Reklama

NOHA V SÁDŘE

dr. Galén (Po, 16. 7. 2018 - 06:07)

Svědění jsem už zažila...Tak to svědění přišlo docela brzy i když to zase není nic neobvyklého, protože dny od přiložení sádry utíkají. A udělala vám sestřička úplně nový obvaz nebo použila tu původní dlahu a obvaz jen dotočila? Podle vašich různých sdělení bych předpokládal, že udělala kompletně nový a nic si nezjednodušovala či neodflákla.

Šárka (Ne, 15. 7. 2018 - 14:07)

To rád slyším, že jste se...Svědění jsem už zažila jednou v noci na patě a asi dvě hodiny jsem nemohla vůbec spát jak to svědilo.No vzhledem k tomu jak mám sádru nahoře u kolene i dole u prstů docela napevno tak mi nezbývá nic jiného než to přečkat než to samo odezní.Jsem také v pohodě s tím že počítám že tu nohu v sádře budu mít spíš 12týdnů než 10 a kratší doba sundání pak bude bonus.Pokud ne tak se nedá nic dělat a beru to jako fakt že doktorka ví proč to dělá.

dr. Galén (Ne, 15. 7. 2018 - 10:07)

Včera jsem trošku víc...To rád slyším, že jste se dostala do pohody a zvládate to sama bez problémů. Ono to určitě dopadne vše dobře. Jen se připrate ještě na to až začne kůže pod sádrou svědit a nebude jak se tam podrbat. Na to snad ani není žádná rada co s tím.

Šárka (Ne, 15. 7. 2018 - 08:07)

S tím co na sebe vám...Včera jsem trošku víc vyzkoušela chůzi se sádrou a jsem spokojená jak se stavem sádry,podpatku tak i sama se sebou:-)Myslím že mi ta chůze šla dobře a už jsem i trošku ve větší psychické pohodě než jsem byla.Taky jsem včera našla jedny kalhoty které přetáhnu přes sádru a dokonce i dlouhé legíny se mi podařilo roztáhnout tak že jsem je přes sádru natáhla takže to je úplně super:-)Jinak koupání řeším tak že tu levou zasádrovanou nohu položím na hranu vany,u mamky i u sebe doma je docela široká ta hrana takže bez problému si ji tam položím.Včera jsem se taky od mamky vrátila k sobě takže jsem zvládla i schody do druhého patra protože se předělává nový výtah.Očistu podpatku řeším tak že mám starý triko které namočím a podpatek otřu abych doma nechodila se špinavým a hlavně když jde do postele.Na dnešek jsem taky po dlouhé době šla spát aniž bych si podložila nohu ale v noci jsem si ji podložila protože jsem trošku cítila tlak v prstech.Musím ještě nějak vyřešit to hýbání prstů protože prostě nemyslím na to že bych s nima měla hýbat a asi to bude potřeba.Zítra jdu na kontrolu tak potom napíšu jak jsem dopadla.Hezký den :-)

Kamil (Pá, 13. 7. 2018 - 16:07)

Zdravim,ja mam tez nohu v sadre s podpatkem...chodim na tom hned druhy den.je to ale vyssi trochu

dr. Galén (Pá, 13. 7. 2018 - 15:07)

Tak chůze doma mi šla...S tím co na sebe vám neporadím, ale pokud byste měla mít obvaz těch avizovaných 10 týdnů, tak je to dost dlouhá doba, že by se počasí mohlo průběžně měnit a pořád to nebude, že každou chvíli má začít pršet. Na víkend se má udělat pěkně, ale na začátek srpna jsou opět hlášeny deště. Ještě abych nezapomněl. Na vyšším podpatku se se sádrou chodí lépe. Doma je to jedno, ale venku, kde je větší prostor to může být výhodou zvláště, jestli je podpatek vyšší, tak se eliminuje výškový rozdíl. Ještě jsem si vzpomněl, když byla řeč o tom koupání, že existují návleky a ty mohly být dostupné ve zdravotnických potřebách. Vím, že jste říkala, že to řešíte přendáním nohy přes okraj vany, ale upozorňuji na to jen pro případ kdybyste měla potřebu normálního komfortu. V pondělí po kontrole dejte vědět, jestli bude něco nového.

Šárka (Pá, 13. 7. 2018 - 14:07)

Tak chůze doma mi šla vcelku dobře a ven jsem zatím nešla protože se jaksi opět zatáhlo a chvíli i pršelo.Myslím že bych to mohla zvládnout bez větších problémů,teď ještě co na to noha.K těm zaběleným prstům,ty jsem měla po dosádrování od sestřičky umyté houbičkou takže k jejich postupnému zabělení došlo potom,proto jsem psala jestli to může být tím odpařováním vody a sádry.S nějakými potížemi kolem chůze se sádrou počítám,ted mě třeba bolí to lýtko na zddravé noze a trošku i prsty protože jsem většinou skákala po špičce.Ty bílé prsty mi ale nijak nevadí ,zatím jsem na prsty po dosádrování nesáhla ale klidně to nechám být.Doufám že deštivého počasí bude co nejméně a nebudu to muset stále řešit.Pršet by mohlo občas v noci a bylo by to nejlepší.Štvě mě že je ted zase venku zataženo a bojim se vyjít abych někde hned napoprvé nezmokla a sádra čerstvě daná by byla na odpis.Musím říct že chůze se sádrou a skákání po jedné je nebe a dudy,už si můžu hrnek s kávou či čajem donést sama a plný aniž bych se bála že ho vybryndám.Musím teď ještě trošku pořešit co na nohy když bude chladněji a nebude to na šortky či sukni.Nechce se mi v teplákách chodit někam do společnosti.

dr. Galén (Pá, 13. 7. 2018 - 09:07)

Zatím ještě hopsám o...Podle mého ty prsty jsou bílé, že se zamazaly při sádrování. Rozhodně to nemůže být tím odpařováním, ale spíš tím, že sádra už kolem prstů uschla a začíná prášit, ale po několika dnech otírání třeba s oděvem či ložním prádlem získá svou patinu a její povrch se vlastně vyleští a už zase by neměla tolik prášit ne-li vůbec. Pro změnu se z ní pak budou odlupovat drobečky, což je hlavně v bytě trošku nepříjemné, ale to spraví vysavač. K té chůzi. Při první vycházce se rozhodně nepouštějte na nějakou velkou pěší túru, protože ta asi týdenní nečinnost se projevila na svalech nohy a s velkou pravděpodobností vás budou bolet nějaké svaly, o kterých ani člověk netuší, že je má. Z osobní zkušenosti vím, že mě třeba bolela druhá noha jak člověk přenáší váhu na tu zdravou. A na spodku bříšek prstů může dojít dotykem s tvrdou sádrou k uvolnění horní části pokožky nohy a mezi další vrstvou kůže vzniknout malý otok. To se však během několika dní ztratí. Není to klasický puchýř, ale je to docela nepříjemné. Tak aby vás to nezaskočilo. Dá se s tím vzhledem k vámi udaného popisu vyztužení podprstní dlahy počítat s naprostou jistotou. Je dobré, že sestřička vycházela z vlastní zkušenosti a sama věděla co je dobré a jak na to. Tak to je docela příjemná informace. Věřím, že ty bílé prsty nevadí, ale není na škodu je přejet něčím vlhkým. To musíte znát, když v létě chodíte na bosu, že jsou nohy také zaprášené, tak nějak podobně je to se sádrou. Ještě bych vás chtěl upozornit, abyste se vyvarovala chůze venku za deštivého počasí, protože to se nikdy nedá zabránit, aby sádra nezvlhla. Stane se pak měkou a může se nějak poškodit.

Šárka (Pá, 13. 7. 2018 - 08:07)

To napište jak dopadla...Zatím ještě hopsám o berlích ale chystám se po obědě to vyzkoušet a i ven chci jít.S tím vyztužením pod prsty kvůli menšímu smradu si myslím že to bude lepší,ne dobrý ale že se ten pot nebude držet v tom obvazu který právě může smrdět víc a hlavně by stále mohl natahovat ten pot.Takhle mám pod prsty tvrdou sádru které mi teda asi pořádně ošoupe bříška prstů ale mám tam tvrdší kůži takže by to nemuselo být tak zlé.Je jasné že při tak dlouhé době to nebde až tak znát ale jsem si jistá že to bude lepší než s tím obvazem.Sestřička to navíc prý měla odzkoušené sama na sobě když ona měla nohu v sádře a sama si to prý i vytvořila.Mně bylo taky nabídnuto kousek sádrového obvazu abych si to případně mohla nějak sama dotvořit ale pak jsem sestřičku poprosila že kdyby něco tak bych zavolala a stavila se,nepřipadám si tak zkušená abych nějak sádru sama někde dotvářela.Prý to sice není nic náročného ale přeci jen se ráda svěřím do péče odborníkům.Chtěla bych se ale optat jestli se ta sádra bude nějak stále odpařovat protože už mám prsty i nehty bílé jako by mi je někdo posypal cukr moučkou a nevím jestli má cenu to nějak odstraňovat nebo to mám nechat být?Nijak mi to nevadí,jen se ptám:-)Napíšu odpoledne po zkušené s chůzí:-)Už se těším :-))

dr. Galén (Pá, 13. 7. 2018 - 06:07)

Pravda je že jsem...To napište jak dopadla první ozkoušení podpatku. Docela by mě také zajímalo, jestli bude mít nějaký vliv to vyztužení podprstní dlahy sádrovými obvazem na omezení nasávání potního mazu. Vnitřně mi něco říká, že by na tom něco mohlo být, ale k avizované délce imobilizace pochybuji, že to bude mít ne finále, tak podstatný vliv, aby ten zápach plně eliminoval. Nicméně věřím zkušenostem sestřičky a rád se přiučím.

Radka (St, 12. 4. 2017 - 21:04)

To je dobře, že to tak...Dcerka s tou zasádrovanou nožkou určitě doma neseděla nebo neležela,normálně chodila do školy a i s holkama ven nebo chodila koukat na treningy či zápasy takže pokud podpatek nebyl úplně nový a měl už své nejlepší časy pryč tak je možné že to uspíšila.Říkala mi že ji kousek podpatku odpadl když šla od kamarádky a pak se prý část rozlomila.Teď prý má velký podpatek a je i dost vysoký a tak se zítra uvidí jak ji půjde chození s tím novým.Podle fotky kterou mi dcerka poslala tak otvor pro prstíky je stejný a občas ji prý malíček zůstane přeložený přes prsteníček když s nima hýbe.Uvidím zítra až dorazím domů:-)

dr. Galén (St, 12. 4. 2017 - 17:04)

To je dobře, že to tak...Možná, že obvaz přikládala jiná sestra a vzhledem k tomu, že každý má svoji řemeslnou zručnost odlišnou, tak jí mohla udělat větší okno pro prsty, čímž by se zároveň odstranil vámi zmiňovaný problém.

Šárka (Čt, 12. 7. 2018 - 21:07)

Jak jsme se bavili o tom...Pravda je že jsem překvapená že mi ta noha začala smrdět tak brzy a tak silně,se smrádkem jsem sice počítala ale ne tak brzy a ne v takové síle.Jsem docela zvědavá jak to bude pokračovat.Nemám se zásypem dobré zkušenosti takže jsem nad tím vůbec neuvažovala a jak jste psal,nemám po zhotovení celkové sádry skoro žádný prostor u prstů protože sestřička sádru kolem prstů opravdu pečlivě udělala a není prostor se k chodidlu dostat.Možná se to zlepší až budu moct chodit denně ven než teď když jsem jen doma.Zítra zkusím trošku potrénovat chůzi po tom podpatku doma a pak na chvilku bych ráda šla zkusit ven se projít.Zkusím napsat dojmy zítra:-)

dr. Galén (St, 12. 4. 2017 - 17:04)

Tak dcerka dnes dostala novou...To je dobře, že to tak dopadlo. Nicméně mám za to, že tomu možná dcera svou čipernosti mohla pomoci, ale to je jen můj dohad. Jestli použili již třeba několikrát použitý podpatek, tak mohl být natolik poškozen, že k jeho prasknutí mohlo dojít při normálním zatěžování. Dík za informaci.

Radka (Út, 11. 4. 2017 - 22:04)

Dejte, prosím, vědět,...Tak dcerka dnes dostala novou sádru na nožku.Včera večer když šla od kamarádky se ji prý nějak rozlomil podpatek a sotva dopajdala domů a tak ji ráno matka odvezla k doktorce a tam ji sádru sundali a udělali úplně novou včetně zcela nového podpatku.Žádné problémy prý nebyly a podpatek byl opravdu prý použitý protože neměli jinou velikost a dnes dcerce dali nějaký větší a širší ale úplně nový nepoužitý.Tak snad bude mít na zbytek klid a vydrží do úplného sundání.

dr. Galén (Čt, 12. 7. 2018 - 14:07)

To je hezké že jste si...Jak jsme se bavili o tom smrádku, tak jsem vám zapomněl doporučit vybavit se zásypem na nohy či případně dětským zásypem a menší množství si sypat nebo nějak vpravit pod chodidlo. Obávám se však vzhledem k tomu problému se zvedáním prstů a také proto, že si sestřička dala záležet na provedení okna pro prsty, že asi prsty nemáte moc na volno, tak to může být u vás menší problém, ale to je tak jediné co vám k tomu mohu ještě poradit.

Šárka (Čt, 12. 7. 2018 - 12:07)

To je hezké že jste si vzpomněl:-)Sádra už schne a dokonce mám i bílé prsty u nohy jak se asi odpařuje voda a sádra a zůstává část na kůži prstů.Také mám příčně ploché nohy a myslím že by za tou špatnou hybností prstů u nohou mohlo být i to že mám krátké a pomerně široké prsty.Ale nohy mě zatim nikdy jen tak bez námahy nebolely,možná je to i tim že velmi ráda chodím úplně bosá a chodidlům to pomáhá.Na sádru radši vůbec stoupat nebudu a dávám si pozor i na to abych se neopírala a dnes jsem i spala celou noc s nohou v sádře podloženou ve výšce abych nijak při převracení se nepoškodila ten podpatek nebo sádru kolem prstů než to pořádně zaschne a ztvrdne,snažím se být zodpovědná když už tu nohu v sádře budu mít tak dlouho a dostala jsem podpatek.Těším se až budu smět došlapnout a nemuset furt skákat o berlích po jedné,však už mi lýtko zesílilo jak pořád skáču po jedné a i mozoly na chodidle u prstů pořádně ztvrdly.Taky jsem kvůli koupání ve vaně ráda že mám v sádře levou nohu takže jak teď u mamky tak u sebe doma sedím ve směru proti baterii.I taková pitomost mě teď těší:-))Tak ještě jednou díky:-)

dr. Galén (Čt, 12. 7. 2018 - 09:07)

Také jsem ráda že to...Dnes jsem si to pohlídal, když tady mám „pacientku“. No to tedy máte zajímavé nohy. Já to podle mě mám, že mám příčně ploché noha, což se s přibývajícím věkem prohloubilo a pomalu se mi ztrácí jejich hybnost prstů. V podstatě jsem to nikdy neřešil a používal nohy jen k chůzi a ne třeba na sbírání kaménků. S tou podiatrií vás nasměrovala paní doktorka správně. Ještě k té sádře. Ono to 48 hodinové nešlapání je spíše alibistické, protože lehce lze obvaz zatěžovat již po několika hodinách, ale je samozřejmě lepší vyčkat, než vyschne a to je asi těch 48 hodin. To poznáte sama, jak začne probělávat. Právě ty dlahy pod podpatek se dávají proto, aby pod ploskou nevznikla mezera a přisedl k ní celý a pak se v těch místech obvaz neprolomil.

Šárka (Čt, 12. 7. 2018 - 08:07)

Rád slyším, že se...Také jsem ráda že to dobře dopadlo,sestřička byla fakt skvělá.Tak to je bych se svými prsty u nohou určitě nezvládla sebrat nic když s nima sotva pohnu.Včera jsem nad tím večer trošku dumala a fakt je zajímavé že těmi prsty nehýbu a vlastně ani jako nemám potřebu.Třeba když si stříhám nehty na nohou tak ni vlastně ani nejdou prsty moc roztáhnout od sebe a když si třeba nazouvám žabky tak si musím prstem ruky roztáhnout palec od ukazováčku a nevklouznu do nich hned jako jiní.Nemám totiž vůbec žádnou mezeru mezi palci a ukazováčky jako to má asi většina lidí.Děkuju Vám za všechny rady a zkušenosti a budu moc ráda když sem občas mrknete jestli nepotřebuju poradit:-)Je jedno jestli to bude mít prodlevu v odpovědi:-)

dr. Galén (Čt, 12. 7. 2018 - 00:07)

Dobře to dopadlo a mám...Rád slyším, že se modelování okna kolem prstů sestřička věnovala, jak to má být. A též, že paní doktorka se podívala na stavbu nohy. Její závěr mě ani moc nepřekvapil a něco takového se dalo předpokládat. Některé věci člověk bere jako samozřejmé, aniž si uvědomuje, že to může být u jiného nějak jinak. Ostatně něco podobného jsem zažil sám na vlastní kůži před několika lety, když po mě na rehabilitaci chtěla sestra, abych nohami sbíral kamínky, což mi prakticky nešlo. Vůbec se nemusíte ostýchat sem napsat, když budete chtít něco konzultovat. Dost pravidelně sleduji zdejší diskusi, protože čas od času se někdo objeví s normálními příspěvky a který nemá žádné zkušenosti se sádrovým obvazem z minulosti a je pak doslova bezradný, když nastanou nějaké nečekané stavy. Shodou okolností jsem na některé vaše příspěvky nemohl tentokrát reagovat rychleji.

Reklama

Přidat komentář