Reklama

JHVH (Jahve,Jehova) - jediný živý Bůh

mima (St, 21. 8. 2019 - 13:08)

Luci, otázka zní :-) Co znamená použít vlastní rozum.....je na to poučka ?
Fyzik, matematik, doktor......když na základě svých studií, které má s knížek pracuje, diskutuje, píše........ myslíš, že nepoužívá při tom vlastní rozum ? Už jen to, že čtu Biblí, musím k tomu použít vlastní rozum. Jen tu knihu uchopit a pak v ní listovat, bez vlastního rozumu člověk nezvládne :-)

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 09:08)

Člověče co máš pořád s tím Božím jménem? To ses nechal těma svědkama tak zblbnout?

Rakato (St, 21. 8. 2019 - 15:08)

Přiznej svůj hřích, to je první krok k tvé nápravě. Vroubek ti ovšem u Jehovy zůstane, to je marné. Chováš se hereticky, když se modlíš k jakémusi hospodinovi, a ne k Jehovovi alias Jahvemu. Copak nemáš v bibli napsáno, že si přeje, aby lidé užívali jeho jméno? Že chybu napravili jen Jehovisté nic nemění na tom, že jde o herezi a o vzdor vůči bohu.

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 16:08)

Nic nechápeš. Podle hebrejského tetragrammatonu JHVH, jehož správná výslovnost mimochodem dle hebraistů není Jehova, ale Jahve, se toto slovo do češtiny překládá jako Jsem který jsem, což je také jeho význam. Svědkové ho ale chápou tělesně jako formu, ne jeho obsah, a proto ho takto mantricky užívají, což je také znak sektářství. Když by mluvili hebrejsky kompletně, nebylo by to nijak divné, takto je. Ani židé toto jméno JHVH nevyslovovali, vyjma svátků několikrát do roka a místo něho nazývali Boha Adonaj - jako plurál slova pán, tedy obdoba slova hospodin, správce, apod. a to Bůh nepochybně je. Bůh tedy Je který je, například říká, Jsem dveře, Jsem světlo, Jsem chléb a další a další. Další rozdíl je v oslovení Boha Jeho lidem, Jeho dětem, kteří ho nenazývají vzdáleným jménem v cizím jazyce, a ještě k tomu chybně, ale důvěrně familiérně jako Otce.

Rakato (St, 21. 8. 2019 - 18:08)

Pomýlený ubožáku. Zde ti předkládám slova tvého pána jehovy:
„Vzdávejte díky Jehovovi, vzývejte jeho jméno.“ (Žalm 105:1)
Bůh si všímá těch, „kdo myslí na jeho jméno“, a má z toho radost. (Malachiáš 3:16)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tvoje vysvětlení je nesmyslné žblebtání, protože Židé všude píší jméno Jhv a ne tvého urážlivého hospodina, tj. hospodáře, tj. sedláka. Bůh není žádný sedlák, červe. A je jen problémem jejich primitivní alfabety, že neznají samohlásky, a tak píší jen souhláskámi.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Se svém hospodinem jsi při každé modlitbě nevzdal bohu chválu a úctu, ale ho nesmírně nakrknul. Prach jsi a v prach se obrátíš. Ve víc nedoufej. A nechápu, proč do toho pleteš jehovisty.

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 19:08)

Jehovisty do toho nepletu já, ale ty, protože pořád používáš jejich Bibli, která je upravená. Jak jsem ti psal, ničemu nerozumíš. Ale znovu ti to zopakuju, židé jméno JHVH nevyslovují, jsou na to opatrní, používají místo toho obecně Adonaj, a to už od zboření chrámu v roce 70. Správná výslovnost je Jahve, ne Jehova. Překlad a význam JHVH je JSEM KTERÝ JSEM. To je jméno! Asi ti to nějaký svědek vysvětlil jak to mají oni, že tady pořád propaguješ jejich bludnou nauku. Tolik překladů Biblí je a ty si musíš vybrat zrovna zmanipulovaný PNS.

Rakato (St, 21. 8. 2019 - 20:08)

Jak jsi přišel na to, že používám jehovistickou bibli? Nikdy jsem ji neviděl. Celý problém jsem nadhodil tím, že jsem uvedl, že jste nahradili jméno boha v bibli slovem "hospodin". Tak proč sem pleteš jeho vyslovování? To je tvůj osobní problém při modlitbě. Židé jméno Jehovy sice nevyslovují, ale píší. Takže proč ne ty? Proč máš zmršenou bibli? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doufám, že teď jsi konečně pochopil svůj problém.

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 20:08)

To ti to pořád nedošlo??? Význam JHVH je JSEM KTERÝ JSEM! To řekl Mojžíšovi. Tedy není to tak, že Mojžíš slyšel čtyři písmena JHVH aniž by věděl co znamenají, jako třeba my. Kdyby se zjevil Karlu Polívkovi na poli u Bechyně, řekl by mu to tak, aby tomu rozuměl, tedy česky, tedy Jsem který jsem. A tak se překládá JHVH, jenž se vyslovuje Jahve. Ty očividně používáš překlad nového světa, o kterém holt nevíš, že je svědků.

Rakato (St, 21. 8. 2019 - 21:08)

Význam? Teď sem pleteš význam slova Jehova? Nechápu proč. Každé jméno má význam - tvoje Jirka má význam zemědělec. A co jako? Říká ti snad někdo "Zemědělče"? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud jde o bibli, tak používám bibli 21. století, kterou vydala společnost Biblion, kterou prý podporuje řada křesťanských církví.

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 21:08)

On je problém v tom, že za křesťany se považují i svědkové Jehovovi, kteří nemají s křesťanstvím vůbec nic společného, ale ty je přesto mezi křesťany řadit můžeš. To s tím zemědělcem, respektive významem slov používají právě svědkové Jehovovi jako demagogický výklad. A proto ti nevěřím, že nejsi svědkama ovlivněn. Oni ho chápou tělesně jako neznámé slovo, ale vůbec je nezajímá co znamená, přitom jeho význam člověku jasně sdělil! V tom jménu je zahrnuto daleko daleko více, než tělesní svědkové chápou. Oni mají to slovo jako prázdné cizí slovo, které mechanicky omílají, aniž by vůbec chápali jeho význam, kvůli svojí tělesnosti. I ty jsi velmi tělesný, zdaleka nejsi duchovní, proto obecně texty Bible chápeš špatně. Příjmi to jako holou skutečnost, tak to zkrátka je. A jediný, kdo to může změnit je Bůh. Bibli nám pomáhá rozumět svatý Duch, tj Duch pravdy, pravdy proto, protože nás do pravdy uvádí, a to nejen pomocí Bible.

Rakato (St, 21. 8. 2019 - 21:08)

Ať už jméno boha chápeš tělesně nebo netělesně, fakt je ten, že do bible patří. Nebraň se tomu, bůh tomu tak chce. Děláš ze jména Jehova mystérium, ale je to jen obyčejné slovo, jako Světlonoš nebo Michael. Znalost jména neznamená znalost jeho nositele, to dá rozum. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nechápu, proč jsi jehovisty tak zaujat. Je to jen jedna sekta z mnoha. (Všimni si, že o nich začínáš vždy jen ty. Svědčí to o něčem? Chceš se k nim přidat?)

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 22:08)

Svou tělesností se projevuješ ve většině svých příspěvků. Například když jsem zde líčil svůj zážitek s Bohem, tak jsi tomu rozuměl jen jako stavu opilosti nebo že jsem viděl nějakou záři nebo cos to psal. Tak už tady se ukázalo, že u tebe tak nějak "samá voda."

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 22:08)

To je důkaz, že nic nechápeš, vůbec to není obyčejné jméno. Právě proto, že to chápeš tělesně, mechanicky. Jsi tvrdý (nechtěl jsem psát jednoduchý) člověk, což nemyslím pejorativně, ale jako pro tebe přijatelnou skutečnost, kterou není důvod nijak zpochybňovat. O svědkach píšu, protože jen oni používají "Jehova" a ty ho používáš. Proto je docela zřejmé, že máš k nim nějaký vztah. Možná jsou ti blízcí svým upozaděním Krista, kdo ví. Jisté je, že význam Božího jména nechápeš ani náhodou, když napíšeš, že je to jenom obyčejné slovo. Důkaz tvé tělesnosti a plytkého výkladu textů svatého Písma. Duch svatý dává porozumět Písmu a ten se vylívá přijetím Krista. Kdo Krista nepřijímá, nemůže mít holt Ducha pravdy, aby Písmu mohl porozumět.

Rakato (St, 21. 8. 2019 - 23:08)

Už si konečně uvědom, že není co chápat. To, co říkáš, je jen přežvýkaná bible, světonázor kočovníků a rybářů, který, stejně jak k ničemu nepomohl jim, nepomůže ani tobě. Není co chápat na tvém bohu. Na světě jich je tolik, že Jehova se mezi nimi ztrácí. Sice jste mu vymysleli všemocnost, vševědoucnost a já nevím co ještě, ale o to není tvůj bůh pravdivější. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To jsi celý ty. Když s tebou někdo nesouhlasí, tak ti nerozumí. Nebo nerozumí tvému bohu. A když chci, abys mi tedy svého boha vysvětlil, tak vybafneš, že to nejde, dokud mě neosvítí duch. Představ si tu scénku ve škole, když student chce po učiteli vysvětlení, a ten mu řekne, že ho napřed musí osvítit jakási vymyšlená bytost.

Jirka (St, 21. 8. 2019 - 23:08)

To jsem si nevymyslel já. Víš přece dobře, že je psáno, že věci ducha nejdou chápat podle těla, jsou mu skryty. Tak čemu se divíš a nač se čílíš, znalče Bible?

Návštěvník (St, 21. 8. 2019 - 19:08)

Hospodin má svůj původ v staročeštině. Hospodář, znamenalo pán ( domů),hostitel, hlava rodiny, ochránce hostů. Hospodin, původní smysl byl pouze obecně pán, ale časem se zuřilo na titul Boha, jako pána, ochránce, hlavu rodiny a dobrého hospodáře, který se dobře stará o svou rodinu, myslí se celé lidstvo.

mima (St, 21. 8. 2019 - 07:08)

:-)))))))) tak ty ses mě neptal, proč měl faraon s Židů strach, ale ptal ses mě proč měl s Židů strach, když jejích početí značně zmenšil :-)))))))))) toť otázka. Kde je psáno, že měl pořád strach? Jeho strach způsobil, že vraždil děti Izraelců, tečka....................... proč mě obvinujes, že jsem ti neodpověděla na jméno Jehova a proč se modlím k nějakému sedláků...... když ses mě osobně na nic neptal. .......Taky bych se tě mohla zeptát, proč nepoužívás jméno Ježíš a titulujes Ježíše, kde jakými přezdívkami......to nám něco o tobě, ale napovídá........a pokud máš na mě otázku, proč neodpovědět, ale pochopíš ty vůbec?........... Syn, nemusí nikdy titulovat svého otce jménem. Syn automatický obdrží při narození jméno svého otce. Pokud se pohan znovu narodí z Boha, dá se pokřtít na jméno Pan Ježíš Kristus, což je takový zápis do Boží matriky :-) člověk se stává součástí Boží rodiny, toto jméno bude jeho součástí, bude mít přístup k veškerým privilegium této rodiny ke každému dědictví. Takhle to Bůh měl v plánu a ten plán uskutečnil, dál jméno Ježíš svým dětem a v tom jménu mají přístup ke všem jeho " bankovním účtům " :-) ( doufám, že každý rozumí oč tady jde a slovo bankovní účet nebude brát doslovně, ale bude číst mezí řádky )....a kdyby jsi znal autora Bible, byl s ním v kontaktu, pak by jsi mohl číst i mezí řádky. Věděl bys co autor myslí o každém slovíčku, rozuměl bys každé myšlence....jak se říká lidský, co tím chtěl básník říci......taky bys věděl, že Bůh si rád hraje s jmény, podle dané situace jména měnil........ Abramovi Bůh změnil jméno na Abraham. Sára obdržela nové jméno od Boha, Saraj. Jakob když se setkal s Bohem, obdržel jméno Izrael. Saul v Novém Zákoně po setkání s Bohem se více nejmenuje Saul, ale je tady Pavel a co Šimon jaké nové jméno obdržel? Proč by Bůh nemohl změnit právě své jméno, podle dané situace? Ta proměna jmén od Boha má vždy velký význam, ale to ty samozřejmě nemůžeš pochopit jako kritik. Jak jsem psala, kdyby jsi znal autora Bible, pak bys nemusel mít tolik otázek?........ Dobré ráno.........

Rakato (St, 21. 8. 2019 - 15:08)

Problém s vypuštěným jména boha v bibli je ten, že jméno z ní nevypustil bůh, ale úskoční vyčůraní překladatelé bible ve středověku, aby bible více odpovídala jejich zdegenerované filosofii. Naopak bůh přímo v bibli přikazuje, aby lidé jeho jméno používali. Místo Jehovy se modlíš k jakémusi sedlákovi. Všechny tvé modlitby a myšlenky, upřené k sedlákovi a ne k Jehovovi, propadly do ztracena a boha neoslovily. A buď ráda, protože kdybys svoji nečistou myšlenkou o jakémsi sedlákovi boha upoutala, na místě by tě zpopelnit, protože je prchlivý. --------------------------------
A nauč se pořádně svůj spis - Jehova změnil jméno Saraj na Sáru.

Návštěvník (Út, 20. 8. 2019 - 22:08)

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Karma. Zákon setby a žně. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Kdo je viníkem bouře? Ten kdo seje vítr.

Rakato (Út, 20. 8. 2019 - 22:08)

Tvá myšlenka je hluboká ... Skoro jsem se v ní utopil.

Reklama

Přidat komentář