Reklama

Výprask vařečkou

Michal (So, 10. 7. 2010 - 17:07)

jednoduché, zavolej na linku...V mym veku uz to asi nebude trvat dlouho a taky bych se stydel rict ze dostavam na zadek. A byla by to ostuda pro rodinu tak to radsi jeste chvilku vytrpim.

Kyklop (So, 10. 7. 2010 - 01:07)

Me rodice nikdy nebili ale...jednoduché, zavolej na linku bezpečí a tam ti poradí optimální postup co dělat.

Michal (Pá, 9. 7. 2010 - 16:07)

mam dotaz: co se mysli pojmem...Me rodice nikdy nebili ale casto jsou na dlouho pryc a dali mne na starost dvoum starsim bratrum ktery si vymohli povoleni mne telesne trestat. Nejsem proti vypraskum, ale kazdej by to pravo bit decka mit nemel a taky si nemyslim ze to ma vzdycky ucinek. Brachove mne porad neco narizujou co vi ze nemuzu splnit a pak mne bijou. Jsem tvrdohlavej, tak schvalne prijdu dom pozdejc nez mne reknou i kdyz vim ze dostanu.

Kyklop (Pá, 9. 7. 2010 - 05:07)

mam dotaz: co se mysli pojmem...jiank slovem vyprask myslim opravdu vyprask v pravem slova smyslu. Placnuti, nebo par prez zadek za vyprask nepovazuju, i kdyz bych s tim taky setril jak jen to jde (to je neco jako vytahat psa za kuzi). A vubec nejhorsi jsou psychicke tresty, ty dokazou cloveka poznamenat mnohdy stejne nebo hur nez fyzicke tyrani.

Kyklop (Pá, 9. 7. 2010 - 02:07)

mam dotaz: co se mysli pojmem...No, určitě jsou situace, kdy jedna dobře mířená je lepší než dlouhé vysvětlování. Ale jak už jsem řekl, výprask jako takový, to už by muselo být něco hodně špatného, co děcko udělalo...a ještě bych před tím přemýšlel, nedá li se to vyřešit elegantněji. Ptáš se, co dělat, když pokusy o vysvětlení selžou. Asi záleží na tom, jak je to děcko velké a o co jde. Pokud je malé a dělá něco co ohrožuje jeho zdraví, asi bych ho osobně plesknul. Pokud už je velké, těžko říct, tady spíš platí, pozdě bycha honit.
Podle mě, když je děcko malé, je největší prostor ho utvářet tak, aby v pozdějším věku stačila domluva, vysvětlení. S velkým děckem toho dospělák už moc nenadělá ani výpraskem-maximálně se ho děcko začne bát a dělat danou nechtěnou aktivitu tajně, protože už má vlastní rozum i názory za kterými si stojí. Vychovávat děti pozitivně určitě jde, ale bez trestu se asi taky nikdo neobejde. Důležité ale je, aby ten trest nebyl neúměrně krutý.
Když to zjednoduším a vztáhnu to na psy. Spousta lidí vychovává psy s klackem v ruce. Výsledkem toho je sice poslušný, ale ustrašený pes. Má nízké sebevědomí a může být nebezpečný, protože bojácní psi koušou. Osobně jsem viděl psa, který pokazil cvik a hned jak ho pokazil schlípnul uši a zaujmul podřízenou pozici. Každý si asi umí domyslet, co v minulosti obvykle následovalo při výcviku toho psa, když daný cvik zkazil.... Psi se dají ale vychovávat i jinak. Chce to hodně chválit, motivovat odměnou, nikoli strachem. Samozřejmně, občas jsou potřeba usměrnit....ale to obvykle stačí jen změnit ton hlasu, lehce ho vytahat za kůži na krku, nebo na něj lehnout. Podobně u malých dětí. Motivovat pozitivně, dát jim lásku a občas mírně usměrnit. Když jsou pak starší, něco jako tělesný trest s přibývajícím věkem čím dál více strácí smysl a význam. Spousta lidí ze začátku výchovu zanedbává a pak se diví, že jim děti přerostli přes hlavu a začnou je řezat hlava nehlava, protože už nevědí jak dál. Samozřejmě ani to nikam nevede.

*M. (Čt, 8. 7. 2010 - 23:07)

mam dotaz: co se mysli pojmem "biti"??? ja osobne si pod nim predstavim poradny vyprask rakoskou,remenem,vareckou-ale urcite ne (obcasne a dobre myslene)placnuti pres zadek za zlobeni nebo za nejaky zly umysl (je nesmysl trestat za spatne znamky nebo za takove kraviny jako rozbity hrnek, normalni klukovske rostarny a podobne). Rozhodne nepodporuju zakaz tel. trestu. Zadny normalni rodic prece sve dite nezbije tak strasne, aby to na nem zanechalo nejake nasledky. Bohuzel,zrudy, ktere tyraji deti (kterym bych nedala trest smrti, ale nechala bych je zit v podminkach jako byly za valky v koncentrakach) by ten zakon stejne nezastavil. Ja osobne jsem si kolikrat prala radsi dostat pres zadek nebo pres pusu nez poslouchat nejake vycitky ze co jsem neco udelala...tohle totiz boli daleko vic...
A jeste me napada jeden dotaz: kdo jste uplne proti tel. trestum-JAK chcete ucinne nekoho potrestat,kdyz je to nutne a veskere pokusy o vysvetlovani selzou? Zakazy? Vycitky? Netrestat vubec a rozmazlovat? Vzdyt tyrani a obycejny vyprask rukou na zadek maji k sobe blizko asi jako Praha k Sydney...

Kyklop (St, 7. 7. 2010 - 05:07)

Natalko jeste neco,
me jako rodicovi by ani nevadilo to, zes byla za skolou (to se da prezit, zvlast kdyz mas same jednicky....), ale vadilo by mi hodne to koureni. To je celkem nebezpecna vec a primo to ohrozuje tvuj zivot. To bych jako rodic zkousnul jen tezce-koukat se jak si moje milovane dite nici zdravi. Nediv se proto, ze reseni bylo tak radikalni-vyprask. Musis si uvedomit lasku, kterou k tobe rodice citi a s ni souvisejici zodpovednost a strach o tebe. Zustala bys klidna, kdybys videla ze clovek, ktereho mas na svete uplne nejvic rada se pomalu ale jiste zabiji? Predstav si to a zjistis, proc jsi ten vyprask dostala. Jak jsem rekl v minulem vzkazu pro tebe, zkus jim vysvetlit, proc je pro tebe vyprask neprijatelny a navrhnout jim jine ale funkci reseni. Za sebe muzu rict, prestan kourit. Je sice fakt, ze vetsina pubertaku to zkusi a prestane...ale jsou i lidi, kteri s tim neskonci a pak maji ve triceti ctyriceti rakovinu plic nebo hrtanu. Reknu ti, neni to prijemna smrt.

Kyklop (St, 7. 7. 2010 - 05:07)

To zas bylo :-/
Když jsem...Natalko, snaha a napad to byl dobry, bohuzel jsi to nedotahla do konce. Pokud chces rodicum vysvetlit, ze te nemaji bit, musis jim vysvetlit proc to nemaji delat. "A já sem řekla že nechci, že si nařezat nenechám" neni argument. K tomu bys musela dodat duvod. Musi to byt nejaky obektivni duvod, to ze to nechces neni duvod. Musis argumentovat. Na druhou strarnu, zaskolactvi a koureni neni neco, na co bys mela byt pysna. Co bys udelala ty, kdybys mela dceru tveho veku a chtela ji potrestat za OPAKOVANE zaskolactvi a koureni? Najdi takove reseni, ktere bude ucinne a pro tebe prijatelnejsi nez vyprask a rodice na to naved. Pokud chces aby te rodice brali jako dospelou, chovej se jako dospela. Mluv s nimi, vysvetluj, chovej se zodpovedne a dodrzuj co slibis.

Kyklop (St, 7. 7. 2010 - 04:07)

Placnuti prez zadek vztekajicimu se decku asi vyznam ma, nicmene ja jsem rozhodne proti vypraskum v pravem slova smyslu (ohnout prez koleno/ci jine alternativy a serezat). Snad jedine u nejakych extremnich prohresku (je fakt, ze bych se asi neudrzel, kdybych zjistil, ze moje decko zapalilo kocku nebo tak neco). Dle me jo to ponizovani. Srazi to lidske sebevedomi a lidskou dustojnost. Snad jedine, pokud by o to decko samo pozadalo, treba kvuli spatnemu svedomi...
Ja za svuj zivot dostal jen parkrat, na prstech jedne ruky by se to dalo spocitat. Naposledy ve 14cti (jestli se to da vubec vypraskem nazvat), kdyz jsem prisel ze skoly asi o 6 hodin pozdeji, nez byl konec vyucovani. Proste jsem se zdrzel s kamosema a neuvedomil jsem si, ze by to mohl byt problem. Kdyz jsem dorazil domu, vyrazila na me ubrecena polosilena mama s vareckou a myslim ze hned druhou ranou ji o me prerazila. Pak utekla do loznice, zamkla se tam a brecela. Ja stal v chodbe, koukal jako puk, co se to deje... Sel jsem za tatou a zeptal se ho, co se stalo. A on mi vysvetlil celou situaci s tim, jak by mi asi bylo na jejich miste. Pak jsem se teprve rozbrecel i ja, protoze mi bylo lito, co jsem provedl. Nebylo to kvuli bolesti fyzicke, ale kvuli tomu, ze jsem ublizil (ac nechtene) lidem, ktere mam rad. Obema rodicum jsem se omluvil, slibil, ze pozde uz neprijdu a taky jsem uz nikdy domu pozde neprisel.

Peter (St, 7. 7. 2010 - 00:07)

Chces akoze vediet akym sposobom mi bolo oznamene, ze dostanem? Mama povedala, nech idem do svojej izby, vybrala varechu, povedala preco ma ide zbit a uz to islo. Predtym mi este popripade stiahla nohavice. Ziadne zbytocne reci, islo to rychlo. Tiez ziadne klacanie v kute a uz vobec nie s holym zadkom. Nohavice som si hned mohol dat spat hore. Zadok sa obnazil len kvoli zbitiu.

Michal (Po, 5. 7. 2010 - 18:07)

Jak vam reknou ze dostanete vyprask a kdy a co mate delat atd.?

Karel (Po, 5. 7. 2010 - 16:07)

Nás bylo doma pět,tři...Já jsem měl starší a mladši sestru.Starší sestra byla hodná nikdy nezlobila tak nebyla nikdy bita,mladší sesstra byla divočejší tak si jí mamka občas vzala do kuchyně.U mně to bylo tak,že když jsem měl dostat výprask,tak jsem nikdy nedostal před sestrama.Rodiče respektovali moje soukromí při potrestání.Rodiče počkali až mladší sestra usne.Starší šla ven s kamarádkama.šel jsem k rodičům do pokoje,kde už bylo vše připravený k výprasku.Také jsem dostal většinou řemenem.

Vlasta 62 (So, 3. 7. 2010 - 16:07)

Nás bylo doma pět,tři...Omlouvám se za překlepy ale ve svém věku se to s počítačem už asi lépe nenaučím.S pozdravem Vlasta

Vlasta 62 (So, 3. 7. 2010 - 16:07)

U mě neřeknou nikdy nic,...Nás bylo doma pět,tři kluci starší sestra,která byla věkově starší qa já.Od malička jsem vyrůstala s klukama,tak i za veškeré lumparny jsem dostala s nimi.Před výpraskem jsme se postavili do řady s holýma zadkama jsme stáli vedle sebe,kluci si ruce dali před pindíky já před pipinu a očekavali výprask.Otec si odepnul řemen a jeden po druhém jsme šli na řadu.Každý z kluků to snášel jinak.Někdo naříkal více někdo mémě.Snažila jsem se rány řemenem snášet statečně čím jsem získala u kluků obdiv.Slzička ukápla ustraní kde to nikdo neviděl.Jako starší žačka jsem dostala jen jednou.To jsem dostala od mamky v soukromí bez bráchů to už mi bylo 13.To mi mamka sešvihala prutem.Jinak na svoje dětství ráda vzpomínám,i přesto že jsme někdy dostali výprask vzpomínám na rodiče i na bráchy,jeden z nich už není mezi námi.

Peter (So, 3. 7. 2010 - 01:07)

Ja som za znamky dostaval iba ked som ich zatajil. Ked som dostal 5 a hned ju doma povedal, tak to bolo OK. Ale ked sa na to prislo az neskor, tak som uz dostal

SM (Pá, 2. 7. 2010 - 20:07)

Zasluhuje výprask?

Tankbuster (Pá, 2. 7. 2010 - 19:07)

Doufám že to všechno jsou jen sado-masocistické představy. (Ty ovšem patří na úplně jiné fórum). Pokud ne, tak doufám že někdo obnoví návrh zákona proti tělesným trestům. Kdo bije dítě kvůli známkám zasluhuje trest.

Natálka (Pá, 2. 7. 2010 - 18:07)

U mě neřeknou nikdy nic, asi se řídí podle toho jak je bolí ruka :-/

Michal (Pá, 2. 7. 2010 - 16:07)

Reknou vam pred vypraskem kolik dostanete ran? Odpocitavaji je nahlas a az dopadne ta rana nebo jeste nez dopadne?

Zdenda (Čt, 1. 7. 2010 - 17:07)

To zas bylo :-/
Když jsem...Tak jsme na tom stejně,vařechou jsem dostaval tak do třetí třídy pak už mamka přešla na řemen ,výjímečně mně sešvihala prutem,když jsme byli na zahradě.Ten včerejší výprask byl jeden z mych největších co jsem dostal.Taky buď ráda,že u tvého výprasku byli jen rodiče.To,že to zahlédla strejdova dcera se stydím ještě teď.Bylo to poprvé co jsem byl bit před někým.Jinak pěkný prázdniny.

Reklama

Přidat komentář