Reklama

Totální endoprotéza kyčle

NadaK2 (Ne, 7. 4. 2019 - 10:04)

Díky, taková zpráva potěší :-)

Jarka Kopečná (Čt, 4. 4. 2019 - 13:04)

Dnes jsem doporučení na lázně posílala do své pojišťovny, tak jsem zvědavá. Mám tam na prvním místě napsaný ten Hodonín. Je mi jasné, že jsem se měla o ty lázně zajímat před operací, ale já se tak bála, že na nějaký lázně jsem neměla ani pomyšlení a v žádných pokynech jsem nic napsáno neměla, ani mi nikdo neřekl, že si mám hodně dopředu vyřizovat lázně. Tak to možná dopadne tak, že žádné mít nebudu, když budou obsazené v Hodoníně a já nestihnu termín.

Věra (Čt, 4. 4. 2019 - 17:04)

A volala jsi do Hodonína? Aby věděli, že tam chceš. Nebo zavolej ještě do jiných lázní a kdyby tě vzali, dej to vědět pojišťovně. Tím se to taky urychlí.

stanley-2 (St, 3. 4. 2019 - 16:04)

Tak zdravím ,a po počáteční snaze opustit FH je to 14dní a je to o dost lepší,je poznat že to jde pomalu ale jistě. Při kontrole u operatéra mi řekl že lidské tělo /moje/ až 6 měsíců se vzpamatovává z operace a teprve pak to pustí aby člověk chodil sám.................ale u každýho je to jiné,někdo odkládá po 4 měcících,někdo i po roce. Tak sám mam z toho radost,že to pomalu jde k lepšímu.

Jarka Kopečná (Po, 1. 4. 2019 - 11:04)

Ahoj všem, jsem skoro dva měsíce po tep kyčle a řeším narychlo lázně, tak jsem zvědavá. Měla jsem si je řešit snad už před operací, ale to jsem se tak bála a na tohle jsem vůbec nepomyslela. Chtěla bych do Hodonína, ale mám obavu, že budou mít obsazený.

pájja (St, 3. 4. 2019 - 08:04)

Zkuste to Jarko přes zdravotní pojišťovnu. Hodonín je hodně vytížený a oblíbený, známá tam chtěla jet jen na příspěvkové a místo v červnu, jí nabídli termín na přelom října a listopadu. Já šla s doporučením na lázně už z nemocnice, ale vůbec jsem je nechtěla a nevyužila. Už před operací bylo v instrukcích, že lázně a rehabilitace se mají zařídit před nástupem. Jen do tří měsíců po operaci je krátká doba, já bych jela klidně, ale později, dříve byl na to půlrok.

Věra (Út, 2. 4. 2019 - 13:04)

Ahoj Jarko, nějak to uteklo, co jsi psala, že jdeš na operaci :-) S těmi lázněmi jsem to měla podobně. Nechtěla jsem dopředu něco zamlouvat, kdyby to nedopdlo dobře a pak bylo skoro pozdě. Vycházelo mi to na začátek června a chtěla jsem do Třeboně. Volala jsem tam po kontrole po šesti týdnech, kdy mi je operatér napsal, a první bylo - máme plno, pošlete si to jinam. Psala jsem to tady na diskuzi - zklamání bylo veliké. Nakonec jsem se tam dostala - na ubytování byly dvě paní a ta druhá nebyla tak nepřístupná. Já vždy ještě řeším samostatný pokoj, tak je to ještě horší. Snad ti to vyjde.

Věra (Út, 19. 3. 2019 - 21:03)

Stanleyi, já jsem směla našlapovat na 100% až po třech měsících od operace, můj muž stejně jako Pájja - po šesti týdnech dostal povolení pomalu během 14 dní začít chodit s doma s jednou holí a našlapovat na 100%. Byli jsme v jedné nemocnici, každý jsme měli jiného operatéra. Já odložila hole po 14 dnech v lázních, kam jsem jela po třech měsících od operace, můj muž chodil ještě po čtyřech měsících venku s jednou. Po reoperaci jsem to měla o měsíc posunuté a na rehabilitaci po čtyřech měsících mi učili chodit, protože jsem se bála na nohu postavit, že se to zase uvolní. Na reoperaci jsem byla 2. 6. a prvně jsem šla venku bez holí 28. 10. Ta psychika dělá moc. Je fakt, že sedm měsíců po operaci by to už mělo jít. Co kdyby ses taky zkusil objednat na rehabilitaci abys získal jistotu bez holí. Chybí svaly na chození :-) Je to jen takový můj poznatek z vlastní zkušenosti.

pájja (St, 20. 3. 2019 - 08:03)

Ano Věrko, každá nemocnice, dokonce i lékař mají své postupy jak v pooperační péči, tak v předoperačních vyšetřeních. Při první operaci mi stačila moč, krev, EKG, při druhé už i rentgen srdce, plic, potvrzení od zubaře a z gyndy stačila zpráva z prohlídky před 7 měsíci. Žádné stěry v nose, krku a na kožním, jako měla nyní známá v jiné nemocnici. Vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby dnes i v té mé bylo vše jinak. Rozdíly se dají vysledovat v této diskusi, která mi hodně před operací pomohla.

Stanlei, rehabilitace by byla vhodná, přidejte kolo nebo rotoped, musíte mít svaly a doporučuji plavání, cviky s gumou, balón... Možná je to jen ve vaší hlavě, pokud jezdíte autem, zkuste nechat berle v autě a jen ten pocit, že jsou poblíž vám možná pomůže. Já to tak dělala na začátku.

Tamara (Ne, 17. 3. 2019 - 07:03)

Termín 24.6. tak zatím se bojím ale bolest mne přesvědčuje, že je to potřeba. Rok mne léčili koleno až pak šikovná rehabiltační lékařka stanovila správnou diagozu a rtg ji potvrdil

Tamara (Ne, 17. 3. 2019 - 07:03)

Termín 24.6. tak zatím se bojím ale bolest mne přesvědčuje, že je to potřeba. Rok mne léčili koleno až pak šikovná rehabiltační lékařka stanovila správnou diagozu a rtg ji potvrdil

stanley-2 (So, 16. 3. 2019 - 11:03)

Zdravim všechny....................sem 7měsíc po operaci kyčle TEP a teprve nyní se mi daří odkladat FH při pohybu doma. Ven si ještě bez nich netroufnu.....................zajímalo by mě kdy ste odložili FH po operaci i Vy?? Jinak vše ostatní už několik měsíců jde dobře /oblekaní,i ponožky,auto,vana atd/ jen ta chůze

pájja (Po, 18. 3. 2019 - 14:03)

Doma jsem mohla odložit berle už po první kontrole, což je po 6 týdnech, venku až za další 4 týdny, podle toho, jak si budu jistá s chůzí, protože po nerovném terénu je to jiné než doma. Takže venku to bylo o pár dní později, celkově, cca 10 - 11 týdnů po propuštění z nemocnice. Chodila jsem pomaleji, přidržovala se do/ze schodů, stará jistota v chůzi byla cca 6 měsíců po operaci, to jsem odjela k moři.

Alena (Út, 12. 3. 2019 - 22:03)

Jsem tu ještě jednou. Nějak to tady na těch pro mne nových stránkách neumím. Chtěla jsem odepsat na příspěvek Věrky a vyšel z toho příspěvek nový. Jak se to dělá? Jsem fakt "expert" přes VT :-)
Tak zatím a dobrou noc všem.

Věra (St, 13. 3. 2019 - 17:03)

Ali, dám "odpovědět" a je to tam :-)

Vidíš, antibiotika, na to nikdy dopředu nemyslím. V lednu jsem měla zánět dutin - měla jsem rýmu - a skončila jsem s oteklým okem na antibiotikách. To jsem ještě nikdy neměla, ta bolest byla šílená, snad to antibiotika všechno vyhnala, co pak, kdyby to "sedlo" na železa.
A Dana snad už začíná chodit a trénovat na návrat domů. Myslím na ni.

Alena (Út, 12. 3. 2019 - 22:03)

Věrko,
také ráda vzpomínám ...
Ani se mi nechce věřit, že to letos už bude 10 let od mé první TEP (necelý půlrok poté následovala druhá). Moc mi tu všichni tenkrát pomáhali překonat strach a získala jsem zde spoustu cenných zkušeností a rad, ke kterým bych se nikde jinde nedostala. Je to fajn, že tato diskuze stále trvá. Občas nahlédnu a jsem ráda, když se daří a všem, kteří se na TEPku chystají, držím palce.
Jen mi "utekla" Dana, což mě mrzí. Chtěla jsem ji podpořit a jak to tak vypadá, už je po operaci - holka jedna naše :-) Věřím, že všechno dobře dopadlo a brzy se ozve.
Pro Mariána: Mně po obou operacích otekly nohy, a to hodně. Vždy tak týden po "o" to začalo od kotníku a postupovalo až ke koleni. Musela jsem nohu bandážovat pružným obinadlem od prstů až nad koleno. To zastal ráno manžel, na noc jsem si to za pomoci FH už sundala sama. Tenkrát se brala na ředění krve Pradaxa, tak jsem ji užívala o něco déle a ještě mi operatér předepsal nějaké prášky na ten otok (název už si nepamatuji). Pozvolna mi ty nohy pak zase "zhubly". Měla jsem je obě ale jako bandasky, což asi nebude tvůj případ. Určitě si ale nohu stáhni, jak píše Věrka.
A teď bych ještě měla DOTAZ: Čeká mě vytržení zubu. Už jsem to za svůj život párkrát zažila a nikdy jsem neměla žádné problémy. Před pár lety mi dělal zubař můstek, čili před tím asi 2 zuby trhal a já tenkrát preventivně brala antibiotika (podle pokynů z nemocnice, kdy by je člověk měl brát pomalu i při rýmě). Teď už mi po těch letech přece jen trochu otrnulo, tak nevím ... Máte s tím někdo zkušenost? Kdy berete preventivně antibiotika? Za každou odpověď budu ráda.
Všechny zdravím, mějte se co nejlépe to jde a na Danušku myslím.

pájja (Po, 18. 3. 2019 - 14:03)

Před operacemi jsem roky antibiotika neměla. Po operaci jsem si pro ně šla už při náznaku infekce močových cest, pak mi je napsal při dlouhodobé bolesti v krku a silném kašli (v létě) a zubařka mi je okamžitě napsala, když mě chytil zub a musela mi čistit kanálky a tahala nervy. Hned mě hnala do lékárny rovnou z ordinace. Třeba při novém můstku o několik měsíců dříve mi je nenapsala. Loňský rok se mi dařilo, tolik ATB jsem neměla za posledních 15 let. Ale jistota je jistota.

Věra (Po, 11. 3. 2019 - 17:03)

Kdybyste měl někdo zájem, dám sem adresu na vyhledání područek, které se dají namontovat za WC. Manžel je našel po mé první operaci a když jsem se vrátila z nemocnice, byly namontované. Moc mi usnadnily vstávání a sedání na WC. Po TEP kolena mám ještě nasazovací podsedák, napsala mi ho obvodní a je zdarma ve zdravotních potřebách k vyzvednutí. Jsem dost vysoká a když zlobí kolena, každý centimetr se počítá :-)

https://ortoservis.cz/
madla/407-11-koupelnova-a-toaletni-madla-
121-madlo-k-wc-oboustrannehtml.html

Hledala jsem v diskuzi zpátky, protože jsem sem už kdysi tu adresu dala. Ali, Dano, já jsem četla a vzpomínala :-)

Zdeňka (Po, 11. 3. 2019 - 19:03)

Veruško, tak ve středu jdu na konzultaci na Lochotín. Tak mám strach , snad mi tu operaci udělají, když jsem tak mladá, a já se zbavím bolestí. Můžu se ještě zeptat, jaký je potřeba předoperační vyšetření? Zubař, gynekologie?

Věra (Po, 11. 3. 2019 - 20:03)

Zdeňko, papíry s požadavky posílají spolu s termínem na operaci. V každém případě je dobré mít zuby v pořádku. Potvrzení je k operaci nutné stejně jako gynda, ale nesmí být moc staré - a už si nepamatuju jak staré. Pak se dělá u obvodní výtěr z nosu a krku, moč a krev a musíš na rentgen plic a EKG. Se všemi výsledky jdeš tři dny před nástupem k anesteziologovi, ten všechno zkontrolujte a domluvíte si typ uspání. Uvidíš co ti ve středu řeknou.

Reklama

Přidat komentář