Reklama

NOHA V SÁDŘE

Michal (St, 11. 7. 2018 - 19:07)

Ja mam ted nohu v sadre po...Ahoj, To musí být těžké pořád o berlích...

Šárka (St, 11. 7. 2018 - 17:07)

To jsem rád, že jste si...Dobře to dopadlo a mám úplně čerstvou sádru s velikým černým podpatkem kterému naprosto úžasná sestřička říkala kopyto:-)Malíček mám celý venku a sestřička byla naprosto úžasná a sádru kolem celých prstů velmi pečlivě upravila aby nikde nic netlačilo a dokonce i pod prsty několikrát sádrový obvaz omotala aby se obvaz netrhal o prsty a prý je to i lepší kvůli tomu že se prsty nepotí do obvazu který pak smrdí jak je nasáklý potem.Budu mít prý asi víc ošoupaná bříška prstů ale to mi vůbec nevadí,tam mám docela tvrdou kůži takže v pohodě.Teď nesmím na sádru vůbec dva dny stoupnout ani se o ni jinak opírat aby všechno dobře zaschlo a vytvrdlo.Všimla jsem si taky že nějakými kousky upevňovala i ten podpatek a prý vycpávala prostor mezi podpatkem a dlahou aby podpatek pořádně držel a neviklal se když začnu chodit.V pondělí mám přijít na další kontrolu a už bych měla vědět kdy přesně mi pak sádru sundají,ale z toho termínu 10-12 týdnů doktorka neslevila.A ještě něco málo k mým nepohyblivým prstům,tak doktorka po shlédnutí mých prstů na obou nohou(byla jsem naboso s žabkou na zdravé noze)řekla že u takhle stavěných prstů k tomu dochází a musím si tedy někomu říct kdo mi s těmi prsty u zasádrované nohy bude cvičit nebo nějak hýbat aby se ta zasádrovaná noha prokrvovala.Já totiž minimálně hýbu prsty i u zdravé nohy :-)Vůbec by mě nenapadlo že těmi prsty u nohou defacto vůbec nehýbu .Měla bych si prý někdy zajít na nějakou podiatrii což je nějaká odborná specializace pouze na nohy.Moc se jí totiž nezdály ani mé od narození zvláštní malíčky:-)Asi bych ještě využila Vašich rad ale nehodlám Vás otravovat denně a tak když budete mít chvilku času tak sem mrknětě jestli nepotřebuju poradit:-)Moc Vám děkuju:-)

dr. Galén (St, 11. 7. 2018 - 08:07)

Nakonec jsem žádný sprej...To jsem rád, že jste si stačila přečíst mou včerejší odpověď. Docela jsem na vás v návalu včerejšího programu zapomněl. Držím palce.

Šárka (St, 11. 7. 2018 - 08:07)

K tomu zápachu. Oni jsou...Nakonec jsem žádný sprej nepoužila a nechala to být,máte pravdu,pokud nejde noha umýt má to své důsledky,to že se mi noha v té sádře potí a nejde umýt není má vina.Zkusím to s tím malíčkem jak radíte,uvidím jak to tedy bude provádět.Jsem neuvěřitelně napnutá jestli dostanu ten podpatek.Kamarádka se pro mě staví na 9h. a odveze mě tam.Napíšu jak budu hotová a případně požádám o další rady :-)Děkuju.

dr. Galén (Út, 10. 7. 2018 - 23:07)

Měla bych tedy sestřičku...K tomu zápachu. Oni jsou zvyklí. Nejste první ani poslední. Je to prostě průvodní jev každé nemyté nohy. S tím momentálně nic nenaděláte a není ani na to žádná rada co s tím. K tomu dotáčení kolem malíčku bych třeba jen utrousil: „Malíček mi nechte pokud možno volný, aby mě to pak netlačilo.“ Nebo něco na ten způsob. Bohužel jsem si na vás vzpomněl až pozdě, abych sem nakoukl dřív, jestli nebudete mít nějaký další dotaz. Rozhodně dejte vědět, jak to dopadlo.

Šárka (Út, 10. 7. 2018 - 18:07)

Dlaha a kompletní sádrový...Měla bych tedy sestřičku při tom sádrování požádat abych měla celý malíček venku?Nechci ji nijak úkolovat když jsem ji hned při tom dávání dlahy říkala že jsem nikdy v sádře nic neměla.Kouká mi teď jen kousek malíčku ale když trošku posunu ten obvaz co není úplně pevný zatím tak je vidět celý.Proto jsem psala že mi přijde trošku oteklý.Jinak prsty se mi stále nedaří,až na ten palec trošku,vůbec hýbat.Nevím jestli je to nějak nezbytně nutné ale asi bych tedy musela pak nějak sama prsty ručně sama nadzvedávat nebo nevím :-(Jsem na zítřek náramně zvědavá,doufám že nebude žádný slejvák a hlavně že to bude dobré a dostanu ten podpatek.Teď už ani moc neřeším tu délku jak dlouho budu mít nohu v sádře ale abych dostala ten podpatek.Jinak opravdu nevím jak to dál zvládnu protože už teď to moc o těch berlích a jedné noze nedávám.Měla bych ještě dotaz ohledně zápachu z nohy který už se projevil...Mám si aspoň na ten zítřek ty prsty které jsou už teď dost cítit nějakým sprejem navonět?Přijde mi to takové divné ale zase bych ráda předešla trapasu kdy mi sestřička bude dodělávat sádru a bude cítit ten zápach.

dr. Galén (Út, 10. 7. 2018 - 07:07)

Okno pro prsty myslíte to...Dlaha a kompletní sádrový obvaz je trošku něco jiného. Tam to tolik nevadí, ale když se dotočí obvaz i na dorsální straně a zakryje malíček, tak po ztuhnutí sádry může někde tlačit. Z tohoto důvodu by měly prsty zůstat volné. Je to dáno pečlivostí sestry nebo toho kdo vám bude obvaz přikládat. Někde si to pohlídá sám chirurg, což se dá předpokládat i u vás podle vámi udaného typu zranění. Věřím, že tomu bude i u vás. Místa náchylnější na vznik otlaků je potřeba patřičně podložit a právě malíček je jedním takovým místem, kterému je nutno věnovat zvýšenou pozornost. Po přiložení obvazu by si měl sice pacient kontrolovat, zda prsty znecitlivějí či mají porušenou hybnost případně otečenou či zmodrají. S tou hybností to může být u každého jedince trochu odlišné, ale domnívám se, že váš případ je spíše z anatomického vývinu nohy, než z důvodu zranění. Rozhodně nemá smysl se kvůli tomu zbytečně stresovat. Píši to jen proto, abyste byla předem obeznámena s možnými komplikacemi. Dnes je totiž dostat obvyklé, že se instruování pacientů zcela opomíjí, což za starých časů bylo prakticky nemyslitelné a každý pacient se sádrovým obvazem byl vybaven tzv. Instrukční kartičkou, na které byl obeznámen co má sledovat a co má dělat nebo když nastanou nějaké komplikace. Ovšem dnes je to už jen pohádka ze starých dob.

Šárka (Po, 9. 7. 2018 - 16:07)

Tak vám držím palce, aby...Okno pro prsty myslíte to jak mi koukají prsty ze sádry?Když mi sestřička dělala tu dlahu tak jsem jen musela po dokončení zahýbat prsty a jestli někde netlačí se mě neptala.Malíček mi kouká jen trošku,mám totiž malíčky u nohou dost divné,jsou to spíše takové placky.Ale je trošku oteklý se mi zdá dle toho co vidím.Já bych těma prstama opravdu ráda hýbala ale prostě to nejde:-(Fakt jen trošku ten palec,jinak ostatní prsty nic.Ten malíček radši ani nepočítám ten je myslím nehybný pořád.Jsem na tu středu hodně zvědavá,jestli podpatek nebude tak zešílím.

dr. Galén (Po, 9. 7. 2018 - 12:07)

Děkuju za upřímnost.Na...Tak vám držím palce, aby to s tím podpatkem dopadlo. A doufám, že vám udělají dobře okno pro prsty, protože když se tomu nevěnuje potřebná pozornost,tak může obvaz někde právě kolem malíčku tlačit. Snad to nebude váš případ. Ta snížená hybnost prstů je normální. Právě proto je vhodné s nimi průběžně přes den několikrát zahýbat. Důležité je hlavně sledovat, jestli obvaz někde netlačí, ale případný otok nártu by už měl být ve středu splasklý. Vlastně kvůli tomu se také přikládá nejprve dlaha a pak se obvaz dotáčí cirkulárními túrami.

Šárka (Po, 9. 7. 2018 - 09:07)

až ti ta noha začne...Tak to je myslím přirozené když se noha nedá umýt a potí se tak že bude smrdět:-)

Šárka (Po, 9. 7. 2018 - 09:07)

To se nedá předem vyloučit...Děkuju za upřímnost.Na dnešek jsem moc nespala protože mě neuvěřitelně začala svědit pata a není čím ani jak se do takového místa dostat a podrbat se :-(.Další věc kterou od začátku řeším a nijak se to nelepší je že mám prý hýbat prsty co koukají ze sádry ale krom mírného nadzvednutí palce jsou ostatní prsty totálně nepohyblivé.Přitom před sádrováním jsem ještě na sádrovně prsty mírně hýbala když mě o to sestřička požádala a i po udělání sádrové dlahy mi to trošku šlo.Prsty jinak nebolí ani na omak,jenom malíček se mi zdá lehce oteklý.Ve středu jdu na kontrolu a snad bude vše na dobré cestě a dostanu ten podpatek.Jinak se zblázním :-((

dr. Galén (Ne, 8. 7. 2018 - 20:07)

Nikdy jsem nic v sádře...To se nedá předem vyloučit z již řečené neznalosti přesného typu vaší zlomeniny a přesného poškození kostí nohy a případných měkkých tkání. V každém případě i když se to dobře zhojí, tak se dá s dost velkou pravděpodobností počítat, že už ta noha nebude taková jako před úrazem. Nějaké ty následky si nejspíše ponesete i do budoucna. V každém případě je nutné absolvovat případnou rehabilitaci, aby se pokud možno následky omezily na minimum. Předem vás chci upozornit, že docela dost dlouho trvá po tak dlouhém znehybnění opět nohu rozhýbat, ale to je zcela běžné. Chce to jen trpělivost a věřit, že se to časem srovná.

Radka (Pá, 7. 4. 2017 - 21:04)

Dejte, prosím, vědět,...Dám určitě vědět.Bude to záviset na tom jak bude podpatek vypadat dál,jsem zvědava sama jestli dali podpatek už ochozený a dcerka jej jen "dodělala" nebo ho ošmajdala tak sama.Momentálně řeší že doma prý pořád prší a nemůže ven...

dr. Galén (Pá, 7. 4. 2017 - 14:04)

Ano,taky si myslím že to...Dejte, prosím, vědět, jestli ho kvůli tomu nadměrnému ošoupání vyměnili. Docela by mě to zajímalo, jak se k tomu postaví.

Počkej.. (Ne, 8. 7. 2018 - 10:07)

Nikdy jsem nic v sádře...až ti ta noha začne smrdět,kor v tom létě je to hrozný.

Radka (Čt, 6. 4. 2017 - 22:04)

Je docela možné, že jí...Ano,taky si myslím že to bude tím že otvor je malý a její prstíky jak jsou baculaté se tam nechtějí srovnat.Naštěstí si dcerka na to že by jí sádra kolem prstíků tlačila nestěžovala a ten mozol na palečku je pravděpodobně tím šoupáním palečku o sádru.Sice se zvětšil že je po celém bříšku a po vnější straně jde až k nehtu ale netlačí a nebolí.Snad se nic nestane a uvidíme jak bude vypadat ten podpatek.

Šárka (So, 7. 7. 2018 - 17:07)

To je zcela logické, že...Nikdy jsem nic v sádře neměla takže jsem nevěděla jestli můžu mít nějakou ortézu nebo noha musí do sádry.Pevně doufám že mi dají sádru s podpatkem protože už mám toho skákání o berlích po jedné noze plné zuby.Navíc jsem musela k mámě protože v domě kde bydlím dělají nový výtah a hotov má být až někdy na začátku srpna takže bych nerada dále vegetila u mámy ačkoli se o mě stará jak o malou.Myslíte že i když se noha dobře zahojí že budu mít problémy v budoucnu?

dr. Galén (Pá, 6. 7. 2018 - 18:07)

Děkuju za...To je zcela logické, že ortéza n tomto případě nepřichází v úvahu, protože je přece jen volnější, než znehybnění sádrovým obvazem. Přeji vám, aby kontrola dopadla dobře a dostala jste chodící sádru, protože už to je úleva pro pohyb.Vždy záleží na typu zlomeniny a nějaké časová určení jsou jen orientační. Lékař podle RTG pozná typ zlomeniny a ví jak která se dlouho léčí a zda mohou nastat komplikace apod. V každém případě nemá cenu něco uspěchat, protože si to jednou zlomená kost už pamatuje a následky mohou být pociťovány ještě řadu let po úrazu.

Šárka (Pá, 6. 7. 2018 - 14:07)

Ano je to dost dlouhá doba,...Děkuju za odpověď.Nevyznám se v tom ,ale mám zlomené dvě záprstní kůstky a doktorka u které jsem byla mi po RTG sdělila že se to hojí dlouho a abych počítala se sádrou na 10 až 12 týdnů.Ptala jsem se na možnost ortézy, ale tu vyloučila a řekla mi, abych byla ráda že po týdnu sádrové dlahy bych mohla dostat sádru s podpatkem.Na kontrolu jdu ve středu a když prý to bude dobré tak by mi dotočili sádru a dali prý rovnou i ten podpatek.Mluvila jsem včera s kolegyní z práce a ta mi říkala že před lety měla kvůli prasklému kloubu kotníku nohu v sádře přes 4 měsíce....To jsem teda na tom relativně ještě dobře.

dr. Galén (St, 5. 4. 2017 - 15:04)

Trošku jsem se poptávala a...Je docela možné, že jí udělali okno pro prsty malé a ty pak mají problém se tam srovnat. Kdyby jí z tohoto důvodu sádra v místech prstů tlačila či se udělal nějaký otok, tak by se s ní mělo zajít k lékaři, aby obvaz upravili. Doufejme, že to bude v pořádku.

Reklama

Přidat komentář