Reklama

Ježíš Kristus, Boží Syn

a tady mas SZ (Út, 9. 5. 2017 - 18:05)

Encyklopedie náboženství (angl.) připouští: „Teologové se dnes shodují na tom, že hebrejská Bible neobsahuje nauku o trojici.“ A Nová katolická encyklopedie také říká: „Nauka o Svaté trojici se ve S[tarém] z[ákoně] nepodává.“Podobně přiznává jezuita Edmund Fortman ve své knize Trojjediný Bůh (angl.): „Starý zákon. . . nám nic výslovně neříká ani z něho nic nevyplývá o trojjediném Bohu, který je Otec, Syn a Svatý Duch. . . Nejsou žádné důkazy, že kterýkoli posvátný pisatel třeba jen tušil něco o existenci [trojice] v Božstvu. . . Už jen vidět ve [„Starém zákoně“] náznaky nebo předstínění či ‚zahalená znamení‘ trojice osob znamená jít nad to, co napsali a zamýšleli posvátní pisatelé.“ 

rr (Út, 9. 5. 2017 - 18:05)

Svědectví Řeckých písemMLUVÍ tedy jasně o trojici Křesťanská řecká písma [„Nový zákon“]?Encyklopedie náboženství říká: „Teologové se shodují, že ani Nový zákon neobsahuje žádné výslovné učení o Trojici.“Jezuita Fortman prohlašuje: „Pisatelé Nového zákona nám. . . nepředkládají žádnou formální ani formulovanou nauku o Trojici, žádné výslovné učení, že jsou v jednom Bohu tři sobě rovné božské osoby. . . Nikde nenalézáme žádnou trinitářskou nauku o třech rozlišených subjektech božského života a božské činnosti v témže Božstvu.“The New Encyclopaedia Britannica poznamenává: „V Novém zákoně se nevyskytuje ani slovo trojice ani nějaké výslovné učení o ní.“V Krátkých dějinách křesťanského učení (angl.) říká Bernhard Lohse: „Pokud jde o Nový zákon, člověk v něm vlastně nenajde nauku o trojici.“Podobně se vyjadřuje Nový mezinárodní slovník novozákonní teologie (angl.): „N[ový] z[ákon] neobsahuje rozvinutou nauku o trojici, ‚Bible postrádá výslovné prohlášení, že Otec, Syn a Svatý Duch jsou stejné podstaty‘ [řekl protestantský teolog Karl Barth].“Profesor E. Washburn Hopkins z Yaleovy univerzity potvrdil: „Ježíšovi a Pavlovi byla nauka o trojici zřejmě neznámá;. . . nic o ní neříkají.“ — Původ a vývoj náboženství, angl.Historik Arthur Weigall poznamenává: „Ježíš Kristus se o takovém jevu nikdy nezmínil a v Novém zákoně se slovo ‚Trojice‘ nikde nevyskytuje. Tu myšlenku přijala církev až tři sta let po smrti svého Pána.“ — Pohanství v našem křesťanství.Takže jasnou nauku o trojici nepodává ani 39 knih Hebrejských písem ani kánon 27 inspirovaných knih Křesťanských řeckých písem.

rr (Út, 9. 5. 2017 - 18:05)

troche si pocti, Stepanku!Co učili přednikajští OtcovéPŘEDNIKAJŠTÍ Otcové byli uznáváni jako vůdčí náboženští učitelé v raných staletích po Kristově narození. Je zajímavé, co učili.Justin Mučedník, který zemřel kolem roku 165 n. l., nazýval předlidského Ježíše stvořeným andělem, který je „jiný než Bůh, jenž stvořil všechny věci“. Řekl, že Ježíš byl nižší než Bůh a „nikdy nedělal nic než to, co Stvořitel. . . chtěl, aby dělal a říkal“.Irenaeus, který zemřel kolem roku 200 n. l., řekl, že předlidský Ježíš měl existenci oddělenou od Boha a byl nižší než on. Ukázal, že Ježíš není roven „Jednomu pravému a jedinému Bohu“, který je „svrchovaný nade vším a kromě něhož není žádný jiný“.Klement Alexandrijský, který zemřel kolem roku 215 n. l., nazval Boha „nestvořeným a nezničitelným a jediným pravým Bohem“. Řekl, že Syn „je hned po jediném všemohoucím Otci“, ale není mu roven.Tertullianus, který zemřel kolem roku 230 n. l., vyučoval o Boží svrchovanosti. Poznamenal: „Otec se liší od Syna, (jiného), jelikož je větší; jako ten, kdo plodí, se liší od toho, koho zplodil; ten, kdo posílá, se liší od toho, kdo je poslán.“ Řekl také: „Byla doba, kdy Syn nebyl. . . Přede vším byl Bůh sám.“Hippolytos, který zemřel kolem roku 235 n. l., řekl, že Bůh je „jeden Bůh, první a jediný, Původce a Pán všeho“, který „neměl u sebe nic stejně starého. . . Byl však Jeden, sám o sobě; protože chtěl, povolal k bytí to, co předtím žádné bytí nemělo,“ například stvořeného předlidského Ježíše.Origenes, který zemřel kolem roku 250 n. l., řekl, že „Otec a Syn jsou dvě podstaty. . . dvě věci, pokud jde o jejich jsoucnost“ a že „ve srovnání s Otcem je [Syn] velmi malé světlo“.V Církvi prvních tří století (angl.) shrnuje Alvan Lamson historické důkazy takto: „Moderní populární nauka o trojici. . . nečerpá žádnou podporu z jazyka Justina [Mučedníka]: a tento postřeh lze rozšířit na všechny přednikajské Otce, totiž na všechny křesťanské pisatele prvních tří století po narození Krista. Pravda, mluví o Otci, Synovi a . . . svatém Duchu, ale ne jako o sobě rovných, ne jako o jedné podstatě, ne jako o Třech v Jednom v jakémkoli smyslu, který nyní připouští trinitáři. Opak je pravdou.“Svědectví Bible i dějin tedy jasně ukazuje, že trojice byla neznámá v biblických dobách i několik století potom.

9.5. (Út, 9. 5. 2017 - 18:05)

Už by bylo na čase,aby Bůh zasáhl...

rr4 (Út, 9. 5. 2017 - 18:05)

Fajn, inu Jehovisté to mají...placas Stepanku, cela Bible neobsahuje slovo trojice a prvni krerstane by Te za tento nazor vyloucili. Do ktrestanstvi to nacpal az riman Konstantin, protoze se mu to hodilo a jeho koncil bnyl smrtelnou rano krestanstva!

rr (Út, 9. 5. 2017 - 18:05)

einakabel ma pravdu, proto proroctvi rikaji, ze tesne pred koncem se politika otoci proti nabozenstvi a Buh zasahne, az se dotknou jeho lidu, nepospineneho valkama...

Eduard Nud (Út, 9. 5. 2017 - 17:05)

Já vím, že je to zbytečné, ale mně to nedá: v rubrice. Ale ještě něco: Kdybych si o tom popovídal jinde, nemusel bych chodit na tuhle diskuzi, neotravoval bych mimo mísu a nebyl bych závislý na Doktorce. To by bylo pro moji situaci víc, než vyjádření Ombudsmana.

Eduard Nud (Út, 9. 5. 2017 - 17:05)

"...popisuje Jaroslav...Děkuji za komentář. Taky jsem o něm četl. Docela rád bych si o tom popovídal, ale ne na tomto vláknu. Doporučuji diskuzi Jak se o sebe postaráte, až zestárnete v rublice Senioři. Přece jenom to tam tolik nepřibývá, já se nebojím napsat, že to tam nepřibývá vůbec, a nemusel bych tam být pečený vařený.

Steve (Út, 9. 5. 2017 - 17:05)

:-D V současnosti jsou ale vraždící mašinou muslimové. Běž jim to říct a domluvit at' toho zanechají.

einakábel (Út, 9. 5. 2017 - 17:05)

Přežitý náboženský fanatismus je největší zlo pro normální nepostižené lidi.Je snadno dokázat,že veškerá náboženství bez vyjímky, jsou neštěstím pro lidstvo.Lidi vezměte rozum a zavrhněte veškerou víru v něco,co nikdy nebylo,není a nebude ,ale stále pro tuto fantasmagorii umírají nesmyslně statisíce neviných a na druhé straně z hlouposti jedněch si druzí udělali ráj na zemi-jedno je zda katolík,muslim,jehovista atd.Nebezpeční jsou všichni .

Steve (Út, 9. 5. 2017 - 16:05)

Stepanku, placas. Jezis jasne...Fajn, inu Jehovisté to mají jinak a nekřest'ansky ... ale to je jejich problém, no ne? U křest'anů to rovnítko tam je a je platné, protože věříme v Boží 3-jici. U Jehovistů popíračů opět problém že nikoliv ...Tak už chápeš Růženo proč bych se k Jehovistům nedal, ju?

pro Edu informa (Út, 9. 5. 2017 - 14:05)

"...popisuje Jaroslav Červenka, který se po osmi měsících ze zařízení dostal a dnes opět žije sám. „Psychická újma už se nedá odškodnit. Věci, co jsem tam viděl a zažil, to se nedá nahradit,“ dodává. Následně se panu Červenkovi i veřejnosti dostalo od veřejného ochránce práv vyjádření, že bez soudního řízení a možnosti vyjádřit se není možno takto člověka zbaveného způsobilosti k právním úkonům umístit do uzavřeného zařízení se zvláštním režimem."

rr (Út, 9. 5. 2017 - 10:05)

Fakt, že Otec je vyšší než Syn a že je samostatná osoba, je zřejmý také z Ježíšových modliteb. Před svou popravou se Ježíš například modlil: „Otče, jestliže si přeješ, odstraň ode mne tento pohár [to znamená potupnou smrt]. Ať se přesto neděje má vůle, ale tvá.“ (Lukáš 22:42) Pokud by byl Ježíš a Bůh „jedno“, jak to říká nauka o Trojici, jak by se jeho vůle nebo přání mohly lišit od toho, co si přeje jeho Otec? (Hebrejcům 5:7, 8; 9:24)

rr (Po, 8. 5. 2017 - 19:05)

Stepanku, placas. Jezis jasne rika, ze uci jenom to, co se naucil od Otce, rovnitko si vymaz. I tu predstavu, co Ti do hlavy nacpala nejaka cirkev. Cti to, co v Bibli je!!! Jinak ji se svymi predsudky nepochopis!

řř (Po, 8. 5. 2017 - 17:05)

Jezis byl, je a vzdy bude... znám mnoho nepodřízených lidí a užili si hezký život, práci, děti manželství atd. dožili se vysokého věku. Ptám se tě rr co provedli tak ošklivéhoo lidé, kteří zahynuli v koncetráku, kde byl Bůh, kde byl jéžíš, v prdeli že, protže neexistují. to je vám harašitům haraší v hlavě.

Steve (Po, 8. 5. 2017 - 16:05)

Bůh = Ježíš Kristus, Ježíš Kristus = BůhPochopíš to když to takto zobrazím? Ze školy doufám znáš rovnítko. Když "byl roven", znamená to dnešní Češtinou že "se = "Takže kdo se zde podřídí či nepodřídí ... Změní se tím snad něco? Klesne někdo na hodnotě? Kdo?Ta podřizovací symbolika je tedy jen obrazná, literárně obrazná. Nic víc, nic míň. Už nevím jak to jinak vysvětlit ...Tony ti to vysvětlí lépe jakožto skoro-profík. :-D

Steve (Po, 8. 5. 2017 - 16:05)

Jezis byl, je a vzdy bude...Kristus se pokud vím nemusí nikomu podřizovat "Sám byl roven Bohu" je přeci kdesi napsáno. Tyto věco jsou spíš jen symbolické co jak se kde podřídí nepodřídí nebo si to prohodí mezi ssebou. To je tak napsáno literárně aby čtenář aspoň trošku pochopil. Doslovného to není nic.Nějak nechápu proč nedokážete jehovčíci mít i tento literární cit a vnímání ... vy snad poezii nemůžete nikdy číst! Proč furt vše znásilňováváte do pevné a jasné podoby? Nechápu! Co nejde, tak si narovnáte sami svým překladem, úpravami, zásahem, nebo alespoň překrouceným chápáním ... :-D (jako že se Tomáš rouhal apod báchorky)

Steve (Po, 8. 5. 2017 - 16:05)

Znovu už po 100. ti opakuju, že je tak Bible záměrně napsána - plno obratů, obrazů, podobenství, písní žalmů apod.Není to žádnej doslovnej manuál jako když zakoupíš novej spotřebič a ke zprovoznění musíš nastudovat manual.

Steve (Po, 8. 5. 2017 - 16:05)

Zase vůbec nerozumíš významu a literárnímu obratu ... :-D ach jo!

rr (Po, 8. 5. 2017 - 15:05)

Jezis byl, je a vzdy bude prvorozeny Bozi syn! Tak o nem pise bible, tak o sobe mluvil I sam. kdyz se ho ptali na konec system, rekl ze datum nevi ani On, jen Otec!!! Stepanku, premyslej, ze by Buh o necem nevedel. A proc na konci tisicileteho kralovstvi odevzda vladu Bohu, aby byl Buh kazdemu nadrazen. A to uz je Kristus v nebi! preci mu vsechno musel veci podrobit a on bude kralovstvi vracet jedinemu pravoplatnemu. Cti a premyslej!!! 1. Korint 15:24 Potom konec, až předá /Kristus/ království svému Bohu a Otci, když [předtím] přivede vniveč všechnu vládu a všechnu autoritu a moc. 25 Musí totiž kralovat, dokud mu [Bůh] nepoloží všechny nepřátele pod nohy. 26 Jako poslední nepřítel má být přivedena vniveč smrt. 27 [Bůh] totiž „mu všechno podřídil pod nohy“. Ale když říká, že ‚všechno bylo podřízeno‘, je zřejmé, že s výjimkou toho, kdo mu všechno podřídil. 28 Ale až mu bude podřízeno všechno, potom se také sám Syn podřídí Tomu, kdo mu podřídil všechno, aby Bůh byl každému vším.*Vidis to tam? jezis se musi podridit Bohu!!! otevri si jakoukoliv Bibli a cti co tam je, ne co ti nekdo natlacil do hlavy!!!

Reklama

Přidat komentář