Reklama

Gamblerství

H (Čt, 31. 10. 2013 - 20:10)

a ze zbytku peněź začnu...Terezo a jak se k tomu staví ON? V první řadě by měl jít na léčení, ale k tomu asi bude mít milion výmluv (práce, splácení dluhů, ostuda atd.). Peníze by ti měl dávat VŠECHNY - složenky zaplatíš sama, on nesmí vůbec dostat peníze do ruky. Pokud pracuje v oboru, kde pracuje s penězi (číšník, prodavač apod.) měl by práci změnit (alkoholička taky nemůže dělat servírku). Dále bys měla mít kontrolu nad trávením jeho volného času - s tím bude souhlasit? Vyžaduj naprostou upřímnost ohledně jeho problému. Pokud ti zalže, dej od něj ruce pryč. Nejde pomáhat člověku, který o to nestojí, zničila bys akorát i sama sebe.

Tereza (Čt, 31. 10. 2013 - 01:10)

a ze zbytku peněź začnu platit jeho dluhy.Vím, že to bude běh na dlouhou trať,ale doufám, že dělám dobře :( I když už nemám tu důvěru v něm, tak pořád doufám, že se z toho dostane. Za pomoci rodiny, mě a svých přátel

Tereza (Čt, 31. 10. 2013 - 01:10)

Dobrý den,
Jsem se svým přítelem 6 let a poslední rok a půl to mezi námi není v úplném pořádku.Půl roku zpátky jsem ho podezírala z nevěry,ale potvrdilo se mi, že v tom ten problém není. Před sedmi měsíci chtěl půjčit částku ve výši 90.000 s tím, že to souvisí s jistým osobním problémem v rodině, tak jsem šla do banky a vzala si úvěr na 90.000. Úvěr mi přítel splácí poctivě. Nicméně před více než dvěma týdny přišel, že potřebuje půjčit dalších 100.000 jinak by hrozilo, že příjde o práci. S nikým jsem se neporadila, šla a s brekem vybrala v hotovosti tuto částku a půjčila mu jí. Jediný člověk, kterému jsem kdy věřila. Poslední měsíce na mě vyl zlý a své chování neovládal. Nepoznávala jsem ho,ale když se poslední týden choval jako naprostý blázen, tak jsem mu řekla, že něco není v pořádku ať se jde léčit. Na to konto on se ohradil, že mu nevěřím a měla bych stát na jeho straně a podobné nesmysly. Nedalo mi to a sjela jsem za jeho matkou se zeptat zda o něčem neví. Prý ni byl týden zpátky a řekl ji, že peníze prohrál. Mě ovšem tvrdil něco jiného. Jinak bych mu peníze nikdy nepůjčila. Když jsem zjistila, že mi ten člověk lže celý rok, tak jsem pochopila, že žiju vedle někoho koho neznám. Jsme mladí příteli je 28 a já jsem o par let mladsi,ale on není ten tip člověka, co by tohle udělal. Ptala jsem se zda má nějaké problémy a on jelikož pracuji v jiném městě mi řekl, že to je tím, že je pořád sám. Nedovedete si představit jaké bylo zklamání, když jsem zjistila, že jak první uver, tak i druhý byl vložen do hracích automatů. Po zjištění, že si dalších 200.000 tisíc půjčil od banky a 200.000 od svého otce jsem pochopila, že tohle už je velmi vážné a oznámila příteli, že je konec. Několik dní jsem nemohla spát a ničilo mě to. Nakonec jsem se rozhodla, že udělám vše pro to aby se z toho dostal. Mých 100.000 jsem dostala nazpět s tím, že je dluži zase jinde. Nicméně bych viděla následovné řešení. Přítel mi bude odevzdávat zbytek výplaty po tom, co poplatí veškeré poplatky a

A (Pá, 18. 10. 2013 - 20:10)

Dobrý den zjistili jsme že...potřebuje doporučení od psychiatra a bude mít neschopenku na celou dobu, tj. jako normální marození. Ale zásadní je, jestli to váš syn bere jako problém a jít do té léčebny chce? Nebo ho k tomu nutíte přes jeho odpor?

IVETA (Pá, 18. 10. 2013 - 17:10)

Dobrý den zjistili jsme že syn hraje automaty nevime jestli potřebuje doporucení k lečbe od doktora a jestli to hradi pojistovna když jse pujde léčit ma to omluvené od zanestnavatele nebo musi dat vypoved?

A (So, 5. 10. 2013 - 15:10)

Závislost je hnusná. Taťka...jak na něj, jak ho přesvědčit aby šel k psychologovi nebo psychiatrovi to asi budete vědět nejspíše vy jako nejbližší rodina - co na něj platí. Jinak bohužel jediným a nejúčinnějším prostředkem blízkých lidí je to, co je pro ně zpočátku nepředstavitelné. Nechat toho závislého padnout až na samotné dno. Nepomáhat, netahat z průšvihů, to problém jen prodlužuje. Ať se na placení dluhů nepodílí tvoje maminka, to především. Dále by měla zajít k právníkovi a zúžit společné jmění manželů, aby na ni případně nedolehly otcovy dluhy (ty mohou u gamblerů narůst až do milionů - ale tvůj táta v tom jede jak píšeš už hodně let, takže u něj to nebude tak rychlé). Co by mohlo zabrat je návrh na rozvod - ať si vybere, zda chce hraní nebo rodinu. A v případě, že slíbí a poruší, opravdu se rozvést. Pak možná pochopí, že má problém. Nebo ne a bude hrát dál. A padat níž a níž. A vy se na to budete muset koukat a nepomáhat. U gamblerství naštěstí není fyzická závislost, takže pokud toho člověka situace nedožene k sebevraždě, na zdraví a životě ohrožený není. Např. u drog je to jiné a opravdu je hrůza všech hrůz třeba pro matku, dívat se, jak se její dítě zabíjí, spí na ulici, krade, žebrá... Ale tím, že ho z těch malérů roky tahala mu nepomohla. Takže tedy člověk se dostane na dno, kdy si už opravdu nemůže nalhávat, že "nemá problém". A pokusí se od toho dna odrazit a začít znovu. Anebo taky ne a vzdá to, upije se, ufetuje, nebo pověsí kvůli dluhům. Nebo se sice bude snažit léčit, ale vzhledem k tomu, že procento abstinujících závislých je smutně malé, stejně se z toho nedostane. Vím, že je pro tebe asi hrozné tohle číst a říkáš si, že u vás to takhle rozhodně nebude, ale ber to názor člověka, který se závislostí bojuje už přes deset let a spoustu těchto životních příběhů zná. Nebudu ti lakovat věci na růžovo.

Alouette (So, 5. 10. 2013 - 12:10)

Závislost je hnusná. Taťka je závislý na sázení. Od mého dětství si pamatuju, jak se střídají období relativního klidu (což si myslím, že je tím, že o něčem nevíme nebo zrovna neprohrál nějakou vyšší částku)s obdobími kdy zase dluží nějakou šílenou částku (nějaké šílené společnosti, která chce šílený úrok - tzn, že místo půjčených 50tisíc se vrací třeba 75tisíc). Nejhorší je že nevíme co s tím. On si to nepřizná a přiznat si problém je (jak už jste psali)podle mě základ. Takže nevím, jestli se nám podaří ho někam dostat. Hned do léčebny asi nepůjde, ale třeba by se nechal přemluvit aspoň k nějakému odborníkovi (psychiatr, psycholog)..od něj by tomu třeba uvěřil. Nejhorší je, že on je jinak strašně super( kromě toho, že je teda cholerik jak prase:))hodný, pracovitý, ochotný...jenže prostě sází.
Nemáte někdo podobnou zkušenost nebo nápad jak z toho? Jak na něj?

Alouette (So, 5. 10. 2013 - 12:10)

Závislost je hnusná. Taťka je závislý na sázení. Od mého dětství si pamatuju, jak se střídají období relativního klidu (což si myslím, že je tím, že o něčem nevíme nebo zrovna neprohrál nějakou vyšší částku)s obdobími kdy zase dluží nějakou šílenou částku (nějaké šílené společnosti, která chce šílený úrok - tzn, že místo půjčených 50tisíc se vrací třeba 75tisíc). Nejhorší je že nevíme co s tím. On si to nepřizná a přiznat si problém je (jak už jste psali)podle mě základ. Takže nevím, jestli se nám podaří ho někam dostat. Hned do léčebny asi nepůjde, ale třeba by se nechal přemluvit aspoň k nějakému odborníkovi (psychiatr, psycholog)..od něj by tomu třeba uvěřil. Nejhorší je, že on je jinak strašně super( kromě toho, že je teda cholerik jak prase:))hodný, pracovitý, ochotný...jenže prostě sází.
Nemáte někdo podobnou zkušenost nebo nápad jak z toho? Jak na něj?

Tragik (St, 10. 2. 2016 - 15:02)

Ahoj Bikere,

jak to napsal Lemog. Nenech se donutit k žádný lichvě. Půjčky na půjčky nemají smysl. Nebankovní půjčky jsou cestou do pekla stejně jako hraní.

Dbej i na to, že telefoní hovory se většinou nepočítají. Napiš věřitelům doporučený dopis že máš tento problém a že prostě nedokážeš jinak zaplatit. Že platit chceš atd. Pomohlo by kdyby jsi napsal že jsi gambler a léčíš se. Zajdi si do bohnic a nech si dát razítko že jsi tam byl atd atd.

Halvně fakt jde jen o peníze. Už se stalo. Teď to jen nezhoršovat a nějak to prostě dopadne.

Drž se... já pomalu balím a vyrážím právě na toho Nešpora :)

Gamblerka (St, 10. 2. 2016 - 14:02)

Ahoj

Ja s timhle zkusenost zatim nemam ale pokud by doslo na exekuce volila bych treba provident pokud by by byly splatky nizssi a bylo by na ne. Samozrejme castka jen tu co potrebuji, nic vic a zadna herna a rovnou zaplatit co hori. Pokud splatka zustava stejna nic to neresi.
Pan Nespor pise ze veritele vetsinou pristoupi na nejake reseni - lepsi nezli kdyby nevyzriskali nic. Zkus se jeste poradit a najdi co nejvice info.

BIKER (St, 10. 2. 2016 - 14:02)

Jo, deeekuji vsem za nazory, fakt dik:-)
S ceteleme uz jsem jednou toto resil, celekm to proslo, ale pdruhe nechteji, a ge money na to uplne kaslou.
Do herny nelezu, sere na to!!!!
Proste jak rikate, poslu co pujde a potom doplatim co bude zbyvat.
Jinak zitra v 16:00 jdu na pohovor na vedlejsak, tak drzte palce:-), pokid to klapne tak 4 nocni za tyden a do toho normalne prace, ale v te mam volnou prac. dobu, tak by to slo.....sakra to kdyby klapko, tak mam 12tis mes k vejplate a to je to co potrebuji:-)
Dekuji vsem lemog, gamblerka a dita za podporu.

Dita (St, 10. 2. 2016 - 13:02)

Mám úplně stejný názor.Máš dluh,víš o něm,tak i když nesouhlasí,tak bych poslala částku kterou si můžeš dovolit.Rozhodně to jinou půjčkou neřešit.Oni uvidí,že máš snahu platit a dopadne to dobře.Samozřejmě žádný měsíc nevynechat.

Lemog (St, 10. 2. 2016 - 13:02)

BIKERe,

co je to katastrofa?
Co se stane pokud nezaplatis?
Vubec nic.
Zemekoule se neprestane tocit a chleba bude stat stejne jako den predtim.
Mozna ti napocitaji nejake dalsi penale ale to je tak vsechno co se muze stat, budou radi, ze platis a ze se chces domluvit, nenechej se zastrasit a stuij si na svem, ze zaplatis tolik kolik budes moct. Volaji, obtezuji, zastrasuji ale pokud budes vytloukat klin klinem - to je spatne a jednou se stane ze uz nebudes stihat ani ten posledni klin a tak jako ja - PUJDES DO HERNY v nadeji, ze se zadari.
Ja jsem si bral jednu pujcku abych mohl platit dalsi pujcku a kde jsem dnes? Chtel jsem si na ty pujcky vyhrat - jasne - to byl napad.....a co se stalo? Nakonec jsem stejne nemel na zaplaceni, jedna inkasni agentura to prehazuje druhe a nikdo to nechce, protoze exekutori mi vzali tech par veci co jsem mel a uz mi nemaji co vzit. Kdyby mi tehdy konsolidovali pujcky asi bych to nejak zaplatil. Ze sve zkusenosti ti radim - plat to co muzes, komunikuj s nimi a nahravej nebo mej klopie ze jsi se chtel domluvit, pokud budes platit aspon to co muzes - nebudes neplatic.....

Neber penize ood lichvaru, nehraj - vse ostatni se nejak vyresi, navstit pravnika a porad se co mas delat, vyhledej na netu rady od podobne postizenych.

Lemog

Gamblerka (St, 10. 2. 2016 - 13:02)

Ahoj Bikere
Pokud nedoplatis co hrozi?
Ja jen ze v pripade katastrofy bych mozna volila nebankovni pujcku. Vim ze zaplacavani jednoho dluhu druhym nema smysl ale pokud by to snizilo splatky a odvratilo katastrofu pak bych do toho sla

BIKER (St, 10. 2. 2016 - 13:02)

Ahij vsem,
tak banka naklapla, splatky odlozit nejdou, do konce unora musim doolatit na dvou pujckach dluznych 44 tis a muzu se odrazit ode dna, ale jak na to.....
Mam jeste 20 dmy ,abych neco vymyslel.
Pekny den bez gamblu a at vam se dari

BIKER (St, 10. 2. 2016 - 09:02)

Jo, snad to bude jenom lepsi.

Lemog (St, 10. 2. 2016 - 08:02)

Depka muze byt jaka chce, neni nad to - podivat se do penezenky a i v sebevetsi depresi zjistit, ze gambleni se nekona a pomyslne vyplaznout jazyk na provozovatzele herny....tak.....vzhuru do dalsiho dne bez gamblu

Lemog

Gamblerka (St, 10. 2. 2016 - 08:02)

12. Den bez gamblu

Zdravim...Bikere
Neni to lejke, deprese jsme meli nebo mame vsichni. Casem zeslabnou a vymizi. Stejne tak bazeni.
Musime jen vydrzet. Nejhorsi depky jsem meka tak 10 dni zpet. Rekla bych ze je to uvedomeni si reality a v te chvili mozna i bezvychodne situace. Nejsem odbornik, snazim se jen popsat svoje picity a poznatky. Ale v zaveru se vzdy nejake reseni nebo cesta najde a zase zasviti svetlo v tunelu. Dulezite si je rict - nejde-li o zivot jde o ho...

BIKER (St, 10. 2. 2016 - 07:02)

12. Den bez gamblu

Zdravim vsechny,
vcerejsek byl perny,a verim ,ze jeste bude spoustu takovch dni a proto je opravdu dobre ai o tom aspon psat.
Dneska jsem zase moc nespal, ale mam dalsi poznatek a rikam si jestli je to normalni, nebo uz jsem se opravdu zblaznil.....
Ja jsem jak na houpacce, kolem 7 hod rano jsem mel pocit,ze jdu skocit pod vlak, jakou jsem mel depku a tedka jsem v euforii jak vsechno zvladnu atd....
Tak nevimn
Pekny den vsem a hlavne bez GAMBLU

Gamblerka (St, 10. 2. 2016 - 07:02)

29 dni bez hrani

Dobre rano vsem spolubojovnikum

Kdyz jsem se rozhodla pro to ze chci sbstinovat hledala jsem na netu ruzne odkazy. Pak jsem narazila na tuto diskusi. Cetla jsem ji celou od pocatku kdykoliv sem mela chvilku. Hodne me nastartovala a pootevrela oci ( ne ze bych podvedome nevedela co je gamble za hruzu). Ke konci uz jsi tady vesmes prispival jen ty Lemogu a bylo me te trochu lito, ze nikdo nediskutuje a jsi tunsam. V poslednich dnech se to tu nejak rozjelo a jsem za to rada. Neni nad vymenu postrehu, myslenek, trapeni a nebo jen snu.

Jsem rada ze se podarilo vcera odvratit Bikera od cernych myslenek jen vymenou nazoru :)

Tato diskuse mi velmi pomaha - je dobre mit s kym probrat sve problemy a dostat odpovedi od "zasvecenych".

Doufam ze dalsi, kteri se rozhodnou pro abstinenci, ci jen "smiruji" se k nam pridaji - v jednote je sila pratele :)

Tak vzhuru do dalsiho dne abstinence a hezcich zitrku

Reklama

Přidat komentář