami úplně neví, doktorka píše, že nejlépe je kombinovat oba léky v nižším dávkování, ale to zase jinde píšou, že se kombinovat kortikoidy+NSA nemají pro větší roziko gastro krvácení, takže si vlastně protiřečí, no pak si můžeš vybrat..... Aulin je určitě menší zlo než Medrol, ale mě NSA moc nepomáhají, na mně je to slabé a cítím, že mi jen potlačí bolest, kdežto Medrol ztlumí zánět celkově, a pak to nebolí, i když bych ho samozřejmě nejraději nebrala, ale co nadělám.....MTX mám taky 15mg, zatím snížit nejde. A jak ty pokračuješ bez Medrolu? Určitě mě zajímá i ta jóga, jestli je na naše kloubíky ok? Měj se moc hezky, ahoj Petra:-)

Viana (Čt, 26. 9. 2019 - 14:09)

Ještě jsem ti chtěla napsat,že jsem začala chodit do jogy ,tak ti pak napíšu jaké jsou výsledky.Prý je to na revma dobré cvičení...))

Viana (Čt, 26. 9. 2019 - 14:09)

Nazdárek Petruš,,,Já jsem zase Medrol vysadila,nechala jsem si pouze 15mg MTX a denně večer zobu Aulin. Já pokud užívám ten aulin nemám skoro žádné bolesti,jen lehce,tak proč brát medrol? Psala jsem do poradny revmatické co je menší zlo,jestli Aulin nebo Medrol a odpověděli mi ,že je to individuální,Aulin jako nejmenší zlo,ale Medrol zase nejúčinější,tak si vyber,že? No pokud se bez Medrolu obejdu,tak super. Nic si z toho nedělej žes vzala Aulin celý,to nevadí,stejně bereš jen 2 mg což je jako bys nic nebrala. Bylo před deštěm,tak si myslím že měli potíže všichni revmatici...))Měj se V.

Petra P. (Út, 24. 9. 2019 - 16:09)

Ahoj Vianko, tak dnes jsem si musela vzít opět 4mg Medrolu, bolí mě ramena a kolena, škoda, myslela jsem že vydržím na 2mg.........Doktor mi vrátil zpět Mtx 15mg, a nechal Humiru, tak uvidím.
A to jsem chtěla jet odpoledne s přítelem na kole, tak nevím no, ale mám elektrokolo, tak to snad kousek zvládnu, když je tak pěkné počasí, bylo by to škoda. A co je u tebe nového? Měj se moc hezky, ahoj Petra

Viana (Čt, 19. 9. 2019 - 19:09)

Ahoj Petruš,Děkuji za odpověď,mám to stejné jako ty. Pokud vysadím Medrol přijdou bolesti a vydržím tak měsíc bez něho a musím si ho znovu nasadit. Mám takovou revmatoložku lékařku,která to nechává zásadně na mě,prý sama dobře vím jak se cítím a co mi pomáhá. Máš pravdu v tom,že nějaké nesteroidní antirevmatikum stojí za prd,je to pouze na potlačení bolestí ovšem Medrol nebo nějaké kortikoidy zánět léčí.Žaludek mě zatím nebolí,ale taky nasadím omeprazol před tím Medrolem. Taky jsem brala 15 mg MTX ,ale když beru ten Medrol tak jsem si to snížila na 12,5 mg. Uvidím co se bude dít.)))
Měj se a díky V.))

Petra P. (Út, 17. 9. 2019 - 15:09)

To jsem psala já, zapomněla jsem napsat jméno:-)

Návštěvník (Út, 17. 9. 2019 - 15:09)

Ahoj Vianko, ten MTX musím brát stále, a jeho dávku mi lékařka upravuje, ale před nedávnem mi ji snížila z 15mg na 7,5 a to se mi po dvou měsících ozvaly bolesti více, tak doufám že teď jak půjdu na kontrolu mi dá zpátky 15mg. Jinak k tomu Medrolu u mne se osvědčilo určitě brát raději 4mg Medrolu, ty beru dlouhodobě, než nějaké nesteroidní antirevmatikum, kortikosteroidy jsou jedny z nejúčinnějších protizánětlivých léků, a je vysoce pravděpodobné, že mají chorobu modifikující efekt narozdíl od NSA. Ale beru k nim na ochranu žaludku omeprazol (Helicid) a vitamín D. U těch 4 mg moc nežádoucích účinků nemám, ale když jsem brala 8 mg, měla jsem nateklý a kulatý obličej a krk a to mě fakt štvalo, teď zkouším snížit na 2 mg, tak uvidím, je to zatím druhý den. No s těma lékama to je fakt alchymie:-) Když jsem měla kortikoidy vysazeny úplně, hrozně jsem se zhoršila, okamžitě zánět jako hrom, přestala jsem hýbat rukou, zimnice apod. Žaludek mě nebolí vůbec, jiné problémy z něj nemám, jen suchou a tenkou kůži, víc se mi dělají modřiny, a zdá se mi, že mám trochu nateklé oči, tak proto zkouším snížit na 2 mg. Já v lázních zatím ještě nebyla, ale do budoucna to také určitě plánuju. Teď mi uznali první stupeň invalidního důchodu, tak jsem ráda, mohla jsem snížit prac.úvazek. Jo a ještě jsem chtěla napsat, že si myslím, že všechny ty léky na revma působí dohromady synergicky - bio, mtx, kortikoidy, takže se navzájem doplňují a z tohoto "koktejlu" je mi pak lépe:-) Měj se moc hezky, jsem moc ráda za tvé "přijetí":-) papa P*

Viana (Út, 17. 9. 2019 - 14:09)

Petruš prosím tě ještě mi napiš jestli jsi měla nějaké nežádoucí účinky v užívání medrolu,jako přibívání na váze
,nebo bolesti žaludku po takové době co ho bereš...Díky ))

Viana (Ne, 15. 9. 2019 - 18:09)

Ahoj Petruš))
V lázních jsem byla jednou loni,letos jsem nejela protože jsem byla na gynek. operaci v květnu,tak jsem nechtěla zase být v lázních aby za mě holky nemusely makat. Příští rok určitě pojedu a pak každý rok. S touto diagnozou se může každoročně. ))
K té BIO ,doktorka mi říkala ,že už se rýsuje na podzim,tak asi mi ji bude chtít dát.No uvidíme mou rodinnou zátěž zná. Petruš bereš k té bio a k tomu medrolu ještě MTX ?Je pravda,že pokud já beru medrol taky 4mg ,tak je to úplně super.Nic mě nebolí,cítím se dobře taky mě bezva zabírá.A teď co je lepší? Jíst medrol nebo meloxicom proti bolesti? Jaký máš názor na to ty? Taky mám tu agresivní formu.)))Měj se a jsem ráda,že tu jsi..pa V.

Petra P. (So, 14. 9. 2019 - 20:09)

Ahoj Vianko, já už mám nyní třetí biologickou, nejdřív Enbrel, ten mi nezabral vůbec, pak Remicade, to už bylo lepší, ale zase se mi objevila vyrážka a teď mám Humiru asi půl roku, zpočátku jsem neměla pocit nějakého extra zlepšení, ale teď se mi zdá, že je mi lépe, tak uvidíme, budu tě informovat, jak léčba probíhá, ale bez Medrolu bych být nemohla, beru sice jen 4mg, ale když jsem zkusila několikrát vysadit, bolesti hrozné a v práci jsem nemohla vydržet.
No s tou biologickou je to otázka, nějaká rizika tam jsou, to určitě, já jsem měla vysokou aktivitu onemocnění, takže jsem za možnost bio byla ráda, ale asi je to třeba posuzovat u každého individuálně i případná rizika, a lékař ti to doporučuje? Jak jsem všude četla, jak to lidem pomáhá, tak jsem neváhala. A do lázní jezdíš? Měj se moc hezky, ahoj P.

Reklama

Přidat komentář